Monastirea argesului motivul zidirii treptate

Manastirea Argesului - motivul zidirii treptate

Focul iubirii se contopeste cu focul creatiei, devenind o forta mistuitoare. Ana accepta jocul si in timpul zidirii treptate-acesta fiind motivul central al acestei parti, invoca, pe rand, durerea trupului, plansul copilului pe care-l poarta-n ea si sfarsitul pe care si-l presimte, caci in cele din urma isi da seama ca este condamnata. Alaturi de Manole, ea cucereste vesnicia. Durerea din sufletul mesterului este ascendenta odata cu zidirea sotiei de la glezne pana mai sus :,,pan’ la gleznisoare/ pan’ la pulpisoare /pan’ la costisoar / pan’ la tatisoare / pan’ la buzisoare/ pan’ la ochisori”.

Reactia Anei, sotia lui Manole, in timpul zidirii este deasemenea diferita: nu tipete, nu blesteme, ci o durere adanca si discreta, plina de o duioasa, delicata si reciproca iubire fata de sot, de supunere in fata sacrificiului socotit inevitabil. Incetul cu incetul sufletul lui Manea este umplut de visul obsedant de construirea monastirii perfecte, iar dragostea pe care el o avea ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 20
Materia: Romana

Manole

Manole - Mai mult decât în poezia, în dramaturgia se simte influenţa expresionismului. Dramaturgul renunţă la adâncirea psihologiei personajelor şi printr-o reducţie expresionistă realizează personaje–idei. Accentul se pune pe conflictul interior, pe conflictul de idei. Tot de estetica expresionistă ţine interesul pentru mitic, ancestral, arhaic dezlănţuirea forţelor oarbe ale naturii, eul supratensionat.

Alte referate despre: mesterul manole, mesterul manole rezumat, mesterul manole de lucian blaga

Monastirea Argesului

Monastirea Argesului este o balada populara care a fost compusa si a circulat pe cale orala. Descoperita de poetul Vasile Alecsandri, balada a fost tiparita pentru intaia oara in celebra culegere de folclor pe care i-o datoram : Poezii populare-Balade (cantece batranesti), adunate si indreptate de Vasile Alecsandri, Iasi, Tipografia Buciumul roman, partea I, 1852, partea II, 1853.

Alte referate despre: monastirea argesului, monastirea argesului rezumat, rezumat monastirea argesului

Monastirea Argesului

5. Motivul zidirii treptate
Reprezintă momentul culminant. Suferinţa cumplită este descrisă gradat prin trei secvenţe distincte carecuprind lamentaţiile Anei şi, în parallel reacţiile lui Manole – tensiunea atinge apogeul, tragismul în versurile în care trece treptat în altă viaţă aceea a mănăstirii.

Alte referate despre: balada populara monastirea argesului, paralela intre monastirea argesului si mesterul manole, monastirea argesului comentariu

Monastirea Argesului -- Argumentare

Balada este o specie a genului epic, în versuri, în care este reprezentatã o legendã, o întânplare. Balada cultã “Monastirea Argeşului, doreşte sã prezinte întemeierea şi construcţia manastirii. Personajele baladei, sunt Manea (meşterul Manole) care se aflã în conflict cu el însuşi.

Alte referate despre: monastirea argesului argumentare, monastirea argesului argumentare balada populara, monastirea argesului argumentare balada

Monastirea Argesului si Mesterul Manole

In comparatie cu interpretarea personajului principal – Manole – din opera „Mesterul Manole”, in balada „Monastirea Argesului” protagonistul este conceput ca un erou dilematic, obligat sa consimta la un sacrificiu tot atat de mare ca si forta inzestrarii lui spirituale. Sufletul acestuia va fi sfarsit intre dorinta de a infaptui ceva nemaivazut, care tortureaza imaginatia oricarui mare creator, responsabilitatea pt. viata tovarasilor sai de munca, durerea de a sacrifica sotia si copilul, teama de umilinta nereusitei profesionale si cea fireasca de moarte, datorata amenintarilor sumbre ale voievodului.

Alte referate despre: comparatie intre monastirea argesului si mesterul manole, paralela dintre monastirea argesului si mesterul manole, paralela monastirea argesului si mesterul manole

Manastirea Argesului

Manastirea Argesului
Subiectul este generat de o superstitie potrivit careia, pentru a rezista, orice constructie trebuie sa aiba zidita in temelii o fiinta. “Monastirea Argesului” este in acelasi timp balada si legenda.

Alte referate despre: manastirea argesului, manastirea argesului rezumat, rezumat manastirea argesului

Monastirea Argesului

Partea a 3-a a baladei are un vadit caracter liric, caci stihiile induiosate de glasul disperat al barbatului devin solidare cu iubirea lui si declanseaza succesiv, o "ploaie de spume" apoi un "vifor" puternic, care umfla apele, facandu-le sa se reverse in puhoaie, rup crengile brezilor si a paltinilor, rasturnand hiperbolic, chiar si muntii. Dar uraganul care a modificat formele naturale nu pot s-o impiedice pe credincioasa femeie sa-si atinga tinta propusa. Constructorul, deznadajduit este silit sa duca jertfa la indeplinire, cu mainile lui sa provoace supliciul Anei.

Alte referate despre: paralela intre mesterul manole si monastirea argesului, monastirea argesului balada populara, caracterizarea lui manole din monastirea argesului

Monastirea Argesului

Punctul culminant este motivul zidirii treptate asupra caruia autorul anonim insista pana la detaliu. Dovedind o deosebita tarie de caracter, Manole isi invinge durerea si incepe s-o zideasca. El sufera nu numai pentru ca nu poate inalta manastirea, ci pentru ca nu o poate face fara sacrificiul Anei. Drama sufleteasca se adanceste, dar cel care va invinge este artistul. Focul iubirii se contopeste cu focul creatiei, devenind o forta mistuitoare.

Alte referate despre: monastirea argesului povestire, balada monastirea argesului, mesterul manole monastirea argesului

Comentarea motivelor poetice din poezia Oda in mediul antic

Motivul iubirii este adiacent celui al suferinţei, prezent prin metonimia „Suferinţă, tu...” şi oximoronul „dureros de dulce”. Repetarea pronumelui tu „în cale răsărişi tu” generată de dedublarea eului ce implică pe iubită în durerea generală, impulsionează poetul-geniu spre cea mai înaltă formă de cunoaştere. Prin ea el gustă „voluptatea morţii”, fiindcă iubirea şi trecerea în nefiinţă este într-o conexiune certă.

Alte referate despre: motive poetice in poezia oda, teme si motive in poezia oda in mediul antic, motive literare in poezia oda in metru antic

Motivul mamei in operele lui Vieru

Motivul mamei in operele lui Vieru.Mama!Ce cuvant inaltator ! Primul nostru cuvant ! Ce sentiment de dragoste ne invaluie sufletul si un chip sfant ne apare in fata ochilor atunci cand il rostim !

Alte referate despre: motivul mamei in operele lui vieru, motivul mamei in creatia lui vieru, motivul mamei in opera lui vieru

Teme si motive eminesciene

Proiectarea omului pe fundalul eternităţii; acest fragment este situat între episodul naşterii Universului şi cel al stingerii(versurile 61 –74). Personajele sunt caracterizate cu ajutorul antitezei romantice: oamenii sunt „muşte de-o zi” ce trăiesc pe o planetă minusculă.
Viziunea stingerii Universului este prezentată în ultima parte a poemului(versurile 75 –86); spaima creată de moartea Universului face ca planetele să îngheţe şi ca timpul să devină veşnicie prin trecere în nefiinţă.

Alte referate despre: teme si motive eminesciene, temele si motivele eminesciene, marile teme si motive eminesciene

Manastirea Argesului

Inceputa in 1514 din vrerea lui Neagoe Basarab de a crea un monument fara seaman de frumos lucrarile ei s-au incheiat trei ani mai tirziu, asa incit la 7 ianuarie 1517, ctitorul putea chiar sa vorbeasca de "manastirea domniei mele de la Arges", si sa-i harazeasca "vama ce este la Ocna Mica de la Tirgoviste..". Ascultind nu numai legenda, ci si unele stiri istorice, se pare ca din lipsa de bani, cu toata jertfirea podoabelor Doamnei sale, dar mai ales din lipsa de zile, zugravirea bisericii n-a putut fi ispravita inainte de trecerea intru cele vesnice a lui Neagoe Basarab.

Alte referate despre: referat manastirea argesului, etape ale destinului de artist cu reperul de manastirea argesului, manastirea argesului referat

Functia de motivare - antrenare

Functia de motivare - antrenare
Pentru prima data procesele de conducere au fost identificate de H. Fayol care a definit cinci functii principale : previziunea , organizarea, comanda,coordonarea si controlul .

Alte referate despre: functia de motivare antrenare, functia de motivare-antrenare a managementului, functia de motivare antrenare a unei firme

Concedierea din motive care nu tin de persoana salariatului

(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă, dintre cele prevăzute la alin. (1).
Într-o economie de piaţă, angajatorul este liber şi poate să facă selecţia din timp, anterior şi pe acastă bază, să desfiinţeze exact locul de muncă ocupat de salariatul pe care apreciază că trebuie sa-l concedieze.

Alte referate despre: concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului, concedierea pe motive care nu tin de persoana salariatului, concedierea din motive care nu tin de persoana salariatului

Motivarea

Teama. Superiorii presupun ca teama determina o schimbare a
performantelor. Daca oamenii simt suficienta teama, îsi vor modifica
modul de a actiona. Superiorii care folosesc aceasta abordare tind sa
se angajeze în anumite actiuni capabile sa induca sentimentul de
teama, cum ar fi periclitarea integritatii corporale, pierderea
statutului, modificarea perceptiei celorlalti sau eventuale consecinte
externe. Daca oamenii se tem suficient sau au o stare de discomfort,
se estimeaza ca vor actiona în acord cu prevederile superiorilor
pentru a elimina senzatia de teama.

Alte referate despre: motivarea personalului, motive literare, motivul singuratatii

Motivatia

4.2. Structura sistemului motivaţional şcolar
Dacă acceptăm că sfera comportamentelor de învăţare este plurimotivată, atunci trebuie să se evidenţieze complexitatea faţetelor mecanismului motivaţional al învăţării. Astfel, după locul pe care îl ocupă motivaţia în structura activităţii de învăţare, distingem:
1. motivaţia intrinsecă, ale cărei caracteristici dinamogene decurg din înseşi sarcinile şi conţinutul activităţii de învăţare, şi motivaţia extrinsecă, căreia îi sunt proprii elemente ce ţin de efectele sau factorii externi care dinamizează activitatea de învăţare. Această clasificare are o mare valoare operaţională pentru educatori, cercetat şi atestat fiind faptul că, în general, eficienţa motivelor intrinseci este mai ridicată decât a celor extrinseci;
2. motive stimulatorii (lauda, încurajarea, aprecierea obiectivă, relaţii socio – afective tonice, respectul opiniei, organizarea logică şi sistematică a informaţiilor ...

Alte referate despre: motivatia, motivatia muncii, studiu de caz-motivatia in munca

Relatiile interne din cadrul redactiei ziarului Argesul

Am avut ocazia de a observa comportamentul si reactiile membrilor redactiei cu ocazia venirii unui angajat nou. Persoana in cauza urma sa lucreze in cadrul departamentului de investigatii, unul din cele mai importante din institutie, insa pe un program de proba.Am observat doua tipuri de reactii: in primul rand, angajatii celorlalte departamente au avut o atitudine extrem de prietenoasa, fiind entuziasmati de aparitia unui nou coleg; pe de alta parte, echipa in care urma sa lucreze nu a fost la fel de pozitiva in reactii; s-a simtit o retinere in a comunica, desi mascata de ajutorul oferit in diversele probleme aparute. Este posibil ca, din cauza concurentei mai mari in acest departament, nou-venitii sa intampine dificultati de acomodare (dificultatea celor deja angajati de a-l accepta).

Alte referate despre: definirea relatiilor interne in cadrul firmei, relatii interne in cadrul organizatiei, relatii trofice in cadrul ecosistemului

10 motive pentru ca Rusia sa-si piarda increderea in SUA

7. Vicepresedintele Dick Cheney afirma de curand, in cursul unei vizite in Lituania, ca "Rusia nu are de ce sa se teama, ci are doar de castigat de pe urma activitatilor democratice de la frontierele sale".
8. Seful Pentagonului, Robert Gates, lansa la inceputul anului un apel socant la vigilenta: "Chiar nu stim ce se va intampla in tari ca Rusia si China, in Coreea de Nord, Iran sau in alta parte".

Alte referate despre: motive de incredere in sfanta scriptura, motive de incredere in sf scriptura, motive de incredere
Referate afisate : 19
Medie note: 8.32 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles