Monastirea argesului

Monastirea Argesului

Personalitatea lui Negru-Voda este complexa si poate fi interpretata intr-o maniera dihotomica. El se deplaseaza, insotit de o suita formata din arhitectul Manole si "noua mesteri mari, calfe si zidari", sa gaseasca "pe un mal frumos" al Argesului un amplasament potrivit telurilor sale constructive. Voda il gaseste cu ajutorul unui "ciobanas", care-l avertizeaza ca este un teritoriu nefast, pe care nici iarba nu creste.

Cei noua mesteri formeaza un personaj colectiv, care actioneaza in chip solidar. Nu sunt adevarati creatori, ci numai executanti priceputi ai planului exceptional imaginat de Manole. Precum in cazul lui Negru-voda, personalitatea lor se dezvaluie cititorilor intr-un mod ambiguu; nu se stie daca intr-adevar hazardul i-a ocolit, socotindu-i niste victime nesemnificative sau dimpotriva, si-au tradat juramantul si pe conducatorul lor, avrtizandu-si sotiile si surorile sa nu se apropie de manastire un timp.

Cert este ca din lipsa de caracter sau din egoismul instinctului ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 5kb
Downloads: 8856
Materia: Romana

Monastirea Argesului

In sprijinul zidarilor intervine Divinitatea, “o soapta de sus”. Desfasurarea actiunii incepe in momentul in care Manole, ca ales al Divinitatii, viseaza ca zidurile vor rezista numai daca mesterii vor zidi in temeliile constructiei prima femeie –sotie sau surioara- care va veni in ziua urmatoare cu bucate.

Alte referate despre: monastirea argesului, monastirea argesului rezumat, rezumat monastirea argesului

Monastirea Argesului -- Argumentare

Dar aşa a şi fost, Ana a venit prima. Punctul culminant este atunci când Manea începe s-o zideascã pe Ana de vie. Încetul cu încetul sufletul lui Manea este umplut de visul obsedant de construirea monastirii perfecte, iar dragostea pe care el o avea faţã de Ana scãdea.
Dupã ce ei terminã monastirea, meşterii şi cu Meşterul Manole rãmân pe acoperis. Meşterul Manole, aude vocea Anei din ce în ce mai încet, dându-şi seama cã ea a murit, şi cã viaţa lui s-a terminat odatã cu Ana.

Alte referate despre: monastirea argesului argumentare, monastirea argesului argumentare balada populara, monastirea argesului argumentare balada

Monastirea Argesului si Mesterul Manole

In opozitie cu balada, unde crudul Negru-Voda premeditase moartea mesterilor, in piesa de teatru, boierii vicleni si clerul il instiga pe domnitor la pedeapsa. Ei ii vor atrage atentia ca arhitectul ar putea „oricand un altar si mai frumos sa infaptuiasca”. Multimea adunata in jur s-a impotrivit deciziei boierilor si a calugarilor, neacceptand osandirea lui Manole. Daca in balada zidarii il insoteau pe conducatorul lor la moarte, in viziunea lui Blaga, acestia vor supravietui.

Alte referate despre: paralela intre monastirea argesului si mesterul manole, comparatie intre monastirea argesului si mesterul manole, paralela dintre monastirea argesului si mesterul manole

Monastirea Argesului

Monastirea Argesului este o balada populara care a fost compusa si a circulat pe cale orala. Descoperita de poetul Vasile Alecsandri, balada a fost tiparita pentru intaia oara in celebra culegere de folclor pe care i-o datoram : Poezii populare-Balade (cantece batranesti), adunate si indreptate de Vasile Alecsandri, Iasi, Tipografia Buciumul roman, partea I, 1852, partea II, 1853.

Alte referate despre: balada populara monastirea argesului, monastirea argesului comentariu, paralela intre mesterul manole si monastirea argesului

Monastirea Argesului

6. Motivul conflictului feudal
Ilustrează un conflict de orgolii, cel al creatorului de vocaţie, conştient de talentul său şi de faptul că este capabil oricând de a realiza o altă construcţie mai măreaţă şi egoismul – limitarea conducătorului medieval. În plan epic secvenţa aceasta conferă simetrie compoziţiei întrucâtleagă începutul zidirii, motivul zidului părăsit, de sfârşitul ei când opera este desăvârşită. În realitate motivul nu reprezintă decât un pretext, un mecanism epic prin care se declanşează (în mod veridic) finalul. În măsura în care îşi zideşte soţia, Manole renunţă la componenta umană, afectivă a eului său şi se anulează ca personalitate.

Alte referate despre: monastirea argesului balada populara, caracterizarea lui manole din monastirea argesului, monastirea argesului povestire

Monastirea Argesului

Dintre toţi, Manea este alesul destinului şi al divinitaţii, deoarece numai lui i se relevă posibilitatea construirii mănăstirii. “O şoaptă de sus” comunică cu meşterul şi îi arată calea jertfei prin care zidurile să nu se mai surpe, fapt ce reiese din versurile:”Ştiţi ce am visat/De când m-am culcat?/O şoaptă de sus,/Aievea mi-a spus/Că orice-am lucra/Noaptea s-a surpa,/Până-om hotărî/În zid de-a zidi/Cea-ntâi soţioară,/Cea-ntâi sorioară,/ Care s-a ivi/Mâini in zori de zi,/Aducând bucate/La soţ ori la frate”.Este un om neobişnuit, acceptând orice jertfă, chiar şi a soţiei sale.Are o impresionantă ţinută morală, legându-se prin jurământ alături de meşteri pentru a păstra taina şi având corectitudinea de a-şi respecta jurământul:”Noi să ne-apucăm,/Cu toţi să giurăm/Şi să ne legăm/Taina s-o păstrăm!”

Manole are un moment de slăbiciune omenească, izvorâtă din dragostea pentru Ana. Durerea sufletească ...

Alte referate despre: balada monastirea argesului, mesterul manole monastirea argesului, monastirea argesului referat

Toma Alimos balada populara - argumentatie la specie

Referat despre Toma Alimos balada populara - argumentatie la specie
Ca orice creatie populara balada "Toma Alimos" are caracter anonim,oral si colectiv.Subiectul este simplu,in mijlocul codrului,haiducul "Toma Alimos" cauta leac de singuratate inchinand copacilor,armelor,murgului.

Alte referate despre: argumentatie toma alimos balada populara, toma alimos balada populara, demonstratie toma alimos balada populara

Manastirea Argesului

Manastirea Argesului
Subiectul este generat de o superstitie potrivit careia, pentru a rezista, orice constructie trebuie sa aiba zidita in temelii o fiinta. “Monastirea Argesului” este in acelasi timp balada si legenda.

Alte referate despre: manastirea argesului, manastirea argesului rezumat, rezumat manastirea argesului

Miorita

În partea dramatică a baladei Miorita, care constă într-un dialog imaginar între ciobanul moldovean şi o oiţă năzdrăvană se accentuează reciprocitatea sentimentelor celor două fiinţe. Aflând de complotul pus la cale (aceasta este intriga), o oiţă năzdrăvană, credincioasă încearcă să-şi avertizeze stăpânul, dar cu menajamente, astfel putem distinge mai multe etape. Mai întâi, oiţa îşi manifestă neliniştea atrăgând atenţia asupra ei:“De trei zile-ncoace,Gura nu-i mai tace,Iarba nu-i mai place…”

Alte referate despre: miorita, miorita comentariu, miorita balada populara

Tudor Arghezi - scurta prezentare

Eugen Lovinescu fixa locul creatiei argheziene in contextul literaturii noastre ca sinteza intre modernism si traditionalism. Daca Cuvinte potrivite reprezinta o potentare lirica, o depasire, dincolo de temperament si, in ordinea poetica si spirituala, ocupa locul de frunte, Flori de mucigai reprezinta nota cea mai pregnanta si cea mai adecvata a personalitatii scriitorului.

Alte referate despre: tudor arghezi scurta biografie, tudor arghezi scurta bibliografie, biografie tudor arghezi scurta

Epoca monastica si feudala

Patrimoniile bisericesti au fost adesea delapidate de catre prelati nevrednici sau acaparate de laici pofticiosi, iar felul de viata al clericilor se va apropia din ce in ce mai mult de cel al credinciosilor. in marea lor majoritate, episcopii, proveAZniti din familii aristocratice si pusi in functii din ratiuni politice si economice inainte de toatei traiau ca mari seniori si se comportau mai mult ca niste magnati decit ca niste oameni ai Bisericii.

Alte referate despre: dreptul penal in epoca primitiva sclavagista feudala si moderna, practica medicala din comuna primitiva pana la epoca feudala, practica medicala in epoca feudala

Relatiile interne din cadrul redactiei ziarului Argesul

Identitatea corporativa reprezinta imaginea publica distincta pe care o promoveaza si comunica o entitate corporativa si care structureaza angajamentul indivizilor din exteriorul organizatiei. Aceast imagine urmareste sa descrie identitatea, scopurile si obiectivele organizatiei. Identitatea corporativa cuprinde, in cazul nostru, comportamentul corporativ/organizational (valorile, normele interne) si comunicarea (publicitate, relatii publice, reclame etc).Pentru a descrie mai bine comportamentul organizational, voi prezenta o organigrama a redactiei:Prezentari post-recrutare pentru noii angajati
Discursuri si interactiuni directe echipei de conducere cu angajatii
Evenimente speciale pentru angajati (traininguri, conferinte)
Materiale interne: albume foto/video, brosuri, comunicate
Sedinte, intalniri interdepartamentale
Implicarea angajatilor in programele altor departamente
Materiale educationale distribuite angajatilor
Rapoarte interne

Alte referate despre: definirea relatiilor interne in cadrul firmei, relatii interne in cadrul organizatiei, relatii trofice in cadrul ecosistemului

Sfantul Nicodim de la Tismana

Asa se explica de ce a venit in partile noastre si s-a aratat atat de mult legat sufleteste de poporul roman. cunoscand cativa calugari de la Muntele Athos, a plecat cu ei in ascuns, renuntand la toate bogatiile si maririle care l-ar fi asteptat in tara lui. S-a oprit la manastirea Hilandar, unde egumenul l-a primit ca “frate”. Noul ucenic al Athosului invata aici temeinic limbile greaca si slavona, dar culege si multe invataturi din scrierile Sfintilor Parinti si ale scriitorilor bisericesti.

Alte referate despre: sfantul nicodim de la tismana, sfantul nicodim dela tismana, sf nicodim de la tismana

Raul Dambovita

Este cel mai mare afluent- sub aspectul lungimii- al Argesului, ce
izvoreste prin Valea Vladului din Muntii Fagarasului, varful
Bratila-(2274m)- si prin paraul Boarcasu din Muntii Leaotei, varful
Piscanu (2383m). Dupa un curs cu directie vest-est intre masivele
Fagaras si Piatra Craiului, la nord, si Iezer-Papusa, la sud, unde s-a
construit in 1983 lacul de acumulare Pecineagu, Dambovita se
orienteaza spre sud-est formand cheile de la Plaiul-Mare, inainte de a
patrunde in depresiunea Podul Dambovitei.

Alte referate despre: raul dambovita, raul dambovita referat, raul dambovita bucuresti

Studiu privind indicatorii necesari realizarii planului de amenajare a teritoriului judetului Teleorman

Campia Burnas, dintre Dunare - Vedea - Valea Alba - Calnistea, este de asemenea o campie slab fragmentata in care depozitele de loess de 5-30 m au favorizat aparitia a numeroase zone depresionare. Pentru eliminarea excesului de apa din aceste zone sunt necesare lucrari de drenaj. Raurile Vedea si Teleorman in amonte de confluenta au lunci
largi, cu apa neinsemnata, curs lent si meandrat. In aval de confluenta lor, intre Smardioasa si Bujoru, lunca larga de 2 km are un caracter mlastinos fiind mai putin favorabila agriculturii.

Alte referate despre: plan de amenajare teritoriala a judetului buzau, planul de amenajare teritoriala al judetului buzau, plan de amenajare teritoriala a judetului maramures

Suprematia culturala a bisericii

Desi universitatile au studenti si profesori din toate tarile, ele reprezinta o lume inchisa, inauntrul careia se comunica doar in limba latina . Cele mai reputate erau cele de la Paris, Oxford, Bologna, Montpellier . In secolele XIV – XV, apar universitatile la Praga, Cracovia, Uppsala ( Suedia ) . Primele scoli superioare in spatial romanesc au fost Scoala Latina de la Cotnari, infiintata din initiative lui Despot – voda, voievodul Moldovei ( 1561 – 1563 ), si Colegiul de la Cluj ( 1581 ) .

Alte referate despre: suprematia culturala a bisericii, istoria-suprematia culturala a bisericii universitatile, suprematia culturala a bisericii universitatile

Calarasi

Clima este temperat continentala ,temperatura medie anuala fiind cuprinsa intre 10,3C la Fundulea si 11,3C la Calarasi .Maximele absolute inregistrate pina in prezent au atins la 10 august1957 , +44C la Valea Argovei si 41,4C la Calarasi (la nivel de tara +44,5C in judetul Braila la aceeasi data.) Minima absoluta a fost inregistrata la Calarasi , de -30,0C la 9 ianuarie 1938 fata de -38,5C valoarea nationala inregistrata la Bod (Judetul Brasov) la 25 ianuarie1942.In conditiile mentionate mai sus precipitatiile inregistreaza valori medii la fel de omogene ca si temperaturile intre 500-540 mm (in anii secetosi acestea scad sub 350mm).

Alte referate despre: orasul calarasi, calarasi, referat calarasi
Referate afisate : 18
Medie note: 8.21 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles