Morala din povestea unui om lenes

Posibilitate a stiintelor morale

Noi am fixat ca obiectiv al stiintelor morale descoperirea legilor
produselor constiente sau inconstiente ale activitatii umane. Dar,
definindu-le nu s-a declarat ca sunt imposibile? Orice lege este
intotdeauna un raport constant si invariabil intre fapte? Pot exista
astfel de raporturi intre fenomenele interne? Astfel de raporturi nu
implica de fapt, necesitatea , si una din trasaturile caracteristicile
ale activitatii umane nu este chiar libertatea? Ca ar exista intre
anumite fenomene interioare legaturi constante de succesiune, nu negam
asta. Dar aceste legaturi sunt ele invariabile? Orice fenomen intern
este determinat de un antecedent constant? Se poate prezice cu
siguranta ordinea acestor fenomene? Suntem noi asigurati ca orice
produs neprevazut tasnind liber din isvorul interior, nu va veni sa se
insereze fara precedent in urzeala fenomenelor , sa rupa ordinea
previziunilor noastre si sa ne dejoace calculele? Esenta unui fapt
liber e sigur ca se produce fara antecedent ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 54kb
Downloads: 14
Materia: Psihologie

Psihologie sociala aplicata

Alte erori de atribiuire:
1. Explicarea succesului si esecului – esecul propriu este atribuit cauzelor circumstantiale, iar succesul propriu, cauzelor dispozitionale; cand explicam comportamnetul celorlalti, succesul este atribuit unor circumstante situationale, iar esecul unor cause dispozitionale.
2. diferente culturale – exista modele culturale ce tind sa accentueze o atribuire dispozitionala si culture centrate pe atribuiri circumstantiale.

Alte referate despre: psihologie sociala aplicata, psihologia sociala aplicata, referat psihologie sociala aplicata

Psihologiile umaniste

Dar, în acelaşi timp, în multe privinţe el trebuie să aibă capacităţile, virtuţile unui psihoterapeut (ca şi cadru didactic), tocmai prin marea sferă de influenţare, atât ca număr de persoane (elevii, instituţia, comunitatea) cât şi ca durată (mare parte a timpului său este ocupat de activitatea profesională). Aceasta, pentru că el urmăreşte formarea, împlinirea personalităţii elevului şi o bună integrare socială a acestuia.

Alte referate despre: psihologia umanista, psihologiile umaniste, psihanaliza si psihologia umanista

Comportamentul social

Intr-o astfel de comunitate, spune autorul, personalitatea constienta dispare formandu-se un “suflet colectiv” cu prezinta trasaturi distincte. In aceste conditii se poate pune problema caracteristicilor unei astfel de multime de vreme ce ea este alcatuita din mai multi indivizi care isi pierd in mare masura constiinta de sine. Membrii unei astfel de comunitati se supun Legii unitatii mentale a multimilor, care spune ca toti indivizii din grup au tendinta de a-si ignora propriile sisteme de valori si incep sa se ghideze exclusiv dupa normele gruplui respectiv.

Alte referate despre: comportamentul social, comportament social, jocuri pentru dezvoltarea comportamentului social la prescolari

Educatia morala

Exemplele pe care le analizeaza si pe acelor maturi se bazeaza pe insusirea unor modele ce intruchipeaza fapte si actiuni morale. Efectul pe care il are exemplul asupra lui il constituie comportamentul celor din jur, iar pe de alta parte, tendinta spre imitatia proprie omului, in general .

Alte referate despre: educatia morala, educatia morala referat, educatia moral-civica la prescolari

Metodele psihologiei

Un mers lent si greoi ne spune altceva decat unul rapid, energic, suplu si ferm; gesturile rare, moi, de mica amplitudine furnizeaza alte informatii decat ceva repezi, violente, pe directie ‘’inainte’’;
Pentru observare tuturor acestor manifestari comportamentale, cercetatorul face apel la mai multe forma de observatie, care pot fi clasificate:orientarea actului observational: autoobservatie;observatie propriu-zisa;

Alte referate despre: referate psihologie, psihologie, referat psihologie

Observatie sociologica

b) insusire care vizeaza masurarea si cuantificarea datelor sau traducerea cantitativa ainformatiilor calitative; observatorul sau operatorul de teren trebuie sa probeze rigoare si precizie in manipularea informatiilor “datatoare de seama”.

Alte referate despre: observatia sociologica, observatie sociologica, fisa de observatie sociologica

Lectii si convorbiri despre estetica, psihologie si credinta religioasa

Problemele estetice nu au nimic de-a face cu experimentele
psihologice, caci la ele se raspunde în cu totul alt fel. Oamenii
continua sa creada ca psihologia va ajunge într-o zi sa explice toate
judecatile noastre estetice - psihologia experimentala. Pentru
Wittgenstein ceea ce face Freud i se pare cu totul gresit. El ofera
ceea ce se numeste o interpretare a viselor. Freud evidenteaza anumite
relatii între imaginile din vis si anumite obiecte de natura sexuala.
Freud are temeiuri foarte ingenioase pentru a spune ceea ce spune,
multa imaginatie dar si uriase prejudecati ce sunt în masura sa induca
în eroare pe oameni. Daca psihanaliza ne conduce sa spunem ca
întradevar am gândi cutare si cutare lucru, nu este vorba de
descoperire ci de convingere, pentru Wittgenstein. Gândirea nu este
ceva ce însoteste cuvintele, asa cum sunt ele rostite sau auzite.
Behavioarismul nu neaga existenta trairilor si spun ca descrierea pe
care o dam comportamentului ...

Alte referate despre: lectii si convorbiri despre estetica, credinta religioasa -aspecte psihologice, psihologie si credinta

Morala si religia

Din aceasta cauza atit in vorbirea cotidiana cit si in literatura de specialitate deseori acesti 2 termeni sunt utilizati ca sinonime. In realitate insa, confundarea lor nu intotdeauna este justificata, fiind ca morala reprezinta sistemul de norme specifice de care se conduce omul in actiunile sale de toate zilele in reglarea relatiilor sale cu alti indivizi si morala in afara colectivului, a societatii nu poate nici sa apara nici sa se manifeste.

Alte referate despre: norme morale si religioase, constiinta morala referat religie, morala si religia

Drepturile morale de autor sub imperiul Legii nr. 8/1996

2.1. Dreptul de divulgare
Dreptul de divulgare reprezintă dreptul autorului de a decide dacă, în ce mod şi când va fi adusă opera la cunoştinţa publică, fiind denumit în literatura de specialitate şi drept la prima publicare. Dreptul de divulgare este un drept discreţionar şi absolut recunoscut de toate legislaţiile naţionale ca unul dintre cele mai personale drepturi. În dreptul român dreptul de divulgare este consacrat de art. 10 lit.
a) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe. Încă din 1870, Curtea de Apel Dijon a admis că „manuscrisul unui autor rămas în posesiunea lui, constituie lucrul său propriu şi nimeni altul decât el nu poate hotărî (…) dacă a primit forma definitivă sau dacă poate deveni public” . Într-o decizie din 1927, Tribunalul civil Seine a admis că fapta persoanei care a reconstituit mai multe tablouri ce au fost sfâşiate de către autorul lor şi aruncate la gunoi constituie o încălcare a dreptului ...

Alte referate despre: drepturile morale de autor, drepturile morale ale autorilor, drepturi morale de autor

Morala Religioasa si Femeia

Din cauza pacatului unii oameni nu-si pot trai viata.Cuvintul « viata » inseamna existenta si insusi dreptul la existenta,impreuna cu toate binecuvintarile legate de ea.Conform Bibliei,neamul pamintesc este bolnav corporal si spiritual.

Alte referate despre: morala religioasa si femeia, constiinta morala religie, norme morale religioase juridice diferente

Educatia moral-civica. Educatia religioasa

Morala, ca forma a constiintei sociale, reprezinta izvorul continutului educatiei morale, precum si cadrul de referinta pentru evaluarea rezultatelor obtinute, Educatia presupune trecerea de la morala la moralitate, concepte ce nu exprima o identitate totala. Morala, ca dimensiune a constiintei sociale sau individuale, apartine sferei idealului, in timp ce moralitatea apartine sferei realului, moralitatea implica si respectarea efectiva a cerintelor moralei, morala transpusa din ipostaza idealului in cea a realului. Tocmai de aceea prin educatia morala se urmareste convertirea moralei in moralitate.

Alte referate despre: educatia moral-civica si religioasa, educatia moral civica si religioasa in educatia prescolarilor, educatie moral civica religioasa

Originea raului moral

În De libero arbitrio Augustin propune ca primă cauză a păcatului voința, dar aceasta fiind necauzată: „Ce cauză a voinței poate fi în afară de voința în sine?”

Alte referate despre: originea raului moral, originea raului, raul moral

Poluarea morala

Ca si definitie am putea spune ca poluarea morala este tot ceea ce aduce vatamare atat individului cat si societatii in care traim pe plan psihic , social ,profesional , economic, cultural , si stiintific.

Alte referate despre: poluarea morala, poluare morala, poluarea morala referat

Fericirea si moralitatea

Din perspectiva moralitatii, Aquino considera ca teorie morala isi are originea in reflectiile actiunilor performate de agentii umani. Se remarca faptul ca actiunea morala are o importanta mai mare decat teoria morala.

Alte referate despre: relatia dintre fericire si moralitate, fericire si moralitate, fericirea si moralitatea referat

Sinuciderea - o problema morala

In aceasta lucrare imi propun sa tratez problema sinuciderii punand-o in relatie cu libertatea individuala a omului.Pentru inceput mentionez ca ma voi axa numai pe anumite probleme ce vor avea ca scop sa incerce a oferi un raspuns la tema mai sus anuntata. Pentru a atinge scopul propus voi folosi diferite opinii si teorii cu privire la tema in cauza, ceea ce demonstreaza ca tema a fost dezbatuta cu seriozitate si de catre autori importanti precum G. Minois, E. Cioran, A. Schopenhauer sau Paul-Ludwig Landsberg.

Alte referate despre: sinuciderea ca problema morala, sinuciderea-o problema morala, sinuciderea o problema morala

Etica lui Marx - Teoria morala a istoricismului

Atitudinea lui Marx fata de crestinism este strins legata de aceste convingeri si de faptul ca in zilele lui, pentru oficialitatea crestina era caracteristica o aparare fatarnica a exploatarii capitaliste. (AtituAZdinea lui Marx are anumite asemanari cu cea a contemporanului sau Kierkegaard, marele reformator al eticii crestine, care a demasAZcat1 moralitatea crestina oficiala din vremea sa ca pe o ipocrizie anticrestina si antiumanitara.)

Alte referate despre: teorii morale, principalele teorii morale, teoriile morale
Referate afisate : 17
Medie note: 7.92 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK