O intamplare fericita di familia mea

Lucius Cornellius Sulla

Lucius Cornelius Sulla s-a nascut in 138 a.Chr. intr-o familie aristocratica.Si-a petrecut tineretea departe de viata politica si militara. Dintr-o intamplare fericita,el devine quaestor.In anul 108 a.Chr, il insoteste pe Caius Marius in Africa,unde participa la razboiul impotriva lui Iugurtha,regele Numidiei.Aici dovedeste calitati militare de exceptie,fiind un comandant rece,siret si foarte indraznet,Caius Marius fiind incantat de calitatile acelui tanar de 30 de ani.

Lucius Cornelius Sulla parcurge cursus honorum nu din ambitii politice sau militare,ci din orgoliul sau de aristocrat sarac,dornic de o imbogatre rapida. Intra in conflict cu Caius Marius pentru comanda armatelor impotriva lui Mithriades IV,regele Pontului,pentru ca Mithriades trecuse in Grecia,asediata si cucereste mai intai Atena,lasand-o ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 15kb
Downloads: 2323
Materia: Istorie

Tacitus Publius Cornelius

Devine sub Dominiţian praetor (anul 88), iar în timpul lui Nerva consul suffect (anul 97). În anul 100 apare public ca acuzator împreună cu prietenul său Plinius cel Tânar, în procesul intentat fostului guvernator al provinciei Asia, Marius Pris- cus. Îşi incheie cariera ca guvernator al provinciei Asia in 112.
Tacitus îşi publică primele două scrieri de dimensiuni reduse în anul 98 la scurt timp după ocuparea tronului de către Traian.

O altă operă importantă este ‘De origine et stilu Germanorum’ o monografie etnografică, o operă unică în literatura latină, pre- zentând condiţiile geografice ale regiunilor de dincolo de Rin şi Dunăre, originea şi modul de viaţă al germanilor, iar în partea a doua oferă o descriere a principalelor triburi.

‘Dialogus de oratoribus’ a fost dedicată consulului din anul 102 Fabius Iuluis, scierea de ...

Alte referate despre: tacitus publius cornelius, bibliografie tacitus publius cornelius, tacitus publius cornelius viata si opera

Caius Iulius Caesar Octavianus

Antonius s-a unit cu Lepidus in Gallia,pe care acesta o administra inca din anul 44 i.Hr.Senatul nu avea posibilitatea sa lupte impotriva acestei coalitii,cu atat mai mult cu cat si relatiile cu Octavian ajunsesera la o ruptura definitiva.Refuzul senatului de a-l alege consul a fost pretextul pentru trecerea la actiune: mostenitorul lui Caesar a pornit cu legiunile sale impotriva Romei pe care a cucerit-o fara nici o lupta,dupa care a reusit fara greutate sa fie ales consul si
a facut sa se voteze o lege speciala cu privire la pedepsirea asasinilor lui Caesar.

Alte referate despre: caius iulius caesar octavianus, fiica lui august caius iulius caesar octavianus augustus, caius iulius caesar octavianus augustus

Cornelius Nepos

Dintre operele pierdute avem informatii despre urmatoarele : Cronicele (chronica), in trei carti, elogiate de Catullus; continutul lor nu il cunoastem. Apoi Exempla, in cinci carti, care par a fii reunit anecdote cu caracter moral referitoare la obiceiurile si proverbele romanilor din vechime.

Alte referate despre: cornelius nepos, cornelius nepos referat, publius cornelius tacitus

Gaius Iulius Caesar

In jurul anului 75, Caesar a scris o tragedie intitulata Oedipus,probabil in greaca,asa cum era si Elogiul lui Hercule (care nu se stie daca a fost scris de el sau nu), precum si o culegere de "cuvinte celebre" a carei redactare a continuat-o pana in ultimii ani ai vietii.

Caesar se interesa de problemele de limba,poate sub influenta profesorului sau,dar fara indoiala,si pentru ca niciodata nu a incercat sa creada ca una dintre valorile cele mai sigura ale spiritului roman este crearea unui roman capabil sa exprime,cu precizie,claritate si eleganta,ideile aparute de-a lungul vremii. Intuim la el dorinta de a reduce uzajul lingvistic la cateva principii inteligibile, mai mult sau mai putin rationale.

In acest spirit,compune,in anul 54, pe cand traversa Alpii pentru a reveni in Gallia,doua carti De analogia dedicate lui Cicero.Caesar folosea drept regula uzajul vorbirii nu numai in ceea ce priveste sintaxa,ci si in primul rand pentru alegerea cuvintelor,refuzand termenii inuzitati ...

Alte referate despre: gaius iulius caesar, gaius iulius caesar referat, gaius iulius caesar viata si opera

Tema familiei intr-un text narativ - Morometii de Marin Preda

În literatura română, tema familiei este predilectă în literatura realistă. Una dintre operele literare narative ce abordează acestă temă este romanul “Moromeţii”, al lui Marin Preda. Pregătit de nuvele care prefigurează motive, întamplări şi personaje din roman, “Moromeţii” este publicat în două volume, elaborate la 12 ani distanţă: volumul I, 1955, volumul al doilea, 1967. Prima realitate scriitoricească a rămas constantă în opera lui Marin Preda, cea rurala, a satului românesc din Câmpia Dunării.

În primul volum al romanului, tema familiei este mai precis conturată. Acţiunea se petrece într-un sat din Câmpia Dunării, în preajma celui de- al doilea război mondial. ...

Alte referate despre: tema familiei intr-un text narativ - morometii de marin preda, conditia taranului intr-un text narativ morometii de marin preda, tema familia intr-un text narativ amintiri din copilarie si morometii

Despre fericire

Răspunsul se cere a fi afirmativ nu în speranţa unei atingeri întârziate a acestui ideal, ci pentru menţinerea puterii noastre de a continua să trăim în deplinătatea facultăţilor noastre mintale. Închipuiţi-vă o lume în care toţi sunt conştienţi că fericirea este imposibil de atins, conştienţi de faptul că este posibilă doar atingerea unui surogat al fericirii, o lume care nu poate trăi fără certitudini şi fără speranţe, care nu suportă şi nu acceptă surogatul. Este adevărat că aveţi în imagine o lume de nebuni adânciţi în depresie, o lume care nu ştie nici măcar să zâmbească?

Alte referate despre: fericirea, printul fericit, text argumentativ despre fericire

Influentele familiei in comportamentul consumatorului

Familia nucleara este grupul format din tata, mama si copiii care traiesc impreuna cu parintii. Familia extinsa include familia nucleara la care se adauga alte rude, cum ar fi bunici, unchi si matuse, veri si cumnati. Acest tip de familii format, uneori, din trei generatii, care o data a fost cea mai reprezentativa in multe tari ale lumii, si-a redus ponderea in ultimii ani in favoarea separarii parintilor de copiii adulti. Familia in care cineva este nascut este numita familia de orientare, in timp ce familia stabilita prin casatorie este familia de procreare.

Alte referate despre: influenta familiei asupra comportamentului consumatorului, influenta familiei asupra comportamentului consumatorilor, influenta culturii asupra comportamentului consumatorului

Familie si educatie in societatile preindustriale

Durata copilariei pare a fi fost redusa la perioada cea mai fragila, dupa care copilul era asimilat calitativ adultilor, participand la munca si la jocuri alaturi de acestia. Nu existau etape intermediare intre cele doua stadii ale vietii.

Alte referate despre: familie si educatie in societatile preindustriale, rolul familiei in educatia copilului, rolul familiei in educatia copiilor

Dreptul familiei

2. În cazul în care unul dintre soti ridica o constructie pe terenul
proprietatea celuilalt sot,fara consimtamântul acestuia sau
împotriva vointei sotului proprietar:

Alte referate despre: dreptul familiei, dreptul familiei referat, referat dreptul familiei

Abordarea disciplinara a familiei

Abordarea disciplinara a familiei
Drept obiective am avut analizarea motivatiei adolescentilor pentru studiul limbilor straine, posibilitatea terapeutica de detasare fata de comportamentele de pana atunci, elaborarea curiculelor specifice si a ghidurilor de conversatie in diverse domenii, acesibile tinerilor saraci precum si implementarea, monitorizarea, evaluarea si analiza performantelor.

Alte referate despre: abordarea disciplinara a familiei, abordarea sociologica a familiei, abordare disciplinara

Problematica conflictului in familie,in psihologia contemporana

Nici nu este nevoie să privim în trecutul istoric îndepărtat şi furtunos pentru a găsi exemple – este îndeajuns să ne amintim viaţa noastră şi tot ceea ce a avut loc în acest răstimp scurt înăuntrul şi în afara noastră.Fericirea – şi anume aşa de apropiată nouă cea proprie, şi aşa de ademenitoare, luminoasă socioumană – nu o putem vedea altfel, decît într-o existenţă neconflictuală, în armonia sufletească generală şi proprie. Conflictul însă inevitabil include în sine dezarmonia, ciocnire, privaţiune, durere şi chinuri, şi de acum deaceea nu poate face parte din sfera fericirii.

Alte referate despre: problematica conflictului in familie in psihologia contemporana, www referate ro problematica conflictului in familie, problematica psihologiei contemporane

Despre fericire

Despre fericire
In stabilirea posibilatii, imposibilitatii sau a absurditatii atingerii idealului fericirii au purces filosofi, clerici si chiar oameni simpli inca de la “inceputuri”. Afirmatia ca aceste “inceputuri” coincid cu inceputurile filosofiei ar fi o calomnie pentru ca nu se poate afirma ca, discutand despre fericire, discipolii lui Cristos o discutau din punct de vedere filosofic.
Despre fericire

Alte referate despre: printul fericit rezumat, despre fericire, rezumat printul fericit

Distributia rolurilor in familia moldoveneasca

Actualitatea temei mai rerzită şi în faptul că familia a suferit modificări profunde la relaţiilor dintre membrii ei. S-a trecut de la familia tradiţională la cea modernă. Au avut loc schimbări în cadrul funcţiilor familiei şi în distribuirea rolurilor conjugale. Soţul nu mai este considerat singurul care contribuie la bugetul familia. Soţia în ziua de astăzi are grijă nu numai de familie dar mai este încadrată în câmpul muncii.

Alte referate despre: familia moldoveneasca, distributia rolurilor in familie, distributia rolurilor a familiei

Familia ca sistem

Interactiunile sunt fenomene de tipul "aici si acum", in timp ce relatiile presupun continuitate in timp. Relatiile sunt afaceri in doua sensuri. Socializarea copiilor nu este un proces intr-un singur sens, de la parinte la copil, ci este un proces in doua sensuri
( de la parinte la copil si de la copil la parinte), pentru ca, efectul pe care il au copiii asupra parintilor este la fel de mare, chiar daca este diferit, ca si efectul parinte- copil.

Alte referate despre: tema familiei in mara si tren de placere, familia mea, tema familia in romanul mara
Referate afisate : 15
Medie note: 8.12 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK