O faclie de paste

O scrisoare pierduta

Opera literara O scrisoare pierduta s-a jucat in premira pe scena Teatrului National din Bucuresti pe 13 noiembrie 1884.
Comedia este o specie a genului dramatic ce este destinata a fi jucata pe scenasi care provoaca rasul pin surprinderea moravurilor a unor tipuri umane sau a unor situatii neasteptate.

« O scrisiare pierduta » este o opera dramatica deoarece autorul isi exprima in mod indirect ideile, gandurile si sentimentele, prezenta lui fiind surprinsa doar in indicatiile scenice.Opera este scrisa pentru a fi reprezentata pe scena , fiind structurata in acte si scene, principalul mod de expunere fiin dialogul, alcatuit dintr-o succesiune de replici a personajelor.Prin dialog personajele comunica si participa la actiune structurata pe momentele subiectului, cu un conflict dramatic puternic.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 10kb
Downloads: 11
Materia: Romana

O scrisoare pierduta - I.L. Caragiale

Generatoare de comic sunt si ticaiala venerabilului Zaharia, dar si prostia ramolitului de Agamita Dandanache. Caragiale creeaza diferite tipuri umane: tipul omului servil, tipul prostului, tipului incornoratului, tipul adulterinei, dar si tipul junelui prim, Tipatescu, care, desi trecut de prima tinerete, se preteaza la aventuri galante si intretine relatii amoaroase cu Zoe, sotia prietenului sau Trahanache, tavarasi intr-ale politicii.

Alte referate despre: o scrisoare pierduta ion luca caragiale, o scrisoare pierduta i l caragiale, o scrisoare pierduta ion luca caragiale rezumat

Zoe Trahanache - caracterizare

Comedia are in componenta sa un singur personaj feminin, Zoe, sotia celui mai influent om din judet, Zaharia Trahanache (dupa cum rezulta din lungul sir de “comitete si comitii” al caror “prezident” este mentionat in lista de personaje). Desi politica era o preocupare strict barbateasca, Zoe are o importanta decisiva atat in declansarea peripetiilor, cat si in vesela impacare generala din final.

Actiunea se petrece in capitala unui judet de munte, unde grupul detinator al puterii (Trahanache-care are mai mult un rol reprezentativ,ca prezident-, Tipatescu-prefect, detinatorul puterii executive-, Farfuridi si Branzovenescu-cei doi avocati-) isi vede linistea amenintata de grupul advers condus de avocatul Catavencu, dornic sa sparga monopolul puterii. In ciuda faptului ca initiatorul acestei miscari contestatare si-a creat zgomotoase si atragatoare instrumente de propaganda si influentare a electoratului, un ziar combativ “Racnetul Carpatilor”, si o societate cu o denumire ...

Alte referate despre: caracterizarea lui zoe trahanache, zoe trahanache caracterizare, zoe trahanache

O scrisoare pierduta

Zoe îi oferă lui Catavencu poliţa falsificată în schimbul scrisorii dar acesta-i mărturiseşte că a pierdut-o odată cu pălăria (în încăierare). Scrisoarea e găsită de Cetăţeanul turmentat care i-o returnează „andrisantului”. Caţavencu este iertat de Zoe dar trebuie să conducă „manifestaţia publică” de după alegeri. Zoe şi Tipătescu sunt veseli. Agamiţă Dandanache continuă să-i confunde pe pe Tipătescu şi pe Trahanache . Actul se termină cu muzică, ural; toată lumea se sărută.

Alte referate despre: o scrisoare pierduta rezumat, o scrisoare pierduta rezumat pe acte, o scrisoare pierduta

O scrisoare pierduta - sursele comicului

Comicul in aceasta piesa rezulta din convingerea autorului ca rasul este o arma sociala. Atitudinea critica a lui Caragiale se exprima prin ironia, ridicolul si rasul ce sunt activate de personajele sale.

Alte referate despre: o scrisoare pierduta sursele comicului, o scrisoare pierduta-sursele comicului, caragiale o scrisoare pierduta sursele comicului

Caracterizarea lui Stefan Tipatescu din opera O scrisoare pierduta

El oscileaza intre dorinta de ascensiune politica si sentimentele fata de Zoe, dovedind luciditate cand aceasta insista sa fie ales Catavencu si va ceda doar cand Trahanache descopera falsul in actele lui Catavencu. Pe Zoe o iubeste sincer si ii propune sa-l paraseasca pe Trahanache si sa fuga in lume.

Alte referate despre: stefan tipatescu caracterizare din o scrisoare pierduta, caracterizarea lui stefan tipatescu din comedia o scrisoare pierduta, caracterizarea lui tipatescu din comedia o scrisoare pierduta

Analiza comparativa a trei texte dramaturgice

„O scrisoare pierdută” reprezintă materializarea unui anumit dezgust faţă de noile valori sau mai bine spus nonvalori pe care societatea le-a adoptat la sfârşitul secolului al nouăsprezecelea. Această societate tinde să devină de-a dreptul o farsă, atitudinea adoptată de către autor este una plină de ironie şi sarcasm. A doua piesă, „Act veneţian”, ne introduce într-o lume a ideilor, o lume în care adevărata dramă nu poate exista decât la nivelul ideilor şi a conceptelor („Da, m-am înşelat, şi astăzi ai putea să-mi arzi pieptul cu un fier înroşit, dar n-ai ajunge până la veninul acestei nedumeriri…”).

Alte referate despre: analiza comparativa a doua texte, o analiza comparativa a doua texte, analiza comparative a 2 texte media similare

Datini de Pasti

* Datini de Pasti in Bucovina, fetele se duc in noaptea de Inviere in clopotnita si spala limba clopotului cu apa neinceputa. Cu aceasta apa se spala pe fata in zorii zilei de Pasti, ca sa fie frumoase tot anul si asa cum alearga oamenii la Inviere cand se trag clopotele la biserica, asa sa alerge si feciorii la ele.

Alte referate despre: datini de pasti, datini de paste, datini despre paste

Confectionarea portamprentei individuale pentru amprenta functionala cu pasta de ghips

Confectionarea portamprentei individuale pentru amprenta functionala cu pasta de ghips
Portamprenta individuală pentru amprentarea funcţională cu pastă de ghips în 2 timpi este indicată în edentaţiile termino-terminale (clasa I Keanedy). Lingura individuală poate fi confecţionată din biomateriale termoplastice din acrilat autopolimerizabil sau termopolimerizabil.
Confectionarea portamprentei individuale pentru amprenta functionala cu pasta de ghips

Alte referate despre: amprenta functionala, amprentarea functionala, confectionarea lingurii individuale

Obiceiuri romanesti de Paste

Serviciul divin se desfasoara afara, iar cand preotul va rosti "Christos a inviat!" toti cei prezenti la acest serviciu religios vor spune "Adevarat a inviat!". Raspunsul e recunoasterea tainei Invierii, iar aceasta va fi formula de salut timp de 40 de zile, pana la Inaltarea Domnului.Cu lumanarea aprinsa, fiecare se intoarce acasa si face o cruce mica pe peretele dinspre rasarit, afumandu-l cu lumanarea, pe care o va pastra tot restul anului.

Alte referate despre: obiceiuri romanesti de paste, obiceiuri romanesti de pasti, traditii si obiceiuri romanesti de paste

Tehnologia de fabricare a pastelor fainoase

Valoarea alimentara ridicata a produselor fainoase se bazeaza nu numai pe apotul lor energetic, conferit de continutul sporit in hidrati de carbon si grasimi, ci si pe valoarea tuturor componentilor, acestia reprezentand forme care se asimileaza usor de catre organismul uman. Puterea calorica a pastelor fainoase atinge 4000 kcal/kg. Cat priveste pastele, s-a stabilit ca, pe langa unele insusiri deosebite pe care le au, cum ar fi continutul ridicat de proteine vegetale si elemente nutritive integrale ale fainii, unitatea nutritiva a pastelor fainoase este de 17 ori mai ieftina decat aceea obtinuta din carne.

Alte referate despre: tehnologia de fabricare a pastelor fainoase, tehnologia de fabricare ale pastelor fainoase, tehnologia de fabricare a pastelor fainoase argument

Past Tense Simple

Examples:
I studied French when I was a child.He played the violin.She worked at the movie theater after school.They never went to school, they always skipped.

Alte referate despre: past tense simple, paste tense simple, the past tense simple

Sarbatori de Pasti

Sarbatoarea invierii lui Hristos
Sarbatoarea Pastelui iudaic era in amintirea poporului evreu din robia Egiptului, trecerea prin pustie si Legamantul de la Sinai In Pastele sarbatorit de lisus cu ucenicii Sai, numit Cina cea de taina, se savarseste o taina noua, un Paste nou, un Testament nou, cand Domnul lisus binecuvanteaza painea, o frange si o da ucenicilor, zicand: "Luati, mancati, acesta este trupul Meu!". Si luand paharul si multumind, le da zicand: "Beti dintru acesta toti, ca acesta este sangele meu, al Legii celei noi, care pentru voi si pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor" Jertfa mielului Vechi-Testamentar a preinchipuit jertfa Crucii lui lisus in chip tainic, impartasita de el ucenicilor sai.

Alte referate despre: sarbatorile de paste, sarbatorile de pasti, sarbatori de paste

Pastele

hainele albe din ziua botezului, motiv pentru care spt`m#na de dup`
Pa[te a fost numit` S`pt`m#na Luminat`. |n epoca noastr`, cei mai
mul]i dintre cre[tinii ortodoxi se spovedesc [i se mp`rt`[esc
ziua
de Pa[ti. Evreii comemorau [i comemoreaz`, de Pa[ti, ie[irea din robia
egiptean` [i Traversarea M`rii Ro[ii. Ei serbeaz` Pa[tele
fiecare
an la 14 nisan din calendarul lor lunar, dat` care
acela[i calendar
coincide cu echinoc]iul de prim`var`. Pa[tele evreilor din anul 33 a
coincis cu patimile, moartea [i
vierea lui Hristos. Din acest motiv,
ziua
vierii - trecea firii umane de la moarte la via]`, din robia
p`catului
robia harului - s-a numit
cre[tinism Pa[te.

Alte referate despre: o faclie de paste, pastele, o faclie de pasti-rezumat

Pastele - in limba germana

Osterfeuer
Das Feuer ist schon im Altertum den Menschen und Göttern heilig gewesen. Die sechs Vestalinnen (altrömische Priesterinnen der Vesta) hatten dafür zu sorgen, daß niemals das heilige Feuer ausging. Das Osterfeuer steht als Symbol für die Sonne. Sie ist der Mittelpunkt unseren Lebens. Ohne die Sonne ist kein Leben auf unserer Welt möglich. Mit den Osterfeuern wurde im Frühjahr die Sonne begrüßt. Sie galten auch als Kult zur Sicherung der Fruchbarkeit, des Wachstums und der Ernte.
Die Bedeutung der Frühlingsfeuer wurde im Frankenreich des 8. Jahrhunderts auf Gott und Jesus übertragen. Der Glauben ist das Osterlicht Ausgangspunkt unseres Lebens. Weiter steht die Sonne als Sieger über den Winter und als Erwachen nach einer langen kalten Zeit. Genauso kann das Erscheinen von Jesu gedeutet werden.
Die Entzündung des heiligen Osterfeuers ist an Ostern ein zentrales Ereignis für die Christen. Das Feuer wird am Ostersamstag, am Beginn der Liturgie in der Osternacht vor ...

Alte referate despre: despre pasti in lb germana, despre paste in limba germana, referat despre paste in limba germana

Pesteri ppt

Pestera "Piatra Altarului" nu este amenajata pentru public, fiind deschisa doar pentru cercetari stiintifice !Galeria "Paradisul" este o sinteza a intregii pesteri. Spatii generoase sprijinite pe coloane si discuri, geometrii cristaline ascunse sub ochiuri de apa, depuneri diafane de ace, unice in pesterile noastre. Galeria Paradisului se sfirseste neasteptat, cu un piriu de "laptele de luna" - o pasta fluida, de un alb nepamintean, ce izvoraste dintr-o crapatura a calcarului.

Alte referate despre: pestera mammoth ppt, pestera muierii prezentare ppt, ppt pestera holloch

Traducere engleza-articol MMS

“In Japan, the novelty has worn off and ARPU [average revenue per user] has gone down”, Ms. Zweig says.
Although European operators have so far kept MMS tariffs high, T-Mobile France Telecom SA’s Orange unit and others have slashed the price of Internet browsing, e-mail and other mobile data services to try to persuade consumers to use them. Nikesh Arora, chief operating officer of T-Mobile, says that only one in five of the customers who have tried T-Mobile’s mobile data services are using them regularly. “We have to get people to try it for the second on third time”, he says.
Eventually, operators may have to slash MMS charges, too.

Alte referate despre: traducere articole din engleza in romana, articol in engleza la castelul peles cu traducere, articolul
Referate afisate : 17
Medie note: 8.36 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles