Monografia targului ardelenesc mara

Mara - monografia targului ardelenesc

Viaţa meseriaşilor,munca în atelierele meşteşugăreşti,tradiţiile păstrate în sânul breslelor erau teme deja întâlnite în literatura universală,încă de la începutul sec al XIX-lea.Bun cunoscător de limbă şi literatură germană,lui Slavici îi erau familiare povestirile lui Ernst Theodor Amadeus Hoffman: ,, Meister Floch” , ,,Meister Johannes Wacht” şi ,îndeosebi, ,, Meister Martin,der Küfner und seine Gesellen” . Sunt prezente aici raporturile dintre calfe şi patroni,munca şi viaţa în atelierele meşteşugăreşti,alegerile din bresle,concurenţa între calfe pentru obţinerea mâinii fetei meşteşugarului etc.

Deşi există mai multe elemente prin care este realizată monografia,în acest roman unele fragmente scot cel mai bine în evidenţă caracteristicile sale.

Un punct de plecare îl constituie situarea în timp şi spaţiu a acţiunii, adică la mijlocul sec. al XIX-lea,în timp ce spaţiul este redus la zona Lipova-Radna-Arad,doar ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 10kb
Downloads: 6471
Materia: Romana

Imaginea cuplului in romanul Mara

Interdicţia care condiţionează iubirea lor se manifestă pe trei planuri: mai întâi este vorba de naţionalitatea tinerilor: ea este româncă şi el neamţ, iar nici una dintre cele două familii nu vrea “să-şi spurce sângele”; apoi condiţia socială constituie o piedică pentru împlinirea iubirii lor: Naţl face parte dintr-o familie considerată înstărită, iar Persida este orfană; de asemenea, există între cei doi tineri o interdicţie morală: putem vorbi despre incompatibilitatea temperamentelor , fiindcă se întâlnesc două spirite diferite, femeia reprezentându-l pe cel superior… Un singur exemplu este suficient pentru a ne da seama că iubirea lor a fost de la început una…imposibilă şi interzisă: “Da, e fata Marei! grăi Hubăroaie mai întâi mirată, apoi dezamăgită. Păcat îi venea să zică, dar n-a rostit vorba. Era oarecum înduioşată că e mare nenorocire să fii atât de fragedă, atât de frumoasă şi să ai mamă pe Mara, precupeaţă ...

Alte referate despre: imaginea cuplului in romanul mara, ion de liviu rebreanu imaginea cuplului laura george, imaginea cuplului ion - ana

Mara - Ioan Slavici

:
Romanul incepe prin a prezenta personajul ce-i da nume :Mara,o femeie ramasa vaduva cu doi copii(Persida si Trica).Mara isi iubea foare mult copii si tocmai de aceea era capabila sa faca totul pentru binele lor.Strangea bani zi de zi pentru ei doi si pentru inmormantare.Dorea mereu ca fata ei sa fie deosebita si baiatul la fel.Pe fata voia s-o trimita la manastire sa fie bine educata, ea simtind ca nu-i va putea da o buna educatie de una singura,iar pe baiat voia sa-l faca ucenic,calfa la casa lui Bocioaca.
Maica Aegidia era foarte respectata de Mara si de aceea si-a lasat fiica in seama ei, la o manastire cu o reputatie foarte buna.Cu timpul Persida s-a atasat mult de maica Aegidia si maica de fata,atat de mult incat se poate spune ca Persida era preferata maicii.Maica o ajuta pe Mara cu bani pentru ca femeia sa aiba bani penteu Trica,acesta din urma invata la scoala.
La scoala Trica se cam batea cu cei pe care nu-i sufera,acesta fiind cazul in care a luat bataie de la un baiat ...

Alte referate despre: ioan slavici, mara ioan slavici fise de lectura, rezumat popa tanda de ioan slavici

Mara - Subiectul romanului

Mara işi iubeşte foarte mult copii şi tocmai de aceea este capabilă să facă totul pentru binele lor, asfel ea srânge bani zi de zi pentru cei doi copii şi pentru înmormântare. Doreşte mereu ca fata şi băiatul ei să fie deosebiţi dar pentru aceasta trebuiau să primească o educaţie cum se cuvine şi de aceea ea decide ca pe Persida să o dea la mănăstire, iar pe băiat să-l trimită la şcoală.

Alte referate despre: momentele subiectului, subiectul, moara cu noroc-povestire pe momentele subiectului

Mara - Ioan Slavici

„Mara” este un roman realist social cu valoare etnografică şi în acelaşi timp, o extraordinară carte de dragoste „însuşirea esenţială a lui Slavici este însă de analiza dragostea, de a fi un poet şi un critic al eroticii rurale dintr-o provincie cu oameni mai propăşiţi sufleteşte (…) jumătate din roman notează încet, răbdător, aprinderea, propagarea şi izbucnirea iubirii la o fată conştientă prin frumuseţe de farmecele ei” (G. Călinescu – Istoria Literaturii Române …).

Alte referate despre: mara de ioan slavici, ioan slavici-pacala in satul lui, rezumat mara de ioan slavici

Mara

Sufletul ei este dominat de doua pasiuni :pentru copiii sai si pentu agonisirea de bani. Daca în cazul personajului Ghita din nuvela Moara cu Noroc, dragostea fata de familie si patima ,cele doua sentimente nu intra în conflict atunci, când este vorba de Mara. Inventiva, aceasta gaseste totdeauna modalitatea se a-si realiza planurile, în ceea ce-i priveste pe copiii cu cat mai putina cheltuiala, determinând-o pe maica Aegidia s-o tina pe Persida aproape gratis, iar pe cojocarul Bocioaca sa plteasca scutirea lui Trica de armata.

Alte referate despre:

Baltagul - monografia satului romanesc

Muntenii ajung ultimii, pentru ca ei merg domol, si li se da tarâmul apropiat de cer, de asemenea, sunt ursiti "sa vie la voi cel cu cetera; si cel cu bautura; si s-aveti muieri frumoase si iubarete". Viata muntenilor, care se desfasoara intre doua momente - plecarea oilor la iernat si intoarcerea lor la munte, la pasunat, este guvernata de legi nescrise, iar traditia nu admite nerespectarea lor. Prin disparitia lui Nichifor Lipan, traditia este încalcata, întâmplarile firesti ale vietii se abat de la drumul prestabilit. Firul epic al romanului este simplu: Nichifor Lipan, oier din Magura Tarcaului, pleaca la Dorna sa cumpere niste oi, dar întârzie mai mult decât alta data. Vitoria, sotia lui, se îngrijoreaza, gândurile negre si visele simbolice o conving de faptul ca ceva rau s-a întâmplat.

Alte referate despre: baltagul monografia satului, baltagul monografia satului romanesc, baltagul-monografia satului romanesc

Monografia turistica a orasului New York

Unul dintre cele mai bogate si mai paradoxale orase ale lumii , New York se confrunta cu marile probleme de pe glob , mari colectivitati : saracie , crima , droguri , somaj , oameni ai strazii , SIDA (AIDS) s.a. ; casa a tuturor natiunilor lumii , conglomerate de de culture in esente , este si scena unei permanente renasteri. Desi statisticile ultimelelor decenii sunt pozitive , NY continua sa reprezinte binele si raul in extreme.

Alte referate despre: monografia turistica a orasului new york, orasul new york, orasul new york referat

Monografia comunei Fartanesti

Se disting mai multe unităţi morfologice, astfel:
Terasa - satul Fârţăneşti are o aşezare parţial aluvională, dealungul pîrîului Chineja, terasa este formată din depozite de nisip şi pietriş acoperit de o cuvertură groasă de loessuri argilos, prăfos, gălbui-cafeniu.
Lunca - depozitele de luncă sunt formate din formaţiuni nisipoase pe Valea Covurluiului, Chinejei şi a pârâului Radici. Zona numită Finlanda din satul Viile se află amplasată în această zonă.

Alte referate despre: monografia comunei, monografia comunei rasinari, monografia comunei dichiseni

Monografie Asirom

c) practicarea reasigurarilor in toate categoriile de asigurari pervazute la lit. “b”
d) practicarea activitatii de intermediere si prestari de servicii in domeniul asigurarilor;
e) practicarea altor activitati conexe sau utile atingerii scopului societatii, inclusiv constituirea de fundatii.

Alte referate despre: monografia asirom, monografie asirom, sc asirom sa monografie

Monografie contabila 2

Aceasta este continuarea celeilalte monografii contabile.Scurta descrire : Activitatea principala a societatii este furnizarea de energie electrica consumatorilor eligibili. Energia electrica este cumparata de pe piata libera de energie .Transportul energiei electrice de la producatorul de energie pina la consumatorul eligibil se face prin reteaua de distributie a SC ELECTRICA SA.

Alte referate despre: monografie contabila, monografii contabile, monografie contabila stocuri

Viata privata la romanii ardeleni

Mentalitatea comuna a acestui timp, dincolo de dogmele profesate de
biserica,presupunea un numar de convingeri si certitudini care
impregnau mentalitatile, care erau fara îndoiala zestre mentala a
veacurilor precedente, rezultat al segmentarilor succesive , generatie
dupa generatie, a viziunii propagate intens de biserica, dumineca de
dumineca, sarbatoare de sarbatoare, cu o asiduitate demna de admirat.
6

Alte referate despre: viata publica si viata privata, dreptul la viata privata, viata publica sau viata privata

Monografia satului Prajesti

1834 - o alta pagina din amintitul pomelnic, tot cu scriere slava veche si aceeasi semnatura, dar in plus si cu stampila rotunda ne lasa informatia clara ca biserica se numea Sfintii Marii Voievozi (citibil pe stampila , litere de tipar in slava veche).Dupa 1836, anume, 1851 februarie 27, tot in scriere de mana slava veche, sub semnatura si stampila ( de data aceasta stampila reda si chipurile celor doi voievozi Mihail si Gavril), ceea ce atesta continuitatea satului Prajesti si a lacasului de inchinaciune aferent.

Alte referate despre: monografia satului, monografia satului romanesc, monografia satului in baltagul

Monografie contabila privind transportul intracomunitar

Tratament contabil si fiscal
Beneficiarul va impozita operatiunea prin taxare inversa, avand in vedere obligatiile instituite prin art. 150, alin. (2), coroborate cu art. 157, alin. (2), Cod fiscal. In acest sens, beneficiarul va evidentia TVA prin nota contabila 4426 "TVA colectata" = 4427 "TVA deductibila", inregistrand operatiunea in decont atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila ( rd. 6 si rd. 16), concomitent cu evidentierea in jurnalul de cumparari/vanzari.

Alte referate despre: monografie contabila privind vanzarea marfurilor cu ridicare, monografie contabila privind vanzarea marfurilor cu ridicata, monografie contabila privind capitalul

Monografia comunei Checea

Caracteristica hidrografica a comunei Checea o constituie faptul ca este una dintre putinele localitati din tara care nu sunt strabatute de un curs de apa. In schimb, apa freatica se afla relativ la mica adancime, avand o medie de 2,5m. Aceste adancimi sunt influentate de factori naturali, in special de cantitatea de precipitatii care, prin saturarea solului, produce baltiri.

Alte referate despre: monografia comunei matasari, monografia comunei tarna mare, monografia comunei dornesti

Monografia scolii Perieti

Comuna Perieţi,din judeţul Olt se află aşezată în partea de sud-est faţă de centrul judeţului,oraşul Slatina,la o distanţă de ,aproximativ 20 km de acesta.Comuna datează pe aceste meleaguri încă din anii 1840-1850.Până la aceasta dată,comuna a fost aşezată pe o altă vale,spre est,la o distanţă de 2 km,care şi astăzi poartă numele de Valea cu casele,sau Valea caselor. Vechea aşezare a fost părăsită din cauza lipsei de apă şi a văii,care era prea stramtă pentru o aşezare omenească şi expusă deselor inundaţii.

Alte referate despre: monografia scolii perieti, monografia scolii, monografii scolare
Referate afisate : 16
Medie note: 8.30 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles