O mie si una de nopti rezumat

Moartea lui Stalin

Motto: «Teroarea este domnia oamenilor
care sunt ei insisi terorizati»
Frederic Engels

Iulie 1952

Suntem in 1952. Intr-un sfert de secol de cand e la putere, nimeni n-a auzit inca despre vreun foc de arma tras impotriva lui Stalin. Cu toate acestea, de la an la an, precautiile care se iau sunt din ce in ce mai perfectionate.
Lumea crede ca Stalin traieste la Kremlin. Sunt aproape 20 de ani de cand acest lucru nu mai este adevarat. Domiciliul este vila sa, aproape de Kunţevo. Doar ca presa, poetii, cinematograful, o iconografie obsedanta continua sa asocieze numele si imaginea sa cu cea a vechii citatele cu peretii rosii — cadru mai demn pentru un erou decat acela al unei vile de la periferie. In noaptea aceasta, ca in fiecare noapte, o fereastra va ramane luminata pana in zori in marea cladire gouvernamentala din Kremlin, visibila dinspre Piata Rosie. Trecatorii intarziati vor privi cu respect aceasta pata de lumina si vor gandi: «Traieste, gandeste si ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 33kb
Downloads: 11
Materia: Istorie

Iosif Vissarionovici Stalin

Implicarea lui Stalin in miscarea socialista, (pentru a fi mai exacti, in acea ramura care mai tarziu se va transforma in miscarea comunista), a inceput in seminar, de unde a fost exmatriculat in 1899 dupa ce nu s-a prezentat la examenele programate. El a lucrat timp de un deceniu ca ilegalist in Caucaz, fiind arestat in mai multe randuri si in cele din urma exilat in Siberia intre 1902 si 1917. El a aderat la doctrina lui V.I. Lenin, doctrina unui partid puternic centralizat al "revolutionarilor profesionisti". Experienta sa practica l-a facut util partidului bolsevic, fiind ales in Comitetul Central in ianuarie 1912. Unii istorici au afirmat ca in aceasta perioada Stalin era de fapt spion tarist infiltrat in partidul bolsevic, dar nu exista documente de incredere care sa ateste acest fapt. In 1913 el a adoptat numele Stalin, ceea ce inseamna "de otel" in rusa.

Alte referate despre: iosif vissarionovici stalin, iosif vissarionovici stalin referat, iosif vissarionovici stalin biografie

Iosif Vissarionovici Stalin

Stalin a rămas la putere pe tot parcursul celui de- al doilea război mondial, şi după încheierea acestuia, până la moartea sa. Regimul său de ideologie marxist-leninistă este adeseori numit stalinism.

Alte referate despre: referat iosif vissarionovici stalin, despre iosif vissarionovici stalin, rolul lui iosif vissarionovici stalin

Iosif Stalin

Iosif Stalin - Nascut Iosif Vissarionovici Djugasvili la 21 decembrie 1879 in orasul Gori din Georgia, in Caucaz, Stalin a fost terorizat in copilarie de tatal sau alcoolic, un cizmar saracit. Dupa moartea tatalui, copilul de 11 ani avea sa fie rasfatat de mama sa care il iubea exagerat de mult, visand sa faca din el un preot ortodox.

Alte referate despre: iosif stalin, iosif stalin biografie, iosif stalin referat

Esecul comunismului

Opera lui Marx este formata din trei parti mari: 1) conceptia filosofica; 2) teoria economica; 3) doctrina politica.
Deoarece în practica partidele comuniste au pretins ca aplica doctrina politica ("socialismul stiintific"), ma voi ocupa doar de a treia componenta a marxismului.

Alte referate despre: esecul comunismului, esecul comunismului si unificarea germaniei, esecul comunismului referat

Revolutia din Ungaria 1956

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe ungar a trimis ambasadei sovietice o Notă în care se arăta că, din cauza fluxului de trupe sovietice în Ungaria, guvernul maghiar va denunţa imediat Tratatul de la Varşovia. Nici Statele Unite, nici aliaţii europeni nu au căutat să determine Naţiunile Unite să analizeze mesajul lui Imre Nagy în regim de urgenţă. Era cunoscut faptul că sovieticii nu erau cei mai receptivi la ideea de moderaţie. La 2 noiembrie, Imre Nagy i-a reproşat lui Iuri Andropov care era pe atunci ambasador la Budapesta, atitudinea ostilă a sovieticilor, insensibili la cererile maghiarilor de retragere a trupelor.

Alte referate despre: revolutia din ungaria 1956, referat revolutia din ungaria 1956, implicarea romaniei in revolutia din ungaria 1956

Romania in Tratatul de la Varsovia

In timpul crizei cehoslovace, din primavara si vara lui 1968, Nicolae Ceausescu a actionat energic si curajos in condamnarea presiunilor exercitate de Kremlin si satelitii sai impotriva echipei lui Alexandrer Dubcek. Condamnarea raspicata a interventiei in celebrul miting din Piata Palatului, la 21 august 1968, i-a adus lui Nicolae Ceausescu un imens sprijin popular si un mare prestigiu international.

Alte referate despre: tratatul de la varsovia, romania si tratatul de la varsovia, romania in tratatul de la varsovia

Bauhaus - Ludwig Mies van der Rohe

El înfiinţează revista “G” (Gestaltung – crearea formei), participă la activitatea mişcării De Stijl şi conduce, între1921-1925, secţia de arhitectură a Grupului Noiembrie. Suferă şi el influenţa expresionismului, care se face simţită în Monumentul în memoria lui Karl Leibknecht şi a Rosei Luxemburg (1925). Afinităţile lui Mies merg însă mai mult spre tendinţele mişcării olandeze. Casa Wolf de la Guben (1925), prin planul ei liber, prin modul de articulare a volumelor, prin jocul plastic de planuri ca şi prin materialul folosit (cărămidă aparentă), reflectă estetica grupului De Stijl.

Alte referate despre: ludwig mies van der rohe, mies van der rohe, arhitect mies van der rohe

Izvorul noptii de Lucian Blaga

Argumentarea poeziei Izvorul noptii de Lucian Blaga
Poezia *Izvorul noptii*,este un bun motiv al poetului de a-şi exprima sentimentele (în mod direct),de admiraţie a ochilor fetei.

Alte referate despre: izvorul noptii de lucian blaga comentariu, izvorul noptii de lucian blaga, comentariu izvorul noptii de lucian blaga

Izvorul noptii - date despre opera

Izvorul noptii - date despre opera, poezia este inclusa in volumul de debut "Poemele luminii" din 1919. "Izvorul noptii",dupa cum releva antonimia lumina-intuneric,sugerata chiar de titlu,este o poezie a iubirii in maniera blagiana,fapt accentuat de titlul volumului in care se afla aceste versuri,"Poemele luminii".

Alte referate despre: izvorul noptii date despre opera, izvorul noptii date, izvorul noptii data aparitiei

Comparatie intre poeziile Lacul, Emotie de Toamna si Izvorul Noptii

In strofele II si IV este surprins momentul plimbarii pe lac in imaginatia eului liric. Atmosfera de intimidate este redata prin cuvintele “luntrea mica”. Apa devine faptasa bucuriei indragostitilor, tot odata ea si o imagine auditiva “Unduioasa apa sune”.

Alte referate despre: comparatie intre poeziile lacul emotie de toamna si izvorul noptii, comparatie inte poeziile lacul emotie de toamna si izvorul noptii, eul liric in poeziile lacul emotie de toamna si izvorul noptii

Izvorul noptii de Lucian Blaga

Izvorul noptii de Lucian Blaga - Lucian Blaga (1895-1961) o personalitate reprezentativa a epocii contemporane transcrie in poeziile sale stãri sufletesti si gandirii intense asupra vietii. “Izvorul noptii” este o poezie de dragoste, ce reprezinta o chemare cãtre persoana iubitã.Izvorul noptii de Lucian Blaga

Alte referate despre: izvorul noptii de lucian blaga opera lirica, izvorul noptii de lucian blaga argumentare, izvorul noptii de lucian blaga demonstratie

Izvorul Noptii de Lucian Blaga - argumentare

Izvorul Noptii de Lucian Blaga - argumentare - In fraza, poetul constata frumusetea ochilor iubitei iar in propozitia dezvoltata se constituie o concluzie fireasca la afirmatiile din prima parte. Poezia debuteaza cu o invocatie retorica, exprimata printr-un substantivprovenit prin conversiune dintr-un adjectiv si care pune in valoare insusirea cea mai importanata a finite iubite, adica frumusetea. Culoarea ochilor, admirati seara, ii pare indragostitului o sursa de mister, “sunt izvorul”.

Alte referate despre: izvorul noptii de lucian blaga-argumentare, izvorul noptii de lucian blaga argumentare ca apartine genului liric, izvorul noptii de lucian blaga argumentare ca este opera lirica

Izvorul Nopti

Observãm, astfel, cã poezia se deschide şi se închide tot cu o invocaţie. Trãirea este potenţatã de “îmi pare”. Ochii iubitei devin simbolul central al poeziei. Ei reprezintã în context atât frumuseţea fizicã, cât şi frumuseţea sufleteascã, ochii fiind o oglindã a sufletului.

Alte referate despre: izvorul noptii, izvorul noptii comentariu, izvorul noptii lucian blaga comentariu

Izvorul noptii - Lucian Blaga

Universul liric porneste din momentul semnificativ al anului 1919, an in care avea sa aduca debutul in volum, prin “Poemele luminii”Poemele din volumul “Poemele luminii” sugereaza liniste (Lumina, Linistea), tristete (Melancolie), frica de moarte (Fiorul, Liniste, Gorunul), dragoste (Frumoase maini, Izvorul noptii, Dorul).In “Poemele luminii”, fiecare clipa traita poarta o posibila revelatie.Dragostea, in viziunea lui Lucian Blaga, este calea fundamentala de patrundere in misterele luminii, asa cum declara in “Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”

Alte referate despre: izvorul noptii lucian blaga, izvorul noptii-lucian blaga, comentariu izvorul noptii lucian blaga

Izvorul noptii de Lucian Blaga

Contrastul dintre negrul ochilor şi lumina care aureolează iubirea este realizat printr-un oximoron, adică alăturarea a două cuvinte cu sens contradictoriu, care formează însă un tot indestructibil, sentimentul profund de iubire: „aşa de negri” în opoziţie cu „lumina mea”.

Poezia conţine şi inversiunile „ţi-s ochii”, „tainic curge noaptea”, „aşa-s de negri ochii tăi”, care amplifică starea de extaz, de încântare a eului liric pentru misterul iubirii.

Prozodia. Poezia nu este structurată în strofe, metrica este variabilă, versurile de 3 silabe alternând cu cele de 12. Ritmul şi rima lipsesc, iar muzicalitatea este dată de pauze dirijate de emoţia poetului.

Alte referate despre: izvorul noptii de lucian blaga rezumat, izvorul nopti de lucian blaga, izvorul noptii de lucian blaga genul liric

Argumentare Izvorul noptii - Blaga

Frumoaso,
ţi-s ochii-aşa de negri încât seara
când stau culcat cu capu-n poala ta
îmi pare
că ochii tăi, adâncii, sunt izvorul
din care tainic curge noaptea peste văi
şi peste munţi şi peste şesuri,
acoperind pământul
c-o mare de-ntuneric.
Aşa-s de negri ochii tăi,
lumina mea.

Alte referate despre: argumenta izvorul noptii blaga, argumentare izvorul noptii blaga, argumentare izvorul noptii de lucian blaga
Referate afisate : 17
Medie note: 8.28 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK