Neurofiziologia atentiei model sokolov

Neurofiziologia atentiei

Stimulii receptionati la nivelul analizatorilor sunt transmisi spre cortex fie direct, prin caile lemniscale, la zonele specifice de proiectie, fie indirect, colateral, prin medierea formatiunii reticulate. In functie de nivelul de activare indus de sistemul reticulat, cortexul realizeaza o procesare selectiva a informatiei receptionate de la analizatori.

Daca anumite patternuri de activare receptate de cortex sunt dublate de un nivel de activare adecvat indus de formatiunea reticulata, atunci procesarea acestor patternuri este prioritara, selectiva. Unitatile de informatie mai activate sunt selectionate si fac obiectul unor procesari ulterioare, mai laborioase.

Informatiile subactivate, insuficient sustinute de sistemul reticulat activator ascendent, sunt ignorate sau slab procesate. Aceasta subactivare se poate datora fie intensitatii reduse a stimulului receptionat, fie valorii sale motivationale reduse, fie unei analize descendente insuficiente. Putem ilustra cele spuse anterior ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 10kb
Downloads: 1676
Materia: Psihologie

Tehnici de investigare neuropsinologica

Analiza produselor activitatii se bazeaza pe principiul unitatii dialectice dintre structurile psihice interne si actiunile de realizare a diferitelor tipuri de produse. Se foloseste pentru cunoasterea motivatiilor, intereselor si disponibilitatilor creatoare ale personalitatii.
Obiect al analizei psihologice il pot constitui atat produsel4e realizate in cadrul activitatii libere, cat si cele realizate in contextul unor sarcini date de experimentator.
In acest scop se recurge la sarcini de desen, compunere, constructie de obiecte, etc. Pentru fiecare gen de de sarcini se stabilesc anumite criterii de ordin cantitativ si cantitativ de analiza si interpretare.
In clinica metoda respectiva se foloseste in doua scopuri: pentru a evalua nivelul premorbid al personalitatii si a stabili prin comparatie, deficitul general provocat de focarul patologic si pentru determinarea diagnosticului diferential si a dinamicii evolutiei tulburarilor psihice de diferite etiologii.

Alte referate despre: tehnici de investigatii in nursing din romania, tehnici si investigatii de nursing, tehnici de investigare

Notiuni de electrofiziologie neuronala

Pompele de transport :
-contribuie la restabilirea gradientelor de concentratie;
-sunt proteine intramembranare care asigura transportul rapid al anumitor ioni impotriva gradientului electrochimic (suma fortelor de difuziune ce actioneaza asupra membranei, cuprinzand gradientele de contractie, de presiune si electrice);

Alte referate despre: retele neuronale, retele neuronale artificiale, retele neuronale aplicatii

Atentia si neatentia elevilor la ore

Prima conditie a desfasurarii unei lectii, a unui proces de invatare este atentia, care presupune orientarea selectiva a activitatii psihice, asupra unui obiect, fenomen etc. paralel cu asigurarea unui tonus celebral optim. Din multimea de stimulari care actioneaza asupra receptorilor, subiectul alege si raspunde in mod corespunzator numai la o mica parte:circa 1% din aceste influente parcurg- dupa D.E.Berlyne- sistemul nervos pentru a iesi sub forma de comportamente. Filtrajul si selectia mesajelor are loc nu numai la nivelul scoartei celebrale, ci si in etajele inferioare ale sistemului nervos.

Alte referate despre: atentia si neatentia elevilor, neatentia elevilor la ore, atentia si neatentia la ore a elevilor

Atentia

Controlurile cognitive se interreleaza cu functionalitatea atentiei,
permitând declansarea, organizarea si reglarea unor procese si
activitati psihice. În opinia lui P. I. Galperin, atentia este o
functie a controlului psihic. Activitatea de control nu are, desigur,
un produs special. Odata declansata, atentia permite reflectarea unor
elemente din mediu care intra în câmpul perceptiv al subiectului,
precum si desfasurarea activitatii cognitive prin punerea în functiune
si, totodata, prin controlul realizat asupra proceselor cognitive si
conative.

Alte referate despre: atentia, atentia psihologie, concentrarea atentiei

Memorie slaba sau numai neatentie?

Am uitat sa trimit plicul, sa platesc factura telefonica sau sa cumpar zahar. Am uitat numarul de telefon de la servici sau ziua de nastere a mamei. Ba chiar si ibricul cu ceai s-a facut scrum pe aragaz pentru ca absorbita de emisunea de la televizor am uitat cu desavarsire de el. Cat despre ochelarii de pe nas... ce sa mai vorbim!

Alte referate despre: memorie slaba, memoria slaba, memorie slaba cauze

Impactul contextului fizic si neuropsihic al memorarii asupra performantelor la reactualizare

Intuitia ne arata ca accesul la aceasta informatie este imediat.Nu trebuie sa “scotocesti” dupa ea,aceasta este la indemana.Deci, reactualizarea nu depinde de numarul de itemi aflati in constiinta.Datele ne arata ca reactualizarea devine cu atat mai lenta,cu cat sunt mai multi itemi in memoria de scurta durata.

Alte referate despre: impactul tehnologiilor de producere a energiei electrice asupra omului, impactul celui de-al dailea razboi mondial asupra societatii, impactul violentei familiale asupra performantelor

Atentia

Atenţia voluntara:
Atenţia involuntară este, în general, de scurtă durată şi de aceea ea nu se poate ajuta prea mult în cunoaşterea obiectelor şi fenomenelor cu care venim în contact. Pentru a realiza o cunoaştere adecvată a acestora este necesar să stăruim mai mult asupra lor. Sunt situaţii în care este necesar să depunem un efort de voinţă pentru realizarea unor activităţi mai puţin plăcute, renunţând pentru un moment la alte activităţi, mai plăcute. Desigur că pentru un elev din clasele mai mici jocul este mai plăcut, mai atrăgător decât învăţătura. Pentru a lăsa jocul la o parte şi a trece la învăţătură, elevul mic face un mare efort, îşi propune în mod conştient, intenţionat să înveţe.
Atenţia ce se manifestă de ei nu mai este o atenţie involuntară, neintenţionată ci dimpotrivă, una voluntară, intenţionată. Prezenţa scopului şi a efortului voluntar în vederea realizării diverselor activităţi caracterizează această ...

Alte referate despre: proverbe despre atentie, metode de psihocorectie a atentiei la preadolescenti, atentia voluntara

Modelarea si simularea unor echipamente ale sistemelor hidraulice automate

În cele ce urmează, vom prezenta metodica cercetării teoretice prin modelare şi simulare pe calculatorul numeric a elementelor componente ale sistemelor hidraulice automate, cum ar fi de exemplu: generatoare de energie (pompe), motoare, aparatura de reglare a debitelor şi presiunilor, aparatura de distribuţie etc..

Alte referate despre: sisteme hidraulice automate, referat sisteme hidraulice automate, modelarea si simularea sistemelor agricole

Model de echilibru general

Model de echilibru general
Un model de echilibru general necesită o definire completă atât a ofertei cât a cererii tuturor pieţelor, incluzând toate mărimile nominale în fluxurile circulare. Asrfel de modele sunt deci structurale capturând în mod explicit mecanismele pieţei. Modelul de echilibrru general necesită ajustarea preţurilor pe toate pieţele. Aplicaţia empirică a modelelor de echilibru general nu presupune întotdeauna regimul competiţiei perfecte necesar ajustării preţurilor pe diferitele pieţe. De ex. , unii autori incorporează în munca lor ipotezele neo-clasice în vederea reprezentării rigidităţilor pieţei şi imperfecţiunile ce pot apare pentru capturarea pe termen scurt a mecanismelor macroeconomice.

Alte referate despre: modelul de echilibru economic, model de echilibru general, modelul de echilibru

Modelul matematic IS-LM - proiect Cibernetica

Modelul matematic IS-LM - proiect Cibernetica
In economia de piata deschisa apar patru sectoare economice : gospodariile, firmele, sectorul public (guvernamental) si sectorul extern. Acestea sunt legate intre ele printr-o multitudine de fluxuri a caror intensitate este determinata de anumite piete – piata bunurilor si serviciilor, piata financiara (care include si piata valutara), piata factorilor de productie s.a.

Alte referate despre: modelare matematica, modelarea matematica, model matematic

Modelul Marcowitz de diversificare a portofoliului

Mai tarziu se va demonstra ca inclusiv criteriul “speranta –dispersie” este un caz particular al criteriului “speranta de utilitate”
In continuare ne vom ocupa de portofoluiul de trei titluri, cu care na apropiem foarte mult de cazul general al portofoliului de “n” titluri. Procedurile de calcul pentru cazul a trei titluri ne ajuta in intelegerea mai buna a avaluarii portofoliului de “n” titluri.

Alte referate despre: modelul marcowitz, prezentarea unui model utilizat in managementul portofoliului, model utilizat in managementul portofoliului

Modelarea si simularea proceselor economice

Modelarea si simularea proceselor economice – disciplină economică de granita cu matematica si tehnica de calcuL -se ocupă de fundamentarea deciziei manageriale în condiţii de eficienţă pentru producător, cu ajutorul unor modele economico-matematice flexibile şi cu posibilitatea utilizării tehnicii simulării. Modelarea economică oferă managerului latura riguroasă a acţiunilor sale ("ştiinţa de a conduce"), modalităţi multiple de punere de acord a resurselor (materiale, umane, financiare) existente cu obiectivele formulate pentru o anumită perioadă de timp, oferindu-i posibilitatea de a gândi şi a decide "mai bine" şi "mai repede" fără să denatureze realitatea.

Alte referate despre: modelarea si simularea proceselor economice, referat modelarea si simularea proceselor economice, referate modelarea si simularea proceselor economice

Modelul cunostintelor structurate

Cele mai importante reprezentari structurate ale cunostintelor sint: retelele semantice si grafurile conceptuale, unitatile, numite in diverse abordari si cadre sau prototipuri, dependentele conceptuale si scenariile. Toate aceste modele prezinta o caracteristica comuna: ofera posibilitatea de a organiza si structura cunostintele in functie de relatiile existente intre obiectele universului problemei.

Alte referate despre: model de structura organizatorica, model eseu structurat, model de structura organizatorica a unei firme

Modelul economic american si cel japonez

Modelul economic american si cel japonez
Japonezii au inventat multe lucruri fiind un popor unit. Reperele supuse modei sunt executate de intreprinderi mici. Reperele fundmentale sunt executate de intreprinderi mari.
Prima perioada a modernizarii Japoniei poate fi considerata perioada 1870-1905, cand au fost puse bazele unei industrii nationale construite pe fundamentul mestesugurilor traditionale din arhipelag, dar si pe importul din afara, in primul rand de tehnica.In numai 30 de ani Japonia avea deja un sistem de invatamant general si obligatoriu prin care devenea prima tara asiatica cu o populatie stiutoare de carte, un sistem financiar si bancar evoluat si o industrie care o facea sa fie inclusa in sistemul economic mondial al lumii capitaliste. Infrangerea armatei Rusiei tariste in razboiul din 1904-1905, venita spre surprinderea intregii lumi, ...

Alte referate despre: modelul economic american si cel japonez, modelul economic american, modelul economic japonez

Analiza riscului de portofoliu prin utilizarea modelelor

Metoda celor mai mici patrate si in particular regresia lineara reprezinta o mare realizare in domeniul econometriei. Aceasta este normal de vreme ce economistii sunt adesea tentati de descoperirea trendurilor viitoare ale unor anumitor evenimente economice. In studiul pietelor de capital, tentatia de a previziona randamente este una
deosebita. Multe studii si modele au incercat sa descopere care este trendul viitor al randamentelor, pornind de la un set de informatie din trecut, multime care include deseori comportamentul preturilor,

Alte referate despre: analiza riscului de portofoliu garch referat, instrumente utilizate de analiza riscului de faliment, analiza riscului modelul hertz

Legea model uncitral privind insolventa transfrontaliera

Lipsa de coordonare şi cooperare internaţională în cazurile de insolvabilitate internaţională diminuează şansele de redresare economică a societăţilor comerciale care ar putea totuşi fi reorganizate din punct de vedere judiciar, dar şi îngreunează procedura de declanşare a falimentului.

Alte referate despre: legea model uncitral privind insolventa transfrontaliera, legea model uncitral privind insoloventa transfrontaliera, legea model unictral privind insolventa transfrontaliera
Referate afisate : 17
Medie note: 8.19 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles