Nae ionescu

Curs de metafizica de Nae Ionescu - recenzie

In "Cursul de metafizica" tinut la Universitatea din Bucuresti in anul universitar 1925-1926, Nae Ionescu reia ideea necesitatii omului de a cunoaste lumea, precum si de a stabili raportul dintre eu si lume: "Cursul de metafizica se adreseaza spiritului dumneavoastra in totalitatea lui, necesitatilor dumneavoastra spirituale, tendintelor fiecaruia de a va fixa, de a va preciza, gasi si defini pe dumneavoastra in raport cu intraga existenta". Pentru Nae Ionescu, punctul de plecare este "omul concret, omul viu": "Omul viu, concret, acesta sta in conexiune cu realitatea". Si cum "preocuparea metafizica este specific omeneasca,dar nu in general omeneasca, pentru ca nimeni altii decat oamenii nu fac metafizica si nu toti oamenii fac metafizica", inseamna ca sistemul metafizic realizat poarta amprenta omului care a trait si a inteles realitatea la nivelul si in forma metafizica.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 12kb
Downloads: 252
Materia: Filosofie

Introducere in consilierea persoanelor varstnice

Nae Ionescu rostea adesea in fata studentilor o propozitie devenită celebră: “Tineretul are intotdeauna dreptate in sensul latent că tineretul dispune de timpul necesar pentru corectarea propriilor greseli inerente varstei. De aceea tineretea este prin definitie creatoare.” In “Arta de a muri”, Mircea Eliade, intr-un eseu despre tinerete si bătranete afirma că tinerii au simtul trecutului mai acut decat varstnicii.

Alte referate despre: introducere in consilierea persoanelor varstnice, bibliografie introducere in consilierea persoanelor varstnice, consilierea persoanelor varstnice

Mircea Eliade - portret psihologic

MIRCEA ELIADE
În încercarea de a alcătui un portret psihologic al unei personalităţi cum este Mircea Eliade─sau oricărei alte personalităţi cu care nu se poate avea un contact direct─ridică unele probleme în ceea ce priveşte folosirea unei metode adecvate. Dintre metodele de cunoaştere psihologică, în cazul de faţă, relevante pentru scopul nostru ar fi metoda biografică şi metoda analizei produselor activităţii, fără a neglija nici contextul socio-istorico-economic al perioadei în care Mircea Eliade a trăit. De mare importanţă este opera să, atât cea literara cât şi cea în domeniul istoriei religiilor, actele lingvistice fiind forme ale acţiunii umane prin care intelectul pune în relaţie omul cu lumea înconjuratoare; realităţile psihologice interne, mascate şi inaccesibile cunoaşterii directe, fiind relevate prin conduite.
Născut la Bucureşti în anul 1907, la 9 martie pe stil nou, Mircea ...

Alte referate despre: adolescentul miop mircea eliade portret, mircea eliade portret, mircea eliade portret de autor

Conceptia politica a lui Nae Ionescu

Totodata, este neindoielnic ca gindirea politica a lui Nae Ionescu a cunoscut si o evolutie, constind intr-o organizare treptata a ideilor, intr-o mai strinsaarticulare a lor, intr-o constructie tot mai tentata de coerenta, pe scurt, intr-o "rationalizare" de tip ideologic si, desigur,intr-o accentuare progresiva a radicalismului politic.

Alte referate despre: conceptia politica a lui nae ionescu, conceptiile filosofice lui nae ionescu, nae ionescu

Rinocerii de Eugen Ionescu

Ei se aşează la o masă pe terasă. Jean îl mustră pentru faptul că iarăşi a întîrziat la întîlnire. Apoi Bérenger îl întreabă dacă doreşte ceva de băut şi Jean iarăşi începe să-i ţină morala deoarece Bérenger nu ştie măsurala băutură şi aceasta e motivul pentru care a ajuns într-o asemenea stare jalnică şi deoarece viaţa i se duce de rîpă. Jean îi scoate imediat o cravată şi i-o dă, apoi un pieptene. Bérenger îi mulţumeşte şi îi spune totodată că-i prea aspru cu el şi începe a enumera motive pentru a-i demonstra faptul că nu e el de vină de starea în care a ajuns. Într-un cuvînt, Bérenger se complăcea în starea în care se afla, iar Jean încerca să-i arate uşa spre o nouă viaţă, însă fără prea mult succes.

În momentul în care ei vorbeau, se auzea din depărtare, dar apropiindu-se foarte repede, răsuflarea unei fiare sălbatice, goana ei, precum şi un muget prelung. Zgomotele devin colosale, la un moment dat ...

Alte referate despre: rinocerii de eugen ionescu, rinocerii de eugen ionescu rezumat, rezumat rinocerii de eugen ionescu

Regere moare de Eugen Ionescu

Apa, focul, aerul , o lume, toate lumile pier " fiindcă: „ Din prima zi când se născuse, zămislise soarele". „Au mai fost spaţiile fără margini, au fost stelele, a fost cerul, au fost oceane si munţi, au fost câmpii, au fost cetăţi, au fost oameni, au fost chipuri, au fost clădiri, au fost încăperi, a fost lumină, a fost noapte, au fost războaie, a fost pace...".

Alte referate despre: regere moare de eugen ionescu, regele moare de eugen ionescu, regele moare de eugen ionescu rezumat

Eugen Ionescu - bibliografie

Fiind intervievat, Eugen Ionescu deschide una dintre motivaţiile principale care l-au determinat să scrie: “Eu, care sunt sincer, trebuie să mărturisesc, cu mîna pe conştiinţă, următoarele lucruri: întîi, literatura a fost marea mea pasiune; literaţii, marii mei idoli. Neputinţa de a le semăna mi s-a părut definitivă, implacabilă, în ziua cînd, fiind elev, în clasa a IV-a de liceu, profesorul Olmazu mi-a spus că n-am „talent” şi mai ales, cînd dl. Perpessicius (nu-şi aduce aminte) a scris la Poşta redacţiei a Universului literar că nu-mi primeşte poeziile. Dl Perpessicius, de altfel, mi-a dat titlul cărţii mele, care, cum se ştie, a fost magnetul înjurăturilor anului trecut.

Alte referate despre: eugen ionescu, scaunele eugen ionescu, rinocerii eugen ionescu

Take Ionescu

Înzestrat cu calităţi excepţionale, el se remarcă cu fiecare ocazie şi înregistrează biruinţă după biruinţă. Premiant ca elev de liceu, la bacalaureat îi uimeşte pe membrii comisiei: V. Ureche şi Gr. Cobălcescu, doi dintre examinatori, sunt de acord să recunoască că n-au întâlnit un elev aşa de dotat. Este vorba de tânărul Dumitru Ionescu.

Alte referate despre: take ionescu, take ionescu referat, referat take ionescu

Eugen Ionescu - Dramaturgia

Scriitor afirmat, iniţial, în cultura română şi apoi în cea franceză, Eugen Ionescu s-a născut la 26 noiembrie 1909 în or. Slatina. Tatăl a fost român, dar cu studii juridice făcute la Paris, iar mama – de origine franceză. Eugen a urmat primele clase şcolare în Franţa apoi în România, a urmat cursurile la colegiul “Sf. Sava” din Bucureşti şi apoi pe cele ale Facultăţii de Litere şi Filozofie din Bucureşti. Luându-şi licenţa în filologie modernă, în 1932, el a fost, pentru o scurtă perioadă de timp, profesor de limba franceză.

Alte referate despre: eugen ionescu dramaturgia, eugen ionescu - dramaturgia, eugen ionescu dramaturgie

Noul locatar de Eugen Ionescu

Domnul se aşează în acest fotoliu iar hamalii continuă să aducă mereu mobila, la un moment dat mobila acoperă şi unicul geam din cameră. Pînă la urmă hamalii îi spun Domnului că mobilele care-au rămas sînt prea mari, iar uşile nu-s destul de înalte, că e plin pe scări şi nu se mai poate circula, şi-n curte e plin, şi pe stradă. În oraş, maşinile nu mai circulă, s-a umplut de mobile. Subteranele sunt complet blocate, metroul nu mai merge.

Alte referate despre: noul locatar de eugen ionescu, noul locatar eugen ionescu-, eugene ionesco noul locatar referat

Scaunele de Eugen Ionescu

Farsa are ca personaje principale un bătrîn de 95 de ani şi o bătrînă de 94 de ani căsătoriţi de 75 de ani. Această casă în care se aflau era încercuită de apă. Bătrînul stătea aplecat la fereastră, şi bătrîna, pe numele Semiramida, îl trăgea de mînecă, spunîndu-i să închidă fereastra.

Alte referate despre: scaunele de eugen ionescu, scaunele de eugen ionescu rezumat, scaunele rezumat eugen ionescu

Tudor Arghezi - viata si opera

In anul 1905, pe 30 ianuarie se naste, la Bondy, langa Paris, Eliazar-Lotar, fiul nelegitim al lui Tudor Arghezi si al Constantei Zissu. Mama copilului, profesoara, este nevoita sa-si ascunda maternitatea . Il lasa in grija unei doici si revine in tara . Ingrijorat de soarta copilului, lasat pe “un brat strain”, Tudor Arghezi se hotareste sa plece la Paris, pentru a-ireglementa situatia . In acelas timp ,intentiona sa-si continue si studiile . Astfel, in luna decembrie, cu ingaduinta Mitropolitului Iosif Gheorghian, pleaca in strainatate; intai la Paris, si apoi in Elvetia .

Alte referate despre: tudor arghezi viata si opera, tudor arghezi viata si activitatea literara, tudor arghezi viata si activitatea

O scrisoare pierduta - I.L.Caragiale

“O scrisoare pierduta” este o creatie dramatica. Este structurata in acte (4) si scene (9,14,7,14). Modalitatea principala este dialogul, caruia i se altura monologul dramatic.
Unele scene sunt alcatuite numai din monolog, datorita prezentei unui singur personaj.
In cadrul dialogului se remarca diversitatea replicilor care constituie si o modalitate de realizare a comicului.
De cele mai multe ori replicile sunt dinamice, uneori scurte, alte ori mai ample, incercand sa capteze atentia partenerului de discutie.
Conflictului de baza al piesei i se subordoneaza o serie de conflicte secundare.
Conflictul principal se declanseaza o data cu amenintarea lui Nae Catavencu de a publica scrisoarea si evolueaza treptat. Zoe se alerteaza si accepta, in cele din urma conditiile impuse de Catavencu, in timp ce Trahanache este convins ca scrisoarea este o plastografie. Lovitura de teatru vine catre finalul piesei, cand ravnita candidatura este atribuita unui trimis de la “Centru”, Agamemnon ...

Alte referate despre: o scrisoare pierduta ion luca caragiale, o scrisoare pierduta i l caragiale, o scrisoare pierduta ion luca caragiale rezumat

O scrisoare pierduta - momentele subiectului

Punctul Culminant – De “la centru” vine o telegrama care ii instiinteaza ca pe lista candidatilor sa fie trecut un oarecare Agamemnon Dandanache. Atmosfera devine din ce in ce mai tensionata. Are loc sedinta de numire oficiala a celor 2 candidati, iar in aceasta sedubta se isca o bataie. In aceasta debandada Nar Catavencu isi pierde palaria care este gasita de cetateanul turmentat.

Alte referate despre: o scrisoare pierduta momentele subiectului, o scrisoare pierduta-momentele subiectului, o scrisoare pierduta momentele subiectului pe scurt
Referate afisate : 14
Medie note: 8.34 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles