O zi din viata unui cetatean intrun stat totalitar

Regimul lui Gheorghe Gheorghiu Dej

30 august 1948 - a fost infiintata Securitatea;22 ianuarie 1949 - a luat nastere Militia 'populara', prin desfiintarea Politiei si Jandarmeriei.Partidele politice au fost desfiintate:la 30 iulie 1947 a fost dizolvat Partidul National Taranesc;Partidul National Liberal a fost desfiintat in acelasi an.

In numele luptei de clasa impotriva burgheziei au murit Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Lucian Blaga, Radu Rosetii.Fostii demnitari au fost inchisi, judecati ca 'dusmani ai poporului' si exterminati in lagare de munca si inchisori, la Sighet, Pitesti, Gherla, Aiud, Ramnicu Sarat, au fost torturati sau trimisi spre exterminare la Canalul Dunare-Marea Neagra. La Pitesti au fost 'reeducati' elevii si studentii.

La Canalul Dunare-Marea Neagra au fost inchisi 80.000 de oameni, multi murind din cauza conditiilor inumane.Gh. Gheorghiu Dej si-a inlaturat toti rivalii, Lucretiu Patrascanu fiind lichidat in 1954.In armata romana au intrat ofiteri sovietici ce supravegheau activitatea militarilor romani ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 12kb
Downloads: 1148
Materia: Istorie

Regimul comunist din Romania

În 20 februarie, primul lider comunist, Gheorghe Apostol a fost rănit, iar ca răspuns, patru zile mai târziu, câţiva bolşevici au deschis focul asupra unor manifestanţi pentru a impune prin forţă guvernul Groza, acest guvern instaurându-se după demisia generalului Rădescu, respectiv în data de 6 marie 1945.

Alte referate despre: regimul comunist in romania, regimul comunist, regimul comunist din romania

Regimurile totalitare

Spre deosebire de mişcările fasciste, partidele naziste şi comuniste se prezintă, înainte de cucerirea puterii, sub forma unor secte fanatice. Ele devin partide de masă abia după ce ajung la putere. Tot aşa, ideologiile totalitare nu mai întreţin nici un raport cu tradiţia gândirii şi practicii politice, de care se rup în mod radical.

Alte referate despre: regimuri totalitare, regimurile totalitare, regimuri totalitare in perioada interbelica

Regimul nationalist - Nicolae Ceausescu

Moartea lui Gheorghiu-Dej a pus problema succesiunii sale în conducerea P.M.R. Atunci, „educat” încă din 1952 pentru a „sluji” politica comunistă, Nicolae Ceauşescu vine la putere. Cu toate că acesta beneficiase de politica de destindere a lui Dej, Ceauşescu a atacat vehement pe fostul conducător, proclamându-se deschizătorul marii politici.

Alte referate despre: regimul lui nicolae ceausescu, regimul comunist nicolae ceausescu, romania sub regimul lui nicolae ceausescu

Regimul socialist totalitar in Romania (1948-1989)

In particular, mult mai interesante ne apar trimiterile cunoscute la tinutul dobrogean, inserate in faimosul plan sovietic, intitulat Problemele dezvoltarii economice a raioanelor dunarene din Romania, Bulgaria si URSS, elaborat de profesorul sovietic E. B. Valev si publicat in nr. 2/1964 al revistei Vestnik Moskovskogo Universiteta, revista universitatii "L. M. Lomonosov" din Moscova.

Alte referate despre: regimul socialist totalitar, romania in timpul regimului socialist totalitar, romania in perioada regimului totalitar 1948-1989

Romania si C A E R 1962 - 1964

În ceea ce priveşte economicul, la Plenara C.C. al P.M.R. din 26-28 noiembrie 1958, Gheorghe Gheorghiu-Dej a evocat necesitatea elaborării unui plan de perspectivă pentru dezvoltarea economiei româneşti. Acest lucru înseamnă elaborarea unui plan cu o durată mai lungă decât cea a planului cincinal.

Alte referate despre: romania si c a e r 1962-1964, criza rachetelor din cuba 1962, criza din marea caraibilor din 1962

Locul si rolul statului in evolutia economica a Romaniei (1859-1914)

Emigratia romana desfasoara o propaganda viguroasa in favoarea unirii ,incercand sa obtina sprijinul puterilor occidentale. Pornit ca o confruntare roso-turca, Razboiul Crimeii(1853-1856) devine, prin interventia statelor occidentale in favoarea Imperiului Otoman ,un razboi de interes european. Adunarea electiva a Moldovei alege in unanimitate ca domn pe colonelul Alexandru Ioan Cuza, participant la revolutia din 1848 si la lupta pentru Unirea Principatelor.Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza a fost interpretata de puterile garante ca o incalcare a Conventiei de la Paris .

Alte referate despre: locul si rolul statului in evolutia economica a romaniei 1859-1914, locul si rolul statului in evolutia economica a romaniei 1859 1914, locul si rolul statului in evolutia economica a rominiei 1859 1914

Regimuri totalitare

Regimurile totalitare au avut un mare impact asupra istoriei mondiale, impact care inca se mai simte in tarile cum sunt China sau Rusia . Ele se bazau pe forta, violenta si dictatura. Totalitarismul a avut perioada de glorie in perioada interbelica atunci când toate tarile erau derutate de primul război mondial, iar economia statelor învinse nu intrase in normal. Regimuri totalitare

Alte referate despre: regimuri totalitare referat, regimurile totalitare in perioada interbelica, regimuri totalitare si democratice

Onesti

Municipiul Onesti, asezat la confluenta Trotusului cu Oituzul, Casinul si Tazlaul, este astazi un oras modern, cu locuitori ce stapânesc diferite meserii, cu un înalt grad de cultura si civilizatie.

Alte referate despre: onesti, municipiul onesti, demnitate omenie onestitate valori in formarea individuala

Bugetul de stat si sistemul resurselor financiare publice

Bugetul de stat reprezinta o categorie fundamentala a stiintelor finantelor. Il putem aborda din punct de vedere juridic si economic.Sub aspectul sau juridic bugetul reprezinta un act prin care sunt prevazute si autorizate veniturile si cheltuielile anuale ale statului. Bugetul de stat prevede si autorizeaza in forma legislativa cheltuielile si resursele statului, avand character obligatoriu fiind supus aprobarii Parlamentului. Reprezinta un act de previziune a resurselor publice si a modului de utilizare a acestuia, elaborandu-se pe o perioada de un an. Legea bugetului de stat este influentata de conceptiile politice, economice si sociale specifice fiecarei perioade.

Alte referate despre: download free referat resursele financiare publice ale statului, resurse financiare publice in state membre europene, resursele financiare publice

Statia de epurare

Pentru evacuarea retinerilor colectate de grebla, se adopta mai multe solutii: una arecuratitorul articulat la cadru si prevazut cu amortizoare pneumatice, gen pompa de umflatcauciucuri, care elimina socul la caderea curatitorului dupa descarcarea greblei. Alta cucontragreutati la capatul unor brate scurte prinse solidar de curatitor, ceea ce permite pendularea si amortizarea caderii. Ultima solutie are curatitorul fixat de bratele greblei sicomandat de o greutate printr-un mecanism similar celui biela manivela; pozitia in spatiu a bratului greblei, pe de o parte, si tendinta greutatii sa coboare sub punctul de articulatie al parghiei, pe de alta, conduc la miscarea de curatire.25

Alte referate despre: statii de epurare, statii de epurare referat, statii de epurare rurale

Dreptul la viata in practica in C.E.D.O

La 4 noiembrie 1950, la Roma, reprezentantii a 13 guverne semneaza Conventia Europeana pentru "Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale ("Conventia"), care urma sa intre in vigoare la 3 septembrie 1953.Romania a ratificat Conventia Protocoalele sale aditionale prin Legea nr.30 din 18 mai 1994, publicata in "Monitorul Oficial" nr. 135 din 31 mai 1994.

Alte referate despre: dreptul la viata in practica cedo, dreptul la viata in practica c e d o, dreptul la viata in practica cedo referat

Inventarea pietelor capitaliste si a statelor-natiune

Odata cu formarea unui sistem educational, membrii societatii erau familiarizati cu notiunile de punctualitate, eficienta, program, disciplina si competitivitate. A crea cetateni productivi a devenit responsabilitatea principala a educatiei nationale in orice stat modern.Responsabilitatea statului-natiune era crearea unui mediu inconjurator rationalizat, care sa faciliteze schimbul liber de proprietate. Pentru aceasta se impunea existenta unui sistem avansat de supraveghere.

Alte referate despre: statul natiune, stat natiune, viitorul statului natiune

Rolul si functiile statului

Criteriul material vizand continutul nu se confunda cu caracterul juridic , care priveste forma, deoarece toata activitatea statala nu poate fi decat juridica.Criteriul formal, presupune a tine seama de specificul autoritatii care efectueaza activitatea statala, cat si forma actelor emise de acestea. Acest criteriu tine deci de forma data atat organului care trebuie sa desfasoare activitate, precum si forma pe care trebuie sa o imbrace activitatea statala.

Alte referate despre: functiile statului, functiile statului contemporan, functiile statului in turism

Proiect - Ciclu de viata al ambalajelor

ECV poate fi directionata pentru a reduce timpul necesar si in functie de scopul urmarit.ECV complete sunt cantitative si implica achizitionarea datelor masurate si a celor estimate pentru toate intrarile si iesirile.

Alte referate despre: ciclu de viata al verzei si al caisului, ciclu de viata al verzei, ciclu de viata cais si varza

Regimul totalitar in Romania

Daca se recurge totusi la o nuantare, se poate aprecia ca regimul cu duritatea cea mai excesiva a fost cel bolsevic al carui model a fost copiat de celelalte state comuniste, Uniunea Sovietica fiind forta conducatoare a lumii socialiste. Tot ca o nuantare trebuie mentionat cazul Iugoslaviei, care a respins atat modelul cat si tutela sovietica, regimul politic din aceasta tara, neavand aceeasi duritate, pastrand totodata legaturile cu Occidentul si lumea a treia.

Alte referate despre: regimul totalitar, regimul totalitar in romania, regim totalitar

Rolul statului in economie

Abordarea problematicii rolului Statului in economie nu se reduce la alegerea intre interventia guvernului sau respingerea oricarei interventii guvernamentale ci mai ales realizarea distinctiei clare intre:
-interventia necesara si benefica din punct de vedere economic si social;
-interventia arbitrara intr-un sistem in dezechilibru care aduce mai multa paguba decat castig intr-o economie nationala.

Alte referate despre: rolul statului in economie, rolul statului in economia de piata, statul si economia

Evolutia veniturilor si cheltuielilor bugetului asigurarilor sociale de stat

Astfel, la venituri, cresterea se estimeaza la aproape 9.000 milioane lei (cu 36,5%) si la cheltuieli cu peste 10.540 milioane lei (cu 45,88%). Aceste niveluri preliminate la VENITURI si CHELTUIELI reprezinta cele mai mari cresteri de la un an la altul realizate sub efectul situatiei favorabile in realizarea P.I.B., in special in primele 8 luni ale anului trecut si, respectiv, a importantelor cresteri a CHELTUIELILOR cu PENSIILE.

Alte referate despre: veniturile si cheltuirlile bugetului asigurarilor sociale de stat, veniturile si cheltuielile bugetului asiguratilor sociale de stat, clasificare cheltuielilor bugetului asigurarilor sociale de stat
Referate afisate : 18
Medie note: 8.11 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles