O faclie de paste rezumat

O scrisoare pierduta

Aceasta opera este o comedie realista de moravuri politice, ilustrand dorinta de parvenire a burgheziei in timpul campaniei pentru alegerea deputatilor.

Actiunea comediei se desfasoara la sfarsitul secolului al XIX-lea, in capitala unui judet de munte.Ea are patru acte, cuprinzand cate noua, paisprezece, sapte si paisprezece scene, structurate dupa momentele subiectului.

Expozitiunea operei il prezinta pe Pristanda, politistul orasului, si pe Stefan Tipatescu, prefectul judetului, citind un articol din ziarul « Racnetul Carpatilor », in care este acuzat guvernul ca a lasat judetul in « ghiarele unui bampir ».Actiunea piesei este localizata chiar la inceputul piesei de catre autor : « in capitala unui judet de munte in zilele noastre ».

Intriga operei o constituie pierderea unei scrisori si gasirea acesteia de catre Nae Catavencu.Tipatescu afla de la pristanda ca o scrisoare compromitatoare a fost pierduta, insa acesta nu stie a cui este scrisoare asa ca Tipatescu il trimite ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 10kb
Downloads: 11
Materia: Romana

O scrisoare pierduta - I.L. Caragiale

Caracterul dramatic este evidentiat de folosirea dialogului si a monologului dramatic precum si de prezenta indicatiilor scenice, prin care se fixeaza cadrul actiunii si se evidentiaza unele dintre trasaturile specifice personajelor.

Alte referate despre: o scrisoare pierduta ion luca caragiale, o scrisoare pierduta i l caragiale, o scrisoare pierduta ion luca caragiale rezumat

Zoe Trahanache - caracterizare

Comedia “O scrisoare pierduta”, reprezentata scenic in 1884, este o comedie realista de moravuri politice si ilustreaza dorinta de parvenire a burgheziei in timpul campaniei electorale pentru alegerea de deputati.Pe fondul agitatiei oamenilor publici se nasc “intelectuali independenti” si membrii partidului de guvernamant, personaje ridicole puse in situatii comice, cu scopul de a satiriza moravurile politice ale vremii.

Alte referate despre: caracterizarea lui zoe trahanache, zoe trahanache caracterizare, zoe trahanache

O scrisoare pierduta

Trahanache îi povesteşte lui Tipătescu că în acea dimineaţă s-a întâlnit cu Nae Caţavencu care i-a arătat o scisoare de dragoste de ale lui Tipătescu către Joiţica pe care o va publica dacă nu îl susţin la alegeri. Trahanache este convins că e o „plastografie”. Apare Zoe care îi mărturiseşte lui Tipătescu că e „nenorocită” din cauza scrisorii. Primise şi ea un bileţel în care i se cerea să-l susţină pe Cţavencu. Farfuridii şi Brânzovenescu se tem de trădare , se tem că partidul lor îl susţin pe Caţavencu Zoe şi Tipătescu sunt speriaţi de publicarea scrisorii . Apare cetăţeanul turmentat care vrea să ştie pe cine să voteze . Apoi aminteşte că a găsit o scrisoare pe care i-a furat-o Caţavencu. Trahanache descoperă o altă „plastografie” de-ale lui Caţavencu.

Alte referate despre: o scrisoare pierduta rezumat, o scrisoare pierduta rezumat pe acte, o scrisoare pierduta

O scrisoare pierduta - sursele comicului

Comicul in aceasta piesa rezulta din convingerea autorului ca rasul este o arma sociala. Atitudinea critica a lui Caragiale se exprima prin ironia, ridicolul si rasul ce sunt activate de personajele sale.

Alte referate despre: o scrisoare pierduta sursele comicului, o scrisoare pierduta-sursele comicului, caragiale o scrisoare pierduta sursele comicului

Caracterizarea lui Stefan Tipatescu din opera O scrisoare pierduta

El oscileaza intre dorinta de ascensiune politica si sentimentele fata de Zoe, dovedind luciditate cand aceasta insista sa fie ales Catavencu si va ceda doar cand Trahanache descopera falsul in actele lui Catavencu. Pe Zoe o iubeste sincer si ii propune sa-l paraseasca pe Trahanache si sa fuga in lume.

Alte referate despre: stefan tipatescu caracterizare din o scrisoare pierduta, caracterizarea lui stefan tipatescu din comedia o scrisoare pierduta, caracterizarea lui tipatescu din comedia o scrisoare pierduta

Analiza comparativa a trei texte dramaturgice

Lucrarea intitulată „Scaunele” ne prezintă o lume atât de reală încât pare de-a dreptul absurdă şi fără nici un sens. În această lume, omul este prizonierul incapacităţii sale de a comunica până şi în situaţiile extreme ale vieţii sale. Acest om nu mai poate ieşi din rutina zilnică, fapt care conturează o existenţă umană de-a dreptul tragică: „[Bătrânul] O ultimă dată… îţi acord deplina mea încredere… mă bizui pe tine… Vei spune totul… Îţi las moştenire mesajul […] Adio, vouă tuturor. […] [Oratorul] (care în timpul dublei sinucideri a rămas indiferent, se hotărăşte […] să ia cuvântul; în faţa rândurilor goale, face semne mulţimii invizibile, dându-i a înţelege că e surd şi mut; face semne de surdomut: sforţări deznădăjduite…)”

O comparaţie între aceste trei texte dramatice este aproape imposibil de realizat fără a trece în domenii ştiinţifice străine literaturii, deci în continuare ne vom ocupa ...

Alte referate despre: analiza comparativa a doua texte, o analiza comparativa a doua texte, analiza comparative a 2 texte media similare

Datini de Pasti

* Datini de Pasti in zona Campulung Moldovenesc, datina se deosebeste prin complexitatea simbolurilor, a credintei in puterea miraculoasa a rugaciunii de binecuvantare a bucatelor. In zorii zilei de duminica, credinciosii ies in curtea bisericii, se asaza in forma de cerc, purtand lumanarile aprinse in mana, in asteptarea preotului care sa sfinteasca si sa binecuvanteaze bucatele din cosul pascal. In fata fiecarui gospodar este pregatit un astfel de cos, dupa oran¬duiala stramosilor.

Alte referate despre: datini de pasti, datini de paste, datini despre paste

Pastele

Mielul
era sacrificat de catre evrei in Templul din Ierusalim pentru iertarea pacatelor. Iisus este numit “Iisus, mielul lui Dumnezeu” pentru ca El S-a sacrificat pentru mantuirea lumii; este sacrificiul final si perfect.

Alte referate despre: o faclie de paste, past tense simple, pastele

Obiceiuri romanesti de Paste

In functie de zonele tarii, exista obiceiuri si obiceiuri.Poate cel mai de notorietate e unul din zona Transilvaniei, cunoscut sub numele de "stropit". Potrivit acestui obicei - preluat de la maghiari - baietii merg in familiile in care exista o fata sau mai multe, pe care le stropesc cu parfum, "ca sa nu se vestejeasca". "Stropitul" este pastrat si azi si reprezinta un bun prilej pentru o reintalnire cu prietenii, si, in fond, de distractie.

Alte referate despre: obiceiuri romanesti de paste, obiceiuri romanesti de pasti, traditii si obiceiuri romanesti de paste

Tehnologia de fabricare a pastelor fainoase

Pastele fainoase sunt produse obtinute dintr-un aluat crud, necopt, nefermentat, modelat in diferite forme si uscate. Pastele fainoase reprezinta produse alimentare cu durata relativ mare de conservare, obtinute din faina de grau bogata in gluten si apa, cu sau fara utilizarea unor adaosuri, ca: oua; pasta de tomate; suc de morcovi; spanac etc. Utilizarea pastelor fainoase in alimentatie se bazeaza pe urmatoarele insusiri ce le caracterizeaza:

Alte referate despre: tehnologia de fabricare a pastelor fainoase, tehnologia de fabricare ale pastelor fainoase, tehnologia de fabricare a pastelor fainoase argument

Past Tense Simple

The Simple Past can be used with a duration which starts and stops in the past. A duration is a long action often used with expressions like "for two years," "for five minutes," "all day" or "all year."

Alte referate despre: paste tense simple, the past tense simple, past tense simple engleza

Sarbatori de Pasti

Sarbatoarea invierii lui Hristos
Sarbatoarea Pastelui iudaic era in amintirea poporului evreu din robia Egiptului, trecerea prin pustie si Legamantul de la Sinai In Pastele sarbatorit de lisus cu ucenicii Sai, numit Cina cea de taina, se savarseste o taina noua, un Paste nou, un Testament nou, cand Domnul lisus binecuvanteaza painea, o frange si o da ucenicilor, zicand: "Luati, mancati, acesta este trupul Meu!". Si luand paharul si multumind, le da zicand: "Beti dintru acesta toti, ca acesta este sangele meu, al Legii celei noi, care pentru voi si pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor" Jertfa mielului Vechi-Testamentar a preinchipuit jertfa Crucii lui lisus in chip tainic, impartasita de el ucenicilor sai.

Alte referate despre: sarbatorile de paste, sarbatorile de pasti, sarbatori de paste

Obiceiuri romanesti de Paste

La biserica, preotul - cu Sfânta Evanghelie si crucea în mâna, urmat
de alaiul de credinciosi - iese cu lumânarea aprinsa (Lumina) si
înconjoara biseria de trei ori. Serviciul divin se desfasoara afara,
iar când preotul va rosti "Christos a înviat!" toti cei prezenti la
acest serviciu religios vor spune "Adevarat a înviat!". Raspunsul e
recunoasterea tainei Învierii, iar aceasta va fi formula de salut timp
de 40 de zile, pâna la Înaltarea Domnului.

Alte referate despre: traditii si obiceiuri romanesti de pasti, obiceiuri romanesti de paste in engleza, obiceiuri romanesti de paste in limba franceza

Pastele - in limba germana

Für die Christen ist die Auferstehung Jesu ein zentrales Ereignis ihres Glaubens. Der Tod wird nicht als Ende, sondern als Neubeginn eines neuen Lebens gesehen. Damit soll im christlichen Osterfest bekundet werden, daß das Leben über Tod, die Wahrheit über die Lüge, die Gerechtigkeit über das Unrecht und die Liebe über den Haß siegen wird.
Im Christentum dauert die Osterzeit 50 Tage bis Pfingsten. Vor dieser Osterzeit liegt die Fastenzeit auch Passionszeit genannt, die 40 Tage andauert und am Aschermittwoch beginnt. Weitere christliche Feiertage in dieser Zeit sind in der Karwoche mit dem Palmsonntag und dem Gründonnerstag zu finden. Der Karfreitag und der Ostersonntag sind bedeutende Tage im christlichen Feiertagskalender. Der Karsamstag ist der Tag der Trauer und der Osternacht. Der Ostermontag schließt das Osterfest ab. Für die Christen sind Traditionen, wie Ostermesse, Osternacht, Osterwasser, Osterkerze, Osterlamm usw. wichtig, die aber nicht nur christlichen Ursprungs ...

Alte referate despre: despre pasti in lb germana, despre paste in limba germana, referat despre paste in limba germana

Pesteri ppt

Galeria "Altarul Ursilor" este o galerie orizontala cu bolti arcuite, denumita "Cimitirul Ursilor". Ursul de caverna - "Ursus Spelaeus"- era un locuitor obisnuit al pesterilor in timpul ultimelor perioade glaciare. Aici se pot observa un mare numar de cranii de ursi tineri si de pui, unele dintre ele abia se mai ghicesc sub stratul gros de calcit.

Alte referate despre: pestera mammoth ppt, pestera muierii prezentare ppt, ppt pestera holloch

Abuzul de medicamente

Efectul placebo a fost descoperit intr-o clinica in care se incerca un nou medicament pentru banala raceala.Unor pacienti li se administra noul medicament, iar altora pilule din zahar. Al doilea grup reprezenta grupul de control. Se urmarea eficacitatea medicamentului. Rezultatul a fost unul surprinzator: dupa cateva zile de tratament, pacientii din ambele grupuri s-au vindecat aproape in egala masura.

Alte referate despre: abuzul de medicamente, abuzul de medicamente referat, cum afecteaza abuzul de medicamente starea de sanatate
Referate afisate : 17
Medie note: 8.35 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles