Monumentele romei

Intemeierea Romei - legenta si realitate

Problema izvoarelor cu privire la istoria veche a Romei este extrem de complicata . Monumentele epigrafice din aceasta perioada sunt foarte sarace , iar cele mai vechi dintre ele , inscriptia de pe o fibula de aur , dateaza din anul 600 i.Hr. Primul istoric roman este senatorul Fabius Pictor (sfarsitul secolului III i.Hr.)
Datele lingvistice ne ajuta in primul rand sa explicam componenta etnica a celei mai vechi populatii din Italia , populatia “preromana” . Romanii , ca si latinii fac parte dintr-un grup lingvistic distinct , latino-talisc .
Cele mai sigure date cu privire la istoria veche a Romei ni le furnizeaza materialele arheologice. Din datele arheologice reiese limpede ca intemeierea orasului nu a fost opera unui “intemeietor” , dupa cum pretinde traditia literara. Orasul s-a format treptat , prin unirea si contopirea a diferite comunitati . In urma sapaturilor s-a stabilit ca in secolul VIII i.Hr. au aparut in Latium , pe colinele Palatin , Esquilin , ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 9kb
Downloads: 22057
Materia: Istorie

Intemeierea Romei

Între cei doi fraţi a izbucnit însă un conflict : cine să dea numele cetăţii şi cine să cârmuiască .Nu s-au înţeles nici asupra locului unde trebuia clădită cetatea : pe dealul Palatin sau pe cel Aventin. Din această cauză s-a iscat vrajbă mare în urma căreia Remus a fost ucis de către fratele său.

Alte referate despre: intemeierea romei, intemeierea romei referat, referat intemeierea romei

Roma

Iatan Andreea-Valeria
Clasa a-IX-a C

Alte referate despre: roma antica, roma antica referat, referat roma antica

Istoria Romei Antice - cronologie

Romulus l-ar fi ucis pe Remus într-o dispută asupra locaţiei viitorului lor oraş, pe care Romulus avea să-l numească după numele său, Roma. După fondarea oraşului, Romulus nu doar că a creat Legiuni romane şi Senatul roman, dar a şi adus cetăţeni în noul său oraş prin răpirea femeilor triburilor Sabine vecine, acţiune din care a rezultat mixtura sabinelor şi romanilor într-un singur popor.

Alte referate despre: istoria romei antice, istoria romei antice referat, referat istoria romei antice

Legenda Romei

Si asa a trecut timpul…
Copiii au crescut marisori si au inceput sa alerge pe la stane cu haitele de lupi. Intr-o zi i-au vazut niste ciobani si au alergat dupa ei, i-au prins si i-au adus la stana.

Alte referate despre: legenda romei, legendele romei, legenda romei antice

Criza secolului III

Desi este limpede ca aceasta “istorie” relatata de antici a fost reformulata in scop politic (acela de a demonstra grecilor intr-o epoca in care ei ii domina ca romanii au o civilizatie la fel de veche ca a lor) si nationalist, realitatea epocii timpurii a Romei nu este defel limpezita.

Alte referate despre: criza secolului iii, criza imperiului roman in secolul iii, criza secolului al iii

Legendele Romei

Pentru romani insa, fuga lui Eneas si fundarea orasului Alba Longa au insemnat prea putin. Au vrut o ruda zeiasca mult mai apropiata de obarsia lor. Au vrut ca Marte sa fie aceasta ruda.

Alte referate despre: legendele romei antice, legenda romei romulus si remus, referat legenda romei

Monumentele renascentiste din Florenta

Cea mai cunoscuta lucrare a lui Brunelleschi este cupola bisericii Santa Maria del Fiore, proiectata in anul 1420, o mare realizare iginereasca, datorata in mare masura tehnicilor romane pe care artistul le-a studiat. Tot el a fost cel care a enuntat pentru prima data, legile perspectivei (desenarea unei scene pe o suprafata plana, astfel incat desenul sa para a avea adancime, prin indepartarea graduala de prim-plan).

Principiul enuntat a fost de o mare valoare pentru sculptura(de exemplu la crearea reliefurilor) dar mai ales pentru picture. Pictorii au inceput sa creeze in spiritual antichitatii, spirit pe care ei si-l imaginau a fi cel mai potrivit. Massacio(1401-1428) a fost primul pictor care a creat imagini monumentale in spirit naturalist.

Alte referate despre: monumente renascentiste florenta, monument renascentist, renascentisti din florenta

Monumente dedicate eroilor prahoveni din primul razboi mondial

Nicolae Titulescu spunea in sedinta Adunarii deputatilor din 4 aprilie 1934-“acolo de cate ori mergem suntem coplesiti de maretia locului pe care ne gasim.Acolo un popor de straveche obarsie a dat masura vitejiei sale si a scris cu rauri de sange numele sau in cartea natiunilor…Acolo o mare imparatie s-a clatinat… Acolo care de seculara stralucire a habsburgilor s-a lovit de buturuga romaneasca …ce grozav invatamant! Sa fim coplesiti de emotie in fata monumentelor din toate localitatile , de acolo au pornit vitejii care au trasat cu sangele lor granitele Romaniei Mari “

Alte referate despre: referate eroi romani in primul razboi mondial, monumente dedicate eroilor prahoveni, eroi din primul razboi mondial

Arhitectura Romei Antice

Forumul (forum romanum) era piata centrala care crea nucleul important al orasului , "inima " vietii administrativ , politice , religioase si comerciale . De forma rectangulara , forumul era ansamblul urbanistic care grupa institutiile administrative , bazilicile , bibliotecile , templele . La Roma au fost construite numeroase forumuri , de catre imparatii romani care le-au dat numele : Cezar , Augustus , Traian , Nerva , Vespasian . Cel mai important dintre acestea este Forumul lui Traian , construit la inceputul secolului II .

Alte referate despre: arhitectura romei antice, arhitectura romei antice referat, referat arhitectura romei antice

Arhitectura Romei antice

Forumul (forum romanum) era piaţa centrală care crea nucleul important al oraşului, "inima" vieţii administrativ, politice, religioase şi comerciale. De formă rectangulară, forumul era ansamblul urbanistic care grupa instituţiile administrative, bazilicile, bibliotecile, templele.

Alte referate despre: arta si arhitectura romei antice, referate istorie arhitectura romei antice cu poze, referat despre arhitectura romei antice

Arhitectura Romei Antice

Bazilica in lumea romana era o constructie care servea ca tribunal , curte de justitie sau bursa . Mari constructii cu vaste sali de reuniuni avand spatiile interioare impartite prin coloane si porticuri , bazilicile erau locul de intalnire si tranzactie a bancherilor , negustorilor , oamenilor de afaceri . Una dintre cele mai cunoscute bazilici din Roma este bazilica lui Maxentiu .

Alte referate despre: arhitectura romei antice wikipedia, istorie civilizatie si cultura in arhitectura romei antice, referate despre arhitectura romei antice

Roma

Dintre cetatenii ramasi, separandu-i pe cei cu avere mai mica de cinci
mii de drahme dar cu cel putin 25 de mine, el a format o a patra
clasa.

Alte referate despre: roma, tratatul de la roma, referat pe tema carti-cheie ale literaturii rom

Evolutia literaturii latine

Si literatura latina isi datoreaza inceputurile - si in mare masura evolutia sa ulterioara - literaturii grecesti. Capodopera lui Ovidiu, Metamorfozele, foloseste aproape exclusiv teme literare grecesti. Toate operele lui Vergiliu au titluri grecesti. Iar in epoca de aur a literaturii latine Horatiu va recunoaste ca Grecia invinsa l-a cucerit, sub raport cultural, pe invingatorul ei.
Primul scriitor de limba latina - un grec din Taranto, sclav eliberat, Livius Andronicus (cca 280 - cca 205 i.e.n.) - a scris tragedii si comedii, prelucrate dupa modele grecesti; precum si o adaptare a Odiseei, in care Ulise este un erou originar din Italia. -Primul scriitor latin demn de a fi considerat poet a fost Naevius (cca 260 - cca 200 i.e.n.). Creator al operei nationale Razboiul punic (in care se nareaza fapte legendare, dar si evenimente contemporane), Naevius este si creatorul dramaturgiei romane. A scris tragedii cu subiecte luate din legendele grecesti, dar si (cel putin doua) din viata ...

Alte referate despre: evolutia literaturii latine, evolutia literaturii latine wikipedia, evolutia literaturii latine referat

Un conflict posibil - valoarea de vechime si valoarea istorica a monumentului istoric

Contrar valorii de vechime, unde interesa doar marca forţelor distructive ale naturii, valoarea istorică se referă la stadiul iniţial al operei. Valoarea istorică este cu atât mai mare cu cât este capabilă să dezvăluie cu mai mare precizie starea originară în care s-a desăvârşit monumentul.

Alte referate despre: valoare de piata si valoarea justa, valoarea de investitie si valoarea de utilizare, valoarea nutritiva alaptelui si valoarea energetica

Monuments en France

Devenue obsolete, la Grosse tour est detruite par Francois Ier en 1528. En 1546, le roi commence la transformation de la forteresse en residence luxueuse en faisant abattre la partie ouest de l'enceinte medievale qu'il fait remplacer par une aile de Style Renaissance erigee parPierre Lescot. Ces travaux se poursuivent sous le regne d'Henri II et de Charles IX : la partie sud de l'enceinte du A© vieux Louvre A>> est a son tour demolie pour laisser, la aussi, la place a une aile Renaissance.

Alte referate despre: monuments de france, monuments en france, les monuments de france

Situatia ariilor naturale protejate si a monumentelor

Regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei, faunei sălbatice, în România sunt acceptate următoarele categorii de arii naturale definite în funcţie de obiectivele de atribuire: rezervaţie ştiinţifică, parc naţional, parc natural, monument al naturii, rezervaţie a biosferei; zona umedă de importanţă internaţională; şit al patrimoniului mondial natural.

Alte referate despre: situatia ariilor naturale protejate, monumentele naturii si ariile naturale protejate, arii naturale protejate
Referate afisate : 17
Medie note: 8.43 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK