Octavian augustus referat

Octavian Augustus

Iniţiat de Cesar în arta militară,apoi adoptat şi desemnat prin testament ca unicul moştenitor al dictatorului,Octavian Augustus îşi elimina cu abilitate toţi atversarii politici.
Octavian Augustus este singura personalitate politică ce reuşeşte la sfârşitul războaielor civile,să concentreze în mâinile sale întreaga putere politică şi militară.
După victoria de la Actium (31.a.CHR.),încheie un şir de alianţe politice efemere şi poarta înverşunate lupte pentru putere şi elaboreaza o serie de legi prin care reorganizează statul şi restaurează vechile tradiţii.
În bătălianavala de la Actium(în dreptul coastei vestice a Greciei),Octavian Augustus a repurtat victoria împotriva lui Marcus Antonius(31.a.CHR.) acesta din urmă se refugiază în Egipt la regina Cleopatra.
După şaizeci de ani de războaie civile ,Augustus,mare om de stat ,a instaurat “PAX ROMANA”,pace care a favorizat o puternică dezvoltare economică ,socială şi culturală a Imperiului.
Principatul ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 5kb
Downloads: 7440
Materia: Istorie

Augustus

Aflând de moartea lui Caesar şi de hotărârea sa testamentară, care-1 făcea, prin înfiere, urmaş, Octavianus, pe atunci în vârstă de numai 19 ani, părăseşte Apollonia, unde se concentra armata pentru expediţia pregătită de Caesar contra geto-dacilor şi apoi a parţilor, debarcând în aprilie 44 î.H. la Brundisium.

Alte referate despre: octavian augustus, octavianus augustus, augustus

Imparatul Augustus

Odoacru a ajuns la Ravenna, capturand orasul si pe tanarul imparat. Romullus a fost obligat sa abdice la 4 septembrie 476. Acest gest a fost multa vreme considerat drept sfarsitul Imperiului Roman de Apus, insa Imperiul Roman de Rasarit a continuat sa existe pana in 1453. Pana in anul 476, Roma isi pierduse hegemonia asupra provinciilor sale, iar generalii germanici asemenea lui Odoacru devenisera de mult adevarata putere din spatele tronului.

Alte referate despre: imparatul augustus, informatii despre imparatul augustus, imparatul augustus referat

Octavian Augustus

Caius Iulius Caesar Octavianaus Augustus ani de domnie: 27-14iHr.Pimul imparat din istoria Romei antice s-a nascut la 23 septembrie 63iHr., la Roma, intr-o familie care apartinuse pana in sec al II-lea iHr categoriei plebeilor. Intre timp, prin alianta cu familia Iulia, intrase in randul aristocratiei roamne. Tatal sau, Caius Octavianus, senator si pretor, a murit in 58iHr. A a crescut apoi in casa bunicilor sai din partea mamei, Atia, nepoata lui Iulius Cezar.

Alte referate despre: octavian augustus referat, referat octavian augustus, principatul lui octavian augustus

Octavianus Augustus

Un bust de marmură reprezentându-l tânăr, după moartea lui Caesar, când afacerea moştenirii acestuia îl lansase în primul plan al vieţii publice, dar cu mult timp înainte de tentativa deificării, care l-ar fi îndemnat pe artist să-şi idealizeze, în acest plan, personajul, descoperă un Octavianus plăpând, departe de prototipul roman al virilităţii. Şi într-adevăr, Octavianus n-a întrunit calităţile fizice care, împreună cu cele oratorice, cu inteligenţa politică şi talentul militar, i-au impus pe conducătorii romani ce l-au precedat sau i-au fost, o vreme, contemporani.

Alte referate despre: octavianus augustus referat, referat octavianus augustus, referat despre octavianus augustus

Cultele religioase in Roma Antica

Tentativele de restaurare a religiilor pagane din vremea lui Julian Apostatul (361-363) au esuat. Crestinismul, religia Mantuitorului lisus Hristos, pune capat paganismului greco-roman prin edictul de la Milan (313 d.Ch.), cand s-a dat libertate tuturor cultelor religioase, iar in timpul lui Constantin cel Mare, crestinismul devine religie oficiala a Imperiului Roman (sinodul de la Niceea - august 325 d.Ch.).

Alte referate despre: cultele religioase in roma antica, religia in roma antica, religiile in roma antica

Roma antica - cetatea asezata pe sapte coline

Plebeii au jurat ca isi vor pazi liderii in mod sacrosanct sau neatinsi in timpul mandatelor lor, si ca plebeii uniti vor ucide pe oricine ar incerca sa faca rau unui tribun. A doua secesiune a condus la o definire legala mai detaliata a drepturilor si indatoririlor lor si a ridicat numarul tribunilor la 10.

Alte referate despre: cele sapte coline pe care e asezata roma, roma cetatea celor sapte coline, unde este asezata roma antica

Octavian Augustus - latina

Senatul a fost adaptat nevoilor Imperiului,capatând atribute
preponderent administrative si largindu-si rândurile cu membrii din
provincii.

Alte referate despre: octavian augustus latina, poezia latina in vremea lui octavian augustus, referat despre octavian augustus pt latina wikipedia

Erezia lui Macedoniu

Denumirea de macedonieni li s-a dat după numele episcopului semiarian Macedoniu de Constantinopol (342 - 346; 351 - 360), depus de sinodul din Constantinopol, în 360, ca eretic. După moartea lui Macedoniu, conducerea pnevmatomahilor a luat-o diaconul Maratoniu, hirotonit de Macedoniu episcop de Nicomidia, de la care aceştia au primit numele de maratonieni.

Alte referate despre: erezii, erezia lui macedonie, erezie

Ovidiu - ponticile, metamorfozele si biografie

Ele îşi organizează cele patru cărţi în jurul axului central al suferinţei lui Ovidius, care se simte străin printre geţii barbari, dar şi al speranţei nestinse că Augustus îşi va întoarce într-o bună zi privirile asupra sa şi îi va trimite iertarea. Aceste două sentimente, metamorfozele în versuri, brăzdează toate poemele din cartea Ponticelor, transformându-le într-o „lamentaţie cântată în genunchi, cu faţă în ţărână”, cum le definea Th. Burette.

Alte referate despre: ovidiu ponticele, ovidiu pontice, ovidiu ponticele si tristele

Octavian Goga - primul volum

După 1905 poezia lui e tot mai săracă, culorile străine apar distonant. Primul volum inventase toate structurile operei sale, coagulând-o într-o unitate relevantă, cu o sorginte formativă, asemenea unei sinteze apriorice.

Alte referate despre: o doina de octavian goga din volumul din umbra zidurilor, dimineata octavian goga prima strofa, toamna de octavian goga prima strofa

Octavian Goga - Din larg

Octavian Goga - Din larg
În anul 1902 apare sub îndrumarea lui Goga revista “Luceafărul” , publicaţie ce continuă în parte programul “Tribunei” lui Slavici, tradiţiile presei transilvănene şi ale orientărilor sămănătoriste. “Luceafărul” a găzduit multe din poeziile care I-au adus renume, poezii regăsite mai târziu în volume: “Poezii”(1905), “Ne cheamă pământul”(1909),”Din umbra zidurilor”(1913). Goga nu a fost numai poet, el cochetând şi cu dramaturgia: “Domnul notar”(1914). În anii premergători intrării României în Primul Război Mondial scrie poeziile regăsite în volumul “Cântece fără ţară”(1916). Membru al Academiei Române din 1920, în locul rămas vacant în urma morţii lui Coşbuc, se face cunoscut în viaţa literară interbelică cu puţine lucrări : piesa “Meşterul Manole”(1928), volumul de evocări “Precursorii”(1930) şi traducerea integrală a “Tragediei omului” de Madach(1934). În anul 1938 ...

Alte referate despre: octavian goga din larg, octavian goga - din larg opera lirica, din larg de octavian goga imaginea artistica

Octavian Goga - date biografice


OCTAVIAN GOGA (1881-1938)
Octavian Goga se naşte la 1 aprilie 1881 în satul Răşinari,de lângă Sibiu. Şi-a făcut studiile la liceul unguresc din Sibiu, la liceul românesc din Braşov şi la facultatea de litere şi filosofie a Universităţii din Budapesta.
Debutul literar al lui Goga a fost găzduit de "Tribuna", "Tribuna literară" şi de revista "Familia" din Oradea, a lui Iosif Vulcan. Versurile, "încercări tinereşti", după cum le apreciază poetul, suferă de epigonism eminescian, de unele ecouri din poezia lui Uhland, Schiller şi Sleine, ale căror versuri au circulat, prin multe traduceri, în ardeleana din acea vreme. Importantă este şi influenţa poezia lui G.Cosbuc, care a orientat scrisul lui Octavian Goga, încă de la debut, spre realităţile social-istorice ale statului transilvănean.
În anul 1902 Goga scoate revista "Luceafărul", publicaţie care şi la Sibiu (începând din anul 1906), continuă în parte programul "Tribunei" lui Ioan Slavici, tradiţiile presei transilvănene şi ale orientărilor sămănătoriste. În revista "Luceafărul", Octavian Goga a publicat multe din poeziile din care i-au adus renume, în primele trei volume de versuri; "Poezii"(1905), "Ne cheama pământul"(1909), "Din umbra zidurilor"(1913). În calitate ...

Alte referate despre: octavian goga date biografice, octavian goga - date biografice, octavian goga-date biografice

Octavian Goga - Toamna

Mi-a placut aceasta poezie deoarece poetul Octavian Goga a reusit cu
multa sensibilitate sa ma faca sa inteleg ca in natura ca si in viata
se intampla si lucruri triste .

Alte referate despre: octavian goga toamna, octavian goga toamna comentariu, octavian goga toamna rezumat

Octavian Goga - Noi

A aprut iniial n revista budapestan Luceafrul, ulterior fiind cuprins
n volumul Poezii publicat n 1905.

Alte referate despre: toamna de octavian goga, genul liric doina de octavian goga, cantec -octavian goga-demonstratie ca apartine genului liric

Octavian Paler

Cu toate acestea, nu-mi amintesc de nopti sfasiate de urletele sirenelor sau de oamnei fugind, ingroziti, pe strada. In mod straniu razboiul a reprezentat pentru mine o perioada fericita. De altfel, tot ce stiu despre al doilea razboi mondial cunosc din filme si carti. La vremea respectiva, n-am citit nici un ziar, n-am ascultat niciun comunicat la radio, n-am vazut niciun jurnal de actualitati.

Alte referate despre: octavian paler, desertul pentru totdeauna octavian paler, desertul pentru totdeauna de octavian paler

Din larg - Octavian Goga

În această chemare, eul este luat drept poezie, care la rândul său este asemănată cu un înger; “lumină albă, pururi adorată”. Această chemare este mai mult o rugă deoarece prin intermediul ei, în mintea acelei “năzuinţe” va rămâne mereu întipărită; “singurătatea culmilor înalte. Prin intermediul figurilor de stil: epitetele (“… - ntrecere flămândă”, privelişte îngustă, strâmbă, ciudată”, “pahar de otravă”, “cetăţi de stele”, “sân ocrotitor”, “lumină adorată”, “singurătate strălucitoare, rece şi curată”), personificări (“largul cântă”), comparaţie (“ca un sân ocrotitor de mamă”), eul liric a reuşit să dea poeziei o muzicalitate aparte.

Poezia lui Octavian Goga a fost cu adevărat o sinceră şi emoţională “cântare a pătimirii noastre”, o imagine fidelă a vieţii amare şi-a năzuinţelor de libertate a românilor. Goga şi-a exprimat poetic zbuciumul său, regretând drumul său de ...

Alte referate despre: din larg de octavian goga poezie, poezia din larg de octavian goga, din larg de octavian goga

Octavian Goga - mesianismul poeziei

Goga a intentionat sa faca o adevarata monografie lirica a satului ardelean. Intentia sa avea la baza o cunoastere directa si complexa a realitatilor satului din Transilvania de la sfârsitul secolului trecut si inceputul celui actual, apasat de subjugarea sociala si nationala.
Goga se deosebeste, ca viziune totalizanta asupra satului, de unii predecesori. Acesta o marturiseste el însusi: “Eu am vazut în taran un om chinuit al pamântului; n-am putut sa-l vad în acea atmosfera în care l-a vazut Alecsandri în pastelurile sale si nici n-am putut sa-l vad incadrat în acea lumina si veselie a lui Cosbuc”. Goga a urmarit din frageda copilarie viata satului în toata complexitatea ei, cu toate figurile lui reprezentative.

Alte referate despre: referate octavian goga mesianismul poeziei, octavian goga rezumate poezii, octavian goga alte poezii

Rugaciune - Octavian Goga

Volumul Poezii din 1905, care se deschide cu poezia Rugăciune, este o evocare lirică a satului transilvănean. Satul lui O. Goga, robit de veacuri, tînjeste după libertate socială şi demnitate natională. Poetul dă glas pătimirii unui neam îmbătrînit într-o expresie dureroasă, părăsit de doruri si răzvrătiri neîmplinite; vestind credinţa in alte vremuri, de infricoşate izbăvite.

Alte referate despre: rugaciune octavian goga comentariu, rugaciune octavian goga, rugaciune octavian goga referat
Referate afisate : 19
Medie note: 7.92 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles