Numere pitagoreice

Zeii lui Homer si numerele pitagorice

Caci nu se putea ca Homer sa nu fie invitat la acest mare festival al numerelor, la care pitagoreicii se imbatau cu matematica. De altfel chiar si in lipsa pitagoreicilor, gra-maticienii sau literatorii ar fi reclamat pantru el calitatea de pionier in acest domeniu, ca si in oricare altul, odata ce aritmologia cadea in domeniul public. Acest lucru era deja facut in vremea lui Plutarh, cel putin pentru notiunile care se puteau vulgariza cu usurinta: autorul lui E de la Delfi nu pierde nici o ocazie de a celebra virtutile numerelor.

Aritmologia serveste de fundiment teologiei aritmetice: aceasta din urma ne intereseaza in masura in care ea se ocupa de divinitatile din Odiseea sau din Iliada pentru a le identifica cu numere. Vom arunca o privire rapida asupra lor si vom completa astfel studiul nostru asupra exegezei pitagoreice si platoniciene a zeilor lui Homer.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 29kb
Downloads: 235
Materia: Istorie

Homer si nemurirea sufletelor

Rangul atribuit lui Homer alaturi de Platon si Pitagora ne surprinde. Psyche, atunci cind paraseste corpul unui erou homeric nu mai este decit o palida fantoma, fara consistenta si fara energie. Existenta de dincolo de mormint, asa cum o concepe Ahile sau cum o intrevede Ulise in calatoria ta In lumea mortilor, nu ofera nici o asemanare cu lumea cea-lalta descrisa de miturile platoniciene sau visata de discipolii lui Pitagora: este o existenta lugubra, aproape de nimicire.
Pentru autorul lliadei viata in Hades este pa atit de sumAZbra

Alte referate despre: nemurirea sufletului, nemurirea sufletului referat, despre nemurirea sufletului

Homer savant infailibil

Asadar Homer a invesmintat in aparente umane si nume divine cele patru elemente, demiurgul si materia, soarele si luna. Zeii sai debordind de viata, ocupati sa se iubeasca sau sa se bata, personificau fortele cosmice, care cind se atrageau si se uneau, cind se amenintau si se ciocneau in gigantice batalii.El cunostea minunat de bine aceste secrete, orice ar fi zis Platon. El se misca pe terenul stiintific cu usurinta unui spirit atemporal.

Alte referate despre: iliada de homer, homer, homer iliada

Cetatea dupa Homer

Pe scutul lui Ahile, Homer a zugravit doua orase, unul in pace, celalalt in razboi. Este un simbol elocvent: intreaga opera a poetului este o adevarata politeia, o arta a conducerii cetatii, pe timp de pace si de razboi.Interesul grecilor pentru politica tine de patima. Cele trei forme esentiale de guvernare: monarhie, aristocratie, democratie sint deja aprig confruntate in epoca lui Herodot: istoricul transpune discutiile contemporanilor sai la persii din timpul lui Darius; in adunarea tinuta dupa asasinarea magului Smerdis, auzim rind pe rind pe Otanes aparind democratia, pe Megabyzos elita, pe Darius conducerea "unui singur om" 2. Eternele argumente pentru sau contra demoAZcratiei sint reluate de Periclele lui Tucidide facind elogiul Atenei sale sau de amarul pamfletar al Constitutiei atenie-nilor*.

Alte referate despre: caracterizarea personajului odiseu din opera odiseea dupa homer, iliada dupa homer, referat cetatea lui bucur dupa dumitru almas

Homer si fizica

Exegeza lui Homer a inceput si ea cu "physica". Pentru primii alegoristi, Iliada si Odiseea ascund in miturile lor adeAZvaruri de ordin stiintific despre elemente si despre felul in care s-a cladit lumea. Autorul Iliadei pune in actiune apa, aerul, pamintul, focul sau eterul pe care abia daca le deghizeaza sub numele lui Poseidon, Hera, Hades, Zeus...

Alte referate despre: odiseea homer, iliada homer, homer odiseea

Sistemul numeric la egipteni

Dupa cum se vede semnul este repetat de numarul de ori necesar pentru a exprima numarul dorit de unitati, zeci, sute, etc.In scriere,cifrele de rang mai inalt sunt asezate inaintea celorlalte, de pilda:
Pentru 152 023
Pentru 966.

Alte referate despre: aritmetica si teoria numerelor la egipteni, numere cuantice, zeii egipteni

Odiseea de Homer

Odiseea de Homer - Dupa ce Au aflat tainele Troiei, au construit un cal de lemn, unde inauntru s-au ascuns soldati . Spre seara, cand toti troienii erau adormiti,grecii si aheii ies din cal, deschizand portile celorlalti luptatori care asteptau afara din cetate care erau codusi de Menelaos. Acesta au cucerit cetatea.

Dupa acest razboi care a durat zece ani, grecii si aheii pleaca in sfarsit acasa, indreptandu-se fiecare catre tarile lor. Primul popas al lui Ulise si al oamnilor sai a fost pe insula ciconilor, jefuind-o. Ciconii s-au razbunat, o mare parte dintre soldati murind.Apoi ajung pe insula mancatorilor de lotus unde Ulise cu greu ii scape pe oameni din efectele plantei foarte populare pe insula.

Corabiile lui Ulise ajung pe insula ciclopilor, impinse de furtuni.Ulise isi ia doisprezece oameni si pleaca in cercetarea insulei. Ajung in pestera ciclopului Polifem, unde , Ulise ii strapunge ochiul ciclopului cu un tarus ...

Alte referate despre: odiseea de homer, odiseea lui homer, iliada si odiseea de homer

Iliada - Homer - povestire

Prevestitorii ahei spuneau ca în anul care tocmai începuse, al zecelea
de razboi, vor fi darmate zidurile Troiei, astfel, lupta devine tot
mai intensa Paris si Menelaos se înfrunta pentru frumoasa Elena. Paris
este ranit.

Alte referate despre: iliada homer rezumat, iliada-homer, rezumat iliada homer

Pitagora

Se cunosc aproximativ 400 de metode de demonstrare a teoremei date. În cele ce vor urma eu voi prezenta doar cîteva dintre ele.
Demonstrarea teoremei de chinezii antici. Cele mai vechi tratate matematice a Chinei antice ajunse pînă în ziua de astăzi datează din secolul al II-lea î.e.n. În anul 213 î.e.n. împăratul chinez Shi Huan-di , dorind să lichideze tradiţiile vechi, a poruncit ca toate cărţile străvechi să fie arse.

Alte referate despre: pitagora, pitagora referat, viata lui pitagora

Utilizarea numerelor complexe in circuite electrice de curent alternativ

2. Calcularea modulelor şi a argumentelor. Valoarea absolută a fazorului, de exemplu U , numită şi modulul mărimii complexe U , este determinată din triunghiul OKM din fig. 13-1.
U = | U | = .

Alte referate despre: circuite electrice de curent alternativ, circuite electrice de curent alternativ referat, referat circuite electrice de curent alternativ

Numerele si legile hazardului

Termenul de calculator se refera la un dispozitiv cu roti dintate rotative.Primul calculator de acest fel a fost inventat in anul 1642, in Franta, de catre Blaise Pascal.Curand s-au introdus motoarele electrice pentru a grabi actiunea calculatoarelor macanice si s-au incorporat imprimatoare incastrate in unele masini pentru a asigura inregistarea permanenta a calculelor.Cu multi ani mai tarziu de la aparitia primelor calculatoare electronice, aceasta tehnologie de baza, dar in forma miniaturizata, ne-a oferit inca un dispozitiv pentru lucrul cu numerele-calculatorul de buzunar.

Alte referate despre: legile hazardului, legea numerelor mari, legea numerelor mari- bernoulli

Pitagora

De asemenea PITAGORA a descoperit tabla înmulţirii si a introdus metoda de demonstrare în geometrie. Teorema lui PITAGORA este o teoremă din geometria elementară, conform căreia, într-un triunghi dreptunghic, pătratul lungimii ipotenuzei este egal cu suma pătratelor lungimilor catetelor. Teorema a fost cunoscută până la PITAGORA (secolul 6 î.e.n.) însă demonstrarea în formă generală i se atribuie lui PITAGORA.

Alte referate despre: referat pitagora, referat despre pitagora, despre pitagora

Pitagora

Ca sa-si asigure protectia unui senior ce-l dusmanea, un cavaler a trimis acestuia un dar foarte curios fiindca l-a potrivit in asa fel ca sa cuprinda exact 220 de bucati. Anume: saci de grau, de poame uscate, vase de vin, de ulei, oi, porci si la acestea a adaugat o punga de bani, atatia la numar cat mai era nevoie ca impreuna cu numarul celorlalte bunuri sa ajunga la 220.

Alte referate despre: teorema lui pitagora, teorema lui pitagora demonstratie, teorema lui pitagora definitie

Notiuni de teoria numerelor complexe si serii

Definiţie : Numerele complexe au apărut in literatura matematică din necesitatea construirii unei soluţii a ecuaţiilor de gradul doi cu Δ=b2 -4ac< 0. Dar definiţia lor sau este criticabilă chiar dacă ne referim numai la faptul că are doua redecini şi nu se poate preciza care dintre ele este i .

Alte referate despre: teoria numerelor complexe, teorie numere complexe, teoria numerelor complexe la matematica

Numere prime - divizibilitate

Raspandindu-se vorba prin tinut despre intelepciunea lui Pitagora, intr-o dimineata acesta se trezi cu un nou musafir care incerca sa il puna in incurcatura pe marele invatat. Astfel Pitagora trebui sa rezolve o noua problema care se pezenta astfel :
Un copil este de doua ori mai varstnic decat sora lui. Ea are de trei ori mai multe cirese decat are el alune. Daca inmultim numarul ce reprezinta varsta copilului cu numarul cireselor obtinem 510. Ce varsta are sora copilului si cate alune are el ?.
Pitagora se gandi un pic si isi dadu seama ca are de a face din nou cu numerele prime. Astfel daca descompunem in factori primi numarul 510, obtinem : 2 x 3 x 5 x 17. Varsta frateleui trebuie sa fie compusa din doi dintre acesti factori. Cum este dublul varstei sorei, unul din numere neaparat este 2.
Numarul cireselor trebuie sa fie un multiplu de 3. Raman doi factori primi : 5 si 17. Dar varsta fratelui nu poate fi 2 x 17 = 34, ...

Alte referate despre: numere prime - divizibilitate, divizibilitatea numerelor prime, numere prime si divizibilitate

Numere complexe

Formal, mulţimea numerelor complexe reprezintă mulţimea tuturor perechilor ordonate de numere reale, , înzestrată cu operaţiile de adunare şi înmulţire definite mai jos:

Mulţimea numerelor complexe formează un corp, corpul numerelor complexe, notat cu .
Elementul neutru al operaţiei de adunare este iar elementul neutru al operaţiei de inmulţire este .
Deoarece şi , mulţimea numerelor reale, , poate fi privită ca submulţime a lui , identificînd numărul real cu .
Numărul complex are proprietatea , adică identificat cu numărul real .
Nici un număr real nu are această proprietate.

Alte referate despre: numere complexe, referat numere complexe, numere complexe referat

Rezolvarea numerica a sistemelor de ecuatii algebrice liniare

În 1942, un raid
aerian a distrus o cincime din centrul orasului, inclusiv o mare parte
dintre monumentele sale istorice. Datorita faptului ca orasul are
numeroase cladiri datând din sec.al 12-lea si al 13-lea,reconstructia
sa a fost o preocupare permanenta a guvernului german. În decembrie
1987, partea veche a orasului a fost inclusa pe lista monumentelor de
arhitectura protejate de UNESCO .

Alte referate despre: rezolvarea numerica a sistemelor de ecuatii liniare, rezolvarea sistemelor de ecuatii algebrice liniare, metode de rezolvare numerica a sistemelor de ecuatii
Referate afisate : 17
Medie note: 8.20 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles