Obtinerea sticlei

Recilarea sticlei

Sticlele se obtin, in general, prin topirea in cuptoare speciale a unui amestec format din nisip de cuart, piatra de var, carbonat de sodiu (sau de potasiu) si materiale auxiliare. Proprietatile fizice ale sticlelor sunt determinate de compozitia lor.Sticla obisnuita (sticla de sodiu sau potasiu).

Sticla de sodiu are compozitia aproximativa 6SiO2 CaOANa2O. Se intrebuinteaza la fabricarea geamurilor si a ambalajelor de sticla. Sticla de potasiu are compozitia H2O si este rezistenta la variatii de temperatura. Se foloseste la fabricarea vaselor de laborator.
Cristalul (sticla de plumb).

Nivel: Facultate
Dimensiune: 385kb
Downloads: 1
Materia: Biologie

Sticla

OBTINERE
PRIN TOPIREA UNUI AMESTEC DE :
- nisip SiO2 ;
- soda calcinata sau carbonatul de sodiu
(Na2CO3) ;
- calcar CaCO3;
- alte materii prime .
RĂCIREA AMESTECULUI TOPIT

Alte referate despre: sticla, sticla referat, referat sticla

Fibrele de sticla

Se deosebesc două tipuri elementare de fibre de sticlă:
a)neîntrerupt cu lungimea de 20 rm şo mai mult;
b)fibră sinteticcu lungimea de la 1-50 m.
La exterior fibrele neîntrerupte au o culoare mătăsoasă, iar cele de fibră sintetică – culoarea bumbacului sau lînei.

Alte referate despre: fibra de sticla, fibre de sticla, fibra de sticla referat

Sticla spumanta

Datorită porilor de pe suprafaţa, ea foarte bine se îmbină alte materiale de construcţii, cu ajutorul lianţilor simpli ca exemplu cimentul. Cimentul trebuie de întrebuinţat cu diferite adaose.
Întrebuinţarea sticlei spumante în construcţie este foarte efectivă.
Dacă comparăm sticla spumantă cu masa 200 kg/m3 şi coeficientul conductibilităţii termice 0,01 Kkal/m.c.rad ca şi o simplă cărămidă roşie, care are volumul de masă 1700 kg/m3 şi coeficintul conductiblităţii termice 0,7 k kal/m.c.grad, pentru a primi tot aceiaşi termoizolaţie ca şi sticla spumantă trebuie de 85 mai puţin ca la cărămidă.

Alte referate despre: sticla spumanta, sticla spumanta nanomaterial, temperatura cuptor de paine din sticla spumanta

Sticla armata si cu relief

Pe transportatoare a maşinii laminare se află o rolă care se roteşte liber, pe care se introduce bobină cu plasă metalică. Capătul liber se lasă pe suprafaţa sticlei înaintea rolelor laminare şi se instalează în ea cu ajutorul rolelor ondulate. Metalul plasei la temperaturi înalte are posibilitatea să acţioneze corespunzător la masă de sticlă, colorînd-o în culoare galbenă. Înafară de aceasta, gazele formate în urma reacţiei apare bule de aer, de aceea pentru sticla armată se foloseşte plasa răsucită, specială pregătită din cablu călit prin încălzire – constructiv cu conţinut mic de carbon cu diametru 0,45 – 0,5 mm.

Alte referate despre: sticla armata, sticla armata referat, sticla de geam cu relief

Sticla de cuart

.2. Tehnologia producerii
Topitura de cuarţ are temperatura de fluidizare de 1710 grade C, o viteză mare de evaporare la temperatura dată şi o plasticitate mare, din cauza cărei este greu de prelucrat. De aceea tehnologia de producere se deosebeşte de tehnologia sticlei simple: în ea se foloseşte materie primă aparte, metode speciale de topire şi construcţie a cuptoarelor, de asemenea diferite metode de formare a articolelor. Se cunosc deosebiri în tehnologia de producere a sticlei de cuarţ transparente şi netransparente.

Alte referate despre: sticla de cuart, sticla geam cuart, sticla de cuart-referat

Sticla termica

Producerea articolelor din sticlă termice.Sticla termică face parte din grupa sticlelor tehnice, în dependenţă de utilizare sticlelor tehnice se pot clasifica după cum urmează:1)sticle termo-rezistente cu o temperatură de înmuiere înaltă şi rezistenţă termomecanică sporită. Deasemenea sticla termorezistentă cu coeficientul dilatării termice mică (sticlă în foi rezistentă la foc şi sticla cuarţoasă şi fibre sticloase rezistente la foc )

Alte referate despre: sticla termica, cum se taie sticla termica, se taie sticla termica

Sticla cu multe straturi

Pe ea o folosesc cu succes ca dispozitive pentru fereastră, aparate, la lucrările în condiţii de temperatură şi tensiune înaltă, pentru ochelari, măşti antigaz. Triplex poate fi produs din sticlă obişnuită lustruită (sticlă în foi). Grosimea aşa numitului triplex – înnecător este de 4 – 4,5 mm, normal 5 – 6 mm, prea groasă 6 – 7,5 mm. Abaterea permisă + - 0,5 mm. Triplexul obişnuit este capabil să se menţină fără schimbări timp îndelungat la influenţa temperaturii pînă la 60 grade C rezistenţa la căldură pînă la 115 – 150 grade C.

Alte referate despre: sticla cu multe straturi, referat sticla cel mult 2 pagini, referat autocad desenarea pe mai multe straturi

Procesul tehnologic de obtinere a compotului asortat

Pasteurizarea reprezintǎ metoda de conservare prin tratare termica la temperature mai mici de 100°C, pe cînd sterilizarea implică aplicarea unor temperatuti peste 100°C. Alegerea regimului de pasteurizare sau sterilizare este in funcţie de compoziţia chimica a produsului, in special de ph. Produsele acide şi foarte acide, la care inactivitatea microorganismelor se face uşor, pot fi conservate printr-un tratament de pasteurizare, pe cand produsele cu acuditate mica sau lipsite de aciditate implica tratamente la temperature mai mari de 100°C

Alte referate despre: procesul tehnologic de obtinere a compotului de caise, procesul tehnologic de obtinere a compotului de struguri, procesul tehnologic de obtinere a compotului de visine

Slefuirea si lustruirea sticlei

Lustruirea.
În procesul lustruirii se netezesc suprafeţele microneregulate după şlefuirea sticlei şi i se dă transparenţă şi strălucire. În timpul lustruirii la suprafaţa sticlei sub acţiunea umezelei se formează o peliculă din gel. La micşorarea lustruitorului pelicula se rupe, acoperind suprafaţa proaspătă a sticlei, care din nou se formează peliculă. Procesul se prelungeşte pînă cînd sticla va deveni incoloră. În calitatea materialelor lustruite se foloseşte crocus (detergent roşu).

Alte referate despre: slefuirea si lustruirea sticlei referat in limba franceza, lustruirea sticlei, referat slefuirea si lustruirea lemnului

Cum se obtine un credit

Lucrarea de licenţă se încheie cu concluziile pe care mi le+am exprimat în urma anlizei realizate prin studiul unor lucrări de specialitate şi a legislaţiei în vigoare existente în România.

Alte referate despre: plan de afaceri pentru obtinerea unui credit bancar, cum se obtine un credit, plan de afaceri pentru obtinerea unui credit

Clorul - obtinere, proprietati

Clorul - obtinere, proprietati
Instalatia se monteaza sub nisa ! In balonu Wurtz se introduce circa un gram KClO3 iar in palnia de picurare se introduc 10 cm3 HCl conc. Din palnia de picurare se introduc treptat cantitati mici de HCl. Clorul degajat se colecteaza intr-un cilindru cu apa. Spre sfarsitul reactiei se incalzeste balonul pentru ca reactia sa fie totala. Se obtine apa de Cl.

Alte referate despre: clor obtinere proprietati tilizare, fibre carbon obtinere proprietati utilizari, fibre de carbon obtinere proprietati utilizari

Rolul elevului si al profesorului in obtinerea performantelor scolare

In cele ce urmeaza voi incerca sa conturez unele aspecte privitoare la rolurile celor doi actori principali ai actiuni educationale, profesorul si elevul in obtinerea performantei scolare si combaterea insuccesului sau esecului scolar.

Alte referate despre: rolul elevului si al profesorului in obtinerea performantelor scolare, rolul elev profesor in obtinerea performantelor scolare, rolul elevului si al profesorului in obtinerea performantei scolare

Recoacerea si calirea sticlei

Recoacerea si calirea sticlei - La răcirea sticlei încălzite straturile externe se răcesc mai repede decît cele interne. Diferenţa temperaturii se lămureşte mai întîi de toate prin conductibilitatea termică rea a sticlei. În materiale care conduce bine căldura, de exemplu în metale, straturile externe şi interne se răcesc aproape odată, de aceea diferenţa temperaturii dintre ele este nulă (neimportantă).În rezultatul răcirii neuniforme a straturilor externe şi interne în sticlă apare tensiunea de compresiune şi întinderea.

Alte referate despre: recoacerea si calirea sticlei, calirea sticlei, recoacerea sticlei

Consum de energie la producerea sticlei

Desigur, din aceste date nu rezultă că sticla este un material pentru a cărui obţinere nu se consumă multă energie. Rezultă însă că, printre materialele indispensabile la nivelul actual al tehnici sticla ocupă un loc rezonabil, fiind un material socialmente accepte bil din punctul de vedere al consumului de energie pentru producere proprietăţilor utile.

Alte referate despre: consumul de energie la producerea sticlei, consum de energie la producerea sticlei, cata energie se consuma pentru producerea sticlei

Optimizarea controlului pe flux tehnologic in procesul de obtinere lapte praf instant

Prin realizarea acestor produse se urmareste in principal:
-marirea conservabilitatii laptelui;
-reducerea volumului de transport;
-asigurarea aprovizionarii regiunilor unde exista un deficit de lapte.

Alte referate despre: fluxul tehnologic al procesului de purificare a apei, controlul de flux tehnologic referat, control al fluxului tehnologic referat

Microorganisme utile in obtinerea de produse alimentare

Acidul acetic este folosit in alimentatie sub forma de otet si ca materie prima in industria farmaceutica, la prepararea aspirinei (acid acetilsalicilic). Unele saruri ale sale (acetatii de Fe, Cr se folosesc ca mordanti in vopsitorie (mordantii sunt fixatori ai culorii pe fibra).
Acidul acetic se foloseste in sinteza diferitor substante pe post de catalizator si/sau solvent atunci cand reactiile se petrec in mediu anhidru.

Alte referate despre: microorganismele utile in obtinerea de produse alimentare, microorganisme utilizate in obtinerea de produse alimentare, microorganisme utile in obtinerea produselor alimentare

Tehnologia de obtinere a painii albe tip franzela

Consistenta maialei influenteaza activitatea enzimelor, inclusiv a enzimelor proteolitice, ele activeaza cu atat mai usor cu cat consistenta mediului unde actioneaza este mai mica.In cazul fainurilor de calitate mai slaba unde se doreste sa se limiteze activitatea enzimelor proteolitice pentruprotejarea glutenului, se lucreaza cu maiale de consistenta mare, in timp ce in cazul fainurilor puternice unde se doreste un anume grad de proteoliza se utilizeaza maiale cu consistenta mai mica.

Alte referate despre: descrierea operatiilor tehnologice de obtinere a painii albe, procesul tehnologic de obtinere a painii, schema tehnologica de obtinere a painii
Referate afisate : 18
Medie note: 8.19 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK