Ne nastem sau devenim oameni

Ne nastem sau devenim oameni

Dar timpul se scurge şi ne trezim în clasele primare, când încercăm să descifrăm tainele întortocheate ale alfabetului şi ale scrisului. Scriem mai stingher, mai stângaci, mai urât la început, dar ne perfecţionăm pe măsură ce evoluăm pe scara socială, căci din clasele primare, ne putem considera integraţi în societate ! Sărim pe nesimţite în clasele gimnaziale, când decoperim cu uimire fascinaţia materiilor : istorie, geografie, matematică, română şi alte materii. Unii prindem gustul pentru istorie, fascinându-ne tot ceea ce este nou sau ceea ce e vechi, alţii prindem gustul pentru calcule şi câte şi mai câte alte îndeletniciri...

De la gimnaziu, ajungem la liceu şi, de atunci, suntem şoferi pe propriul drum. Încep necazurile, încep bucuriile, nopţi nedormite uneori, primii fiori ai iubirii... Colegi noi, lume interesantă, poveşti, bancuri, o lume în care te simţi interpret într-o piesă de teatru. Drumul pe care începi a-l parcurge nu ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 9kb
Downloads: 2663
Materia: Filosofie

Omul, fiinta care transcede timpul

Iar Absolutul pe care spera ca-l poate satisface deplin nu poate fi gasit in lumea aceasta. De aceea omul este stapinit de aspiratia spre o adevarata transcendere, deci spre o transcendere care nu merita acest nume cand se limiteaza la trecerea de la o clipa la alta in viata pamanteasca. Omul e stapinit de aspiraţia spre absolut; el vrea transcenderea spre absolut.

Camus socoteste nadejdea ca o amagire nerealista. Lumea ni se reveleaza ca o absurditate nerationala si prin faptul ca nu ne indreptateste la nici o nadejde. Trebuie sa acceptam lipsa de nadejde ca cea mai realista atitudine. Dar implinirea nadejdii nu trebuie sa asteptam sa ne vina din lumea exterioara. Mai este si o alta existenta superioara lumii.

Alte referate despre: omul fiinta care transcede timpul, omul fiinta care comunica, omul fiinta care gandeste

Oameni din cele mai vechi timpuri

Ghilgames plange amarnic, el gasindu-si consolarea numai intre zidurile temeinice ale Urukului, cu a caror constructie perfecta se mandreste. Prin modul cum isi amageste frustrarea, Ghilgames pare a fi o straveche varianta a lui Faust, care, inainte de a muri, devine filantrop pentru a scapa de Mefistotel.

Alte referate despre: istoria oamenilor din cele mai vechi timpuri, oamenii din cele mai vechi timpuri pana azi, ocupatiile oamenilor din cele mai vechi timpuri pana azi

Originea si evolutia omului

Ca factori biologici ai antropogenezei pot fi mentionati:
Ereditatea - asigura pastrarea caracterelor ereditare si transmiterea lor urmasilor in cadrul reproducerii sexuale (ereditatea determina existenta omului ca specie). Variabilitatea - asigura capatarea de noi caractere in cadrul existentei omului in anumite conditii de trai; ea determina adaptarea organismului uman la factorii de mediu: temperatura, umiditate, tipul de hrana etc.

Alte referate despre: originea si evolutia omului, originea si evolutia omului referat, originea si evolutia omului referat biologie

Evolutia omului

Evolutia omului- Primele animale unicelulare ( flagelatele ) au evoluat in spongieri si in celenterate. Aceasta era s-a terminat cu aparitia primelor moluste. In cambrian (acum 570-510 mil. ani) s-a produs o explozie de viata. Marile au fost umplute cu trilobiti, artropode primitive din care s-au format artropodele actuale; plantele au evoluat pana la alge marine.

Alte referate despre: evolutia omului, evolutia omului referat, referat evolutia omului

Varstele omului

Apoi este important exerciţiul, trebuie să se aplice teoria, nu este de ajuns doar să se ştie spune. Şcoala, relativ, acceptă doar cunoaşterea unor anumite lucruri, fără a testa şi abilitatea elevilor de a le aplica. Până la urmă examenele probează cunoştinţele şi nu capacitatea. Favorizează pe cel care poate memora pagini întregi, repete papagaliceşte orice manual din orice subiect, şi defavorizează omul capabil care cunoaşte doar subiectul său.

Alte referate despre: varstele omului, despre varstele omului, eseu despre varstele omului

Conditia omului de geniu

Teme aproape comune : condiţia omului de geniu , cosmogonia , timpul şi perfecţiunea artistică.

Geniul romantic – ceea ce adus nou romantismul în dezvolatrea conceptului de geniu a fost explicitarea opoziţiei între geniu şi talent , precum şi latura socială a problemei : geniul este , în ordine , umană , un nefericit , un neînteles , aflat în veşnică opoziţie cu omul comun . Inadaptarea la regulie de convieţuire obişnuite îl izolează şi are drept urmare nefericirea.

Alte referate despre: conditia omului de geniu, conditia omului de geniu in luceafarul, conditia omului de geniu in scrisoarea 1

Nasterea Domnului

Nasterea Domnului.Ascultând istorisirile minunate din Sfânta Evanghelie despre cele petrecute în noaptea sfântă a Naşterii, simţim în inimile noastre o tainică chemare de a porni cu cugetul pe urmele magilor de la Răsărit, cu ochii aţintiţi spre steaua călăuzitoare spre Betleem, unde s-a născut Hristos. Acolo, în peşteră, în ieslea cea săracă, Pruncul nou-născut a venit pe Pământ să sfinţească pe om, să-l facă sălaş dumnezeiesc.

Alte referate despre: nasterea domnului, nasterea domnului referat, referat nasterea domnului

Conceptia la oameni - fuzionarea celulelor

In stadiile de maturare ale spermatozoidului acest tip de celule poarta numele de spermatite . Ele au o forma rotunda , la fel ca spermatocitele primare si secundare , dar trebuie sa sufere noi transformari pentru a de veni spermatozoizi complet maturati , cu un corp oval , cu coada si 23 de cromozomi simpli , completi . Aceste transformari se produc in interiorul unor celule speciale , protectoare , numite si sertoli. In urma procesului, vor rezulta spermatozoizi ce vor avea o forma ovala, cu un cap care contine materialul genetic al celor 23 de cromozomi simpli, acoperiti cu un invelis numit acrozom.

Alte referate despre: miron cosma conceptia asupra oamenilor, celula oamenesc, poze cu oameni si plante despre celula procariota si eucariota

Ameliorarea durerilor la nastere

Fiecare femeie simte unic toata aceasta combinatie de dureri. Tehnicile de nastere naturala, in general de foarte mare ajutor, nu pot elimina intotdeauna exact tipul de durere la care cineva are sensibilitatea cea mai mare. Sa fim drepti: este ideal sa nastem natural, dar sa nu uitam ca nu mult timp in urma decesul la nastere era ceva natural de asemenea. Ideea nu e ca durerile de nastere pot provoca moartea! ci ca daca vrem sa eliminam ratele de mortalitate "naturale" asociate cu nasterea, nu e corect sa eliminam durerea naturala la femeile care nu o pot suporta?

Alte referate despre: ameliorare durere moldamin, ameliorarea animalelor, nasterea domnului iisus hristos

Forme si fonduri de protectie a oamenilor si bunurilor impotriva calamitatilor naturale

Spre exemplu, daca unele masini si instalatii au defectiuni, acestea pot provoca incendii, explozii, arsuri, pot sa apara accidente in circulatia rutiera, feroviara, navala si aeriana, utilizarea energiei atomice in timp de razboi, accidentele si avariile centralelor atomice pot avea ca efect contaminarea radioactiva a oamnilor, a animalelor, a pasarilor, a plantelor, apelor, aerului etc.

Alte referate despre: forme si fonduri de protectie a oamenilor impotriva calamitatilor, forme si fonduri de protectie ale oamenilor, forme si fonduri de protectie

Nasterea in prezentatie pelvina

Obstretica - Ginecologia este o disciplina medicala care studiaza morfofiziologia normal si patologica a organelor genitate feminine, procesele biologice din timpul reproducerii, si asigura profilaxia si terapia starilor patologice ale sferei genitale.In Alexandria se infiinteaza prima universitate din lume, apar savantii ilustri ca HERAFILL din CALCEDON si ERASISTRAT din CHIOS. Ei realizeaza disectia pe cadaver umane, descoperirile anatomice constituind o baya a educatiei medicale.

Alte referate despre: referat nasterea in prezentatie pelvina, asistenta la nasterea in prezentatie pelvina, nastere in prezentatie pelvina

Sarcina, nasterea si dezvoltarea copilului

Sarcina, nasterea si dezvoltarea copilului - Pentru dezvoltarea unui copil sunt necesare 9 luni. În timpul acestei perioade, pîntecul mamei creşte: aceasta reprezintă sarcina. La sfîrşitul celor nouă luni femeia naşte: copilul vine pe lume.

Alte referate despre: sarcina nasterea si dezvoltarea copilului, sarcina nasterea si dezvoltarea copilului pana la varsta prematura, sarcina nasterea si dezoltarea copilului

De la conceptie la nastere

Inainte ca spermatozoidul sa se uneasca cu ovulul, cromozomii-pereche trebuie sa setransforme in cromozomi simplii, astfel incat dupa fuziune cei 23 de cromozomi simplii ai spermatozoisului si ovulului sa se uneasca, pentru ca noua celula formata sa aiba cele 23 de perechi de cromozomi. Acest proces de divizare face posibil ca noua fiinta, pe cale sa prinda viata, sa mosteneasca caracteristicile ambilor parinti. Procesul de divizare cromozomiala se numeste meioza.

Alte referate despre: de la conceptie la nastere, conceptia si nasterea copilului referat, referat sarcina de la conceptie la nastere

Structura si devenirea personalitatii

Componentele personalitatii interactioneaza unele cu altele, se organizeaza, se relationeaza reciproc, se ierarhizeaza, dand nastere unei structuri ce dispune de o arhitehtonica specifica. In existenta concreta a individului ceea ce conteaza nu este atat gradul lor de dezvoltare, cat modul propriu in care ele se structureaza. Tocmai de aceea psihologia trebuie sa se centreze pe evidentierea structurii personalitatii, a relatiilor reciproce existente intre laturile si componentele ei care conduc in plan psihocomportamental, la efecte diverse.
( Relatia dintre temperament si caracter (T - C)
In legatura cu aceste laturi ale personalitatii s-au manifestat 3 pozitii distincte:
Unii autori neputandu-le diferentia au recurs la amestecul lor:
NUTTIN definea - caracterul: ,,componenta afectivo-dinamica a personalitatii”
temperamentul: ,,componenta fiziologica, in mare parte stabila si ereditara.”
2) Alti autori au ajuns la concluzia separarii lor, pornind de la marea constanta a temperamentului ...

Alte referate despre: structura si devenirea personalitatii, structura si dinamica personalitatii, structura si dezvoltarea personalitatii

Stilul baroc

Este raspunsul autoritatilor papale la atacurile si la amenintarile oamenilor Reformei. Printre ele, acuzarea de imoralitate si de senzualitate pagana era cea mai des auzita si poate cea mai justificata. Era cauza pentru care unul din principalele rezultate ale conciliului a fost redactarea masurilor prin care sa se purifice biserica, ceea ce a dus fatal la o simplificare si la o ingradire a artei, la o moralizare a ei in subiect si intentii.

Alte referate despre: stilul baroc, stilul baroc referat, stil baroc
Referate afisate : 16
Medie note: 8.52 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles