Mostenirea antichitatii

Mostenirea antichitatii

Antichitatea se refera la o vastă parte a lumii dar in principal la cea organizată in jurul Marii Mediterane.Se diferenţiază antichitatea orientală (Egiptul , Mesopotamia) si antichitatea occidentală (Grecia si Roma). In antichitate ,care reprezintă 4000 de ani de istorie, au aparut germenii civilizatiei care s-au dezvoltat in decursul vremii si s-a transmis până in zilele noastre. Civilizatia a apărut in orient de unde s-a răspândit către occident.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 7kb
Downloads: 5432
Materia: Istorie

Dacia din antichitate pana in anul 275

Statul geto-dac s-a constituit la o treaptă avansată a dezvoltării societăţii tracilor de nord. Procesul de unificare a tracilor de nord a fost generat de mai mulţi factori. E necesar să menţionăm în primul rând premisa economică, în cea de a doua etapă a epocii fierului (Latene) în spaţiul locuit de daci au fost realizate progrese considerabile în metalurgia fierului: colecţionarea brăzdarului de fier (secolul al II-lea î.Chr.), a altor unelte de muncă cu o productivitate mai înaltă, a diferitor arme etc.

Alte referate despre: dacia dupa anul 275, mircea cel batran a domnit pana in anul, evolutia poporului evreu in antichitate pana la jumatatea sec douazeci

Marile religii ale antichitatii

Mesopotamia si Egiptul au fost dominate mii de ani de o spiritualitate politeista. Monoteismul iudaic, ca de altfel si cel budist, isi are originea in istoria zbuciumata a acestor popoare aflte fie sub amenintarea captivitatii, fie sub o teribila presiuna demografica din care au luat nastere mereu mizeria si disperarea.

Alte referate despre: religii in antichitate, religia in antichitate, marile religii ale antichitatii

Educatia in antichitate

TEATRUL SI VALOAREA SA EDUCATIVA. Modalitate de educare, teatrul reusea sa trezeasca constiinta cetateanului, sa-l conduca spre o meditatie permanenta asupra miturilor cetatii, asupra relatiilor între zei si oameni, asupra legilor ancestrale sau a responsabilitatilor civice. Problema destinului apare ca o piatra unghiulara în operele celor trei mari tragici greci, Eschil, Sofocle si Euripide si în functie de ea se construieste intreaga substanta tragica a piesei.

Alte referate despre: educatia in antichitate, educatie in antichitate, arta cultura si educatia in antichitate

Institutiile politice din antichitate

Viata sa de fiecare zi se desfasoara dupa un ceremonial complex, asemanator celui rezervat in templu zeului – tamaieri, ablutiuni, fardare, imbracare cu vesminte noi, s.a., rituri care au un sens magic.”1 Totusi tot el se ocupa si de problemele statului, fiind reprezentat in fata poporului de catre vizir. Printre atributiile sale se numara si cele religioase, militare, admnistrative si justitiare. Faraonul detinea si un harem, el find poligam.

Alte referate despre: harta politica in antichitate, institutii politice, regatul lui burebista-structura politica a antichitatii

Istoria in lumea antica

Caesar (Caius iulius Caesar,100-44i.Hr.),om politic si general a abordat literatura memoralista.In De bello Gallico(despe razboiul cu galii) descrie razboiul pentru cucerirea acestei provincii.Lucrarea este valoroasa atit prin informatii istorice ,cit si prin cele etnologice si descrierile geografice.In De bello civili demonstreaza ca ruptura dintre el si Pompei s-a produs din vina adversarilor sai,care au provocat razboiul civil.

Alte referate despre: istoria in lumea antica, eseu la istorie cultura lumii antice temelia civilizatiei contemporane, personalitati istorice din lumea antica

Hrana populatie romane si elene in antichitate

S-au pastrat numeroase retete culinare si multe informatii privind bucataria romanilor.In general, retetele si preferintele lor- de pilda, pentru carnea anumitelor animale sau pasari-raman foarte departe de gusturile lumii maderne. Carnea de porumbel, de exemplu era pregatita cu miere, curmale, piper, untdelemn si mustar; tiparul se servea cu piersici drept garnitura; iar alte specii de pesti erau pregatiti nu mai putin straniu: cu prune, marmelada de caise sau pireu de gutui. Romanii erau foarte lacomi de ciuperci, pe care insa le pregateau cu miere de albine! In toate retetele de bucatarie romanice figurau din abundenta substantele aromatice, unele cu totul neobisnuite: pistil de sofran, suc de trandafiri, s.a.

Alte referate despre: cu ce se hraneau locuitori din roma antica in antichitate, pamantul poate hrani populatia globului, cultura elena in antichitate

Viata cotidiana a romanilor in antichitate - repere

Învăţământul era particular,permiţânu-şi doar copiii din rândul oamenilor bogati să meargă la şcoală.În familiile sărace fetele învăţau de la mamele lor să gătească ,să facă curat şi dacă aveau noroc ,învăţau să şi citească.Băieţii învăţau de la taţii lor, ei îşi puteau ajuta tatăl la lucru şi se puteau înrola in armată .
În mod obişnuit ,o familie romană mânca de 3 ori pe zi.La micul dejun mâncau: pâine şi fructe .La prânz ,mâncau ceva mai uşor :legume ,poate cu peşte sau carne iar masa principală era la ora 5 p.m.Dintre alimentele de baza a romaniilor, făceau parte:pâinea, strugurii, măslinele, smochinele, carnea de porc, de pui si de peşte.

Alte referate despre: viata cotidiana a romanilor in antichitate, viata cotidiana a romanilor din antichitate, viata cotidiana a grecilor in antichitate

Gandirea antichitatii si evolutia logica

Influenta cea mai mare asupra dezvoltarii stiintei logicii a exercitat-o vechea Grecie.Inca de pe vremea lui Zenon(490-430i.e.n.) gasim puse in discutie o serie de probleme de logica, ca de exemplu, problema divizibilitatii lucrurilor, paradoxal „Ahile si broasca testoasa”s.a.m.d.Gandirea va aparea in functia ei plenara si autonoma in cultura greaca.Bineinteles la inceput, aproximativ in secolul al VII-lea i.Ch., cand se iveste „aurora filozofiei grecesti”- dupa denumirea data de John Burnet- folozofia va functiona pe baza demersurilor spontane ale gandirii.Numai dupa o lunga perioada de functionare,gandirea va deveni ea insasi o problema si formele ei vor deveni,ele insele, un obiect de reflexie si de studiu.

O caracteristica a conceptiilor filozofilor greci din antichitate este interpretarea dialectica spontana a fenomenelor naturii. La dezvoltarea acestei conceptii dialectice spontane, a contribuit viata politica furtunoasa din Grecia antica, legaturile ...

Alte referate despre: harta politica in antichitate si evolutia mediului, gandire limbaj comunicare eseu logica, contributia civilizatiilor antiche la evolutia societatii omenesti

Mostenirea culturala lasata de romani

Romanii au construit forumuri pretutindeni unde armatele victorioase au rămas şi au trăit ca fortă de ocupaţie , din vestul până în estul continentului european , pânî în Asia Mica sau nordul Africii . Dintre toate însă , ansamblul forumurilor imperiale din Roma rămâne cel mai impresionant . Bazilica, în lumea romană, era o construcţie care servea ca tribunal , curte de justiţie sau bursă. Mari construcţii cu vaste săli de reuniuni având spaţiile interioare împărţite prin coloane şi porticuri, bazilicile erau locul unde se întâlneau bancherii , negustorii, oamenii de afaceri. Bazilica Emiliana , care era curte de justiţie, sau Bazilica Giulia, ridicată de Cezar, sunt reprezentative pentru clădirile elegante , bogate în coloane şi sculpturi din marmură.
Amfiteatrul – ...

Alte referate despre: mostenirea culturala lasata de romani, mostenirea culturala lasata de greci, mostenirea culturala lasata de egipteni

Romanii - o antichitate arhaica

Notiunile de sanscrita acumulate l-au facut pe Elie Dulcu sa aprofundeze cunoasterea in original a unor carti de initiere stravechi, autorul reusind astfel sa presupuna identificarea filonului de origine al limbii romane. Dupa incheierea razboiului si inchiderea editurii, destinul lui Elie Dulcu a urmat alte cai. Dupa o perioada de oarecare celebritate dobandita in perioada interbelica, ajunge sa desfasoare munci ca magaziner, statistician, profesor de vioara, pensionandu-se apoi in urma unor boli capatate in locurile pe unde a fost retinut cativa ani fara vreo vina.

Alte referate despre: mostenirea culturala a antichitatii, omul si destinul in antichitate, antichitatea

Mostenirea culturala a antichitatii - arhitectura egipteana

Arhitectura egipteana isi releva caracterul impunator si sacru prin simpla prezenta a marilor piramide si ale templelor. Aceste constructii impunatoare aveau rolul sa asigure o legatura puternica dintre egipteni si zeii lor protectori. Marile piramide ridicate de faraonii din perioada Regatului Vechi nu erau doar grandioase locuri de veci pentru faraoni. Prin existenta lor, ele erau un simbol al triumfului egiptenilor asupra mortii,credinta in nemurire si viata de apoi fiind elementul central al religiei egiptene.

Alte referate despre: arhitectura orientala-mostenirea culturala a antichitatii, mostenirea culturala a antichitatii in arhitectura orientala, mostenirea culturala a antichitati

Cele 10 ciudatenii ale antichitatii

In 1938, o expeditie condusa de arheologul chinez Chi Pu Tei de la Universitatea din Beijing a descoperit, in muntii Baian-Kara-Ula, un lant de pesteri care par sa fi adapostit cindva o civilizatie antica. Aici au fost gasite sute de discuri din piatra, cu un diametru de 23 cm. Fiecare are o gaura in mijloc, acoperita cu santuri concentrice, de parca ar fi placi de patefon. La o examinare mai atenta, s-a constatat ca "santurile" sint formate din siruri de hieroglife minuscule, despre care nu se stie prin ce metoda au fost inscriptionate. Vechimea pietrelor este estimata la 10-12 mii de ani.

Alte referate despre: antichitate, sfarsitul antichitatii, muzica in antichitate

Dansul din antichitate

"Dansul este cea mai frumoasa arta, pentru ca el nu este traducerea sau abstractizarea vietii; el este viata insasi" (Havelock Ellis)
La indienii antici dansul insemna geometria ideala a formei, ingemanarea artelor, dar in acelasi timp dinamism. SHIVA, simbolul mitologiei hinduse, considerat sursa oricarei activitati era si Printul suprem al dansului. El dansa fara incetare, dansul lui simbolizand forta creatoare a naturii. Cele 108 stiluri inventate de SHIVA s-au transmis pana la invatatul BHARATA, autorul celebrului tratat (6.000 de versuri) despre dans, poezie si teatru.

Alte referate despre: dansul in antichitate wichipedia, dansul in antichitatea greco latina, dansul in antichitatea greco-latina

Gandirea economica in antichitate si evul mediu

La inceput gandirea economica a fost un reflex sau o componenta a gandirii religioase continuta in texte cu o valoare sacra, ea desprinzandu-se din acest cadru al gandirii moral-religioase si filozofic-politice abia in epoca moderna.
Primele texte in care isi fac aparitia idei economice sunt Upanisadele, Artaastra, Legile lui Manu, Dharmasatra(India), sau Codul lui Hammurabi(Egipt si Babilon), texte care pe langa reguli de baza a conduitei moralei contin si o multime de invataturi cu caracter economic, si nu intamplator s-a afirmat ca istoria doctrinelor economice a inceput cu decalogul lui Moise mentionat in Vechiul Testament.

Organizarea social-economica in Orientul Antic
Datorita vicisitudinilor conditiilor naturale, a necesitatii organizarii unitare a vietii in functie de evolutia factorilor externi, a suprafetelor intinse ce trebuiau administrate si cultivate, a dependentei ritmicitatii vietii economice de unele fenomene climatice cum ar fi revarsarea raurilor Nil, Tigru ...

Alte referate despre: gandirea economica in antichitate si evul mediu, gandirea economica din antichitate si evul mediu, evolutia gandirii economice in antichitate shi evul mediu

Moda in antichitate

In 1806, doctorul Carol publica"Enciclopedia frumusetii" in care vorbeste despre igiena, cosmetica si machiaj. Este prima legatura care se face intre stiinta si cosmetica.

Alte referate despre: moda in antichitate, moda din antichitate, referat moda in antichitate

Femeia in antichitate

Principala ocupatie a femeii era ingrijirea casei si cresterea copiilor, insa femeile sarace erau nevoite sa si munceasca pentru a putea trai. Femeile sclave lucrau ca servitoare sau ca menajere personale ale doamnelor din clasele superioare. Sclavii nu aveau drept de casatorie din punct de vedere legal, dar le erau permise relatiile sexuale in scop de procreare (copiii cu ambii parinti sclavi erau tot sclavi).

Alte referate despre: femeia in antichitate, femeia in antichitate referat, statutul femeii in antichitate

Fericiti cei blanzi, ca aceia vor mosteni pamantul

Omul blind este foarte iubit si pretuit de semeni, intrucat
raspandeste in jurul sau liniste sufleteasca, bunatate si iubire .
Pilda blandeti ne-a dat-o insusi Mantuitorul , spunand : `'Invatati-va
de la Mine , ca sunt bland si smerit cu inima si veti gasi o dihna
sufletelor voastre `'.

Alte referate despre: fericiti cei blanzi ca aceia vor mosteni pamantul, fericiti cei blanzi caci aceia vor mosteni pamantul, feririciti cei blanzi ca aceia vor mosteni pamantul

Mostenirea caracterelor in cazul interactiunii genelor

a) Dominaţia completă.
În cazul dominaţiei complete o genă domină complet o altă genă. În acestă situaţie sunt valabile legile lui G.Mendel, iar homozigoţii şi heterozigoţii nu se disting fenotipic. Drept exemplu de dominaţie completă poate servi moştenirea culorii galbene şi verzi a bobului de mazăre (gena culorii galbene domină gena culorii verzi), moştenirea culorii ochilor la om (gena culorii ochilor căprui domină gena culorii ochilor albaştri) etc.

Alte referate despre: mostenirea caracterelor in cazul interactiunii genelor, in cazul interactiunii genelor alele genele se afla in cromozomi, mostenirea caracterelor cuplate cu sexul
Referate afisate : 19
Medie note: 8.06 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles