Neurofiziologia atentiei

Neurofiziologia atentiei

Stimulii receptionati la nivelul analizatorilor sunt transmisi spre cortex fie direct, prin caile lemniscale, la zonele specifice de proiectie, fie indirect, colateral, prin medierea formatiunii reticulate. In functie de nivelul de activare indus de sistemul reticulat, cortexul realizeaza o procesare selectiva a informatiei receptionate de la analizatori.

Daca anumite patternuri de activare receptate de cortex sunt dublate de un nivel de activare adecvat indus de formatiunea reticulata, atunci procesarea acestor patternuri este prioritara, selectiva. Unitatile de informatie mai activate sunt selectionate si fac obiectul unor procesari ulterioare, mai laborioase.

Informatiile subactivate, insuficient sustinute de sistemul reticulat activator ascendent, sunt ignorate sau slab procesate. Aceasta subactivare se poate datora fie intensitatii reduse a stimulului receptionat, fie valorii sale motivationale reduse, fie unei analize descendente insuficiente. Putem ilustra cele spuse anterior ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 10kb
Downloads: 1676
Materia: Psihologie

Tehnici de investigare neuropsinologica

In montarea si desfasurarea unui experiment se aplica urmatoarea schema logica de principiu:
formularea neechivoca a problemei de cercetat prin: delimitarea ei in contextul spatiului problematic general; raportarea ei la cercetarile anterioare; stabilirea locului cercetarii ei in raport cu corectarea altor probleme
formularea ipotezei
specificarea tipurilor de variabile independentesi a regimului de administrarea si inregistrare a lor
specificarea variabilelor raspuns in plan comportamental
specificarea procesului de prelucrare a datelor
stabilirea corespondentelor intre seria categoriilor cantitative si seria categoriilor calitative
specificarea corespondentelor intre “variabila-raspuns” si variabila psihica sau intermediara(Ψ)

Alte referate despre: tehnici de investigatii in nursing din romania, tehnici si investigatii de nursing, tehnici de investigare

Notiuni de electrofiziologie neuronala

Notiuni de electrofiziologie neuronala - Caracteristicile membranei neuronale :
-dublu strat de natura lipidica;
-delimiteaza spatial intracelular de cel extracelular;
-este hidrofoba si semipermeabila (prin prezenta canalelor de ioni);
-are rolul de condensator (stocheaza temporar incarcatura electrica);
-contine o serie de structuri (molecule proteice) cu rolul essential in activitatea electrofiziologica, si anume : canale de ioni, pompe de ioni, molecule de colesterol, receptori).

Alte referate despre: retele neuronale, retele neuronale artificiale, retele neuronale aplicatii

Atentia si neatentia elevilor la ore

Concentrarea atentiei determina cresterea eficientei activitatii cog-nitive si motorii. Cercetarile arata ca un optimum de atentie corespunde unui grad de excitabilitate medie, unui nivel medie de activare cerebrala, care faciliteaza integrarea mesajelor (10) si ca sub acest nivel nu are loc reactia de orientarea, in timp ce depasirea nivelului optim produce mai curand o reactie de alarma, de neliniste, care distorsioneaza perceptia sau caracterul adaptiv al reactiei.

Focarul de excitabilitate optima corespunzator atentiei concentrate atat in sfera senzoriala, intelectuala, cat si in cea motrica determina-prin inductie negativa- inhibitia celorlalte zone corticale. In consecinta, atentia comporta doua laturi solidare: concentratie asupra unui fapt, asupra unei idei sau activitati si detasarea simultana fata de rest. Rezistenta fata de stimulii perturbatori, distractivi, constituie indirect o masura a gradului de concentrare.

Elevul isi poate mentine atentia concentrata asupra ...

Alte referate despre: atentia si neatentia elevilor, neatentia elevilor la ore, atentia si neatentia la ore a elevilor

Atentia

Atentia nu dispune de un continut reflectoriu propriu, de un continut
informational specific, ci ea asigura declansarea, mentinerea si
optimizarea proceselor psihice cognitive. Declansarea atentiei este
concomitenta cu declansarea de catre un obiect-stimul a perceptiei,
sau prin reglare voluntara a reprezentari, memorarii, reactualizarii,
gândirii, imaginatiei, praxiilor etc. Deci, se poate spune ca atentia
este un nod-releu al vietii si al activitatii psihice.

Alte referate despre: atentia, atentia psihologie, concentrarea atentiei

Memorie slaba sau numai neatentie?

Nu este nevoie de nimic altceva pentru ca creierul cel mai vioi sa traca la relanti si, prin reactie, sa uite total de a mai inregistra orice amintire. Iata cateva "trucuri" valabile de la varsta cea mai frageda, pentru a va ajuta copilul sa-si intareasca potentialul de memorare.

Alte referate despre: memorie slaba, memoria slaba, memorie slaba cauze

Impactul contextului fizic si neuropsihic al memorarii asupra performantelor la reactualizare

Numeroase cazuri de uitare a informatiilor din memorie rezulta mai degraba dintr-o pierdere a accesului la informatie,decat dintr-o pierdere a informatiei in sine.O memorie saraca adeseori reflecta un esec de reactualizare si nu unul de stocaj.Se observa ca acest lucru difera in cazul memoriei de scurta durata,unde uitarea este rezultatul depasirii capacitatii de stocare,in timp ce reactualizarea este lipsita de eroare.) A incerca sa reactualizezi un item din memoria de lunga durata este ca si cum ai incerca sa gasesti o carte intr-o biblioteca mare.

Alte referate despre: impactul tehnologiilor de producere a energiei electrice asupra omului, impactul celui de-al dailea razboi mondial asupra societatii, impactul violentei familiale asupra performantelor

Fluctuatiile atentiei si starea de vigilenta

Suportul energetic al activităţii este asigurat de un complex motivaţional, alcătuit din trebuinţe, intenţii, aspiraţii, idealuri şi convingeri; într-un astfel de cadru intervin procesele psihice de autocontrol şi autoreglare în raport direct cu specificul şi nivelul solicitărilor. S-u analizat şi fenomenele vasomotorii în timpul desfăşurării atenţiei concentrate de mare intensitate şi s-a constatat un nivel crescut al activităţii cerebrale (modificări respiratorii, cardiace şi motorii).

Alte referate despre: starea de vigilenta, stare de vigilenta, atentia si starile de constiinta referat

Atentia

Dar există şi stimuli neconştienţi care ne atrag atenţia involuntar. Întrebarea care se pune este următoarea „Care dintre aceste stimuli ne vor atrage atenţia ?”. Răspunsul se poate da cu ajutorul principiului dominaţiei lui Uhtonski, care spune că, dacă sunt mai mulţi stimuli cel mai puternic va focaliza atenţia noastră.

Alte referate despre: proverbe despre atentie, metode de psihocorectie a atentiei la preadolescenti, atentia voluntara

Atentia

Un om neatent are privirea absentă, distrată, execută mişcări excesive cu membrele, su cu întregul corp, manifestând apatie, somnolenţă, plictiseală etc. Elevul neatent este agitat, pare că numără minutele până la sfârşitul orei. Muncitorul sau pianistul manifestă plictiseală sau, dinpotrivă, stare de agitaţie care duc la erori grave. Dar nu întotdeauna semnele exterioare ale atenţiei coincid cu starea propriu-zisă de atenţie sau neatenţie. Uneori în procesul de învăţământ, unii copii mai vioi se joacă cu creionul, mâzgălesc banca, antrenează vecinii la vorbă, se uită în dreapta şi în stânga etc. Alţi dinpotrivă, stau cuminţi în bancă, urmăresc explicaţiile date de profesori, dau impresia că înţeleg cele explicate, au privirea fixată asupra profesorului etc., dar atunci când sunt întrebaţi dau răspunsuri anapoda, gândesc în afara lecţiei, sânt stârniţi de ea. Ei au fost doar apaernt atenţi. Semnele exterioare ale atenţiei ...

Alte referate despre: atentia referat, tipuri de atentie, atentie la neatentie referat

Miracolul cuvintelor in viata mea

Referat despre Miracolul cuvintelor in viata mea
Vorbele pot schimba vieţi. Ele reprezintă alegeri inconştiente, vin din inimă şi trezesc sentimente puternice în noi şi în cei cărora le sînt adresate. Alegînd să comunici pozitiv e în ultimă instanţă un act de responsabilitate faţă de tine însuţi şi de ceilalţi.

Alte referate despre: miracolul cuvintelor in viata mea, eseu miracolul cuvintelor in viata mea, miracolul cuvintelor in viata mea eseu

Orasul Viena

Orasul Viena este capitala statului Austria, având o populatie de 2 100 00 locuitori. Cunoscutã de-a lungul istoriei drept capitala Imperiului Austro-Ungar, Viena este un oras încãrcat de istorie. În orasul Viena se aflã multe palate celebre precum palatul Schnnembrun, construit de familia de Habsburg, atentia turistilor fiind orientatã si spre muzeele orasului printre care amintim marele muzeu Prater.

Alte referate despre: orasul viena, orasul viena referat, referat orasul viena

Realismul si al doilea razboi mondial

Se poate aprecia ca Hitler a actionat in Polonia conform principiilor realismului politic: a mizat pe neinterventia franco-britanica in Polonia, care nu s-a intamplat, s-a bazat pe “Wermachtul” bine instruit si bine pozitionat strategic, astfel ca in mai putin de o luna a obtinut rezultatele scontate cu minim de efort:pe 27 septembrie Varsovia a capitulat,victime in randul germanilor fiind doar cateva mii.

Alte referate despre: al doilea razboi mondial, al doilea razboi mondial referat, romania in al doilea razboi mondial

Managementul public

Criteriile pe care trebuie sa le satisfaca selectia sunt:
validitatea – masura in care prezice cu acuratete performanta ulterioara la locul de munca,
eficienta – apreciata din punct de vedere al costurilor implicate si al rezultatelor obtinute cu ajutorul metodei de selectie,
acceptabilitatea – interdictia de a stanjeni sub o forma sa alta candidatul.
Recrutarea si selectia functionarilor publici se face prin concurs organizat in limita functiilor publice vacante prevazute anual in acest scop prin planul de ocupare a functiilor publice sau in situatia in care functiile publice raman vacante in cursul anului. In ultimul caz, concursurile se organizeaza dupa promovarea, transferarea si redistribuirea functionarilor publici, in conformitate cu Hotararea Guvernului nr. 1209/2003 privind Organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici. Concursurile se organizeaza (cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici) astfel:
de catre comisia de concurs constituita ...

Alte referate despre: management public, managementul public, management public in primarie

Organizarea atelierelor de reparatii

1.ORGANIZAREA ATELIERULUI
Trebuiesc executate o gama de operatii tehnologice in scopul de a realiza piese cu folosire individuala sau piese ce urmeaza a fi montate in subansamble,ansamble,masini sau instalatii.

Lucrarile se efectueaza asupra materialelor sau semifabricatelor prelucrate ,sau nu,anterior pe diverse masini-unelte.Aceste lucrari pot fi efectuate manual sau macanizat,ceea ce impune mecanicului sa posede o pregatire profesionala completa care sa imbrace cunostinte referitoare la materialele cu care se lucreaza la sculele si untilajul folosit,cat si la procesul tehnologic de prelucrare.

Intreaga activitate se desfasoara in atelier care pentru a raspunde cerintelor trebuie sa indeplineasca o serie de conditii privitoare la:spatiu,iluminat,microclimat,ventilatie si zgomote.In spatiul destinat atelierului sunt amplasate bancurile de lucru,masinile-
unelte cat si celelalte mijloace mecanizate,respectand normele departamentale de protectia muncii.

Alte referate despre: organizarea atelierului de reparatii, organizarea atelierului de reparatii auto, referate organizarea atelierelor de reparatii 7686 htm

Pintea viteazul

Desfasurarea actiunii:În jurul unui foc mic stau o ceata de
voinici.Pintea,un tânar cu parul ondulat,cu fata alba si foarte istet
îi cheama la o viata libera si de lupta împotriva stapânilor
asupritori.

Alte referate despre: pintea viteazul, balada pintea viteazul, pintea viteazul balada

Controlul si monotorizarea calitatii apei

In plus, o multitudine de alte utilizari ale apei in colectivitatile umane se bazeaza pe apele de suprafata, ceea ce impune sa li se acorde importanta cuvenita.In natura nu exista apa pura; date fiind interactiunile cu mediul ea contine gaze, substante minerale si organice dizolvate in suspensie.Chiar apa de ploaie, care ar trebui sa fie cea mai curata apa naturala (devenita astfel printr-o distilare naturala) poate prezenta dizolvate anumite impuritati de tipul: CO2, NH3 sau chiar H2S, SO2- ca urmare a contactului prelungit cu aerul.

Alte referate despre: controlul si monotorizarea calitatii apei, controlul si monitorizarea calitatii apei, controlul si monitorizarea calitatii apei potabile
Referate afisate : 17
Medie note: 8.39 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles