O scrisoare pierduta-tipuri de comic ff7f2

O scrisoare pierduta - personaje si comic

Ca opera dramatica “O scrisoare pierduta” de I.L.Caragiale este destinata reprezentarii sceniste .Piesa este alcatuita din patru acte ,fiecare fiind alcatuit dintr-un numara variabil de scene .

La baza unei comedii sta contrastul dintre aparente si realitate.Altfel spus sub pretextul unei scrisori de amor crtica coruptia,adulterul,demagogia,alegerile incorecte ,lipsa de onoare si neioalitatea ,vulgaritatea.

Capodopera dramaturgiei noastre „O scisoare pierduta” prezinta alegerile electorale dintr-un oras de provincie.Stefan Tipatescu:este tipul junelui prim, al primului amorez;traieste sentimentul abandonarii carierei in favoarea partidului;nu este lipsit de inteligenta, este instruit;uneori este nestapanit, impulsiv, violent;foloseste un limbaj corect, al unui om instruit;face abuzuri incalcand legea si accepta compromisuri;administreaza ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 10kb
Downloads: 2381
Materia: Romana

O scrisoare pierduta - momentele subiectului

Intriga o constituie pierderea unei scrisori de dragoste pe care Zoe o primise de la Tipatescu.Scisoare gasita de cetateanul turmentat ajunge la Catavencu seful gruparii politice adversare.

Alte referate despre: o scrisoare pierduta momentele subiectului, o scrisoare pierduta-momentele subiectului, o scrisoare pierduta momentele subiectului pe scurt

Comedia - O scrisoare pierduta

O scrisoare pierduta:O caracteristica a speciei o reprezintă acţiunea ce infatiseaza o întâmplare ce starneste rasul. Se conturează astfel comicul de situaţie prin surprinderea luptei electorale dintre Farfruidi si Catavencu, dar tot odată si prin pierderea repetata a unei scrisori de dragoste trimisa de Tipatescu soţiei lui Zaharia Trahanache, Zoe.

Intriga o reprezintă pierderea acestei scrisori de către Doamna Zoe Trahanache.
In desfasurarea acţiunii se prezintă parcursul acestei scrisori pe care o gaseste cetateanul turmentat si de la care o fura Catavencu. Ajunsa in mâinile acestuia devine obiect de şantaj politic, având in vedere ca avocatul era adversarul politic al prefectului si partidului aflat la guvernare.

Conflictul dramatic se amplifica prin apariţia unui nou candidat, trimis de la centrul partidului si anume Agamita Dandanache .Punctul culminant este atins in momentul in care , in cadrul sedintei electorale este anunţat numele noului candidat. ...

Alte referate despre: comedia o scrisoare pierduta, caracterizarea lui pristanda din comedia o scrisoare pierduta, demonstratie comedie o scrisoare pierduta

O scrisoare pierduta - sursele comicului

In piesa „O scrisoare pierduta” comicul are mai multe aspecte: de situatie, de intriga, de caracter, de limbaj si are drept scop sa reliefeze ca societatea burgheza este o parodie penibila.

Alte referate despre: o scrisoare pierduta sursele comicului, o scrisoare pierduta-sursele comicului, caragiale o scrisoare pierduta sursele comicului

O scrisoare pierduta

Genul dramatic cuprinde opera literare destinate spectacolului de teatru, ele sunt create nu pentru a fi citite ci pentru a fi prezentate pe o scena in fata spectatorilor. Speciile acestui gen sunt tragedia, drama si comedia. Aceste oper au o structura specifica, ele sunt alcatuite din acte, actele din scene si scenele din tablouri.

Alte referate despre: o scrisoare pierduta rezumat, o scrisoare pierduta rezumat pe acte, o scrisoare pierduta

O scrisoare pierduta

Titlul este format dintr-un substantiv comun, simplu, articulat cu articolul nehotărât „o scrisoare”, însoţit de un adjectiv, provenit din participiu „pierdută” care exprimă unul din mijloacele de şantaj folosite în lupta politică.
Tema acestei piese este aceea a luptei pentru putere care se îmbină cu tema adulterului (există triunghiul conjugal format din Zoe Trahanache – Zaharia Trahanache- Ştefan Tipătescu) şi a şantajului sentimental ( scisoarea de dragoste furată de Caţavencu de la cetăţeanul turmentat devine instrument de şantaj; la fel şi scrisoarea de dragoste găsită de Agamiţă Dandanache).
Locul acţiunii este reprezentat de capitala unui judeţ de munte, al cărui nume nu este precizat, ceea ce sugerează că farsa electorală este aceeaşi peste tot.

Alte referate despre: o scrisoare pierduta comentariu, rezumat o scrisoare pierduta, rezumat o scrisoare pierduta de ion luca caragiale

O scrisoare pierduta - caract personajelor

Zaharia Trahanache, nenea Zaharia, este tipul încornoratului dar şi al ticăitului (după trăsătura dominantă). El este un încornorat simpatic, deoarece refuză să creadă - din convingere, sau din „enteres” şi diplomaţie – în autenticitatea scrisorii de amor şi în adulterul soţiei.
După cum precizează autorul, Trahanache este „prezidentul Comitetul permanent, Comitetul electoral, Comitetul şcolar, Comitetul agricol şi al altor comitete şi comiţii”, el fiind unul dintre stâlpii locali ai partidului aflat la putere, alături de Farfuridii şi Brânzovenescu, aşa cum el însuşi pretinde.
Trăsătura dominantă este „ticăiala” (încetineala) ilustrată în atât de remarcabila formulă rostită şi în rarele momente de enervare „Aveţi puţinică răbdare !”, cât şi de la numele Trahanache, provenit de la „trahana”- o cocă moale, şi Zaharia care ne duce cu gândul la zahariseală, sugerând vertusitatea.
„Venerabilul”este ...

Alte referate despre: o scrisoare pierduta caracterele personajelor, o scrisoare pierduta caracterizarea personajelor, o scrisoare pierduta caracterizare personaje

O scrisoare pierduta - comicul

Societatea murdara descrisa de Caragiale , acum un secol este extrem de verosimila, si nechimbata in comparatie cu cea de azi.
Principiile , doctrinele, nu exista primeaza doar interesele personale.
Putem dovedi ca “O scrisoare pierduta” este o comedie daca respecta trasaturile unei comedi.
Este evident ca situatia operei este comica: toata aceasta agitatie , situatia compromitatoare ,mijloacele de santaj si amenintarile sunt o sursa de comic.
Comicul de nume are deasemenea o contributie importanta pentru ca ne ajuta la caracterizarea personajelor fiind, in majoritate nume comice, cu diferite conotatii , emblematice, sau elocvente.
De exemplu numele Zaharia Trahanache are o sonoritate comica de lungire si ne duce cu gandul la un tip senil, zaharisit ,greoi.
Numele de Farfuridi si Branzonenesu ,cuplu nedespartit,aduc o aluzie culinara ce sugereaza inferioritate si vulgaritate.
Pentru a contura mai bine tiparele comicului, nu trebuie omis comicul ...

Alte referate despre: o scrisoare pierduta comicul, o scrisoare pierduta comicul de nume, o scrisoare pierduta comicul de limbaj

O scrisoare pierduta (demonstratie)

Atmosfera este mascaradă, accentuată şi de muzica săltăreaţă condusă de Pristanda. Ca specie a genului dramatic, comedia este remarcabilă prin arta compoziţiei. Tehnica este cea a amplificării treptate a conflictului iniţial realizată prin trei procedee: repetiţie, evoluţia inversă şi interferenţa intereselor personajelor aflate în conflict.

Alte referate despre: o scrisoare pierduta demonstratie, o scrisoare pierduta demonstratie comedie, o scrisoare pierduta demonstratie ca apartine genului dramatic

O scrisoare pierduta

O scrisoare pierduta
Moare in 1912 la Berlin dar este adus si inhumat la cimitirul Bellu, alaturi de M. Eminescu. Comedia O scrisoare pierduta,citita mai intai intr-o sedinta a ,,Junimi’’ ,a avut premiera in 13 noiembrie 1884 pe scena Teatrului National din Bucuresti.De atunci piesa a fost jucata pe marile scene ale teatrelor din Romania si din strainatate pastrandu-si actualitatea si prospetimea.

Alte referate despre: comentariu o scrisoare pierduta, o scrisoare pierduta povestire, o scrisoare pierduta de ion luca caragiale

O scrisoare pierduta - sursele comicului

1.Comic al situatilor
Caragiale foloseste scheme tipice , modalitati cunoscute în literatura comica universala , cum ar fi încurcatura , confuzia , coincidenta , echi- vocul , revelatiile succesive , quiproquo - ul (= înlocuirea cuiva prin altcineva , substituirea , acumularea progresiva , repetitia ,evolutia inversa , interferenta ).

exemplu: - pierderea si gasirea scrisorii.
-aparitiile neasteptate ale cetateanului turmentat.
-prezenta unor grupuri insolite:
-triunghiul conjugal:Zoe,Trahanache si Tipatescu.
-cuplul Brânzovenescu - Farfuridi.
-diversele combinatii , de adversari.
-indicatiile de la centru privind alegerea lui Dandanache.
-confuzia facuta de Dandanache între identitatea lui Trahanache si a lui Tipatescu .

2.Comic de limbaj
a)provenit din incultura :
-greseli de vocabular -> deformari fonetice (famelie );
-etimologie populara -> scrofulosi ...

Alte referate despre: o scrisoare pierduta- sursele comicului, o scrisoare pierduta sursele comice, o scrisoare pierduta sursele comicului comicul de caracter si de nume

O scrisoare pierduta

O scrisoare pierduta.Tudor Vianu: Printr-un neasteptat dar al soartei în timp ce poezia româna câstiga în Eminescu expresia ei cea mai înalta, proza narativa si teatrul atinge acelasi nivel în Ion Luca Caragiale, un scriitor pe care-l îl înrudeste cu emulul sau în lirica aceeasi cult al cuvantului romanesc, pe care îl înzestreaza cu noi si mari puteri expresive. Un alt punct de convergenta (de întalnire) a celor doi mari clasici a literaturii române este atitudinea critica fata de societatea vremii, ruinarea satirica a institutiilor, moravurilor, defectelor societatii contenporane.O scrisoare pierduta

Alte referate despre: rezumat o scrisoare pierduta pe acte, o scrisoare pierduta povestire pe momentele subiectului, o scrisoare pierduta rezumat scurt

O scrisoare pierduta

O scrisoare pierduta.Nu întâmplător Caragiale plasează acţiunea în timpul alegerilor, pentru că în lupta pentru putere cade orice mască şi omul se arată aşa cum este în realitate, în stare de orice pentru a obţine puterea. Din această perspectivă lupta electorală nu este o luptă de principii, ci de interese personale. Suntem în anul de graţie 1883.

Alte referate despre: un exemplu de monolog in opera lirerara o scrisoare pierduta, o scrisoare pierduta comedie, o scrisoare pierduta povestirea pe momentele subiectului

O scrisoare pierduta - dramaturgie

Expozitiunea, din primele 2 scene ale actului intai , prin dialogul privind organizarea alegirilor, dintre prefect si politicianul Ghita Pristanda si monologul lui despre aceasta “grea misie” dezvoluie indentitatea mulotr personaje si faptul ca scrisoarea pierduta a ajuns la Nae Catavencu, liderul opozitiei demagog ,orgolios, misel, vulgar schimbator, prost, canalie, desi avocat acesata sties a o foloseasca asa cum a demonstreaza desfasurarea actiunii, pana in actul trei.

Mai intai “de nae” ii santajeaza cu publicarea scrisorii pe sotii Trahanache. Tipatescu afla si nelinistit, il “mobilizeaza” pe Ghita.Agiatatia la Catavencu si la prefect ii pune in actiune si pe Farfuridi si Brazovenescu, in cuplul comic de avocatii ironizati de autor prin nume limbaj, ticuri. Membrii ai partidului la putere primul dorindu-se candidat, cei doi discuta cu Tipatescu cu Trahanache, spre mirarea acestora auzind de tradarea pe prefect, apoi trimit la “Centru prin telegraf, o anonima cu ...

Alte referate despre: o scrisoare pierduta-dramaturgia, referate o scrisoare pierduta dramaturgie, rezumat o scrisoare pierduta dramaturgie

O scrisoare pierduta - demonstratie

O scrisoare pierduta:Un mare scriitor roman, vestit dramaturg si prozator Ion Luca Caragiale este numit de Bogdan Hasdeu un “Moliere al Romaniei. Opera sa este o adevarata fresca a societatii romanesti de la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX. Comedia se bucura de un real success pe scena Teatrului National jucata pentru prima data pe 13 noiembrie 1884. O scrisoare pierduta

Alte referate despre: o scrisoare pierduta demonstratie ca e comedie, o scrisoare pierduta demonstratie ca este comedie, o scrisoare pierduta demonstratie opera dramatica

O scrisoare pieduta

O alta sursa a comicului este rezolvarea conflictului. După o lupta inversunata intre cele doua tabere,castiga cel de-al treilea.Contrastul intre eforturile depuse si rezultatele obţinute starneste rasul.Comicul de limbaj este remarcabil in aceasta opera.Personajele sunt tipizate prin ticurile verbale(„Aveţi puţintica rabdare,stimabile”,”Dati-mi voie’).Pristanda dovedeşte lipsa de cultura si servilismul prin folosirea gresita a termenilor „renumeratie” in loc de „remuneratie”, „bampir” in loc de „vampir” si prin repetarea cuvantului „curat” pana la asocierea cu termeni opusi „curat murdar”.

Alte referate despre: o scrisoare pieduta, o scrisoare pieduta rezumat, o scrisoare pieduta comentariu

Scrisoarea III- versuri

N-au avut decît cu ochiul ori cu mîna semn a face
Şi Apusul îşi împinse toate neamurile-ncoace;
Pentru-a crucii biruinţă se mişcă rîuri-rîuri,
Ori din codrii răscolite,ori stîrnite din pustiuri;
Zguduind din pace-adîncă ale lumii începuturi,
Înegrind tot orizontul cu-a lor zeci de mii de scuturi,
Se mişcau îngrozitoare ca păduri de lănci şi săbii,
Tremură înspăimîntată marea de-ale lor corăbii!...
La Niscopole vazut-ai cîte tabere s-au strîns
Ca să steie înaintea-mi ca şi zidul neînvins.

Alte referate despre: scrisoarea iii versuri, referate scrisoarea iii versuri, versuri scrisoarea iii
Referate afisate : 17
Medie note: 8.52 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK