Noul neamt

Renasterea Manastiriii Noul-Neamt

Într-una din dimineţile superbe de început de toamnă, un grup de elevi de la şcoala-internat nr. 2 şi copiii ce frecventează Centrul Social „Sf. Dimitrie” s-au adunat în faţa bisericii cu acelaşi nume, unde îi aştepta părintele-diacon Andrei, care avea să ne însoţească în pelerinajul la Mănăstirea Noul-Neamţ din Chiţcani.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 28kb
Downloads: 16
Materia: Religie

Manastirea Dealu

Reparată după stricăciunile pricinuite de năvalnicii de peste Carpaţi, Mănăstirea Dealu, la 14 februarie 1630, a fost închinată la Mănăstirea Ivir de la Muntele Atos, lucru ce i-a îngreunat mult existenţa. Din această stare a scos-o voievodul Matei Basarab (1632-1654), printr-un hrisov emis în anul 1639.
Acest voievod I-a făcut şi ceva reparaţii, a aşezat tiparniţa în parte din chiliile sale, i-a întărit danii i-a dăruit vase de aur şi o cruce îmbrăcată în argint aurit. Această cruce se păstrează şi acum în muzeul mănăstirii.
Adusă în această destul de infloritoare stare Mănăstirea Dealu, prin anul 1655, a fost cercetată de patriarhul Macarie al Antohiei(1647-1672), aflat în vizită la noi, iar în anul 1690 a fost prădată de trupele generalului Heissler, care, în timpul războiului de atunci dintre austrieci şi turci, care au trecut munţii şi au venit şi în această mănăstire, jefuind-o de tot.
Faptul acesta a făcut ca, spre anul ...

Alte referate despre: manastirea dealu, manastirea dealu referat, manastirea dealu mare

Manastirea Cozia

Alegerea consiliilor judetene. Regimul electoral pentru alegerea
consilierilor judeteni este consacrat prin dispozitiile Legii privind
alegerile locale, dezvoltând, în acest sens, normele constitutionale
si prevederile legii organice. Pentru desemnarea candidatilor pentru
consilieri judeteni , fiecare formatiune sau coalitie de partide care
a obtinut locuri în consiliile locale din judet, depune câte o lista
de candidaturi, deci este vorba de un scrutin pe baza de lista. Pot
candida si consilieri locali independenti. Alegerea consiliilor
judetene se organizeaza si se efectueaza de o comisie electorala de
circumscriptie judeteana din presedintele tribunalului judetean, ca
presedinte, 3 judecatori si 11 reprezentanti ai partidelor si
formatiunilor politice care participa la alegeri. În ziua stabilita
pentru alegerea consiliului judetean, se procedeaza prin vot secret,
la desemnarea consilierilor judeteni. Alegerile sunt considerate
valabile daca ...

Alte referate despre: manastirea cozia referat, manastirea cozia, referat manastirea cozia

Manastirea Golia

Incinta mănăstirii este inconjurată de un zid inalt prevăzut la
colturi cu turele ridicate in 1667 si un turn-clopotnită refăcut la
1900, despre care Paul de Alep spunea că "nu are pereche in toate
aceste tări prin inăltime, lărgime si maretie". Aproape de turn
intâlnim o cismea ce datează din vremea lui Alexandru Moruzi.

Alte referate despre: manastirea golia, manastirea golia referat, manastirea golia iasi

Diavolul in Noul Testament

Pe unii oameni, diavolul i-a amagit spre pacat; iar în alti, a intrat
de-a binelea - anulând orice vointa personala, ca sa faca numei voia
si poftele lui, cei ce s-au lasat prinsi în " cursa diavolului " ( 2
Timotei 2, 26 ). Acestia sunt îndracitii sau demonizatii, din care
multi a vindecat Iisus ( " Si unele femei care fusesera vindecate de
duhuri rele si de boli: Maria Magdalena, din care iesisera sapte
demoni " - Luca 8, 2 ; Fapte 10, 38 ; etc. ).

Alte referate despre: noul testament diavolul, noul testament, parabole din noul testament

Scrisoarea lui Pseudo-Barnaba

Critica a ajuns la concluzia că autorul scrisorii nu poate fi Barnaba, însoţitorul Sfântului Apostol Pavel întrucât el repudiază Vechiul Testament din care marele Apostol se făcuse ca un pedagog şi întrucât consideră circumciderea sau tăierea împrejur ca o înşelătorie diabolică. Textul scrisorii cuprinde uneori indicaţii de simpatie pentru genosticism. Antipatia profundă faţă de Vechiul Testament şi antisemitismul puternic al autorului nu puteau fi semne ale unui colaborator misionar al Sfântului Apostol Pavel.

Alte referate despre: scrisoarea lui pseudo barnaba, o scrisoare pierduta rezumat, o scrisoare pierduta rezumat pe acte

Manastirile din nordul Moldovei

Toader Bubuiog-var si el,ca si mitropolitul Grigore Rosca,cu domnitorul Petru Rares-este ctitorul Manastirii Humorului.Pisania bisericii ne-a pastrat stire sigura:sfantul lacas a inceput sa fie inaltat in anul 1530,intr-o zi de 15 a lui august.La mijlocul acestei luni,orodocsii praznuiesc Adormirea Maicii Domnului.

Alte referate despre: manastirile din nordul moldovei, manastiri din nordul moldovei, harta manastirilor din nordul moldovei

Manastirea Tismana

Manastirea Tismana - Istoria "celei mai vechi si batrane manastiri" din Tara Romaneasca-Tismana, ca si viata ctitorului ei, calugarul Nicodim, au intrat inca de mult in domeniul legendei. Pe de alta parte, la faima de care s-a bucurat neintrerupt manastirea a contribuit in mare masura si farmecul asezarii sale. Traditia sustine chiar ca frumusetea imprejurimilor a fost hotaratoare in alegerea locului lacasului si ca Nicodim a cautat timp indelungat, pe valea "raului cu apa vie", stanca Starminei cu cascada care izbucnea de sub ea.

Alte referate despre: manastirea tismana referat, referat manastirea tismana, manastirea tismana

Targu Neamt

Prima menţiune documentară este făcută în timpul domniei lui Petru I Muşatinul, într-un document extern, Letopiseţul Novgorodului (cunoscut şi ca "Lista rusă de oraşe"), datat între 1387-1392, unde este amintit alături de celelalte târguri valahe: Târgul lui Roman şi Piatra lui Crăciun (Piatra Neamţ). De altfel din acelaşi secol datează şi prima menţiune a Cetăţii Neamţ.

Alte referate despre: targu neamt, monografia orasului targu neamt, targu neamt referat

Cetatea Neamt

Cetatea Neamt.Sistemul defensiv al tarii conceput de Petru I Musat cuprindea cel putin trei cetati (Neamt, Suceava si Scheia), dar mesterii sai au construit si numeroase manastiri si biserici cu incinte fortificate. Prima mentiune despre cetatile Moldovei este facuta de domn in omagiul adresat in anul 1387 regelui Poloniei, dar prima referire la Cetatea-Neamt dateaza din anul 1395, cand regele Ungariei Sigismund de Luxemburg emite un act "ante castrum Nempch".

Constructia cetatii s-a efectuat in doua etape. Prima etapa, din timpul domniei lui Petru I Musat, s-a concretizat prin ridicarea unui fort central, aproape patrat, cu fundatia construita in trepte, adaptata la forma terenului, pe care s-au ridicat ziduri groase de 2-3 m si inalte de 12 m, prevazute cu creneluri si cu patru tunuri de aparare in colturi. In exterior, zidurile erau sustinute de 15 contraforturi, puternice si impunatoare.

In interior, existau ziduri de incinta care mareau rezistenta zidurilor exterioare. ...

Alte referate despre: cetatea neamtului, mihail sadoveanu cetatea neamtului, cetatea neamtului referat

Cetatea Neamtului

Cetatea Neamtului este un monument bisericesc din cele mai vechi ale Moldovei si a fost ridicata de Petru I Musat (1374-1391) in manastirea Neamt. A cunoscut trei asedii importante: in 1395 in fata lui Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei, in 1476 in fata lui Mahomed II si in 1691 in fata regelui Poloniei, Ian Sobieţki.

Alte referate despre: cetatea neamt, referat cetatea neamtului, cetatea neamtului de mihail sadoveanu

Noul cadru normativ si institutional al adoptiei

5. Caracteristicile managementului:
– dezvoltarea unei atitudini de conducere care integrează inovaţia, insuflă şi întăreşte spiritul de responsabilitate în intregul colectiv, stimulează cooperarea, în scopul eficientizării activităţii;
– conceperea şi organizarea structurală a instituţiei sub forma unei echipe în care toţi membrii se simt solidari pentru rezultatele obţinute;
– aplicarea principiului potrivit căruia comunicarea transformă o colectivitate de indivizi într-o echipă puternică, cu membrii care se sprijină reciproc;
– dezvoltarea comunicării cu scopul de a facilita transmiterea informaţiilor între membrii echipei, în vederea creşterii performanţelor din activitate;
– adoptarea unui stil de conducere participativ, conducătorul aflându-se mereu în mijlocul personalului, expunându-le problemele şi analizând soluţiile propuse de acesta;
– acordarea unei atenţii speciale factorului uman şi dezvoltarea unui stil de gestiune ...

Alte referate despre: cadru normativ si cadru institutional, cadrul normativ si institutional al asistentei sociale in romania, cadru juridic si institutional al uniuni europene

Analiza sistemului de asezari din judetul Neamt

Judeţele cu densitatea cea mai ridicată a populaţiei sunt: Prahova (175,8 loc/kmp), Iaşi (149,6 loc/kmp), Galaţi (138,7 loc/kmp), Dâmboviţa (133,5 loc/kmp), Braşov (109,7 loc/kmp).
Cu densităţile cele mai mici au rămas judeţele: Tulcea (30,4 loc/kmp), Caraş-Severin (39,1 loc/kmp), Harghita (49,1 loc/kmp), Bistriţa-Năsăud (58,3 loc/kmp), Arad (59,5 loc/kmp) şi Covasna (59,9 loc/kmp).
Variaţiile teritoriale ale densităţii populaţiei îşi au explicaţia atât în evoluţia zonală diferenţiată a fenomenelor demografice şi a numărului populaţiei, cât şi în factori de natură economică, socială şi, nu în ultimul rând, de natură geografică (relief).

Alte referate despre: analiza sistemului de asezari in judetul neamt, analiza sistemului de asezari in judetul arges, analiza sistemului de asezari in judetul prahova

Orasul Targu Neamt

Toponimul Neamt este mentionat prima data in lista rusa de orase valahe, adica romanesti, intocmita intre anii 1387 si 1392, unde este inscris Neamtul in munti. Ulterior, regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, a folosit acest toponim ante castrum Nempch (inaintea Cetatii - Neamt) intr-un act emis in 2 februarie 1395, cu ocazia unei incursiuni in Moldova, urmata de o lupta la Ghindaoani, unde a fost invins de Domnul Stefan I. La 7 ianuarie 1403, toponimul Neamt apare intr-un document al cancelariei Moldovei, unde domnul tarii, Alexandru cel Bun, mentiona pe boierul pan Sandru de la Neamt ca facand parte din sfatul domnesc.

Alte referate despre: retele de utilitati ale orasului targu neamt, influenta padurii asupra orasului targu neamt, scurta prezentare a orasului targu neamt referat

Noul locatar de Eugen Ionescu

Incadrînd-o într-o serie care mai cu¬prinde Scaunele, Victimele datoriei sau Amedeu, autorul spunea despre ea: „Mi-am dat eu însumi seama de sfîrşitul cuvîntului în teatru, şi încă de multă vreme folosesc obiecte: scaune, ceşti, ciuperci, mobile etc. Cred că piesa cea mai tăcută pe care am scris-o este Noul loca¬tar, în care doar obiectele mai fac cîte ceva, precum me¬sele pentru spiritism care s-ar mişca, ascultînd de ulti¬ma proiecţie a energiei nervoase extraconştiente." (Între viaţă şi vis)

Alte referate despre: noul locatar de eugen ionescu, noul locatar eugen ionescu-, eugene ionesco noul locatar referat

Logodna in noul cod civil

Este vorba despre o abordare care tine cont de noile realitati aparute in domeniul vietii familiale, generate, pe de o parte, de evolutia raportului dintre libertatea individului si interesul familiei, care genereaza o mai mare independenta patrimoniala a fiecaruia dintre soti, iar pe de alta parte, de o noua interpretare si protectie a interesului superior al copilului.

Alte referate despre: logodna in noul cod civil, diferente intre vechiul cod civil si noul cod civil, comparatie vechiul cod civil noul cod civil
Referate afisate : 16
Medie note: 8.52 / 10
Referate noi adaugate la Religie
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles