Octavian augustus

Octavian Augustus

Iniţiat de Cesar în arta militară,apoi adoptat şi desemnat prin testament ca unicul moştenitor al dictatorului,Octavian Augustus îşi elimina cu abilitate toţi atversarii politici.
Octavian Augustus este singura personalitate politică ce reuşeşte la sfârşitul războaielor civile,să concentreze în mâinile sale întreaga putere politică şi militară.
După victoria de la Actium (31.a.CHR.),încheie un şir de alianţe politice efemere şi poarta înverşunate lupte pentru putere şi elaboreaza o serie de legi prin care reorganizează statul şi restaurează vechile tradiţii.
În bătălianavala de la Actium(în dreptul coastei vestice a Greciei),Octavian Augustus a repurtat victoria împotriva lui Marcus Antonius(31.a.CHR.) acesta din urmă se refugiază în Egipt la regina Cleopatra.
După şaizeci de ani de războaie civile ,Augustus,mare om de stat ,a instaurat “PAX ROMANA”,pace care a favorizat o puternică dezvoltare economică ,socială şi culturală a Imperiului.
Principatul ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 5kb
Downloads: 7440
Materia: Istorie

Augustus

Popularitatea lui Caesar, amplificată de hotărârea din 17 martie 44 î.H. a senatului convocat de Marcus Antonius, prin care testamentul acestuia a devenit public şi orice plebeu a aflat că din averea lui Caesar îi revin 300 sesterţi, înrudirea lui Octavianus cu dictatorul, precum şi nevoia, relevată de Cicero, de a se găsi contracandidaţi celor din partida lui Caesar, spre a salva republica, îl plasează pe Octavianus în vârful vieţii politice romane.

Alte referate despre: octavian augustus, octavianus augustus, augustus

Imparatul Augustus

Orestes a devenit conducatorul de facto al provinciilor romane situate in vestul Dalmatiei. Totusi, el nu a fost considerat eligibil pentru tron, astfel ca l-a proclamat imparat pe fiul sau, la 31 octombrie 475. Proclamatia nu a fost acceptata de imparatii rivali Zeno si Basiliscus, conducatorii Imperiului Roman de Rasarit.

Alte referate despre: imparatul augustus, informatii despre imparatul augustus, imparatul augustus referat

Octavian Augustus

A a primit comanda unica a armatelor romane, iar in 43iHr a reusit sa obtina functia de consul. Pentru a nu se prelungi conflictul civil dintre A, Antoniu si Lepidus, la 27 noiembrie 43iHr s-a incheiat cel de-al doilea triumvirat din istoria Romei(primul fiind incheiat de Cezar).

Antoniu, din ce in ce mai influentat de regina Egiptului, a divortat de Octavia, si s-a casatorit cu Cleopatra, acordand fiilor acesteia o parte din provinciile romane orientale. Totodata, prin testament, proclama ca mostenitor a lui A pe fiul Cleopatrei si a lui Cezar, Caesarion. Toate acestea au dus la redeschiderea conflictului dintre cei 2 rivali prin declararea lui Antoniu, la Roma, in 32iHr ca inamic public.

Alte referate despre: octavian augustus referat, referat octavian augustus, principatul lui octavian augustus

Octavianus Augustus

Un bust de marmură reprezentându-l tânăr, după moartea lui Caesar, când afacerea moştenirii acestuia îl lansase în primul plan al vieţii publice, dar cu mult timp înainte de tentativa deificării, care l-ar fi îndemnat pe artist să-şi idealizeze, în acest plan, personajul, descoperă un Octavianus plăpând, departe de prototipul roman al virilităţii. Şi într-adevăr, Octavianus n-a întrunit calităţile fizice care, împreună cu cele oratorice, cu inteligenţa politică şi talentul militar, i-au impus pe conducătorii romani ce l-au precedat sau i-au fost, o vreme, contemporani. Mediocritatea a fost cea mai apăsată însuşire a sa. Iar contextul politic, militar şi social, dezvoltat după căderea fulgerătoare a celei mai importante personalităţi din istoria Romei, Caesar, favoriza strecurarea spre vârfurile ierarhiei a oricui ar fi dorit-o, dotat sau nu. Aflând de moartea lui Caesar şi de hotărârea sa testamentară, care-l făcea, prin înfiere, urmaş, ...

Alte referate despre: octavianus augustus referat, referat octavianus augustus, referat despre octavianus augustus

Cultele religioase in Roma Antica

Se contureaza, asadar, clar cultul imperial, asociat firesc cu traditionalul cult al Romei, iar aderarea si participarea la aceste culte devine politica de stat obligatorie in intreg Imperiul Roman, ca semn de loialitate fata de puterea imperiala, orice refuz de a se supune acestor norme ducand la crunte persecutii (crestinii in primele secole d.Ch.).

Alte referate despre: cultele religioase in roma antica, religia in roma antica, religiile in roma antica

Augustus

Augustus:In conflict direct cu Marcus Antonius,la inceput,el ajunge la un compromis cu acesta,pentru a razbuna asasinarea lui Caesar. Insa conflictul dintre cei doi barbati,aplanat pentru moment,a izbucnit violent in anul 31 si s-a incheiat cu biruinta lui Octavianus la Actium. Era triumful realismului politic,dar si al traditiei romane,in fata tendintelor de orientalizare a lumii romane,ce se anunta in politica lui Marcus Antonius.

Alte referate despre: principatul lui augustus, augustus octavian, epoca lui augustus

Istoria la romani - Titus Livius Dio Cassius

Titus Livius incepe sa publice primele din cele 142 de carti ale monumentalei istorii a Romei de la intemeierea orasului pana in contemporaneitate(anul 9 i.e.n),intitulata Ab urbe condita(De la fundarea Romei). Mai mult decat exactitatea istorica a operei,autenticitatea ei literara,evocarea plina de solemnitate,culoare si sensibilitate a marilor momente ale istoriei nationale.l-au impus pe acest ultim clasic al literaturi latine,pana in sec 19a,ca cel mai mare istoric roman.

Alte referate despre: titus livius dio cassius, referat titus livius dio cassius, conceptia istorica a lui titus livius

Octavian Augustus - latina

Initiat de Cesar în arta militara,apoi adoptat si desemnat prin
testament ca unicul mostenitor al dictatorului,Octavian Augustus îsi
elimina cu abilitate toti atversarii politici.

Alte referate despre: octavian augustus latina, referat despre octavian augustus pt latina wikipedia, poezia latina in vremea lui octavian augustus

Erezia lui Macedoniu

Pnevmatomahii sau macedonienii nu aveau o doctrină bine precizată. Cei mai mulţi acceptau dumnezeirea Tatălui şi a Fiului şi consubstanţialitatea Fiului cu Tatăl, dar refuzau să recunoască dumnezeirea, ¬consubstanţialitatea şi egalitatea Sfântului Duh cu Tatăl şi cu Fiul, socotindu-l doar «Duh» sau «Spirit» superior îngerilor, dar coborât în rândul creaturilor, deoarece, după Sfânta Scriptură, îngerii au fost creaţi de Dumnezeu.

Alte referate despre: erezii, erezia lui macedonie, erezie

Ovidiu - ponticile, metamorfozele si biografie

Alături de „scumpa soţie”, cea de-a treia dintre soţiile poetului, destinatarii epistolelor sunt înalţi demnitari ai Romei precum Fabius Maximus, orator celebru al vremii lui, fraţii Cotta Maximus şi Messalinus, consulul Sextus Pompeius, dar şi prieteni ca Rufus, Macer, Salanus ori Atticus.

Alte referate despre: ovidiu ponticele, ovidiu pontice, ovidiu ponticele si tristele

Octavian Goga - Din larg

Opera sa a avut un caracter mesianic, vizionar si profetic, anunţând un viitor în care poporul va fi izbăvit, vremea răzbunării va coincide cu ziua cea mare a bucuriei. El a văzut altfel ţăranul decât Coşbuc sau Alecsandri, el privind satul total, sintetic, colectiv (precum in “Plugarii”, “Clăcaşii”, “Noi”, “Oltul”) dar şi prin figuri reprezentative pentru realitatea rurală a acelor timpuri (portretele realizate în “Apostolul”, “Dascalul”, “Dăscăliţa”, “Lăutarul”), creând astfel figuri memorabile ca preotul Ionis (“Casa noastra”) sau cea a lui Popa Solomon.

Alte referate despre: octavian goga din larg, octavian goga - din larg opera lirica, din larg de octavian goga imaginea artistica

Octavian Goga - date biografice

Octavian Goga se naşte la 1 aprilie 1881 în satul Răşinari,de lângă Sibiu. Şi-a făcut studiile la liceul unguresc din Sibiu, la liceul românesc din Braşov şi la facultatea de litere şi filosofie a Universităţii din Budapesta.
Debutul literar al lui Goga a fost găzduit de "Tribuna", "Tribuna literară" şi de revista "Familia" din Oradea, a lui Iosif Vulcan. Versurile, "încercări tinereşti", după cum le apreciază poetul, suferă de epigonism eminescian, de unele ecouri din poezia lui Uhland, Schiller şi Sleine, ale căror versuri au circulat, prin multe traduceri, în ardeleana din acea vreme. Importantă este şi influenţa poezia lui G.Cosbuc, care a orientat scrisul lui Octavian Goga, încă de la debut, spre realităţile social-istorice ale statului transilvănean.

Alte referate despre: octavian goga date biografice, octavian goga - date biografice, octavian goga-date biografice

Octavian Goga - Noi

In cadrul dezvoltării poeziei romaneşti, Octavian Goga este cel mai autentic continuator al lui Eminescu, nu in sensul imaginaţiei epigonice, de felul celei a lui Vlahuta si a altora din jurul sau, ci in intelesul profund al cuvântului. Prin excelenta lirica, Goga este, ca si Eminescu, un exponent al poporului.

Alte referate despre: toamna de octavian goga, genul liric doina de octavian goga, cantec -octavian goga-demonstratie ca apartine genului liric

Octavian Goga - tabel cronologic

1916
Cartea de poezii Cântece de tara. Ia parte la primul razboi si scrie ciclul poetic Razboi.

Alte referate despre: octavian goga - tabel cronologic, stefan octavian iosif-tabel cronologic, octavian goga

Octavian Goga - Apostolul

Unicul punct vertical, un fel de axis mundi al satului, este « lăcaşul străbun » în jurul căruia se desfăşoară întreaga viaţă rurală. « Podmolul » bisercii, dilatat prin hiperbolă ajunge cât o câmpie a ţării, unde încape întregul norod. Preotul sătesc, care strânge seară de seară poporul în jurul său, ca să-l binecuvânteze şi să-i desluşească îndemnurile sacre, nu aparţine unui loc anumit, nici unui timp precizat, ci devine « apostolul » întregii lumi, a cărei existenţă se derulează după un ritual identic. Preotul are o dublă responsabilitate, în faţa lui Dumnezeu, căruia i-a jurat să slujească fidel credinţa, şi faţă de oamenii pe care se cuvine să-i îndemne mereu pe calea spiritului şi a slujirii voinţei divine.

Alte referate despre: octavian goga apostolul, octavian goga-apostolul, octavian goga apostolul comentariu

Octavian Goga - mesianismul poeziei

Vizionara si mesianica e poezia Clacasii. Ea izvoraste din dureroasa întelegere si compasiune a poetului pentru soarta taranilor clacasi. Poezia se deschide cu imaginea unui peisaj torid, într-un miez de vara, pe câmp. Pe câmp sunt iobagii, taranii clacasi în sir, gârbovind la secera, cersitorind parca un nor pribeag. Miscarea lor grea, apasatoare, istovita de arsita, o sugereaza verbul în constructie modala, prelungind prin rasturnare topica, sensul durativ al caznei: “Eu le vedeam însiruirea lunga, /Cum gârbovita-ncet înainteaza /Cum staruind prin holda-si taie uliti, /Cersitorind cu ochii stinsi o dunga/ De nor pribeag în vânatul din zare /Când secera-n trudita ei carare /sir asternea în snopii grei de aur /Prisosul sfânt de binecuvântare.

Alte referate despre: referate octavian goga mesianismul poeziei, octavian goga rezumate poezii, octavian goga rezumat poezii

Gazetaria lui Octavian Goga

Personalul medical este specializat si foarte bine pregatit, iar
clinicile si cabinetele de consultatii raman deschise pe tot parcursul
anului.

Alte referate despre: doina de octavian goga comentariu, doina de octavian goga, octavian goga biografie

Toamna - Octavian Goga

Val de bruma argintie/Mi-a impodobit gradina/Tufelor de lamaitza/Li se usca radacina.
Peste crestet de dumbrava/Norii suri isi poarta plumbul/Cu podoaba zdrentuita/Tremura pe camp porumbul/Si cum de la , iaza-noapte/Vine vantul fara mila/De pe varful surii noastre/Smulge in zbor cate-o sindrila/De vifornita pagana,/Se-ndoiesc nucii ,batranii/Plange-un pui de ciocarlie/Sus pe cumpana fantanii/Il ascult si simtsub gene/Cum o lacrima-mi invie/Ni s-aseamana povestea/Pui golasi de ciocarlie.

Alte referate despre: toamna octavian goga, toamna-octavian goga, toamna octavian goga comentariu
Referate afisate : 19
Medie note: 7.74 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles