O sama de cuvinte legenda 3

O sama de cuvinte de Ion Neculce

, de oameni vechi şi bătrîni, şi în letopiseţu nu sunt scrise, ce s-au scris aice, după domnia lui Ştefăniţă-vodă, înaintea domniii Dabijii-vodă.. Deci cine va ceti şi le va crede, bine va fi, iară cine nu le va crede, iară va fi bine; cine precum îi va fi voia, aşa va face.
I. Ştefan-vodă cel Bun, luand domnia Moldovii şi viind turcii in dzilele lui să treacă în Moldova la Galaţi, i-au bătut foarte rău pre turci si au luat si Cetatea Albă şi Chilia de la turci. Apoi mai pe urma iar le-au luat turcii aceste doao cetaţi. şi în cîteva rînduri s-au bătut Ştefan-vodă cu turcii. Iar cînd s-au bătut la Razboieni, atunce s-au aşedzat turcii cu Ştefan-vodă. Şi le-au dat hotar şi olat Bugeacul şi au făcut pace, şi turcii apoi au adus tătarî din Crîm şi i-au aşedzat în Bugeac, carii stau şi pînă astădzi, precum au aşedzat şi la Hotin lipcani.
II. Ştefan-vodă cel Bun multe războaie au bătut. Şi aşe să aude din oameni vechi şi bătrîni ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 39kb
Downloads: 22
Materia: Romana

Ion Neculce

Întreaga istorie a lui Neculce se transforma, astfel, dintr-o însiruire de evenimente intr-o galerie de portrete, de caractere umane prezentate "cu virtutile si lipsurile lor particulare, dar esentiale" (cf. Chitimia, I. C., Probleme de baza ale literaturii române vechi, Bucuresti, Ed. Academiei R. S. R., 1972, p. 322); se poate vorbi de un soi de caracterologie axată pe virtutile umane, ceea ce ni-l dezvăluie pe Neculce ca fiind mai putin un istoric al vremurilor vechi, ci, mai degrabă, un clasic al artei literare. Sub acest aspect se cuvine făcută o analiza mai detaliata.

Alte referate despre: ion neculce, ion neculce o sama de cuvinte, o sama de cuvinte de ion neculce

Ion Neculce

A fost un boier moldovean dupa mama dar de origine modesta dupa tata fiind influentat mai mult dinspre ramura materna (a ramas de timpuriu orfan de tata), ceea ce il determina pe G. Calinescu sa spuna ca Neculce „apartine unei boierii solide” . Viitorul cronicar – crescut in vremuri tulburi pentru Moldova atacata de turci sau tatari – pleaca cu bunica din partea mamei intree 1686-1690 in Tara Romaneasca , de „raul lesilor” , invata carte pe apucate dar face o serioasa scoala a vietii . In Tara Romaneasca o deosebita influenta benefica asupra lui Neculce a avut-o educatia umanista a unchiului sau , Constantin Cantacuzino.

Alte referate despre: ion neculce letopisetul tarii moldovei, o sama de cuvinte de ion neculce rezumat, ion neculce o sama de cuvinte rezumat

Umanisti romani

Are sensul obiectivitatii si nu foloseste stirile care nu”se tocmesc”,precum anuieste conceptual de traditie,de vreme ce socoteste ca o natie fara istorie s-ar asemana “hiarelor si dobitoacelor celor mute si fara de minte”.Este evolutionism de istorie ,in sensul biologic,admitand ca orice natie(azi am zice civilizatie)are o”incepatura “,un”adios”si o “scadere”.

Alte referate despre: umanismul, umanismul romanesc, umanismul si renasterea

Ion Neculce - date generale

În 1693, graţie altui unchi, Iordache Cantacuzino, mare domnitor sub Constantin Ducã Vodã, I. Neculce primeşte slujba de postelnicel sau postelnic(funcţia presupune îngrijirea domnitorului).Treptat devine un om politic important, fiind în permanenţa în rãndul dregãtorilor moldoveni. A fost investit cu funcţii speciale şi I s-a acordat multã încredere, în special în timpul domniei lui Dumitrie Cantemir(cu a cãrui sorã a fost cãsãtorit) a fost făcut mare hatman de către Dimitrie Cantemir, la trecerea acestuia de partea lui Petru cel Mare şi a luat parte la războiul ruşilor cu turcii în lupta de la Stãnileşti(1711).

Alte referate despre: ion neculce date biografice, ion neculce date generale, date despre ion neculce

Contriburia G. Ureche, Miron Costin, Ion Neculce

Grigore Ureche a fost primul cronicar moldovean de seama, a carui opera a ajuns pana la noi. Dintre scrierile lui amintin:"Letopisetul Tarii Moldovei de cand s-au descalecat tara si de cursul anilor si de viata domnilor care scrie de la Dragos pana la Aron-voda ". Compozitia cronicarului dovedeste calitati remarcabile atat in privinta organizarii informatiilor de care a dispus, cat si sub aspectul intrebuintarii elementelor lingvistice. Ion Neculce a fost un cronicar moldovean, mare boier care a ocupat diferite demnitati importante in perioada domniei lui Dimitrie Cantemir.

Alte referate despre: grigore ureche miron costin ion neculce, cronicarii grigore ureche miron costin ion neculce, cronicari gheorghe ureche miron costin ion neculce

Ion Neculce

Atunci cînd memorialiştii au avut posibilitatea de a cunoaşte în adîncime frămîntările unui personaj, îmbină portretul cu analiza. Astfel, cronicarii români au putut realiza uneori sondaje adînci în sufletul personalităţilor cunoscute.

Alte referate despre: letopisetul tarii moldovei ion neculce, ion neculce biografie, o sama de cuvinte ion neculce

Cuvinte de origine latina

Din acest punct de vedere,ea este in acelasi timp o realitate concreta si o abstractie stiintifica:latina ,,vulgara”era vorbita realmente si era unitara-in sensul pe care il voi expune mai jos-,dar,pentru a-i defini trasaturile,e necesara neglijarea a tot ce,atat pe plan sincronic cat si diacronic,contravine,prin forta lucrurilor,acestei unitati.

Limba latina,,vulgara”este aspectul vorbit al latinei,opunandu-se astfel latinei scrise. Acest element al definitiei este insa vag, deoarece,pe de o parte,felul de a vorbi difera dupa gradul de cultura, indeletniciri. Situatie concreta,iar,pe de alta parte,;limba vorbita este mai expusa inovatiilor decat cea scrisa,evolutia ei fiind de aceea mai rapida.notiunile nu vor trebui deci precizate din punct de vedere social si cronologic.E de amintit ca numeroase trasaturi inovatoare din domeniul foneticii,sintaxei si lexicului erau comune latinei vorbite de toate paturile sociale.

Alte referate despre: cuvinte de origine latina, cuvinte cu origine latina, cuvinte de origine latina in limba romana

Legenda Martisorului

Referat despre Legenda Martisorului
Sarbatoarea Martisorului este un simbol al renasterii naturii si al tuturor sperantelor,al reinnoirilor,caci e la inceput de primavara, anotimpul inverzirii si infloririi.Din vremuri stravechi,Martisorul era contata pentru ca primavara ce vine sa aduca rod bogat si pentru ca fetele sa aiba noroc.Traditia vine din timpuri preistorice,netinind de crestinism,si o putem considera una dintre cele maai frumoase datini ale poporului nostru.

Alte referate despre: legenda martisorului, legenda martisorului in engleza, legenda martisorului rezumat

Literatura - arta a cuvintului

Simbolul figurat ii arata cititorului ca el se afla in fata unui fenomen linguistic care se evidentiaza pentru propria sa valoare. Mesajul textului atragindui atentia receptorului ca este in fata unei comunicari neobisnuite.

Alte referate despre: literatura arta a cuvintului, literatura - arta a cuvintului, literatura-arta a cuvintului

Miracolul cuvintelor in viata mea

Spre exemplu, dacă eşti atent la ce exprimă emoţional cuvintele tale atunci cînd vorbeşti despre "dragoste" sau "optimism", poate vei observa că te simţi entuziast, înaripat, plin de viaţă şi de bucurie; ai face orice ca să păstrezi această stare de bine şi ţi-ar plăcea să petreci cît mai mult timp în preajma oamenilor care au o asemenea percepţie frumoasă despre viaţă.

Alte referate despre: miracolul cuvintelor in viata mea, eseu miracolul cuvintelor in viata mea, miracolul cuvintelor in viata mea eseu

Arta cuvintului - Nasterea stilisticii

In Arta cuvintului la Eminescu, practic - primul studiu caracostian de stilistica, proiectul teoretic se vede conturat deja pe deplin, in ceea ce priveste "noua stiinta". Pentru desfasurarea cronologica a operei lui Caracostea, Arta cuvintului reprezinta un studiu de maturitate, un "liman" atins dupa exercitiul criticii genetice (cu Personalitatea lui Eminescu, publicat in 1926), al tipologiei folclorice si al literaturii comparate (1929: Lenore. O problema de literatura comparata si de folclor, 1931-33: Balada populara romana).

Alte referate despre: tudor arghezi scrisoare cu tibisirul arta cuvintului, literatura arta cuvintului, arta cuvintului

Betia de cuvinte - eseu

Titu Maiorescu avea, din toate punctele de vedere, autoritatea să ducă această ofensivă, deoarece stilul scrierilor sale, în mare majoritate polemice, împotriva atâtor direcţii greşite ale culturii noastre din acea vreme, vădeşte rigoare, economie de mijloace, rostiri sentenţioase, un vocabular care nu ceda curentelor lingvistice artificiale din acea vreme.

Alte referate despre: betia de cuvinte eseu, studi critice betia de cuvinte eseu, betia de cuvinte eseu literar

Cuvinte in limba engleza folosite in mediul economic

Cuvinte in limba engleza folosite in mediul economic
• Borrower=a person or group that obtains funds from a lender for a particular period of time. They assume
legal obligations for the repayment of the load principal plus interest.
• Cash in hand= the amount of money held in the form of notes and coins by a person or business.
• Funding=the means of raising cash to invest in earning assets; banks fund their assets with deposit and non-deposit liabilities.
• Globalisation=the internalisation of financial institutions and markets.
• Hedge Fund=private investment partnership or an offshore investment corporation in which the general partner has made a substantial personal investment in order to invest in many markets; this funds often take large risks and speculative strategies.
• Leverage=the use of debt financing by a firm.

Alte referate despre: cuvinte folosite in mediul economic, cuvinte din limba engleza folosite in mediul juridic, cuvinte in limba engleza folosite in domeniul economic

Dictionar de cuvinte din domeniul chimie

Dictionar de cuvinte din domeniul chimie
Coroziune orice proces de distrugere chimică a metalelor sub acţiunea mediului înconjurător. Ductilitatea- proprietatea metalelor de a fi trase in fire; Duritate proprietate a metalelor care constă la reyistenţa metalelor la acţiunea unor forţe exterioare. Fier- Metal din grupa 8b care este conţinut in oţel şi fontă.; Filieră- Dispozitiv prin care metalele sunt trase în fire.

Alte referate despre: dictionar de cuvinte, dictionar de cuvinte istorice, dictionar de cuvinte neologice

KING ARTHUR ` S LEGEND

Arthurian Legend , group of tales that developed in the Dark Ages concerning Arthur , semihistorical king of the Britons , and his knights . The legend is a complex weaving of ancient Celtic mythology with later tradiditions around a core of possible historical authenticity .The earliest references to Arthur found in Welsh sources the poem , Y Gododdin ( c. 600 ) , histories written in Latin , in the 9th and 10th centuries , and tales in the Welsh story collection The Mabinogion (c. 1100 ) . In one of these tales Arthur's wife , Guinevere , and his knights Kay , Bedivere and Gawain make their appearance .

Alte referate despre: king arthur s legend, the legend of king arthur, king arthur legend

Din Legendele Olimpului - Zeus

Asfel Zeus a împărţit lumea în trei părţi, două părţi le – a dat celor doi fraţi, Poseidon şi Hades. Hades a luat ţinuturile subterane, Poseidon – zeu peste ape iar Zeus – cerul, adică a rămas stăpânul adevărat. Celor trei surori le – a dat şi lor puteri. Hestiei i – a dat focul, Demetra a luat bogăţia holdelor şi livezilor iar Hera, cea mai sfioasă dintre ele a devenit soţia lui Zeus.

Alte referate despre: legendele olimpului zeus, legendele olimpului zeus rezumat, legendele olimpului-zeus
Referate afisate : 17
Medie note: 8.49 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles