Miscarea apelo oceanice

Oceane in miscare

Mai multe forţe menţin oceanele într-o continuă mişcare: rotaţia Pământului, vân
turile, atracţia gravitaţională a Soarelui şi a Lunii, cutremurele subacvatice şi încălzirea inegală a Pământului care face ca unele părţi ale oceanelor să fie mai calde decât altele.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 7kb
Downloads: 3810
Materia: Geografie

Oceane

Distanta strabatuta de val se numeste "cale" si poate fi departe de locul de formare. Energia valului descreste cu indepartarea lui de origine. In final, valul devine o miscare lina, domoala, in sus si in jos, numita hula.

Alte referate despre: oceanul atlantic, oceanul indian, oceanul pacific

Fenomene naturale - explicatii

La fiecare 24 de ore , pe suprafata Pamantului se succed doua umflari
si doua retrageri - deci doua fluxuri si doua refluxuri.

Alte referate despre: fenomene naturale explicate pe baza reflexiei, referate fenomene naturale explicatii, fenomene naturale explicate pe baza umbrei si penumbrei

Resursele minerale din oceane

Repartiţia nodulilor este încă puţin cunoscută, un interes economic prezintă zonele cu peste 10 kg noduli/m2. Estimările care se referă la nodulii polimetalici sunt foarte încurajatoare: numai în Oceanul Pacific ar fi 1.500 miliarde tone de noduli; din cele peste 100 câmpuri cu noduli identificate, numai unul dacă ar fi exploatat ar satisface 2% din cererea mondială de mangan, 8% din cea de cobalt, 15% din cea de nichel, 0,15% din cea de cupru; l mii. t de nodului ar putea oferi 230.000 t mangan, 15.000 t nichel, 13.000 t cupru, 2.000 t cobalt si alte metale; în ansamblu, cantitatea de materii prime disponibile în ocean a fost calculată la: 300 miliarde tone de mangan, 8 miliarde tone de cupru, 5 miliarde tone de cobalt, l miliard tone zirconiu, l miliard tone fosfaţi etc.

Alte referate despre: resursele minerale ale oceanului pacific, resursele minerale din mari si oceane, resurse minerale oceanice

Potentialul energetic al oceanelor

Se fac studii intense pentru utilizarea energiei Gulf-Streamului ale cărei dimensiuni sunt cu adevărat impresionante: are iniţial o lăţime de 500 km, o viteză de 10 km/h, temperatură de 20-25° C, răscolind apele oceanului până la adâncimi de 2500 - 3000 m şi transportă un volum de apă de 100.000.000 m 3 / s. Valurile reprezintă o formă de stocare a energiei transmise de vânt, energie calculubilă şi demnă de luat în consideraţie. Calculele au evidenţiat că valurile cu înălţimea de 1 m, lungimea de 40 m şi perioada de 5 s, au o putere disponibilă de aproximativ 5 KW pe un front de l m lăţime.

Alte referate despre: potentialul energetic al oceanelor, potentialul energetic al oceanelor si al marilor, potentialul energetic al apei

Oceanele - generalitati

Masele de apă oceanică se încălzesc şi se răcesc mai încet decât uscatul. Consecinţele sunt foarte importante. Vânturile care vin dinspre ocean sunt răcoroase, atunci când e cald, şi blânde, atun-cicând se face rece. Mediul marin asigură astfel o reglare a temperaturilor locale, dar şi o reglare termică a întregii planete. Curenţi puternici aduc la suprafaţă apele calde de la altitudinile joase (ecuator şi tro¬pice) către regiunile reci de altitudini înalte, în schimb, apele reci se scurg în adâncime către regiunile calde, unde temperatura lor va creşte. Gulf stream-ul, de pildă este un curent de 80 km lărgime şi 500 m adâncime, care deplasează 4 miliarde de tone de apă pe minut! El antrenează ape calde din Golful Mexic spre regiunile reci din nordul Scandinaviei, a cărei climă o îmblânzeşte prin trecerea lui.

Alte referate despre: oceane, clima temperat-oceanica, exploatarea rationala a resurselor marilor si oceanelor

Omul si mediul terestru

In paralel cu cresterea populatiei Terrei sporeste si necesitatea cultivarii solului pentru producerea hranei. In regiunile dens populate, suprafete intinse de teren fertil au fost acoperite cu asezari urbane, zone industriale, sosele, cai ferate sau aeroporturi.
Calitatea pamantului propice agriculturii depinde de administrarea acestuia. Solurile au nevoie de sute de ani pentru a se forma, dar pot fii distruse in cativa ani printr-o administrare incorecta. Cele doua mari amenintari pentru soluri sunt poluarea si erodarea.

Alte referate despre: influenta omului asupra mediului terestru, omul si mediul terestru, referat influenta omului asupra mediului terestru

Extinderea platformei oceanice

Au existat, in esenta, doua motive principale. Primul era acela ca, dupa cum l-a descris geofizicianul Sir Edward Bullard, Alfred Wegener se afla in "tabara" gresita. Cel de-al doilea motiv a fost faptul ca Wegener nu a lansat nici o explicatie plauzibila pentru aparitia fortelor motrice, adica a celor care determina deplasarea continentelor, cu toate ca era convins ca aceasta deplasare exista.

Alte referate despre: oceanul arctic, oceanul indian referat, mari si oceane

Oceanul Atlantic

Oceanul Atlantic este cel mai nou dintre oceanele lumii. El nu exista acum 180 mil de ani cand continetele erau unite in vechiul super-continent Pangaea. Dintre cei mai vestiti exploratori amintim: vichingii, portughezii si Cristopher Columb. Dupa ce a fost bine explorat, Oceanul Atlantic a devenit principala artera de legatura intre Europa si America. Oceanul Atlantic detine o varietate de pesti: heringi, sardine, ansoa, cod, platica si bibani. Cele mai multe plante sunt gasite in: Marea Sargaselor si in sectiunea ovala a Atlanticului de Nord. In Oceanul Atlantic mai traiesc mamifere marine (foci si balene) dar si o mare varietate de pasari. Aflat intre Africa, Europa, America si Sudul Oceaniei, Oceanul Atlantic reprezinta o punte intre civilizatiile Terrei.

Alte referate despre: oceanul atlantic referat, referat oceanul atlantic, referat despre oceanul atlantic

Ecosisteme oceanice

Ecosisteme oceanice - Cuvantul “oceanografie” se explica prin adaugarea termenlui “graphos” la radacina “okanos”. Radacina provine din mitologia greaca in care “okeanos” era considerat zeul marilor. Termenul “graphos” are sensul de descriere si provine tot din limba greaca veche. Ecosisteme oceanice

Alte referate despre: ecosisteme oceanice, ecosistemele oceanului atlantic, ecosisteme oceanice particularitatile biotopului si biocenozei

Oceanul Arctic

Cel mai mic ocean al Terrei, ce abia ocupa 4,1 % din suprafaţa Oceanul Planetar, se află situat în zona polară şi subpolară a emisferei boreale, scăldând ţărmurile nordice ale Europei, Asiei şi Americii de Nord, precum şi a numeroaselor insule din jurul acestora. Oceanul Îngheţat, numit şi Arctic, cuprinde cea mai mare întindere de apă îngheţată de la suprafaţa oceanelor Terrei (circa 11.000.000km2 în timpul iernii şi aproape 8.000 km2) deci cam ¾ din suprafaţa sa, iarna, şi mai mult de ½, vara, este acoperită cu o imensă calotă de gheaţă (banchiză polară) centrată în zona polului nord dar a cărei limită sudică nu depăşeste, decât în mările din nord-estul Asiei şi în nord-vestul Americii la nord paralela de 77 lat N.

Alte referate despre: oceanul arctic referat, referat oceanul arctic, oceanul arctic fauna si vegetatie

Curentii oceanici

Curentii formati de vanturile regulate si care stau per-manent sub infulenta lor poarta numele de "curenti de deriva"(exemplu: deriva vanturilor de vest in jurul Antarcticii). Majoritatea curentilor insa circula impinsi de apa din spate si dupa ce ies din raza de actiune a vanturilor acestia sunt curenti liberi.

Alte referate despre: curentii oceanici din oceanul atlantic, curenti oceanici, curentii oceanici

Ridicarea nivelului oceanului planetar

Fenomenul de marire a volumului de apa prin incalzire este cunoscut sub numele de expansiune termica. Astfel, modificarile nivelului marii la scara timpului geologic pun inevidenta natura ciclica a acestor oscilatii. De la ultimul maxim glaciar care s-a petrecut cu 20 mii ani in urma, nivelul marii s-a ridicat cu 120 metri. In ultimii 6000 ani, cresterea marii a fost aprox 0.5 mm/an cu o rata medie de 0.1-0.2 mm in ultimii 3000 de ani.

Alte referate despre: ridicarea nivelului oceanului planetar, ridicarea nivelului oceanului planetar si icebergurile, ridicarea nivelului oceanului planetar imagini

Germania nazista si Miscarea Legionara 1933 - 1940

Impresionat si influentat de miscarea lui Hitler, fostul ofiter a creat organizatia amintita in anul 1922, schimbandu-i denumirea in 1932 in Miscarea national-socialista de autoajutorare a germanilor din Romania. Dupa interzicerea organizatiei, pe 29 noiembrie 1933, Fabritius a renuntat din motive tactice la atributul "national-socialist" si a reinfiintat gruparea sub numele de Miscarea nationala de reinnoire a germanilor din Romania. Si aceasta organizatie a fost interzisa pe data de 4 iulie 1933, fiind considerata pro-nazista.

Alte referate despre: in 1940 miscarea legionara, miscarea legionara, miscarea legionara din romania

Miscarea si alimentatia, factori de mentinere

Fara a diminua cu nimic caracterul biologic al exercitiului fizic si al sportului, ca activitati sociale, ele nu pot fi nicidecum intelese ca indeplinind numai functii de ordin biologic, ci dimpotriva si importante functii educative, contribuind la formarea personalitatii omului.
Exercitiile fizice exercita asupra corpului omenesc o serie de influente binefacatoare.

Alte referate despre: miscarea si alimentatia factori, cultura ca factor de mentinere a identitatii unei colectivitati, selectia naturala - factor de mentinere a echilibrului ecologic

O vara de durere intr-un ocean de lacrimi

Am aflat atunci că acolo, departe, era război şi că bombardamentele se apropiaseră cam la 200 km de graniţa cu noi. Dacă la noi se percepea nenorocirea atât de aproape şi de ameninţător, cum o fi fost acolo, în zona de conflict?!!!

Alte referate despre: o vara de durere intr-un ocean de lacrimi, compunere despre vara cu dialog intr-o livada, un ocean de lacrimi

The seas that surround the Arctic Ocean

The chief ports of the Kara Sea are Dikson and Tambey. The Northern Sea Route, maintained for shipping year round, passes through the Kara Sea. The route also passes through the Kassk Strait (Proliv Karskiye Vorota), which connects the Kara Sea with the Pechorsk Sea (Pechorskoye More), and the Vil'kitsk Strait (Proliv Vil'kitskogo), which connects the Kara Sea with the Laptev Sea (More Laptevykh). The Matochkin Strait (Proliv Matochkin Shar), dividing Novaya Zemlya, connects the Kara Sea with the Barents Sea.

Alte referate despre: arctic ocean, referat despre oceanul arctic, adancimea oceanului arctic
Referate afisate : 17
Medie note: 8.34 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles