Nemetale

Rolul nemetalelor in viata omului

Nemetalele ca elemente a lumii chimice se afla a fi parti componente a multor organisme vii. Printre aceste organisme este si insusi cel uman. Nemetalele isi manifesta importanta si rolul lor in viata omului prin continutul sau in organismul uman si prin aparteneta sa ca parti din structura lui, fiecare nemetal avind responsabilitatile sale aparte si functiile specifice care contribuie la mentinerea organismului intr-o stare buna, conform parametrilor standart de existenta. Nemetalele mai sunt si componente a unor parti ale corpului, componente chimice care desigur ca nu trebuie sa lipseasca din intregul acestora.

Borul se gaseste in toate organele umane, precum si in cea mai mare concentratie - in oase si smaltul dentar. In plasma sangelui nou-nascutului continutul de bor este foarte ridicat, dar in primele cinci zile de viata, scade rapid. Borul este necesar pentru functionarea normala a oaselor si articulatiilor. Impreuna cu calciu, magneziu si fosfor, el participa in metabolismul ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 24kb
Downloads: 2962
Materia: Chimie

Nemetalele

Hidrogenul a fost descoperit, în anul 1776, de Cavendish. El l-a numit „are inflamabil”. În anul 1783, A.L. Lavoisier intră în compoziţia apei şi i-a dat numele de „hidrogen”(generator de apă). Hidrogenul a fost descoperit de faimosul fizician englez Henry Cavendish, care era “cel mai bogat dintre invatati si cel mai invatat dintre bogati”,dupa cum spunea unul dintre contemporanii sai. Putem adauga ca era si cel mai meticulos dintre oamenii de stiinta.

Alte referate despre: nemetalele, metale si nemetale, nemetale

Apa - referat complet

f) Acţiunea apei asupra oxizilor
Apa reacţionează cu oxizii metalici solubili cu formare de hidroxizi.
Una dintre reacţiile cu importanţă practică o constituie stingerea varului, reacţie puternic exotermă.
CaO + H2O = Ca(OH)2 + Q
Hidroxidul de calciu obţinut este relativ puţin solubil în apă şi de aceea la stingerea varului se obţine aşa-zisul lapte de var, care reprezintă o suspensie finăde Ca(OH)2 într-o soluţie saturată de hidroxid de calciu. La dizolvarea dioxidului de sulf în apă are loc şi o reacţie chimică din care rezultă o soluţie acidă, acid sulfuros.
SO2 + H2O = H2SO3
Reacţia cu carbidul sau carbura de calciu la CaC2 duce la formarea acetilenei, substanţă organică utilizată la sudarea şi tăierea metalelor în suflătorul oxiacetilenic:
CaC2 + 2H2O = HC +CH + Ca(OH)2 + Q

Alte referate despre: referate apa referat complet, apa referat complet, apa-referat complet

Elementele chimice

Nemetalele sunt elementele din grupele 14, 15 si 16 ale sistemului periodic. Nemetalele nu pot conduce curentul electric si caldura prea bine. Spre deosebire de metale, nemetalele nu pot fi trase in fire sau in foi, deci nu sunt nici ductile si nici maleabile. Nemetalele exista in 2 stari de agregare la temperatura normala(20ºC): solide(ex: carbon), gaze(ex: oxigen). Nemetalele nu au luciu si nu reflecta lumina. Numerelor de oxidare ale nemetalelor sunt: A�4, -3 si -2.

Alte referate despre: sistemul periodic al elementelor chimice, valentele elementelor chimice, elemente chimice

Legaturi chimice

ionul de sodiu este stabil si in contact cu apa nu o descompune, ci se hidrateaza cu 8 molecule de apa. Formarea unui compus ionic se reprezinta, scriind simbolurile chimice ale elementelor care interactioneaza chimic si insemnand prin puncte in jurul simbolurilor electronii de valenta. De exemplu, la formarea clorurii de sodiu atomul de sodiu transfera electronul de valenta atomului de clor. Transferul electronic este reprezentat printr-o sageata intre cei doi atomi. Atomul de sodiu se transforma in cation si atomul de clor in anion. Ionul de sodiu are configuratia electronica a neonului si cel de clor a argonului. In urma atractiei electrostatice dintre acesti ioni rezulta clorura de sodiu.

Alte referate despre: legaturi chimice, legaturile chimice, legaturi chimice referat

Tabelul periodic al elementelor

John Newlands a aratat in 1864 ca aceste clasificari sunt parte integranta dintr-o schema mai generala. Newlands a grupat elementele pe linie in ordinea masei lor atomice si atunci cind a observat aparitia unor elemente cu proprietati similare la intervale regulate, a regrupat elementele si in in coloane:

Alte referate despre: tabelul periodic al elementelor, tabelul periodic al elementelor chimice, tabelul periodic al elementelor download

Aliaje

Natura aliajelor poate fi diferită; unele rămân omogene şi după solidificare, pe când, altele care sunt miscibile în stare topită, pot să fie doar parţial miscibile în stare solidă sau chiar deloc miscibile; în acest caz aliajul devine granulos. datorită faptului că metalele componente se comportă diferit, aliajele au structuri diferite.

Aliaje - Structura aliajelor
Solidificarea unui metal sau a unui aliaj e întotdeauna un proces de cristalizare. Cristalele sunt uneori vizibile chiar cu ochiul liber, alteori pot fi observate cu microscopul sau, în cazuri speciale, cu ajutorul interferenţei razelor X. Însă, spre deosebire de cristalizarea sărurilor din soluţii, cristalizarea metalelor şi a aliajelor nu se face în deplină libertate în spaţiu; fiecare particulă e stingherită de particula vecină. Asemenea particule au suprafeţe deformate din cauza contactului ...

Alte referate despre: aliaje, aliajele cuprului, aliajele

Fosforul

Fosforul. Structura fosforului :
Simbolul fosforului este : P ; Z=15 ; Masa atomica : 30,974
Pe baza interpretarii mechanic-cautice a datelor microscopice, atomul neutru de fosfor are urmatoarea configuratie electronica : 1s22s22p63s23p3. Se cunosc două forme alotropice extreme ale fosforului: fosforul alb şi fosforul negru şi, între acestea, formele intermediare fosforul violet, fosforul roşu şi fosforul roşu deschis. Forma cea mai săracă în energie, deci cea mai stabilă, este fosforul negru. Între diferitele forme alotropice ale fosforului nu există puncte de transformare reversibilă (ca la sulf) ; raportul dintre ele este deci cel al monotropiei.

Alte referate despre: fosforul, circuitul fosforului in natura, fosfor

Legatura ionica

Legatura ionica este definita ca fiind atractia electrostatica dintre ioni cu sarcini opuse. Se formeaza prin transferul de electroni dintre metale si nemetale. Astfel, elementele din grupele I si a II-a principala, avand mai putini electroni pe ultimul strat ii cedeaza cu usurinta transformandu-se in ioni pozitiv, in timp ce elementele din grupa a -VI-a, respectiv a VII-a principala accepta aceesti electroni formand ioni negativi. Se formeza astfel o molecula a carei legatura ionica se bazeaza pe atractia electrostatica exercitata intre atomii ionizati pozitiv sau negativ. Compusii ionici formati sunt electroneutri, suma sarcinilor pozitive fiind egala cu suma sarcinilor negative dintr-o cantitate data de compus ionic.

Alte referate despre: legatura ionica, legaturi ionice, referat legatura ionica

Ecuatii de reactii frecvent intalnite

Ecuatii de reactii frecvent intalnite
Proprietati fizice:
- gaz, incolor, cu gust arzator, miros characteristic, densitate NH3 < densitate aer, la p=8,5 atm se lichefiaza. Vaporizarea NH3 (l) puternic endoterma NH3 lichid asociat (NH3)n si leg. de H.

Alte referate despre: ecuatii de reactii frecvent intalnite, ecuatii frecvent intalnite in reactii, reactii chimice intalnite in viata de zi cu zi

Tabelul periodic al elementelor

1. Scurt istoric
Clasificarea initiala a elementelor cunoscute in metale si nemetale a condus mai departe la diferentieri in functie de reactivitate. S-a observat ca unele elemente au proprietati intermediare intre metale si nemetale, acestea primind denumirea de metaloizi.

Alte referate despre: tabel periodic al elementelor download, tabel periodic al elementelor, download tabelul periodic al elementelor

Halogenii - lucrare de laborator

Configuraţia electronică a nivelului energetic exterior al atomilor halogenilor este ns np .Atomii acestor elemente uşor adiţionează un electron ,formînd ioni electronegativi E- .Cu excepţia fluorului atomii halogenilor au pe nivelul electronic exterior un subnivel liber.
La consumarea unei cantităţi oarecare de energie ,pot fi decuplaţi electronii s şi p şi trecuţi pe subnivelul d liber .Totodată numărul de electroni necuplaţi va deveni egal cu 3,5 şi 7 .Din această cauză halogenii ,cu excepţia fluorului ,pot manifesta cîteva grade de oxidare .Unele proprietăţi ale halogenilor sunt indicate în tabel .

Alte referate despre: lucrare de laborator chimie identificare azot sulf halogen, lucrare de laborator, lucrare de laborator fizica

Prelucrarea metalelor prin aschiere

Majoritatea pieselor componente ale masinilor si aparatelor pentru care se cere precizie si netezirea corespunzatoare a suprafetelor sunt supuse unui proces de prelucrare mecanica prin aschiere .Prelucrarea prin aschiere presupune indepartarea de pe suprafata semifabricatului a adausului de prelucrare .Adausul de prelucrare trebuie sa fie cit mai mic ,pentru a se face economie de metal ,de timp ,precum si pentru a se reduce consumul de scule aschietoare .Adausul de prelucrare se stabileste pe baza unor normative sau se poate determina prin calcul in cazul unui numar mare de piese ,deoarece in acest caz este foarte important stabilirea unei valori cit mai rationale ,asa cum s-a subliniat mai sus .

Alte referate despre: prelucrarea metalelor prin aschiere, prelucrarea metalelor prin aschiere download, prelucrarea metalelor prin aschiere notiuni generale

Metale neferoase

ZINCUL ( Zn)Prima utilizare a zincului a fost pentru obtinerea alamei, un aliaj de cupru si zinc. In acea vreme oamenii credeau ca obtin o forma a bronzului, care este un aliaj de cupru si staniu. Alama
s-a fabricat pentru prima data in jurul anului 1000 i. Hr. de poporul mossynoeci din N-E Turciei, iar mai tarziu de persi si romani.Acest aliaj se obtine prin incalzirea cuprului cu mangal (o forma de carbon) si calamina pulverizata ( carbonat de zinc).

Alte referate despre: rolul metalelor neferoase in progresul stiintifico-tehnic, metale neferoase, rolul metalelor neferoase

Sudarea metalelor

-siguranta la sudabilitate indica insusirea materialului sudat de-a nu-si diminua caracteristicile mecanice datorita tehnologiei de sudare aplicate, incit sa apara pericolul de rupere fragila .Rezulta ca siguranta la sudare este legata de capacitatea materialelor de a-si pastra proprietetile de plasticitate in urma procesului de sudare .

Alte referate despre: sudarea metalelor, sudarea metalelor feroase subtiri cu electrod de carbune, sudarea metalelor referat

Detectorul de metale

Explicaţia acestui fenomen constă în aceea că metalul detectat se comportă ca secundarul de transformator,în timp ce primarul transformatorului ete bobina L1.Reprezentând o spiră în scurtcircuit acesta absoarbe din energia produsă de înfaşurarea L1,având ca efect micşorarea inductanţei şi,ca atare,creşterea frecvenţei.

Alte referate despre: detectorul de metale, detectorul de metale referat, detectorul de metale referat fizica

Transmitator

Cristalele de germaniu si siliciu ce contin cantitati mici de anumite
impuritati pot conduce curentul si la tempereturi scazute. o
impuritate cum ar fi fosforul se mumeste impuritate donoare pentru ca
contribuie la un exces de electroni, numai patru intrand in legatura
divalenta cu germaniu sau siliciu. cand este aplicat un curent
electronul ramas este liber sa se miste. Elementele cum ar fi galiu au
trei electroni de valenta. Acestea sunt numite impuritati accetoare
deoarece accepta electroni de la atomii vecini. Deficientele
rezultante sau asa numitele goluri pe rand sunt umplute de alti
electroni.

Alte referate despre: boli cu transmitere sexuala, sisteme de transmitere a miscarii, boli cu transmitere sexuala imagini

Izotopi radioactivi

2.5.1. Marcarea cu izotopi radioactivi.
Pentru a evita confundarea benzilor de oţel de diferite calităţi, laminate la rece, asemănătoare ca aspect exterior, a fost necesară marcarea acestora, astfel încât să fie nedespărţită de banda şi să nu dispară în cadrul diferitelor operaţii tehnologice.
Diferite procedee de marcare a metalului cum sunt cele mecanice, magnetice şi electrochimice, s-au dovedit necorespunzătoare pentru acest scop. Tehnica nucleara, prin folosirea izotopilor radioactivi a dat soluţia definitivă în privinţa marcării acestor benzi de oţel. Astfel folosindu-se un electrod care conţine se aplică, prin scântei electrice, pe banda de oţel câteva semne dinainte stabilite.
Benzile de oţel marcate radioactiv se disting între ele prin felul şi energia radiaţiei emise((,( sau (), precum şi prin numărul, mărimea şi forma semnelor radioactive de pe produs. Acest procedeu se caracterizează prin simplitatea ...

Alte referate despre: izotopi radioactivi, izotopii radioactivi, obtinerea si utilizarea izotopilor radioactivi

Faianta

Specializarea noastră este mult mai largă decît arta şi ştiinţa producerii şi utilizării articolelor dure, formate în urma încălzirii materialelor prime la turnare, ia lărgeşte sensul cuvîntului grecesc keramos ce înseamnă faianţă dar şi de asemenea are un înţeles mult mai larg de cît definiţiile date de dicţionar. Prezenta dezvoltare a metodelor de producere şi utilizarea a materialelor, care corespund cerinţelor date, de asemenea noile calităţi fac ca definiţiile date să fie mult mai limitate pentru scopurile noastre. Inventarea noilor materiale şi metode de preluc-rare ne au făcut să ne lărgim domeniul de studiu în ceea ce priveşte ceramica.

Alte referate despre: faianta, faianta referat, referat faianta
Referate afisate : 19
Medie note: 7.64 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles