Modurile de dobandire si pierdere a cetateniei

Modurile de dobandire si pierdere a cetateniei in sistemul conventional European

De asemenea statele parte la Conventie trebuie sa faciliteze în dreptul lor intern acordarea de cetatenie: sotilor resortisantilor sai; copilului unui resortisant al sau; copiilor ai carora unul dintre parinti dobândeste sau a dobândit cetatenia sa; copiilor adoptati de unul dintre resortisantii sai; persoanelor nascute pe teritoriul sau si/sau care domiciliaza acolo în mod legal si obisnuit; apatrizilor si refugiatilor recunoscuti care domiciliaza în mod legal si obisnuit pe teritoriul sau.

Referitor la dobândirea cetateniei, România îti rezerva prin art. 3, paragraful 1 din Legea 396/2002, legea prin care se ratifica Conventia europeana cu privire la cetatenie “ dreptul de a acorda cetatenia sa persoanelor nascute pe teritoriul sau din parinti cu cetatenie straina, si persoanelor care domiciliaza, în mod legal si obisnuit, pe teritoriul sau, inclusiv apatrizilor si refugiatilor recunoscuti, la cerere, cu respectarea conditiilor prevazute de legislatia interna”.

2. ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 11kb
Downloads: 19
Materia: Drept

Reglementarea cetateniei Uniunii Europene

3.Orice persoana are dreptul la reparare din partea Comunitatii a
daunelor cauzate de institutii sau de catre agentii lor aflati in exercitiul functiunilor lor, in conformitate cu principiile generale comune drepturilor statelor- membre.

Alte referate despre: reglementarea cetateniei uniunii europene, referat reglementarea cetateniei uniunii europene, cetatenia uniunii europene

Modurile de dobandire si pierdere a cetateniei in sistemul conventional European

Referat despre Modurile de dobandire si pierdere a cetateniei in sistemul conventional European
Ideea unei cetatenii europene nu este o noutate la nivel comunitar. Ea poate fi identificata sub forma unei noi dezvoltari istorice a conceptului de cetatenie, prin modificarea dimensiuni lor si a formelor dispozitiilor juridice si politice. Cetatenia europeana are o puternica semnificatie politica iar principiile sale stau la baza valorilor politice ale unei democratii moderne care constituie temeiul procesului de integrare.

Alte referate despre: modurile de dobandire si pierdere a cetateniei, moduri de dobandire si pierderea cetateniei romane rezumat, modurile de dobandire si de pierdere a cetateniei romane

Dobandirea si pierderea cetateniei romane

Acest mod de dobandire a cetateniei se refera la persoanele care au avut cetatenie romana si au pierdut-o ca urmare a stabilirii lor in strainatate si care doresc sa se reintegreze in societatea romana. Aceste persoane sunt legate de poporul roman si ca atare lege considera repatrierea un mod de dobandire a cetateniei romane.
Amintim o serie de situatii posibile:
-dobandirea cetateniei romane de unul dintre
soti nu afecteaza cetatenia celuilalt sot, se stabileste ca sotul strain poate cere dobandirea cetateniei romane in conditiile legii.
-cat priveste copilul minor al repatriatului, legea
prevede ca parintii hotarasc pentru pentrucopilul lor si ca minorulcare a amplinit varsta de 14 ani rebuie sa-si exprime consimtamantul separat. Daca parintii nu cad de acord, va decide pribunalul de la domiciliul minorului, tinand cont de interesele lui.
-cererile de repatriere se depun la Ministerul Justitiei. Aprobarea revine Guvernului la propunerea ministrului ju ...

Alte referate despre: dobandirea si pierderea cetateniei romane, dobandirea si pierderea cetateniei, dobandirea si pierderea cetateniei la romani

Institutia cetateniei in sistemul constitutional romanesc

Dar cum vom constata mai târziu, în aceasta perioada, deosebirea esentiala dintre un strain si un român era credinta religioasa, considerata ca un element constitutiv al nationalitatii. În literatura de specialitate se considera ca „pâna la începutul secolului XV conditia strainilor era reglementata de obiceiul sau cutuma pamântului”.

Alte referate despre: institutia cetateniei in sistemul constitutional roman, institutia cetateniei in sistemul constitutional, cetatenia ca institutie juridica a dreptului constitutional

Cetatenia europeana - concept, evolutie, consecinte

Punctul de vedere liberal asupra cetateniei, dezvoltat in secolul 19, a accentuat importanta drepturilor pentru toti locuitorii. Pe masura ce lucrurile au capatat amploare, ideea de justitie si drepturi politice a devenit realitate pentru o parte din ce in ce mai mare a populatiei.
In secolul 20, sustinatorii 'cetateniei sociale' au mers mai departe si au recunoscut ca drepturile civile si politice sunt doar o parte din ceea ce cetatenii ar trebui sa astepte de la stat. Drepturile cetatenilor ar trebui sa cuprinda conditiile de trai si de munca, nu doar participarea oamenilor in politica.

Alte referate despre: cetatenia europeana concept evolutie si consecinta, referat despre cetatenia europeana evolutie consecinte, cetatenia europeana referat

Dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor de catre persoanele fizice si juridice straine

Nu sunt definite în mod clar prin Lege notiunile de resident, drept de rezidentă, reşedintă secundară, persoană juridică, stat membru, etc.
Legea nr.312/2005, în capitolul II, reglementează dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor de către cetătenii statelor membre şi persoanele juridice având nationalitatea acestor state, precum şi de către apatrizii cu domiciliul într-un stat membru sau în România, iar în capitolul III, dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor de către cetătenii străini, apatrizii şi persoanele juridice apartinând statelor terte.

Alte referate despre: dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor referate, dreptul de proprietate asupra terenurilor de catre cetatenii straini

Posesia - mijloc de dobandire a proprietatii

Posesia - mijloc de dobandire a proprietatii
POSESIA poate fi definită ca fiind o stare de fapt generatoare de efecte juridice care constă în stăpânirea materială sau exercitarea unei puteri de fapt de către o persoană asupra unui bun, cu intenţia şi voinţa de-a se comporta faţă de toţi ceilalţi ca proprietar sau titular al altui drept real.
Posesia - mijloc de dobandire a proprietatii

Alte referate despre: referat posesia mijloc de dobandire a proprietatii, moduri de dobandire a proprietatii, modurile de dobandire a proprietatii

Drepturile cetatenilor in Uniunea Europeana

Interzicerea sclaviei si a muncii fortate
In Uniune este interzisa tinerea in sclavie sau in servitute a unei persoane. Deasemenea, nimeni nu poate fi constrans sa presteze o munca fortata sau obligatorie si este interzis traficul cu fiinte umane.
Nu se considera munca fortata sau obligatorie in acest sens " orice munca impusa in mod normal unei persoane supuse detentiei in conditiile prevazute de art 5 din Conventie Europeana a Drepturilor Omului sau in timpul in care se afla in libertate conditionata; orice serviciu cu caracter military sau, in cazul celor care refuza sa satisfaca serviciul militar din motive de constiinta , in tarile in care acest lucru este recunoscut ca legitim, un alt serviciu in locul serviciului militar obligatoriu; orice serviciu impus in situatii de criza sau de calamitati care ameninta viata sau bunastarea comunitatii; orice munca sau serviciu care face parte din obligatiile civile normale."

Alte referate despre: drepturile cetatenilor in uniunea europeana, drepturile cetatenilor din uniunea europeana, drepturile cetatenilor in uniunea european

Raspunderea administratiei pentru incalcarea principiului egalitatii cetatenilor in fata legii

Potrivit art. 52 din Constitutie intitulat dreptul persoanei vatamate de o au-toritate publica: "Persoana vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legi-tim, de o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, este indreptatita sa obtina recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim, anularea actului si repararea pagubei" . Con-form alineatului 2 al aceluiasi articol, "conditiile si limitele exercitarii acestui drept se stabilesc prin lege organica".

Alte referate despre: principiul egalitatii cetatenilor in fata legi 1848, principiul egalitatii cetatenilor in fata legi in 1848, principiul egalitatii cetatenilor in fata legii

Metodologia si tehnologia instruirii - Moduri si forme de organizare a activitatilor didactice

Referat despre Metodologia si tehnologia instruirii - Moduri si forme de organizare a activitatilor didactice
1.2. Tehnologia didactică : desemnează demersul întreprins de profesor în vederea aplicării principiilor învăţării într-o situaţie practică de instruire. Conceptul de tehnologie este explicat în două feluri :
-sens restrâns-ansamblul mijloacelor audio-vizuale utilizate în practica educativă.
-sens larg-ansamblul structurat al metodelor, mijloacelor de învăţământ, a strategiilor de organizare a predării.
Tehnologia didactică vizează şi aspecte ale mass-mediei şi aparatură tehnică adecvată. Însă, nu se referă doar la utilizarea în transmiterea informaţiilor a unor mijloace tehnice, ci va include toate componentele procesului de învăţământ.

Alte referate despre: moduri si forme de organizare a activitatilor didactice, moduri si forme de organizare a activitatii didactice, moduri si forme de organizare a activitatii formativ-educative

Modurile de dobandire si de pierdere a cetateniei

- Legea 21/1991 stabileste la art.5 59ca sunt cetateni români toti cei care sunt nascuti din cel putin un parinte cetatean român.

Alte referate despre: modurile de dobandire si de pierdere a cetateniei, modurile de dobandire si de pierdere a cetateniei referat, modurile de dobandire si de pierdere a cetateniei europene

Dobanda si Managementul ratei dobanzi

Economistii au acordat atentia cuvenita dobanzii elaborand teorii care definesc dobanda,fie identifica factorii care determina nivelul acesteia.Dobanda este latura specifica si esentiala a manifestarii relatiilor de credit.De multe ori dobanda este corelata cu conceptual de capital si cu elementele timp si risc.De regula dobanda poate fi considerate ca o renumerare pa care capitalismul o primeste pentru folosirea capitalului propriu.

Alte referate despre: dobanda si managementul ratei dobanzii, dobanda si managementul ratei dobanzi, referate dobanda si managementul ratei dobanzii

Mircea Eliade - Mai multe feluri de a pierde timpul

Toate aceste distractii nu-ti dau timpul - ci ti-l fura. In sensul ca toate sunt la fel de automatizate, tipizate, incat stii precis ca ai sa fii prizonierul unei regii pentru doua sau trei ceasuri. Lucrul acesta este admirabil uneori, nimic de zis, dar asta nu inseamna "a pierde timpul", ci a-l omori, a-l uita. Este o dureroasa tendinta a spiritului modern de a uniformiza totul, de a automatiza pana si manifestarile cele mai spontane. Aceasta uniformizare nu are nimic de a face cu armonia, cu ritmizarea, care constituie telul cel mai valid al oricarei vieti omenesti.

Alte referate despre: mircea eliade mai trei, mircea eliade mai 3, mircea eliade mai trei rezumat

Moduri nepersonale - gramatica

c.)forma negativã de imperativ:Nu cânta(tu)!
-are urmatoarele funcţii sintactice:

A citi este pasiunea mea.
E uşor a scrie versuri.

b)nume predicativ:Dorinţa noastrã este de a câştiga.
A fugi de muncã inseamna a dezerta de la datorie.

c)atribut:Visul de a reuşi este indrazneţ.
Pasiunea de a picta nu o avem toţi.

d)complement direct:Nu poate vorbi.
Începu a striga.

e)complement indirect:M-am sãturat aştepta.
M-am plictisit a repeta.

f)complement circumstanţial:Nu a salutat inainte de a pleca.
A plecat fãrã a repeta.
Invãţãm spre a ne îmbogãţi cunoştinţele.
!Infinitivul lung prin articulare cu articol hotãrât devine substantiv.
I-a slãbit vederea.
Plimbarea in aer liber este recomandatã.

GERUNZIU
...

Alte referate despre: gramatica moduri nepersonale, modurile nepersonale, moduri nepersonale
Referate afisate : 15
Medie note: 8.34 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles