Modalitati de protejare impotriva cutremurului

Modalitati de protejare impotriva cutremurelor

- Daca va aflati in fata unei cladiri, ramaneti departe de aceasta, feriti-va de tencuieli, caramizi, cosuri, parapete, cornise, geamuri, care de obicei se pot prabusi in strada.

- Daca va aflati inauntru ramaneti acolo, departe de ferestre care se pot sparge, stati inspre centrul cladirii, langa un perete structural rezistent.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 12kb
Downloads: 2015
Materia: Diverse

Cutremurul din 1977

Cutremurul din 1977 (Cutremurul din '77) este un puternic cutremur care s-a produs la orele 21,22 din data de 4 martie 1977, cu efecte devastatoare asupra României. A avut o intensitate de 7,2 grade pe Scara Richter şi a făcut în timp de ca. 55 de secunde, 1.578 de victime, din care 1.424 numai în Bucureşti. La nivelul întregii ţări au fost circa 11.300 răniţi şi aproximativ 35.000 de locuinţe s-au prăbuşit.

Alte referate despre: cutremurul din 1977, cutremurul din 1977 romania, cutremurul din 1977 referat

Necesitatea existentei ariilor protejate

Astfel, atat evaluarea si monitorizarea starii capitalului natural, cat si dezvoltarea cunoasterii se poate realiza in cadrul unor zone pilot cum sunt ariile protejate.     "Capitalul Natural al tarii se constituie din reteaua sistemelor ecologice care functioneaza in regim natural si seminatural si din reteaua sistemelor antropizate prin transformarea si simplificarea primelor categorii.     Resursele naturale regenerabile (inclusiv apa si solul) si neregenerabile (petrol, carbune), precum si serviciile (controlul climei, al calitatii apei si aerului etc.) asigurate de catre componentele Capitalului Natural constituie unul dintre factorii cheie ai functiei de productie a sistemelor economice si de suport al dezvoltarii sistemelor socio-economice.    

Alte referate despre: necesitatea existentei ariilor protejate, necesitatea exisstentei ariilor protejate, necesitatea ariilor protejate

Cutremurele

Cutremurele - Mişcarea acestor plăci se realizează prin :
• subducţie
O placă, cel mai adesea placa oceanică se scufunda sub o alta; (Cercul de foc al Pacificului)
• coliziune
Două plăci se ciocnesc ; ( Himalaya..)
• alunecare
Două plăci adiacente alunecă orizontal în lungul unei falii ; ( falia San-Andreas în California)

Fricţiunile între aceste plăci dau naştere unor tensiuni enorme în rocă. Aceste tensiuni se acumulează până când plăcile alunecă brutal una peste alta. Astfel apar cutremurele de pământ.

Alte referate despre: cutremure, referat cutremure, cutremurele

Protectie in caz de cutremur

4. Limitati deplasarile echipamentelor tehnica si utilitare mari in asa fel incat in caz de cutremur racordurile sa nu sufere deteriorari si sa se degajeze gazesau sa se scurga combustibil, apa ,chimicale,etc.
5. Consultati un specialist in structuri de rezistenta, cu privire la tipul si starea peretilor despartitori nestructurali spre a nu prinde de acestia obiecte grele sau pentru a preveni caderea lor peste ocupanti.
6. Este recomandabil sa aveti in sala de clasa si spatii comune, extinctoare amplsate in locuri cunoscute si accesibile langa surse potentiale de incendiu si sa stiti cum sa le utilizati, conform nortmelor P.S.I.

Alte referate despre: masuri de protectie in caz de cutremur, protectie in caz de cutremur, reguli de protectie in caz de cutremur

Cutremure de pamant

Cutremure de pamant, acest fenomen se poate produce prin surprindere, în orice condiţii climaterice, în orice timp al anului şi al zilei. De aceea, mişcările seismice au efecte psihologice negative asupra oamenilor, obişnuiţi să considere Pământul ca un suport sigur. În momentul, când totul în jur se zguduie violent, cad obiecte, trosnesc pereţii şi se prăbuşesc clădiri, oamenii sunt cuprinşi de o spaimă cumplită, după care îşi revin cu greu.Cutremure de pamant

Alte referate despre: cutremurele de pamant, cutremure de pamant, cutremurele de pamant referat

Harta seismica a Romaniei

Intre 60 si 200 de kilometri adancime este zona cutremurelor puternice pe harta seismica a Romaniei. Ele se produc la intersectia celor trei placi tectonice continentale. Sunt cutremure subcrustale, au energie mare si foarte mare si sunt resimtite pe arii intinse. Sunt produse de asa-numitele "forfecari determinate de compresiune".

Alte referate despre: harta seismica a romaniei, harta seismica, harta seismica bucuresti

Hazarde

2) Vulnerabilitatea
Vulnerabilitatea pune in evidenta gradul de expunere a omului si a bunurilor sale fata de diferite hazarde, indicand nivelul pagubelor pe care le produce un anumit fenomen.

Alte referate despre: hazarde, hazarde antropice, hazarde naturale

Cutremure

Cutremure.Multă vreme s-a crezut că mişcările telurice sunt produse de forţe supranaturale.În antichitate, locuitorii din jurul Mediteranei credeau că zeul Atlas, care susţinea Pământul pe umerii săi, era cel care le provoca atunci când îşi muta povara de pe un umăr pe altul.
În Kamceatka, băştinaşii credeau că, atunci când zeul Tull se plimba cu sania prin măruntaiele Pământului, se produceau cutremure.În multe locuri din lume, cutremurele erau considerate a fi « pedeapsa divină » pentru păcatele făcute de oameni.

Cutremure.Din când în când, scoarţa terestră se pune brusc în mişcare şi îşi modifică suprafaţa: acest fenomen este cutremurul, unul din cele mai înspăimântătoare fenomene naturale. În oraşele mari, cutremurele sunt cu adevărat distrugătoare.Pot provoca distrugeri de zece mii de ori mai mari decât bomba atomică aruncată în 1945 peste Hiroshima.

În data de 17 ianuarie, 1995 la ora 5 si 46 minute, ...

Alte referate despre: cutremure referat, referat despre cutremure, cutremure de pamint

Cutremure

Cutremurul este unul din cele mai distrugatoare fenomene naturale de pe Pamant. Poate provoca distrugeri de zece mii de ori mai mari decat bomba atomica aruncata in 1945 peste Hiroshima.

Multe cutremure produc o miscare a solului, asemanatoare cu leaganul unui vapor. In functie de intensitatea cutremurului, solul este miscat in valuri fine sau smucit cu putere. Uneori unduirile solului sunt vizibile si la suprafata : martorii oculari sustin ca in timpul cutremurului din San Francisco din anul 1906 solul facea valuri inalte de un metru. Pana la oprirea cutremurului, locul de declansare al acestuia, linia de refractie Sf. Andrei s-a deplasat cu 6 metri.

Majoritatea cutremurelor dureaza doar cateva secunde, dar sunt unele care tin pana la un minut sau mai mult. Cutremurul din San Francisco din 1906 de exemplu a durat doar 40 de secunde, iar cel din Alaska din 24 ianuarie 1964 peste 7 minute.

Cutremurul principal este urmat de altele cu intensitate din ce in ce mai mica. Acestea ...

Alte referate despre: cutremurul, cutremurile de pamint, cutremur referat

Cutremurele de pamant

Marea majoritate a acestor 3 milioane de cutremure sunt de o magnitudine extrem de mica. Legea probabilitatii face ca un numar mare de cutremure mai puternice sa se produca in zone nelocuite, in care nu le poate simti nimeni. Cutremurele mari care se produc in regiuni cu populatie foarte ridicata sunt cele care ne atrag atentia.
Cutremurele au cauzat mari pagube materiale de-a lungul anilor si au produs numeroase victime. Doar in ultimii o suta de ani, au existat mai bine de 1,5 milioane de morti provocate de cutremure. De obicei, nu insusi faptul ca pamantul se cutremura este cel care cauzeaza victime, ci distrugerea, asociata acestui fenomen, a structurilor create de om, cat si determinarea altor dezastre naturale, cum ar fi tsunami-uri, avalanse si alunecari de teren.

Astazi, intelegem acest fenomen mult mai bine decat am facut-o cu 50 de ani in urma, dar inca nu putem sa ...

Alte referate despre: referat cutremure de pamant, cutremurile de pamant, cutremure de pamant referat

Modalitati de plata internationale

Modalitati de plata internationale
D .S .T ( Drepturile speciale de tragere ) sunt o unitate de cont ( emisa de Fondul Monetar International ) pentru a evita unele fluctuatii de pe piata monedelor nationale . E .C .U ( European Currency Unit ) , moneda emisa in cadrul Sistemului Monetar European , si utilizata in tarile membre . Valoarea unitatilor de cont se stabileste pe baza metodei cosului valutar , potrivit careia valoarea unitatii se stabileste ca medie ponderata a valutelor luate in calcul.

Modalitati de plata internationale
EURO , noua moneda unica europeana care a intrat in circulatie in anul 1999 potrivit politicii financiar - monetare a Uniunii Europene .
2. Cambia :
Cambia ( trata ) , biletul la ordin si cecul sunt instrumente de plata si de credit .Instrumente de plata , pentru ca pot fi preschimbate in lichiditati si de credit deoarece din momentul primirii pana la data efectuarii platii trece o anumita perioada de timp .
In ceea ce priveste cambia , aceasta poate fi ...

Alte referate despre: modalitati de plata internationale, modalitati de plata internationala, instrumente si modalitati de plata internationale

Cutremure

Cutremure - Desigur este greu de stabilit dacă fenomenele observate sunt veritabile lumini ale cutremurelor, efecte secundare ale şocului seismic sau pur şi simplu rodul imaginaţiei oamenilor.

Alte referate despre: producerea cutremurelor, tipuri de cutremure, cutremurul din japonia 2011

Cutremurul si efectele lui

Referat despre Cutremurul si efectele lui
Natura este o sursa inepuizabila de fenomene. Cutremurul este unul dintre acestea. Pentru o mai buna intelegere a fenomenului de cutremur am decis o prezentare in 3 parti:
1.Cutremurul-fenomen natural
2.Cutremurul-explicatie stiintifica
3.Cutremurul-in Romania
1. CUTREMURUL FENOMEN NATURAL
Inca de la aparitia pamantului ca planeta si-a facut aparitia cutremurul. acest fenomen natural de neoprit. Cutremurul s-a facut simtit, in proportii mai marii sau mai mici, de-a lungul evolutiei pamantului de la continentul unic Atlantida si pana la cele 5 continente de astazi si va continua sa se faca simtit pana la disparitia pamantului ca planeta.

Alte referate despre: cutremurele si efectele lor, cutremurul si efectele lui, cutremurul si efectele ei

Modalitati moderne de constructie a bugetului pe venituri si cheltuieli a institutiilor publice

Adoptarea metodei de elaborare a bugetului pe programe va insemna o mai buna gestionare a banului public si o schimbare de imagine a institutiilor publice in randul populatiei.Bugetul pe programe are menirea de a reflecta mai detaliat directia strategica de dezvoltare ce trebuie urmatamde a ancora mai bine resursele de finantare existente si de a se adresa mai clar necesitatii,acesta detaliind cheltuielile unui domeniu pe programe de activitate sin u pe categorii de cheltuieli, Principalul avantaj al alocarii bugetului pe baza de programe este modernizarea procesului bugetar si alinierea la standardele internationale in acest domeniu care presupun implementarea bugetului multianual.

Alte referate despre: modalitati moderne de constructie a bugetului pe venituri si, bugetul de venituri si cheltuieli la institutiile publice, intocmirea bugetului de venituri si cheltuieli in institutiile publice

Cutremure

Dintre cataclismele naturale ce afecteaza societatea umana,
cutremurele de pamant au influenta dintre cele mai nefaste asupra
vietii oamenilor si a culturii lor materiale.Daca alte cataclisme, cum
ar fi eruptiile vulcanice, inundatiile, uraganele etc.,lasa omului un
ragaz pentru a-si proteja viata si bunurile, cutremurere de pamant se
produc intr-un timp foarte scurt si au consecinte devastatoare.

Alte referate despre: cutremur, referat cutremur, cutremurele referat

Situatia ariilor naturale protejate si a monumentelor

Regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei, faunei sălbatice, în România sunt acceptate următoarele categorii de arii naturale definite în funcţie de obiectivele de atribuire: rezervaţie ştiinţifică, parc naţional, parc natural, monument al naturii, rezervaţie a biosferei; zona umedă de importanţă internaţională; şit al patrimoniului mondial natural.

Alte referate despre: situatia ariilor naturale protejate, monumentele naturii si ariile naturale protejate, arii naturale protejate
Referate afisate : 17
Medie note: 8.15 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles