Obligatiile angajatorului

Obligatiile angajatiilor

Obligatiile angajatiilor
Contractul de muncă este un accord de voinţă realizat între o persoană fizică, salariat, şi un angajator, persoană fizică sau juridică. Din cuprinsul actelor normative în vigoare, dar si conform literaturii de specialitate contractul individual de muncă este un contract sinalagmatic.Aceasta inseamnă că fiecare parte are şi drepturi şi obligaţii.

Obligatiile angajatiilor
La încheierea contractului individual de muncă părţile sunt egale.După acest moment, prin semnarea contractului individual de muncă, salariatul îsi dă un acord general si prealabil în temeiul căruia se nasc raporturi de subordonare.Prin aseasta nu înseamnă că se încalcă principiul egalităţii de tratament faţa de toţi salariaţii şi angajatorii, principiu prevăzut în Codul Muncii. Cadrul general care reglementează obligaţiile salariaţilor îl reprezintă Codul Muncii.Astfel, art.39, alineatul(2) din Codul Muncii ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 15
Materia: Economie

Codul Muncii

Codul Muncii
Art. 10. - Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu. Art. 11. - Clauzele contractului individual de munca nu pot contine prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative ori prin contracte colective de munca. Art. 12. - (1) Contractul individual de munca se incheie pe durata nedeterminata.

Alte referate despre: codul muncii, referat codul muncii, codul muncii referat

Obligatiile profesionale ale comerciantilor

In registru copier se trece in ordine cronologica si in intregime continutul corespondentei trimisa de societate, cat si corespondenta primita in exercitiul comertului sau.Scrisorile, telegramele si celelalte documente de corespondenta trimise si primite se pot pastra, ele putand face dovada operatiunilor comerciale si a modului cum s-au derulat acestea .Registrul cartea mare prezinta un interes deosebit, deoarece el este indispensabil pentru tinerea contabilitatii in partida dubla 12112f519m ;.

Alte referate despre: obligatiile profesionale ale comerciantilor, obligatiile profesionale ale comerciantilor referat, obligatii profesionale

Fidelizarea angajatilor - Asigurarea de viata II

Tocmai de aceea, nevoia de siguranta, de stabilitate pe termen scurt, accentuata de conjuncturile economice trecute si prezente poate fi satisfacuta de componenta de protectie a politei de asigurare de viata, in timp ce pe termen lung, aceste nevoi sunt satisfacute de componenta de acumulare a produsului de asigurare. Aceste beneficii pentru angajat sunt accentuate odata cu tendinta de descentralizare a sistemului de pensii, si de aparitie a fondurilor private de pensii.

Alte referate despre: asigurarea de viata a persoanei angajate, asigurarea de viata referat, asigurarea de viata cel mai necesar tip de asigurare

Drepturi si datorii aferente salariatilor

Drepturi si datorii aferente salariatilor
Personalul angajat, forta de munca a acesteia, este principalul factor de productie care pune in actiune ceilalti factori. Omul actioneaza cu ajutorul masinilor asupra activelor circulante pe care le transforma in produse, lucrari, servicii necesare traiului.

Alte referate despre: drepturi si obligatii ale salariatilor, contributii sociale aferente salarilor, drepturile si datoriile copiilor

Regimul juridic al functionarilor publici debutanti sau definitivi

Pentru a participa la concursurile organizate pentru recrutarea funcţionarilor publici debutanţi, candidaţii trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute de art. 50 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, cu modificările şi completările ulterioare:

Alte referate despre: regimul juridic al functionarilor publici debutanti, regimul juridic al functionarilor publici europeni, regimul juridic al functionarului public

Incetarea Contractului Individual de Munca

a) in temeiul legii privind serviciul militar obligatoriu;
b) pentru indeplinirea obligatiilor civice stabilite prin lege;
c) in baza unei hotarari judecatoresti de condamnare, ramasa definitiva, in conditiile legii;
d) in caz de forta majora, respectiv in caz de razboi, catastrofe sau pericol de catastrofe precum: incendii, inundatii, cutremure, epidemii sau epizootii violente, invazii de animale sau insecte si, in general, in toate circumstantele care pun in pericol viata sau conditiile normale de existenta ale ansamblului populatiei ori ale unei parti a acesteia. Art.4.

Alte referate despre: incetarea contractului individual de munca, incetarea contractului individual de munca referat, referat incetarea contractului individual de munca

Demisia

Demisia
Pot inceta prin demisie atat contractele incheiate pe durata nedeterminata, cat si cele incheiate pe durata determinata.
Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba. Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
Se impune salariatului o singura conditie inainte de a pleca dintr-o firma si anume aceea de a instiinta firma la care lucreaza despre hotararea de a denunta contractul (termenul de preaviz).

Alte referate despre: exemplu demisie, exemplu de demisie, demisia

Controlul si asistenta medicala in activitati de educatie fizica si sport sunt obligatorii

Scutirile medicale de orele de educatie fizica nu pot fi eliberate retroactiv ele fiind valabile din ziua acordarii lor (cu exceptia adeverintelor medicale de motivare pentru perioadele cand un elev este absent de la toate obiectele de invatamant in cauza de boala).Scutirile medicale de la orele de educatie fizica se elibereaza de medicul unitatii scolare pe formularul adeverintei medicale tip M.S.F.

Alte referate despre: control medical in activitatea de educatie fixica si sport, proiectarea activitatii de educatie fizica si sport adaptat, juridicitate si conducerea activitatilor de educatie fizica si sport

Drept civil. Teoria generala a obligatiilor.

„ Obligaţia este raportul juridic în temeiul căruia o persoană numită debitor este ţinută faţă de alta, numită creditor, la datoria de a da, de a face sau de a nu face ceva, sub sancţiunea constrângerii de stat în caz de neexecutare de bună voie.”
„ Obligaţia este acel raport juridic în temeiul căruia o persoană – numită creditor – poate să pretindă unei alte persoane – numită debitor – să-i facă o prestaţie pozitivă sau negativă, iar în caz de neîndeplinire s-o poată obţine în mod forţat.”
„Obligaţia – în sens larg – este, aşadar, acel raport juridic în conţinutul căruia intră dreptul subiectului activ, numit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor – şi căruia îi revine îndatorirea corespunzătoare – a da, a face sau a nu face ceva, sub sancţiunea constrângerii de stat în caz de neexecutare de bunăvoie.”
În raport de definiţiile enunţate, putem defini obligaţia civilă ca fiind raportul ...

Alte referate despre: drept civil teoria generala a obligatiilor, vasile-sorin curpan drept civil teoria generala a obligatiilor, drept civil-teoria generala a obligatiilor

Drept civil II - Teoria generala a obligatiilor

Drept civil II - Teoria generala a obligatiilor
Acesta este cursul de drept civil - anul II- Teoria generala a obligatiilor, curs predat de doamna conf.univ.dr. Mariana Rudareanu la Facultatea de Drept - Bucuresri din cadrul Universitatii ,,Spiru Haret".
Drept civil II - Teoria generala a obligatiilor

Alte referate despre: drept civil si teoria obligatiilor, drept civil teoria obligatiilor, teoria generala a obligatiilor drept civil

Obligatii-schite

Drept civil-Teoria generala a obligatiilor
DELICTUL-reprezinta o fapt ilicita savarsita cu intentie ,prin care se cauzeaza altei persoane un prejudiciu si care obliga pe autorul sau la a o repara [998 COD CIVIL]

Alte referate despre: teoria generala a obligatiilor schita, schita, momente si schite

Angajarea si salarizarea in lume

- Salaritii au fost implicati in tehnici de management bazate pe stimularea creativitatii modificand astfel rolul si importanta resurselor umane in companiile americane In legislatia privind forta de munca in SUA exista putine restrictii cu privire la angajarea sau concedierea unui salariat. Salariatii din companiile americane sunt foarte dispusi sa-si schimbe frecvent locul de munca si cand este o oferta tentanta chiar si domiciliul Schimbarea locului de munca are loc astfel:
- Din initiativa companiei prin concediere din motive economice sau alte motive
- Din initiativa angajatului in cazul unei oferte mai bune

Alte referate despre: angajarea si salarizarea in lume, angajarea si salarizarea, angajare si salarizare

Principiul fortei obligatorii a actului juridic

Art. 969 Cod civil exprimă principiul forţei obligatorii a actului juridic prin ideea că actul juridic încheiat potrivit legii se impune celui sau celor care l-au făcut întocmai cum se impune legea. Cu alte cuvinte, actul juridic leagă pe autorul sau autorii lui prin obligaţia acestora de a se supune clauzelor actului la fel cum sunt ţinuţi să respecte normele juridice.

Alte referate despre: principiul fortei obligatorii a actului juridic civil, principiul fortei obligatorii a actului juridic, principiul fortei obligatorie a actului juridic civil

Instruirea si evaluarea performantelor angajatilor

In cazul in care in centrul atentie se afla postul si nu persoana care-l
ocupa, formularul de evaluare cere de obicei evaluatorului sa observe gradul de reusita in realizarea obiectivelor postului si nu atributele personale pe care le detine ocupantul postului. Dar cand in centrul atentiei se afla persoana, si mai putin postul, evaluatorul are ca sarcina sa prezinte mai degraba o situatie a calitatilor si atitudinilor detinatorului postului.

Alte referate despre: evaluarea performantelor angajatilor, evaluarea performantelor angajatiilor intr-o firma, evaluarea performantelor angajatilor intr-o firma

Obligatii - contracte

Obligatia este acel raport juridic în continutul căruia intră dreptul
subiectului activ, numit creditor, de a cere subiectului pasiv, numit debitor, a da, a face sau a nu face ceva, sub sanctiunea constrângerii de stat în caz de neexecutare de bunăvoie.

Alte referate despre: obligatii contracte, obligatiile contractelor in dreptul roman, obligatii - contracte
Referate afisate : 16
Medie note: 8.78 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles