Moartea lui lenin

Iosif Stalin

Dupa trei ani era membru al sectiunii georgiene a Partidului Social-Democrat si in aceasta calitate calatorea prin Caucaz, facand agitatie printre muncitori si organizand greve. Asemeni contemporanului sau german Adolf Hitler, tanarul “Koba” provenea dintr-un mediu familial sordid si brutal si parea complet lipsit de perspective in tinerete. Spre deosebire de Hitler, ucenicul revolutionar georgian nu avea nici carisma, nici talent oratoric, dar era curajos, necrutator si un stralucit organizator. Limba lui materna era gruzina, o limba foarte diferita de rusa insusita ulterior, pe care a vorbit-o toata viata cu un pronuntat accent gruzin.

In 1903, social-democratii s-au despartit in doua grupuri, factiunea radicala bolsevica (“majoritara”) a lui V.I.Lenin si factiunea mai moderata pe care Lenin o numea mensevica –“minoritari”,desi in realitate ii depasea numeric pe bolsevici.Stalin ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 29kb
Downloads: 6156
Materia: Istorie

Stalin si URSS

Sub conducerea lui Iosif Stalin, URSS a devenit in scurt timp un stat industrializat, si iesind invingatoare din cel de- al doilea razboi mondial, a devenit o superputere. In acelasi timp insa, tirania lui Stalin a dus la ruinarea socieatatii rusesti. Chiar inainte de moartea liderului sovietic Lenin, conducatorii Partidului Comunist au inceput lupta pentru succesiune. A detine controlul partidului insemna de fapt a detine controlul tarii - primul stat socialist, urias dar extrem de inapoiat. Anii 20 au fost o putere. In 1923 Stalin, Secretarul General al Partidului, se aliaza cu Zinoviev si Kamenev pentru a dejuca planurile unui concurent genial si aparent periculos - Leon Trotki.

Alte referate despre: stalin si urss, stalin si urss-ul dupa 1945, stalin si urss in cel de-al doilea razboi mondial

Iosif Vissarionovici Stalin

O victorie greu cucerita in Marele Razboi pentru Apararea Patriei, 1941–1945, (care a fost posibila cel putin partial datorita capacitatilor de productie ridicate in timpul industrializarii fortate), a pus temelia pentru formarea Pactului de la Varsovia si a consfintit pozitia URSS drept una dintre cele doua superputeri mondiale dominante, pozitie pe care a mentinut-o pentru aproape patru decenii dupa moartea lui Stalin (din 1953). Cu toate acestea, generatiile de conducatori care au urmat au repudiat stalinismul. Succesorul lui Stalin si prim-secretar al partidului, Nikita Hrusciov, a denuntat folosirea represiunii in masa si cultul personalitatii (in 1956).

Alte referate despre: iosif vissarionovici stalin, iosif vissarionovici stalin referat, iosif vissarionovici stalin biografie

Stalin

Sub conducerea lui Iosif Stalin, URSS a devenit in scurt timp un stat industrializat, si iesind invingatoare din cel de- al doilea razboi mondial, a devenit o supraputere. In acelasi timp insa, tirania lui Stalin a dus la ruinarea societatii rusesti.

Chiar inainte de moartea liderului sovietec Lenin, conducatorii Partidului Comunist au inceput lupta pentru succesiune. A detine controlul partidului insemna de fapt a detine controlul tarii – primul stat socialist, urias dar extrem de inapoiat. Anii ’20 au fost martorii unor importante lupte pentru putere. In 1923 Stalin, Secretarul General al Partidului, se aliaza cu Zinoviev si Kamenev pentru a dejuca planurile unui concurent genial si aparent periculos – Leon Trotki. In 1925 Stalin isi gaseste noi aliati in Bucharin si Rikov, indepartandu-i pe Zinoviev si Kamenev. In cele din urma, in 1929, ...

Alte referate despre: stalin, viata lui stalin, stalin referat

Comunismul

Desi in aceasta perioada de comunism Romania a avut mult de suferit sunt unele personae care cred ca viata era mai buna atunci, ca aveau venituri mai mari, insa nu aveau libertatea de a cumpara de oriunde orice dorea.
In concluzie comunismul nu reprezinta altceva pentru Romania decat o pata neagra, o piedica in dezvoltare.

Alte referate despre: comunismul in romania, comunismul, comunismul in romania referat

Stalin

Nascut la 9(21) decembrie 1979, intr-un orasel numit Gori, un orasel
gruzin. S-a nascut in familia Vissarion Ivanovici Djugasvili. Tatal
sau era un om fara carte si brutal. Dupa nasterea lui Stalin(Soso),
tatal si-a parasit familia si s-a mutat la Tiflis(Tiblisi). Mama lui
Stalin, Ekaterina Gheorghievna, s-a nascut la Sheladze si provenea
dintr-o familie de tarani. Lui Stalin nu-i placea sa se dezbrace in
fata altora si mergea rar la doctor. La 12 ani a fost implicat intr-un
accident de circulatie si s-a lovit la mana stanga. De mic copil a
avut o fire inchisa si razbunatoare. Setea de glorie i-a stapanit
mintea si intreaga fiinta din tinerete.

Alte referate despre: biografia lui stalin, referat stalin, stalin biografie

Stalin si URSS

Stalin si URSS - Anii ’20 au fost o putere. In 1923 Stalin, Secretarul General al Partidului, se aliaza cu Zinoviev si Kamenev pentru a dejuca planurile unui concurent genial si aparent periculos - Leon Trotki. In 1925 Stalin isi gaseste noi aliati in Bucharin si Rikov, indepartandu-i pe Zinoviev si Kamenev. In cele din urma, in 1929, Stalin isi invinge fostii aliati si devine unicul conducator al URSS-ului.

Alte referate despre: represiuni in timpul lui stalin in urss, refereat stalin si urss, referat stalin in urss

Vladimir Ilici Lenin

Revoluţionarul

Portretul lui Lenin, decembrie 1895În loc să se dedice carierei juridice, el s-a implicat tot mai mult în activitatea de propagandă revoluţionară şi în studiul marxismului. La 7 decembrie 1895 a fost arestat de autorităţi pentru un an, şi mai apoi exilat în satul Şuşenskoe din Siberia.

Alte referate despre: vladimir ilici lenin, vladimir ilici lenin referat, referat vladimir ilici lenin

Yalta, Casablanca, Potsdam

A few months after the Yalta conference, Franklin Roosevelt died. Harry Truman, the vicepresident, assumed the presidency of the United States. Truman, Stalin, Churchill decided Germany's fate at the Potsdam conference in August 1945 and issued ultimatum to Japan. Before all three conferences, the powers made pacts with each other. At Yalta, Roosevelt gave away Eastern Europe to USSR, although Great Britain did not agree completely with this. “Critics would accuse Roosevelt of a "sell-out" at Yalta, of giving away Eastern Europe to Stalin, of "secret deals" with a ruthless dictator.

Alte referate despre: yalta casablanca potsdam dates, what happened at yalta casablanca potsdam and tehran, casablanca tehran yalta and potsdam

Moartea lui Gelu

Moartea lui Gelu
George Cosbuc se inscrie in randul scriitorilor post romantici, prin imbinarea in operele sale, a elementelor romantice cu trasaturi semanatoriste. Opera sa este una de referinta pentru a arata felul in care clasicismul si romantismul au ramas o influenta de baza in scrierile de mai tarziu. Scrierile literare ale lui Cosbuc se dedica unei impresionante monografii ale satului romanesc. Cosbuc urmareste sa evoce cat mai mult din “povestile poporului” , sa ilustreze viata taranului roman, sa il elogieze in fiecare balada, sa reinvie sentimentul de revolta, sa readuca la viata momente din istorie, sa emotioneze prin sentimentul tragic al razboiului, sa cante natura si sa slaveasca eroii neamului romanesc.
Moartea lui Gelu

Alte referate despre: moartea lui gelu rezumat, moartea lui gelu, moartea lui gelu-rezumat

11 Elegii, o poveste de dragoste si de moarte

11 Elegii, o poveste de dragoste si de moarte
“11 Elegii este singura mea carte trăită. Dacă ar fi să o mai scriu încă o dată, este singura carte pe care aş refuza categoric să o mai scriu. A costat prea scump. Astăzi mă uit la 11 Elegii cum se uită doctorul Barnard la pacientul Blaiberg. Mă tot uit: mai ţine-n ea inima de atunci? Când o va respinge?” (Nichita Stănescu în dialog cu Adrian Păunescu, în vol. Sub semnul întrebării, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1979, p. 520-528).

Alte referate despre: daca oameni s-ar gindi mai des la dragoste si la moarte, daca oameni s-ar gindi la dragoste si la moarte -, moartea in romanul ultima noapte de dragoste intaia

Moartea lui Castor

Moartea lui Castor - Acesta intr-o zi de toamna pustie se intalneste cu Maiorul., care ii spune ca mama lui se simte rau.Ion ajunge spre seara acasa gasind-o pe mama lui in stare destul de buna,punand la socoteala moartea sotului ei.

Moartea lui Castor - Insa, se simtea slab din cauza ca nu putea dormi din cauza cainelui Castor care de la decesul stapanului latra si urla mereu.

Mai tarziu cand toata lumea dormea,Ion isi rascolea gandurile aducandu-si aminte de noptile cand se ducea la mosie.in urmatoarea zi pleca cu castor la vanatoare.

Venise primavara iar naratorul-personaj se intoarse din vacanta,acesta fiind un motiv de bucurie pentru caine.Acasa mama lui ii pregati o surpriza:,,o panoplie cu toate cele trebuincioase pt vanat’’

In scurt timp se implini un an de cand tatal lui muri.Ion isi aduse aminte de ziua lui, de lautarii care cantau si de masa mare.,,si ...

Alte referate despre: moartea lui castor, moartea lui castor rezumat, moartea lui castor povestire

Paralela intre Tinerete fara batranete si viata fara de moarte si Harap-Alb

Deasemenea Harap Alb este si el supus anumitor probe. Pacalit fiind de span, isi inverseaza locurile devenind sluga acestuia, dupa care ajung impreuna la curtea imparatului verde. Aici este supus primei probe care consta in aducerea de salati din Gradina Ursului. Cu ajutorul Sf. Duminici, ursul fioros este adormit si Harap-Alb duce salatile la imparatie.

Alte referate despre: paralela intre tinerete fara batranete si viata fara de moarte, paralela tinerete fara batranete si viata fara de moarte si harap-alb, tinerete fara batranete si viata fara de moarte

Moartea-tristete sau bucurie?

Astfel, în literatura română, o viziune amplă asupra morţii a avut-o poetul Tudor Arghezi; Într-una dintre operele sale, „De-a v-aţi ascuns”, autorul vede moartea ca pe un „joc viclean de bătrâni, de copii”, acesta având loc „odată, după scăpătat”. Le vorbeşte copiilor săi despre acest moment, făcând referire la joc pentru a nu-i înspăimânta prea tare, cu toate că el cunoaşte viclenia morţii şi spune cu durere-n suflet „Aşa e jocul/ Arde-l-ar focul!”. Cea mai mare dorinţă a sa este aceea ca, după moartea unui membru al familiei, ceilalţi să-şi urmeze cursul vieţii, renunţând la a mai vărsa lacrimi zadarnice.

Într-o altă poezie de-a sa, Arghezi percepe în mod diferit aceste lucruri; de aceea, în „Duhovnicească”, întreg Universul este cuprins cu braţele reci şi-ntunecoase ale morţii, raza vieţii şi a speranţei ...

Alte referate despre: compunere despre moarte tristete sau bucurie, moartea tristete sau bucurie, furia frica tristetea cronica bucuria exploziva

Tinerete fara batranete si viatra fara de moarte - Petre Ispirescu

Ajuns in sfarsit in locul nasterii sale, calul se intoarse inapoi, in timp ce Fat-Frumos se simte dezorientat in mijlocul ruinelor palatului tatalui sau.
Astfel eroul reintra in conditia sa umana, de fiinta muritoare, caci moartea nu poate fi depasita decat simbolic.
Finalul inregistreaza moartea eroului si semnifica imposibilitatea omului de a-si schimba conditia existentiala.
Caracteristicile basmului, in general, deci si ale celui in discutie sunt: formulele de inceput, de incheiere si chiar de interior, cu rolul de a ne introduce in lumea fabulosului, pentru ca in final sa ne readuca la realitate. Peisajelor le lipsesc determinarile geografice precise; palatele, zanele sunt descrise prin trasaturi ce uimes, stralucesc, cu putine amanunte vestimentare. Exista fiinte -himerice- ce comunica cu omul dar nu sunt oameni, si care il ajuta pe viteazul din basm in depasirea incercarilor. Aceste fiinte au o mare forta fizica si un simt extraordinar, prevestind si preintampinand intamplarile ...

Alte referate despre: tinerete fara batranete si viatra fara de moarte - petre ispirescu, tinerete fara batranete si viatra fara d moarte, tinerete fara batranete si viatra fara de moarte finalul

Moartea caprioarei - Nicolae Labis

Poezia "Moartea caprioarei" se proiecteaza pe fundalul secetei cumplite de dupa al doilea razboi mondial, care transforma peisajul terestru, vazut prin ochii unui copil stapanit de foame, in unul cu aspect desertic, selenar, de pe care se inalta flacari infernale: "Seceta a ucis orice boare de vant./ Soarele s-a topit si a curs pe pamant./ A ramas cerul fierbinte si gol./ Ciuturile scot din fantana namol./ Peste paduri tot mai des focuri, focuri,/ Danseaza salbatice, satanice jocuri."

Alte referate despre: comentariu moartea caprioarei nicolae labis, moartea caprioarei nicolae labis rezumat, moartea caprioarei nicolae labis

Lenin

Lenin was born on the 22nd of April 1870 at Simbirsk (nowadays Ulianovsk). His father, Ilia Nicolaevici Ulianov, was an elementary school inspector in that area. Lenin distinguished himself in Latin and Greek during the high school, from which he graduated in 1887.

Alte referate despre: lenin, lenin si stalin, moartea lui lenin

Oameni din cele mai vechi timpuri

Mentionand vechea cunoastere populara a existentei sufletului si dupa moarte, reformatorul iranian a fundamentat noua religie prin aceeasi viziune a sensului si a scopului vietii omenesti: ajungerea treptata a spiritului uman la nivelul unei fericiri superioare, mult diferita de ceea ce poate oferi trairea pamanteasca. Pentru atingerea acestui tel, omul trebuia sa se implice - prin liberul sau arbitru- in lupta constienta dintre facerea binelui si principiul raului. Zarathustra promite mantuirea sufletelor pentru cei care aleg calea binelui. El introduce cunoasterea cauzelor ce conduc la suferinta umana: cei care au ales calea faptelor rele, trebuie sa revina sa le compenseze prin reincarnari repetate. Dupa moartea trupului, cei care au urmat calea raului, nu aveau dreptul sa treaca peste Podul Djinvat, spre taramul fericirii, fiindca spiritele divine faceau trierea sufletelor inainte de a ajunge la podul respectiv, prin urmare, cei rai trebuiau sa revina in alte vieti pamantesti, pana ...

Alte referate despre: istoria oamenilor din cele mai vechi timpuri, oamenii din cele mai vechi timpuri pana azi, ocupatiile oamenilor din cele mai vechi timpuri pana azi
Referate afisate : 18
Medie note: 8.40 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles