Odiseea

Odiseea de Homer

Odiseea de Homer - Pentru a putea intra in cetate, Ulise-Odiseu se imbraca in haine de cersetor si intra in Troia, unde afla cum erau construite portile si cetatea, chiar de sotia lui Paris, Elena.Odiseea de Homer

Nivel: Liceu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 10822
Materia: Romana

Istoria Literara a greciei antice

“Mai faureste pe scurt el mesterul inca o hora
Tocmai ca hora ce-n marea cetate la Cnossos odata
Pentru pletoasa Ariadna vestitul Dedal a facut-o,
Tineri acolo si fete bogate in boi o multime
Joaca impreuna im cerc si cu mainile prinse deolalta”.

Alte referate despre: istoria literara a greciei antice, referat istoria literara a greciei antice, istoria medicinei in grecia antica

Evolutia tragediei in literatura greaca

Ca si poemele homerice, si tragedia apare tot in contextul unor lupte, in cazul acesta duse de popor impotriva oligarhiilor ( intre secolele VII-VI i.e.n) , in care s-au reflectat pentru inceput poeziile lirice, urmand ca apoi pe teritoriul Greciei, dar mai ales la Atena, sa se constituie tragedia, sub forma evoluata pe care o intalnim la Eschil, Sofocle si Euripide.

Alte referate despre: evolutia tragediei in literatura romana, evolutia poeziei in literatura romana, evolutia prozei in literatura romana

Epopei clasice

Homer
Legenda il prezinta pe Homer ca pe un bard orb, recitandu-si poeziile la curtea vre-unui conducator si acompaniindu-se cu un instrument asemanator cu harfa, numit lira. Insa u se stie exact nimic despre Homer si savantii nu au decis inca daca el a scris una, amandoua sau poate niciuna dintre marile epopei grecesti. Este posibil ca ele sa fi avut un sambure de adevar care a fost transmis pe cale orala si dezvoltat de generatii barzi inainte sa fie scrise in jurul secolului al VIII-lea i.e.n. Scrierea putea fi facuta de unul sau mai multi “Homeri” care au prelucrat, au cizelat sau au remodelat lucrarile.

Alte referate despre: tiganiada-epopee clasica-eseu argumentativ, epopeea clasica-eroicul, epopeea clasica

Odiseea

O parte din regii ai caror fii, petitorii Penelopei, au fost ucisi de
Ulise pornesc o rascoala în frunte cu Eurit ,tatal lui Eumeu, Orfeu
cere ajutor tatalui sau, Laerte, caruia Minerva îi daruieste puterea
din tinerete si acesta îl omoara pe Eurit. Armatele sunt separate de
fulgerul lui Jupiter, iar rasculatii îngroziti fug de la lupta. Astfel
este din nou pace în Itaca. Ulise îi povesteste sotiei sale de
blestemul lui Neptun si ca trebuie sa gaseasca un om pe o alta insula
care sa tina în mâna o lopata de masurat grâul pe care Ulise trebuie
sa o înfiga în pamânt si sa-i aduca jertfa lui Neptun un vier si un
berbec, ca numai asa va fi iertat.

Alte referate despre: odiseea, iliada si odiseea, odiseea rezumat

Odiseea de Homer

Pamanteni: ______Ulise
_______Penelope
_______Telemac
_______ Circe,vrajitoarea
________Calipso
_________Menelaos

Alte personaje: ________ CIclopul Polifem

Alte referate despre: odiseea de homer, odiseea lui homer, iliada si odiseea de homer

Iluminismul si Tiganiada

Tema operei
"Tiganiada" are ca tema calatoria alegorica pe care o face neamul tiganesc in cautarea unei forme statale.

Alte referate despre: idei iluministe in tiganiada, iluminismul in tiganiada, iluminismul si tiganiada

Odiseea Capitanului Blood - rezumat

Acestia trec printr-o serii de aventuri din cele mai de cele.Li se face dupa multa vreme de faima si jafuri sa ia parte la flota franceza ce isi propune sa cucereasca Cartagina. Ei ajung la Cartagina nesocotind ordinele ingamfatului amiral francez cucerind astfel Cartagina mai repede. Apoi piratii se intorc spre Lumea Noua. Urmarind corabia amiralului francez ajung sa se intersecteze cu flota lui Bishop ajuns guvernator.

Alte referate despre: odiseea capitanului blood, odiseea capitanului blood rezumat, rezumat odiseea capitanului blood

Iliada

De altfel relaţiile dintre Troia şi restul Greciei erau oricum tensionate. Războiul dintre troieni şi ahei a durat zece ani, timp în care mulţi eroi au murit şi din tabăra Eladei (Patrocles, Ahile, Aiax) şi din cea a Troiei (Hector, Paris). Într-un final, aheii reuşesc să pătrundă în cetate, prin vicleşugul Calului Troian. Lipsiţi de milă, ei masacrează populaţia şi profanează templele, ceea ce va atrage mânia zeilor mai târziu.

Alte referate despre: iliada, iliada rezumat, iliada-rezumat

Ciuma - Albert Camus

Personalitate complexa a culturii franceze, Albert Camus se afirma ca scriitor paralel si tangential cu formarea unui nou curent ideologic, existentialismul, al carui fundament teoretic il ofera prin doua eseuri filozofice (Mitul lui Sisif - 1942 si Omul revoltat - 1951), desi toata viata neaga aceasta contributie. Opera lui Albert Camus cuprinde romane, povestiri, piese de teatru si eseuri, ilustrind in ansamblu raportul dintre solitar si solidar in umanitate sau - cum nota biograful sau, Roger Grenier - "soarele si umbra unui suflet mediteranean". Volumele de povestiri Reversul si Fata, Exilul si imparatia contin in forma artistica episoade ale copilariei algeriene si chiar momente ulterioare, fara sa anticipe tematica romanelor.

Alte referate despre: ciuma albert camus rezumat, ciuma albert camus, ciuma albert camus comentariu

Ulisse si eterna reintoarcere

Fiecare om este responsabil de viata lui, iar fiecare moment ar trebui sa duca cu el dopar sentimental creative al fericirii caruia tu sa ii dai tendinte expansioniste sip e care s ail dezvolti ca pe un rod launtric ce evolueaza si respire direct prin porii tai si odata cu tine.

Spun asta deoarece mai tarziu paote fi prea tarziu, iar imaginea panoramica a propriului ideal ti se va dezvalui de sub giulgiul negru al mortii, cand trupul iti va fi secatuit de idei, de viata si lipsit de alternative, caci murim putin cate putin inca din ziua in care ne facem aparitia pe acest pamn, iar fiecare clipa e un pas in plus spre sfarsit.

Alte referate despre: ulise si eterna reintoarcere, eterna reintoarcere, filozofie mitul lui sisif si eterna reintoarcere

Grecia antica

După moartea lui Solon, puterea a fost preluată de un tiran capabil numit
Pisistratus. În 510, d upă 20 de ani de la moartea lui Pisistratus în Atena conducea un tiran pe nume Hippias; locuitorii erau indignaţi de samavolniciile lui. Unii s-au
Revoltat, dar au fost pedepsiţi. Revolta din anul 510 a fost organizată de Clistene,
Sprijinit de Sparta. El era un aristocrat cu idei progresiste şi a dvenit conducătorul
Partidei populare. După alungarea tiranului Hippias, el nu a fost ales conducător al
Cetăţii datorită concepţiilor sale neagreate de cetăţeni,ci a câştigat Isagoras, şeful
Partidei oligarhice. O nouă revoltă acum împotriva lui Isagoras, face din Clistene
Noul conducător al oraşului şi în 509-507 elaborează reformele ce vor fundamenta
Democraţia ateniană : a împărţit populaţia pe bază de teritoriu, în districte, ameste-
Când astfel pe aristocraţi în masa poporului. A întărit adunarea poporului, armata;
A împiedicat pătrunderea ...

Alte referate despre: grecia antica, grecia antica referat, referat grecia antica

Cultura si civilizatia greaca

Euripide ( 480 –406 i.Hr Ancesta , Electra , Bacantele ) este autorul dramei psihologice eroii sai fiind oameni reali , reprezentantul comediei politice , ii ridiculizeaza pe demagogi, critica institutiile si pe mai-marii vremii.

Alte referate despre: cultura si civilizatia greaca, cultura si civilizatie greaca, cultura si civilizatia greaca origin religie ocupati

Tragedia greaca

De acum inainte drumul teatrului era dechis. In curand, legenda lui Dionisos va fi inlocuita cu subiecte luate din trecutul istoric sau legendar al “oamenilor”, vor aparea mastile reprezentand tipuri umane, coristii si actorul vor urca pe o estrada spre a fi vazuti de public si, in fine, Eschil va introduce al doilea actor.

Alte referate despre: tragedia greaca, tragedia greaca referat, tragedie greaca

Religia grecilor antici

a) Izvoare literare. Între acestea figurează lucrări poetice şi lucrări istorice sau de erudiţie. Cele mai importante lucrări poetice sunt celebrele pome ale lui Homer, Iliada şi Odiseea, care au avut o mare influenţă asupra religiei grecilor din perioada clasică. Operele lui Heriod ( sec.VIII-VII),”Theogonia” şi „Munci şi zile”, la fel şi „Odele triumfale” ale poetului liric Pindar şi tragediile lui Eschil, Sofocle, Euripide, şi nu în ultimul rând istoriile lui Herodot, au servit ca izvoare pentru cunoaşterea religiei grecilor antici.

Alte referate despre: religia greciei antice, religia grecilor antici, religia grecia antica

Antichitatea si Evul Mediu

Dar aceasta dialectica a insemnat si inseamna - nu o data - reintoarcerea la mituri, rescrierea lor, reasezarea lor, sau, de ce nu, intelegerea unor aspecte ale noilor realitati, prin apelul la mit.Narcis, Sisif, Prometeu, Orfeu au devenit mituri fundamentale cu care a operat si opereaza nu numai filosofia contemporana7.Apelul la mit ofera limbajului suplete, ofera bogatia conotatiilor metaforice; adevarurile cuprinse in mit accepta filtrul ratiunii, cu amplificarile si nuantarile pe care imaginarul le propune; astfel ca trufia si rigoarea celei dintii se tempereaza si se reasaza prin integrare.

Alte referate despre: antichitatea si evul mediu, gandirea economica in antichitate si evul mediu, antichitate si evul mediu

Miturile lui Homer - oglinda a lumii invizibile

Doar filosoful, spune el, este in masura sa alcatuiasca mituri autentice: pentru a putea traduce exact o istorie in imagini, trebuie mai intii sa cunosti realitatea pe care urAZmeaza sa o exprime aceasta istorie. Nici sofistii si nici poetii nu sint capabili, deoarece ignora aceasta realitate: ei nu pot pune in spatele imaginii gindirea care sa o hraneasca.

Alte referate despre: despre miturile lui homer, miturile lui homer, mituri in poezia lasa-ti lumea de eminescu

Proiect de cercetare - Consumul de droguri in randul adolescentilor 14-18 ani

O mentionare celebra despre folosirea opiului se gaseste in "Odiseea" lui homer care aminteste despre o bautura capabila, sa duca la uitarea durerii si a necazurilor" "Popescu Achim, Popescu,2004,p.89)
Romanii cunosteau atat macul cat si opiumul. Poetul Virgiliu aminteste despre aceasta in "Eneida" si in "georgice". Pliniu , autorul unei vaste enciclopedii a timpului explica cum se poate obtine opiumul din mac(Rascanu,2004,14).

Alte referate despre: consumul de droguri in randul adolescentilor 14-18 ani, consumul de droguri in randul adolescentilor, doc consumul de droguri in randul adolescentilor
Referate afisate : 18
Medie note: 8.24 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles