Morala crestina ortodoxa vasile sorescu

Eseuri de morala crestina ortodoxa

Tristeţea Crăciunului
Azi, cei trei Crai de la Răsărit nu mai caută steaua cea călăuzitoare a unui Prunc ce va fi fiind Împăratul Lumii… Azi, porţile sunt deschise dar nu mai vine nici o Fecioară Preacurată să ceară sălaş pentru a-L naşte pe Mântuitorul Lumii… Azi, toate casele sunt curate şi pline de bucate dar ele nu ne mai priesc, căci nu mai ştim ce este bucuria cea adevărată!
Mă întristez cumplit văzând cum, de ani, petrecem Noaptea cea Sfântă a Naşterii Mântuitorului nostru Hristos, fie acasă, în faţa televizorului, cu mâncare şi băutură pe săturate, fie colindând satul (sau oraşul!) dar însoţind cântecele noastre sfinte cu petarde, pocnitori , bârfe sau bancuri dntre cele mai de soi.
Mă doare tare sufletul tot privind aceste spectacole gratuite, care în aparenţă nu ne costă nimic, ci doar …liniştea noastră sufletească şi BUCURIA ADEVĂRATĂ!
Mai mult chiar, ele ne îndepărtează (ca şi când n-am fi departe!) ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 19kb
Downloads: 3728
Materia: Religie

Sensul sfinteniei moastelor si al cinstirii lor

Se cuvine insa a preciza faptul ca specific al receptarii prezentei divine in om nu este sufletul sau duhul in independenta lui in raport cu trupul, ci duhul legat de trup, adica inima. , ne spune Sfintul Apostol Pavel.

Inima fiind locul in care umanul primeste harul divin trupul insusi devine un locas al Sfintului Duh: . Avind pe Duhul Sfint lucrator in trup sfintii devin cu adevarat , pentru ca Dumnezeu salasluieste in ei si ramine in ei vesnic. Sunt tocmai ceea ce spune Sfintul Apostol Pavel, definind templul lui Dumnezeu din om: .

Iisus Hristos Mintuitorul, care-si afla locas in trupurile sfintilor, nu le paraseste pe acestea nici dupa moarte. Printr-o iconomie dumnezeiasca, puterile sufletului care au cunoscut pe Domnul in actul maritei Sale invieri, precum si harul mintuitor isi prelungesc lucrarea lor in trup, trecind peste hotarele mortii.

Osemintele sfintilor ramin, cum zice Sfintul Ioan Damaschinul, . E vorba despre un aspect deosebit al iconomiei divine, pe ...

Alte referate despre: sens figurat, sensul vietii, cuvinte cu sens asemanator

Nasterea Bisericii crestine romane

Crestinismul este a doua mare religie monoteista a lumii , intemeiata pe invatatura , persoana si viata lui Iisus , numit si Mesia (Mantuitorul) in limba greaca Hristos. Asadar crestin inseamna adeptul invataturii lui Iisus Hristos . Crestinismul s-a nascut in partea orientala a Imperiului roman in secolul I al erei noastre , numita si era crestina . El s-a facut cunoscut gratie discipolilor lui Iisus si unor scrieri elaborate in primele secole ale erei crestine .

Alte referate despre: locul si rolul bisericii crestine in societatea medievala, biserica crestina in societatea medievala, intemeierea bisericii crestine

Bazele Biblice ale darului profetic

I. Doctrina lui Pavel cu privire la “ Darurile Spirituale “

Simbolurile Biblice ale lucrarii Duhului Sfant
1. Scriptirile ne invata clar despre doctrina Trinitatii lui Dumnezeu care se manifesta in trei persoane distincte pe care crestinii le identifica in persoana Tatalui, Fiului si Duhului Sfant.

Alte referate despre: bazele biblice ale darului profetic, darul profetiei, bazele biblice ale misiunii

Dumnezeu in credinta crestina

În natura Sa Dumnezeu este Spirit, asa cum o afirma Iisus Hristos în
discutia cu femeia samariteanca. El este Acela care a facut cerurile,
pamântul, care a creat lumina si astrii ceresti, care a organizat
universul si care a creat viata vegetala, animala si omeneasca. În
esenta Sa Dumnezeu, ca Duh, este cu totul diferit de creatia Sa, care
este de factura materiala, derivata. Prin faptul ca Dumnezeu este
spirit pur, afirmam ca El este fara forma sau parti si nu are un trup
(pantesimul afirma gresit ca universul ar fi "trupul lui Dumnezeu"; de
vreme ce universul a fost creat de Dumnezeu si are un început bine
determinat în timp, el nu este deodata cu Dumnezeu, care este vesnic,
asadar nu poate fi "trupul" Lui). Spiritul nu este o forma de
existenta limitata sau restrânsa, ci este unitatea perfecta a fiintei.

Alte referate despre: dumnezeu in credinta crestina, credinta crestina, importanta in credinta crestina a lui nicolae iorga

Simboluri crestine in arta renascentista

Un alt exemplu de utilizare a unor simboluri crestine in operele religioase ale pictorilor renascentisti este tabloul “Adoraţia Sfintei Treimi” de Albrecht Dürer. Aici ni se infatiseaza atat ingerii, sfintii cat si muritorii inchinandu-se la Sfanta Treime. Centrul de interes este constituit, in ordine descendenta, din ilustrarea Sfantului duh ca porumbel, a lui Dumnezeu, si imaginii simbolice a lui Iisus rastignit pe cruce.

Alte referate despre: simboluri crestine in arta renascentina, simboluri crestine in arta renascentinarenascentina, simboluri artistice crestine in arta contemporana

Cauzele persecutiilor crestine

Cauzele persecutiilor crestine - Dupa cuvântul Sfântului Apostol Pavel, Mântuitorul lumii s-a născut când a venit „ plinirea vreinii” (Galat. 4, 4). Aceasta înseamnă că lumea veche era pregătită pentru venirea Lui.Cauzele persecutiilor crestine

Alte referate despre: persecutiile crestinilor, persecutiile crestine, persecutii crestine

Biserica Ortodoxa Romana

In concluzie, atunci cand poporul roman a aparut in istorie ca popor de sine statator si de ginta latina, el era deja crestin, fiind astfel unul dintre putinele neamuri care, fara a avea o data fixa a increstinarii lor, s-a nascut crestin si asa a ramas pana astazi, fiind singurul popor latin de credinta ortodoxa si , totodata, cel mai vechi neam crestin din aceasta parte a Europei.

Alte referate despre: biserica ortodoxa referat, referat biserica ortodoxa, biserica ortodoxa romana referat

Educatia morala

Un alt autor Geissler aborda educatia morala privind consecintele si problemele fundamentale ale acesteia. Inainte de transmiterea oricarei valori cognitive, a continutului, elevul trebuie sa afle ca in comportamentul sau patrund necontenit decizii valorice si trecind prin ratiuni sunt lipsite de consistenta si stabilitate. O parte a educatiei morale trebuie sa se rezume la evidentierea valorilor privind deciziile si conditiile unei acceptari sau respingeri diferentiate.

Alte referate despre: educatia morala, educatia morala referat, educatia moral-civica la prescolari

Constiinta morala

Morala heteronomã - morala în care dominã raporturile de constrîngere, autoritarism, obligativitãti severe impuse din exterior. Copii percep regulile morale ca fiind absolutiste, rigide si nemodificabile. Pe mãsurã ce copilul se apropie de adolescentã, se dezvoltã stadiul al doilea.

Alte referate despre: constiinta morala, constiinta morala religie, constiinta morala referat

Chirita in provintie de Vasile Alecsandri

Astfel, pretinde ca ravasul de la Barzoi, plecat la Iasi, sa-i fie adus pe talger cu servetel. Tehnica qui-pro-quo-ului naste situatii comice in care personajul isi dezvaluie ridicolul (scena in care Leonas, travestit in ofiter, o flateaza cu complimente pe Chirita).

Alte referate despre: chirita in provintie de vasile alecsandri, rezumat chirita in provintie de vasile alecsandri, chirita in provintie de vasile alecsandri rezumat

Iarna de Vasile Alecsandri

Iarna de Vasile Alecsandri este structurat în douǎ pǎrţi.Partea întâi cuprinde primele trei strofe şi descrie o imagine de ansamblu a naturii copleşite de ravagiile iernii.Partea a doua cuprinde ultima strofǎ şi prezintǎ acelaşi peisaj însufleţit deodatǎ de apariţia soarelui.

În prima strofǎ a poeziei, autorul fixeazǎ dimensiunea spaţialǎ a iernii, care este personificatǎ într-o fiinţǎ supranaturalǎ care cerne din vǎzduh enorme cantitǎţi de zǎpadǎ.Planul terestru este înfǎţişat alǎturi de cel cosmic , iar localizarea imaginii nu este precisǎ realizându-se prin câteva imagini lexicale:”din vǎzduh”,”în cer”,
“în aer”,ai ţǎrii umeri dalbi” prin care se sugereazǎ amploarea cosmicǎ a fenomenului.Astfel norii devin “lungi troiene cǎlǎtoare” care sunt “adunate-n cer grǎmadǎ”, fulgii “zbor, plutesc în aer ca un roi de fluturi albi”, iar iarna rǎspândeşte frigul pretudindeni.

Imaginile sunt preponderent ...

Alte referate despre: iarna de vasile alecsandri comentariu, iarna de vasile alecsandri, pastelul iarna de vasile alecsandri

Imnul lui Stefan cel Mare de Vasile Alecsandri

DEF: Invocaţia retorică este o formulă de adresare către o persoană imaginară de la care nu se aşteaptă răspuns. Invocaţiile retorice sunt alcătuite de obicei din interjecţii şi substantive în cazul vocativ.

Poetul îl invocă pe Ştefan, al cărui mormânt este bine păzit de Carpaţi. Acesta îşi exprimă sentimentele de admiraţie şi de laudă prin intermediul figurilor de stil, expresiilor şi adjectivelor. Poetul îi spune acestuia că din inimile noastre, nu va pleca niciodată şi va rămâne viu atât în prezent cât şi în viitor.

Alte referate despre: imn lui stefan cel mare de vasile alecsandri, imnul lui stefan cel mare de vasile alecsandri, imnul lui stefan cel mare de vasile alecsandri rezumat

Morala Religioasa si Femeia

Morala religioasa ar trebui sa fie mult mai profunda.Si desigur sa nu includa fraze de genul : « Eva a raspindit pacatul pe pamint »,iar noi,care sintem oameni cititi si intelepti sa ne dam usor seama ca de fapt prin numele Eva s-a avut in vedere Femeia.

Alte referate despre: morala religioasa si femeia, norme morale religioase juridice diferente, morala religioasa

Imn lui Stefan cel Mare - Vasile Alecsandri

Poezia contine inca din prima strofa o invocatie retorica adresata lui Stefan cel Mare: ”Dormi erou al romanilor,/O!Stefan erou sfant!”. Figura marcanta a domnitorului este situata intr-un anumit timp si spatiu reliefate prin epitetul “vechiul tau mormant”, prin personificari “Carpatii te pazesc” si prin comparatia “ca sentinele falnice”.

Alte referate despre: imn lui stefan cel mare vasile alecsandri, imnul lui stefan cel mare vasile alecsandri, imn lui stefan cel mare - vasile alecsandri comentariu
Referate afisate : 15
Medie note: 8.21 / 10
Referate noi adaugate la Religie
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles