Mitul pastoral miorita

Miorita

Abia în acest moment, mioriţa îi spune cu durere despre complot: „Că l-apus de soare,Vreau să mi te-omoare – dativul posesiv,Baciul ungurean
Şi cu cel vrâncean...”O dată cu motivul acesta începe desfăşurarea acţiunii. Dialogul purtat între oiţă şi cioban constituie partea dramatică a baladei.

Răspunsul ciobanului moldovean constituie partea lirică a baladei şi reprezintă atitudinea în faţa morţii, atitudine ce a dat naştere mai multor interpretări, de multe ori controversate în critica noastră literară.

Aflarea veştii nu-l înspăimântă pe cioban, el priveşte moartea ca pe un fenomen firesc prin care orice om trebuie să treacă mai devreme sau mai târziu. În general este atitudinea poporului român care vede în moarte o etapă de trecere din microuniversul uman în macrouniversul infinit.Prin moarte, omul, fiinţă trecătoare se contopeşte cu natura veşnică, devenind astfel o fărâmă de eternitate.

În acest răspuns apare ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 14kb
Downloads: 14
Materia: Romana

Miorita

Capodopera absoluta a literaturii noastre populare, dovada geniului artistic al poporului roman, este rezultatul unui proces de creatie seculara, textul baladei armonizand un numar variabil de motive poetice cu existenta independenta in folclor. "Miorita" sintetizeaza o experienta de viata milenara, pentru a o ridica, prin transfigurare artistica la rang de valoare general-umana. Datarea genezei baladei este de fapt imposibila, pentru ca ea este rezultatul unei contaminari succesive intre temele majore ale folclorului nostru

Alte referate despre: miorita, miorita comentariu, miorita balada populara

Ciobanasul - Miorita

Miorita:Contrastul chromatic dintre albul fetei si negrul parului sau al ochilor este realizat cu elementele naturii.Diminutivele populare: “ciobanel”, “mustacioara”,”ochisori” exprima afectivitatea. Compozitional, portretul ciobanului este un paralelism enumerativ, fiind considerat unul dintre cele mai bine realizate din literature romana.

Alte referate despre: caracterizarea ciobanasului miorita, caracterizare ciobanas miorita, portretul ciobanasului miorita

Balada populara - Miorita

Între aceste variante există diferenţe de conţinut şi de structură, datorate, pe de o parte, momentului sau zonei geografice în care au luat naştere şi, pe de altă parte, personalităţii creatorilor populari anonimi. Motivul comun al tuturor acestor variante este cel al testamentului ciobanului.

Alte referate despre: balada populara miorita, balada populara miorita-rezumat, balada populara miorita rezumat

Miorita - demonstratie

Baciul moldovean dupa ce aude acestea isi incredinteaza ultimele dorinte mioarei sale. Punctul culminant nu apare ca actiune, ci ca intensitate a sentimentelor. Ciobanul moldovean crede ca va fi cautat de mama sa. Mama il descrie realizandu-i un portret cuceritor prin frumusete. Baciul o roaga pe mioara sa ii prezinte mamei sale moartea ca pe o nunta. Deznodamantul lipseste.

Se impletesc mai multe motive: Motivul transhumantei, motivul complotului, motivul mioarei nazdravane, motivul testamentului, motivul alegorie moarte-natura, motivul maicutei batrane.Elementele reale se imbina cu cele fantastice. Natura participa la evenimente fiind personificata. Personajul principal are un destin impresionant.

Ciobanul moldovean este personajul principal deoarece apare in toate momentele subiectului. El este caracterizar atat direct prin intermediul descrierii de catre narator si de mama sa, cat si indirect prin felul de a vorbi, de a gandi, de a se comporta, prin relatiile cu celelalte pers ...

Alte referate despre: miorita demonstratie balada populara, miorita demonstratie, balada miorita demonstratie

Cele 4 mituri romanesti

Un mit de larga raspandire este cel care simbolizeaza nasterea
poporului roman: Traian si Dochia, primul reprezentandu-l pe imparatul
care s-a acoperit de glorie la Roma, cucerind bogata tara a dacilor,
in anii 105-106 d.Ch., Dochia fiind, in legenda, fata regelui dac
Decebal, care, invins, s-a sinucis, spre a nu cadea in mainile
cuceritorilor tarii sale. Urmarita de Traian, care se indragosteste de
ea, Dochia fuge pe muntele sacru Ceahlau, imbracata in ciobanita si
manandu-si oile. Maica Domnului o salveaza, prefacand-o impreuna cu
turma ei intr-o formatiune stancoasa. Stanca Dochia poate fi vazuta si
azi, o alta legenda spunand ca ar fi vorba de o baba ce pornise cu
oile prea devreme la pascut. Era la inceput de martie si s-a aratat
puternic soarele, asa ca Baba Dochia, imbracata cu 9 cojoace, a dat
jos unul cate unul. Capriciile vremii au adus, insa, un ger napraznic,
asa ca femeia cu oile ei au inghetat, transformandu-se in stane de
piatra.

Alte referate despre: mituri romanesti, miturile romanesti, cele 4 mituri romanesti

Miorita si specificul national

Miorita si specificul national
A doua explicatie e cu mult mai complexa si profunda, mai putin tehnica si vizeaza aderenta la un strat cultural arhaic, incompatibil pentru mentalitatea unor popoare mai putin “batrâne”. Ion Talos (1983) e de parere ca “prezenta Mioritei exclusiv la români ar putea vorbi despre relativa izolare a poporului român pe podisurile inalte ale Carpatilor, in vre¬me ce vaile si câmpiile manoase de la poalele muntilor se aflau in posesia unor oaspeti vremelnici”. Argumentul geografic si istoric pledeaza in favoarea Transilvaniei si a teoriei evolutiei textului având ca loc de obârsie si continuitate indelungata aceasta regiune.

Alte referate despre: miorita specificul national, specific national miorita, specificul national

Miorita - un fenomen cultural

"Miorita - un fenomen cultural"
Poeţii şi scriitorii români şi-au manifestat deschis o admiraţie necondiţionată faţă de acest poem al literaturii populare, valorificându-i valenţele prin filtrul talentului şi al modului personal de percepere a mesajului. Nichita Stănescu (1983) a mărturisit, în numele generaţiei sale şi al celor an¬te¬rioare: “Fără Mioriţa n-am fi fost niciodată poeţi. Ne-ar fi lipsit această dimensiune fundamentală” . Mihail Sadoveanu (1923) pledează pentru “arta ei fină”, încât “ne putem întreba dacă i se poate găsi pereche în alte literaturi populare şi dacă chiar literatura cultă, în infinitele variaţii, a realizat vreodată un mic poem aşa de armonios şi de artistic”
"Miorita - un fenomen cultural"

Alte referate despre: fenomenul cultural contemporan, fenomene culturale contemporane, religia ca fenomen cultural

Miorita - lucrari critice reprezentative

Una dintre aceste colinde poartă titlul Judecata păstorilor, fiind o variantă a Mioriţei.Primul exeget al Mioriţei rămâne Alexandru Odobescu (1834-1895), care inau¬gurează, totodată, direcţia comparatist-mitologică a interpretărilor mioritice, prin studiul Răsunete ale Pindului în Carpaţi, publicat în Revista Română în 1861.
Un ultim efect important al „momentului 1852” este includerea variantei Alec¬sandri într-un manual şcolar. Evenimentul se petrece în Transilvania, la Braşov, în 1861. Prof. Gavrile J.

Alte referate despre: miorita lucrari critice reprezentative, miorita aprecieri critice, miorita repere critice

Miorita

Miorita.Partea lirica, urmand celei epice, contine testamentul baciului si rugamintea adresata mioritei de a alina durerea maicutei sale.Din intreaga poezie izbucneste navalnic, ca un fluviu, vitalitatea dintotdeauna a omului din popor, dragostea oierului fata de indeletnicirea sa, fata de arta, de viata, de natura si, mai ales, iubirea filiala fat pentru mama sa.

Alte referate despre: miorita rezumat, balada miorita, comentariu miorita

Miorita

Miorita - Tema baladei "Miorita" o constituie o drama din viata pastoreasca, din timpul transhumantei. Subiectul este simplu: conflictul se naste intre trei ciobani: "Unu-i moldovan/Unu-i ungurean/Si unu-i vrancean". Cel moldovean, mai vrednic: "are oi mai multe/Mandre si cornute/Si cai invatati/Si caini mai barbati". Ceilalti doi, cu sufletul cotropit de invidie, si-au pus in gand sa-l omoare pe cel moldovean.

Alte referate despre: miorita momentele subiectului, rezumat miorita, miorita-povestire pe momentele subiectului

Miorita

Miorita este o capodopera absoluta a literaturii noastre populare, dovada geniului artistic al poporului roman, este rezultatul unui proces de creatie seculara, textul baladei armonizand un numar variabil de motive poetice cu existenta independenta in folclor.Miorita

Alte referate despre: miorita-rezumat, miorita balada, momentele subiectului miorita

Miorita

``Miorita`` reprezinta pentru cultura romaneasca o valoare care
depaseste cadrul unei singure creatii , fie ea si o capodopera ;
* semnificatiile ei privesc probleme majore ale omului , cu vaste
implicatii filozofice ;

Alte referate despre: miorita povestire, asemanari si deosebiri intre baltagul si miorita, caracterizare miorita

Miorita vs. Zaraza

Tehnici de comunicare continua, reprezentate de marca, designul produsului si ambalaj. Cu ajutorul acestora se asigura o comunicare neintrerupta cu publicul tinta.De-alungul intrgului ciclu de viata, in conditiile in care pozitionarea ramane aceeasi, produsul sau organizatia comunica prin intermediul unor elemente relativ stabile.

Alte referate despre: comparatie intre miorita si baltagul, caracterizarea personajului principal din miorita, miorita caracterizarea personajului principal

Activitatea pastoral-misionara a preotului

Activitatea pastoral-misionara a preotului - Istoria Bisericii este plină de modele de păstori cu viaţă sfântă, care s-au făcut pildă vrednică de urmat credincioşilor lor. Concretizând, putem spune că în vremurile grele, când românii nu aveau conducători din neamul lor care să-i înţeleagă şi să-i ajute, îl aveau pe preot. El le era părinte, învăţător, conducător şi povăţuitor.Activitatea pastoral-misionara a preotului

Alte referate despre: activitatea pastoral-misionara a preotului, activitatea pastoral misionara in parohie, activitatea pastoral-misionara

The Pastoral Setting of As You Like It

Hence, the Forest of Ardenne provides for the exiled courtiers an important freedom to experiment with their lives, to discover things about themselves. In the Forest people can talk openly with whoever they might happen to meet on a stroll through the trees, and that might be anyone, given that in the Forest no one owns any particular territory (there are no rooms, palaces, roads-unlike the court where there is a preoccupation with property) and thus one might well meet and have to deal with a person whom one would never get close to in the court (that can have comic results, of course, as Touchstone's conversations with Audrey and William demonstrate). In the Forest life is, as I have observed, lived more immediately in the moment with whatever life presents at the moment. Such an approach to life is impossible in the politically charged world of the court.

That freedom makes possible Rosalind's transformation and her taking charge of the courtship and makes an interesting contrast ...

Alte referate despre: pastoral setting of as you like it, pastoral setting in as you like it, the pastoral setting of as you like it
Referate afisate : 17
Medie note: 8.29 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles