Mitropolitul antim ivireanu

Mitropolitul Antim Ivireanu

Viaţa mitropolitului Antim Ivireanu are încă pentru noi câteva puncte obscure; cu deosebire sunt puţin cunoscute împrejurările copilăriei şi tinereţii lui, până la stabilirea în Ţara Românească.Mitropolitul Antim Ivireanu

Mitropolitul Antim Ivireanu - Se pare că era vlăstarul unei familii îstărite de georgieni din părţile Azovului, care pe vremea aceea se aflau sub stăpânire turcească. Căzuse din tinereţe în sclavie, fără să ştim în ce împrejurări şi nici cum a izbutit să-şi recapete libertatea. Del Chiaro, care l-a cunoscut personal, ne spune că era „înzestrat cu talente rare”, că „cunoştea sculptura, pictura şi broderia” şi că „ridicase la perfecţiune arta tipografiei”. Mitropolitul Antim Ivireanu

Nivel: Liceu
Dimensiune: 3645kb
Downloads: 12
Materia: Religie

Dimensiunea religioasa a existentei

Cultura romaneasca intre secolele XVI-XVII poate fi abordata la nivelul culturii carturaresti (religie crestina, carte religioasa si literaturea) si la nivelul culturii populare (crestinism popular si folclor).

Alte referate despre: dimensiunea religioasa a existentei, dimensiunea religioasa a existentei studiu de caz, studiu de caz dimensiunea religioasa a existentei

Sfantul Vasile cel Mare

Opere dogmatice
Contra lui Eunomiu – care era conducătorul anomeilor. Lucrare scrisă în anul 364, fiind alcătuită din 3 părţi
Despre Sfântul Duh – în care susţine că Sfântul Duh are aceeaşi putere ca Tatăl şi Fiul.
Opere ascetice
Învăţături morale
Regulile mari
Regulile mici
Omilii şi cuvântări
9 omilii la Hexaemeron, care explică fenomenele legate de crearea lumii, până în ziua a V-a a creaţiei, iar ziua a VI-a este completată de fratele său Sf. Grigorie de Nyssa, în lucrarea Despre facerea omului.
Despre credinţă – este un comentariu
Contra bogaţilor
Contra beţiei
Opere liturgice, canonice şi de corespondenţă
Liturghia Sfântului Vasile cel Mare
A scris aproximativ 365 de scrisori de natura dogmatică, monahală, misionară sau ocazională.

Alte referate despre: sfantul vasile cel mare, sfantul vasile, sfantul vasile cel mare referat

Antim Ivireanu

Dupa un numar de ani a fost eliberat din robie, fie datorita talentelor sale deosebite, despre care vorbesc contemporanii sai, fie prin rascumpararea baneasca a Patriarhiei Ecumenice sau a georgienilor din Peninsula Balcanica.
A trait apoi pe lânga Patriarhia Ecumenica, uimindu-i pe cei din jur cu arta sa de caligraf, sculptor, desenator si lucrator in broderie.
Necunoscute rân si imprejurarile si data venirii sale in Tara Româneasca.

Alte referate despre: antim ivireanu, didahiile lui antim ivireanu, mitropolitul antim ivireanu

Antim Ivireanul

Predicile le-a tinut la unele duminici si sarbatori mari , in vremea pastoririi sale , fie la Bucuresti , fie la Targoviste , iar valoarea lor istorico- literara si artistica este cu totul deosebita .

Alte referate despre: antim ivireanul, mitropolitul antim ivireanul, antim ivireanul referat

Personalitati brasovene - Mitropolitul Ioan Popazu

In 5 noiembrie 1845 primeste un certificat care sa-l ajute sa devina episcop de Sibiu, dar nu reuseste acest lucru si ramane la Brasov.
In 1846 cu ajutorul pictorului Constantin Lecca si a tamplarului Nicolae Pop da o noua fata bisericii din Schei.Inscaunarea Mitropolitului Andrei Saguna din vara lui 1846 a fost un moment foarte important pentru Ioan Popazu. Inca de la inceput Popazu si reprezentanta ajuta noua mitropolie a lui Saguna, fapt pentru care in data de 12 martie 1847 mitropolitul ii multumeste public.

Alte referate despre: personalitatea lui alexandru ioan cuza, personalitatea lui alexandru ioan cuza referat, referat despre personalitatea lui alexandru ioan cuza

Manastiri din Muntenia - Oltenia

Mânăstirea Calui este o mânăstire de călugăriţe, cu hramul Sfântu Nicolae, com Oboga jud Olt, ctitorită de fraţii Vlad Banul, Dumitru Parcalab şi Balica Spatar (1516-1521), finisată şi înfrumuseţată de boierii Buzeşti în 1588, zid de incintă, picturi murale interioare executate în fresca de Mina (1593-1594), bine conservată cu un expresiv tablou al buzeştilor, altul al lui Mihai Viteazul şi Petru Cercel, icoane şi pietre funerare din sec XVI-XVII, arhondric.

Alte referate despre: manastirile din muntenia-oltenia, manastiri din muntenia si oltenia, manastiri din transilvania muntenia oltenia

Manastirea Stavrapoleos

Biserica Stravrapoleos a fost construitã in 1724, ĩn timpul celei de-a doua domnii in Ţara Romaneascã a lui Nicolae Mavrocordat (1719-1730) de cãtre arhimandritul Ioanichie. Nãscut ĩn satul Ostanitza ĩn eparhia Pogoniana (Epir), Ioanichie a venit in Ţara Româneascã de la mãnãstirea Gura, metoc al Mitropoliei Pogonianã.
Ĩn incinta hanului cu douã nivele ce se aflã ĩn proprietatea lui, Ioanichie a construit actuala bisericã, zidind o mãnãstire, ce era susţinutã economic de cãtre han (situaţie frecventã ĩn epocã).
Ĩn 1726 stareţul Ioanichie a fost ales mitropolit al Stavropolei şi exarh al ţinutului Caria. Tot de atunci, mãnãstirea pe care a construit-o a fost numitã Stavropoleos, dupã numele vechii mitropolii.
Din construcţia initialã a incintei mãnãstirii şi hanului s-a pãstrat numai biserica, una dintre cele mai reprezentative ctitorii in stil brâncovenesc.
Celelalte clãdiri sunt ĩn prezent rezultatul unui vast proiect de restaurare si ...

Alte referate despre: manastirea putna referat, manastirea putna, manastirea argesului

Dimensiunea religioasa

Literatura română este o literatură romanică.Precum se ştie, dupa cucerirea Daciei de Traian in anul 106, limba latină populară a devenit limba oficială in Dacia şi, după o lungă întrebuinţare; pana în secolul al VII-lea, înainte de venirea slavilor, a capătat o structură pro-prie, devenind limba română, străromână.

Alte referate despre: studiu de caz-dimensiunea religioasa a existentei, dimensiunea religioasa a existentei referat, dimensiunea religioasa

Genurile literare

2.Specia pastel
Fiind băiat păduri cutreieram de Mihai Eminescu
Sfârşit de toamnă de Vasile Alecsandri
Fulg de Nicolae Labiş
Iarna de Vasile Alecsandri

Alte referate despre: genurile literare, genuri literare, rolul genurilor literare

Mitropolitii Dosoftei si Varlaam

Viata slăvitului si întru tot lăudatului ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei.Sfântul Ierarh Dosoftei s-a născut în anul 1624 la Suceava în familia Barilă. Părintii săi Leontie si Misira, binecredinciosi crestini, români de neam, aveau rudenii în Transilvania si în tinutul Liovului. La botez, pruncul a primit numele Dimitrie, pentru că se născuse în preajma zilei de 26 octombrie, când Biserica sărbătoreste pe sfântul martir din cetatea Tesalonicului de la începutul veacului al IV-lea.

Alte referate despre: mitropolitii dosoftei si varlaam, activitatea mitropolitilor dosoftei si varlaam, mitropolitul dosoftei si varlaam

Antim Ivireanul

La Academia Patriarhiei ortodoxe, profesor de filosofie era Ilie Miniat, şi printre cei ce l-au audiat se numără şi Dimitrie Cantemir. Printre atâtea necunoscute înzestrarea generală a acestui “om de multe arte”, definea N. Iorga, stă înafara oricărei îndoieli şi poate că tocmai talentele lui puţin obişnuite să-I fi înlesnit eliberarea, iar mai târziu sub patronaj brâncovenesc, o ascensiune, prea sfidătoare pentru vitregia vremurilor de atunci, pentru ca totul să nu se sfârşească tragic.

Alte referate despre: antim ivireanul didahii, didahiile lui antim ivireanul, mitropolitul antim ivireanul referat

Mitropolitul Dosoftei - Mitropolitul Moldovei

Datele noi care s-au gasit in ultimul timp au permis a se stabili ca eruditul
mitropolit al Moldovei se tragea dintr-o familie de negustori din Lvov, Papara,
de origine macedoromana.

Alte referate despre: mitropolitul dosoftei al moldovei, portretul mitropolitului dosoftei al moldovei, dosoftei mitropolitul moldovei

Enigma Otiliei

Incipitul fixeaza reperele spatiale si temporale ale atiunii si unele dintre personajele romanului.Universul descries este verosimil (se apropie de realitate) ,rezultand un roman de tip fresca(inceputul secolului xx) , fiind obiectiv si realist,.Reperele spatiale prezinta strada Antim,cele temporale fixeaza data,,o seara de iulie a anului 1909 .

Alte referate despre: enigma otiliei, enigma otiliei rezumat, rezumat enigma otiliei

Istorie, literatura si constiinta istorica

Tipografiile intocmite de Matei Basarab sau Vasile Lupu “scot fara incetare carti romanesti”, dupa ce pe rand au fost incercate tipariturile in limba slavona, greceasca sau ucraineana. Punctul culminant este atins o data cu imprimarea Bibliei lui Serban Cantacuzino(1688) care este pentru limba romana ceea ce este pentru cea germana Biblia lui Martin Luther. In prefata Bibliei din 1688 scrie ca aceasta este oferita “romanilor de preste tot: Rumanilor, Moldoveanilor si Ugro-vlahilor”. Ea apare ca un document de consolidare a limbii literare.

Alte referate despre: istoria literaturii si constiinta istorica, istorie literatura si constiinta istorica, istorie litaratura si constiinta istorica
Referate afisate : 15
Medie note: 8.22 / 10
Referate noi adaugate la Religie
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles