Notiuni de fonetica

Accidente fonetice

Rezulta de aici, in primul rand, ca schimbarea articulatiei unui sunet este determinata de anumite particularitati ale structurii cuvantului. Daca transformarea fonetica data se produce in toate cuvintele care prezinta conditiile cerute, se poate spune ca actioneaza o lege sau regula fonetica; de exemplu, a in pozitie nazala din cuvintele de origine latina se transforma intotdeauna in a si mai tarziu in i : lat. canis > cane; lat. lana > lana > lana. Aceasta este o lege fonetica si actioneaza in toate cuvintele din fondul vechi al limbii romane.

Exista insa si situatia ca schimbarea fonetica sa nu fie determinata de particularitati ale contextului sonor al cuvantului; de exemplu, grupul cl din cuvintele de provenienta latina devine automat cl' si apoi k'. Aceasta este o transformare fonetica spontana.Astfel apar accidendete fonetice, fenomene care reprezinta schimbari conditionate dar care nu au caracter de lege, pentru ca se produc intamplator, in cuvinte izolate. Ele se intalnesc in ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 21kb
Downloads: 375
Materia: Romana

Limba romana si literatura

Inlantuirea reprezinta un procedeu de legare a secventelor intr-un text narativ , constand in dispunerea cronologica a evenimentelor , a intamplarilor , unele dupa altele . Se realizeaza prin juxtapunere (marcata grafic prin virgula ) sau prin jonctiune cu ajutorul conectorilor (la inceput , apoi , dupa aceea , ... , in final) .

Alte referate despre: literatura universala, literatura populara, ce este literatura

Despre fonetica

2.Triftongi
Sunt grupurile vocalice alcatuite dintr-o vocala si doua semivocale pronuntate in aceeasi silaba.(le-oai-ca ;tra-iau) ;
Grupurile :ce,ci,ge,gi,che,chi,ghe,ghi-NU ;

Alte referate despre: fonetica, notiuni de fonetica, fonetica limba romana

Fonetica

Cuvintele monosilabice sunt cuvinte formate dintr-o singură silabă: ac, mei, ceas, sfânt, ceai, arc, nor…

Cuvintele plurisilabice sunt cuvinte formate din două sau mai multe silabe: soare, rubrică, ambulanţă, ambarcaţiune…
ACCENTUL – pronunţarea intensă a unui sunet (vocală) dintr-un cuvânt.
- accentul se pune de la dreapta la stânga.În limba română accentul este liber silabele se numără de la dreapta la stânga.

Alte referate despre: nivelul fonetic, scrierea fonetica, fonetica limbii romane

Limba romana contemporana

In orice relatie sintactica trebuie sa participe cel putin doua unitati sintactice:doua parti de propozitie sau doua propozitii. Relatiile sintactice care implica prezenta a numai doua unitati sint relatii binare (relatia dintre subiect si predicat, dintre atribut si numele regent, dintre complement si verbul regent), iar relatiile in
cadrul carora o unitate sintactica implica prezenta altor doua unitati sint ternare (atributul circumstantial si predicativul suplimentar reclama atit un nume, cit si un verb). Astfel, relatia ternara implica doi regenti si un determinant.

Alte referate despre: migratii in lumea contemporana, lumea contemporana, epoca contemporana

Limba romana in viziunile marilor cronicari moldoveni

Populatiile din provincie au preluat aceasta limba si, din amestecul cu graiurile locale, s-au alcatuit dupa lungi procese, noile limbi romanice.Acelasi mechanism a functionat si in cazul limbii romane. Fondul autohton, reprezentat de limba geto-daca(fond pe care lingvistii il vor numi mai tarziu substrat ), a furnizat cateva dintre particularitatile ce vor defini individualitatea noului idiom romanic.

Alte referate despre: arta portretului si a naratiunii in opera cronicarilor moldoveni, cronicarii moldoveni, cronicari moldoveni

Fonetica

Eu, atunci, am fugit repede în casă. (complement circumstanţial de timp, adverb de timp)
Eu, dis-de-dimineaţă, am plecat la câmp. (complement circumstanţial, locuţiune adverbială de timp)
Tu, înainte de a răsări soarele, să fii la secerat. (complement circumstanţial de timp, construcţie infinitivală)
El, fiindu-i îngheţate mâinile, n-a putut scrie. (complement circumstanţial de cauză, construcţie gerunzială absolută)
Echipa noastră, acolo, a triumfat asupra tuturor participanţilor. (complement circumstanţial de loc, adverb de loc)
Ei, de jur-împrejur, vedeau numai nisip. (complement circumstanţial de loc, locuţiune adverbială de loc)
El, fără a spune o vorbă a ieşit din cameră. (complement circumstanţial de mod, construcţie infinitivală)
Voi, spre a înţelege, aţi făcut multe exerciţii. (complement circumstanţial de scop, verb la infinitiv)
Voi, spre a înţelege bine teoria, aţi făcut multe exerciţii. ...

Alte referate despre: ce este fonetica, structura fonetica, fonetica si fonologie

Inventarul conjugarilor

Într-o prezentare simplificată, care reţine numai trăsăturile specificatoare, conjugarea I cuprinde clasa verbelor cu sufixul infinitival [-a] şi suf. prez. ind. [Ø]; exemple: a ara, a cânta, a spăla, a vărsa; a afla, a intra; a apropia, a mângâia, a înjunghia, a continua etc.Subclasele a afla, a apropia, a înjunghia sunt subordonate fonetic tipului canonic, întrucât unele realizări afixale diferite ale acestor verbe (vezi: aflu, apropii, înjunghii, precum şi apropiind, înjunghiind) şi unele omonimii suplimentare (vezi: eu, tu apropii, eu, tu înjunghii) sunt determinate de particularităţi ale finalei radicalului.

Alte referate despre: inventarul de conjugari, conjugari, conjugarile verbului

Inventarul conjugarilor GALR

(el precedă - să preceadă; el succedă –să succeadă), poate fi considerată şi ea un tip de neregularitate, dat fiind faptul că omonimia, deşi normală în alte condiţii fonetice ale radicalului (vezi a tăia, a mângâia), este excepţională în condiţiie fonetice ale celor două verbe. Pentru aceste verbe, distincţia ind. - conj. se obţine, dacă se face abstracţie de elementul mobil să, numai prin alternanţa -e~-ea a radicalului.

Alte referate despre: conjugarile, conjugarile verbelor, proces verbal inventar

Rolul Junimii si a lui Titu Maiorescu

Ex: vom zice binecuvantare si nu blagoslovenie; bunavestire si nu blagovestenie; Acolo unde lipseste din limba un cuvant si trebuie neaparat introdusa o anumita idee vom imprumuta din limbile neolatine, in special din franceza si italiana.domeniul literaturii - cel mai important studiu al criticului T. Maiorescu este cel din 1872 - Directia noua in poezia si proza romaneasca; in acest studiu, prezinta situatia poeziei si a prozei romanesti de pana la el, in acelasi timp sesizand aparitia unui "om al timpului modern", Mihai Eminescu.

Alte referate despre: junimea si convorbiri literare titu maiorescu, importanta junimii si a lui titu maiorescu, junimea in timpul lui titu maiorescu

Opera lirica

5)imagini artistice:auditive,vizuale,olfactive,sinestezia. 6)cadrul liric:coordonate spatiale si temporale subiective. 7)atmosfera lirica: romantica,melancolica,apasatoare,sumbra,so- lemna,plina de voie buna,optimista,pesimista. 8)modul de expunere:descrierea,monologul,confesiunea,meditatia. 9)elemente prozodice:strofe,masura versurilor,rima,ritm.Figuri de stil: Explicarea unei figuri de stil:

1)Ce figura de stil este 2)din ce este alcatuita 3)Ce imagine sugereaza 0x08 graphic 4)semnificatia ei in text idei,sentimente,insusiri ale unui perso- naj. 1)Aliteratia=repetarea aceleiasi litere,de obicei consoane(sau silabe),cu efect imitativ(onomatopeic).

Ex:"Si-i dardaie dintii si-i galben-pierit" arata groaza lui Pasa Hassan deoarece perspectiva mortii il inspaimanta foarte tare,aceasta aliteratie ...

Alte referate despre: eul liric, genul liric, definitie eul liric

Structuri sintactice specifice limbii vorbite

Dar dorinţa de exprimare excesiv de ,,literară”, necunoaşterea sensului cuvintelor rostite, utilizarea argoului şi exprimarea prin cuvinte scurte şi simple spuse în ritm accelerat conduc la efecte opuse.

Alte referate despre: structura sintactica, structuri sintactice, structura sintactica a limbii

Denumirea si sediul persoanei juridice

Limba romana este limba latina vorbita in mod neîntrerupt in partea
orientala a imperiului Roman, cuprinzând provinciile dunarene
romanizate (Dacia, Panonia de sud, Dardania, Moesia Superioara si
Inferioara),din momentul patrunderii limbii latine in aceste provincii
si pana în zilele noastre.

Alte referate despre: denumirea si sediul persoanei juridice, sediul persoanei juridice, sediul persoanei juridice este

Tulburarile de limbaj

Limbajul este mijlocul de vehiculare al limbii, el presupune transformarea elementelor limbii in elemente proprii, ori pentru aceasta este necesara constientizarea laturii fonetice, grafice si semantice a cuvintelor, trecerea de la structuri semantice simple (cuvinte izolate) la structuri semantice complexe (propozitii, fraze, discursuri, texte ).

Limbajul este unul dintre mijloacele cele mai specific umane, cel mai frecvent folosit in comunicarea interumana.Limbajul este denumit “un vehicul ce transporta intentii, atitudini, un simplu mijloc de transmisie ă informatiilor, care circula fara rezistenta de la un sistem cognitiv la altul”(,p. ).

Limbajul este un tip de conducta verbala, ce implica activitati diverse(vorbire, ascultare, schimb de idei, retinerea messajelor sonore, reproducerea sau traducerea lor).

Limbajul ca facultate inerenta si specifica speciei umane, constituie expresia si realizarea conduitelor verbale.(,p.6-7).
2.l.2. Functiile ...

Alte referate despre: tulburari de limbaj, tulburari de limbaj referat, clasificarea tulburarilor de limbaj

Scrierea cuneiforma

Scriptura cuneiforma din aur descoperita de arhitecul german Freidrich Krefter in anul 1933, pe care sunt gravate povesti despre intemeietorul Apadanei, Darius.

Alte referate despre: scrierea cuneiforma, scriere cuneiforma, scrierea cuneiforma referat

Comunicare si limbaj - Limbajul politic, campania electorala si mass media

De aici rezulta faptul ca limbajul , in special cel specializat (al medicinei , informaticii,cibernetica, automatizari...)nu il poate folosi si in acelasi timp nu il poate intelege oricine, decat doar cei care il cunosc.Limbajele specializate se bazeaza, insa, tot pe limba romana si pe gramatica limbii romane.

Alte referate despre: limbajul politic campania electorala si mass-media, campania electorala si mass media, campania electorala in mass media
Referate afisate : 16
Medie note: 7.99 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK