Omul si destinul-iliada epopea lui ghilgames oedip rege

Oedip Rege - Tragedie antica

Ca specie, tragedia apartine genului dramatic, in versuri sau in proza, in care personajele sunt puternic angajate in lupta cu destinul potrivnic, cu ordinea existenta a lumii ori cu propriile lor sentimente, conflictul solutionandu-se cu infrangerea sau moartea eroului. Infruntarea dintre eroii tragici si elementele contrare vointei si sentimentelor nobile care-i anima degaja maretie si sublim. Aristotel definea tragedia drept "imitatia unei actiuni alese si intregi, de o oarecare intindere, in grai ornat cu tot soiul de podoabe, deosebit ca forma, potrivit diferitelor parti ale tragediei, imitatie facuta de personaje in actiune, iar nu printr-o povestire, si care, starnind mila si frica, savarsesc purificarea specifica unor asemenea emotii."

(este reliefat rolul de catharsis pe care il indeplineste opera) Principalul mijloc de realizare a tragediei este tragicul, ce reprezinta o categorie estetica prin care se construieste un conflict amplificat de imprejurari vitrege si al carui deznodamant ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 17kb
Downloads: 1478
Materia: Romana

Oedip rege - tragedie antica

Ca specie, tragedia aparţine genului dramatic, în versuri sau în proză, în care personajele sunt puternic angajate în lupta cu destinul potrivnic, cu ordinea existentă a lumii ori cu propriile lor sentimente, conflictul soluţionându-se cu înfrângerea sau moartea eroului. Înfruntarea dintre eroii tragici şi elementele contrare voinţei şi sentimentelor nobile care-i animă degajă măreţie şi sublim.

Alte referate despre: oedip rege tragedia antica, oedip rege - tragedie antica, oedip rege tragedie

Mitul lui Oedip

Brâncusi Petre "Istoria muzicii românesti", Ed. Muzicala a Uniunii
Compozitorilor din

Alte referate despre: mitul lui oedip, mitul lui oedipe, mitul lui oedip poze

Evolutia tragediei in literatura greaca

Introducerea unui actor in acest ditiramb (denumire data de aristotel poemului liric recitat in cinstea zeului Dionysos) –care nu facea parte din cor, ci conversa cu autorul – de catre Threspis din Icaria a instituit dialogul, elementul dramatic esential.

Alte referate despre: evolutia tragediei in literatura romana, evolutia poeziei in literatura romana, evolutia prozei in literatura romana

Oedip,intre mitanaliza si psihocritica

Psihanaliza (si mitocritica) lui Hamlet de Shakespeare sau a Fratilor Karamazov de Dostoievski (asa cum a fost intreprinsa de Freud), spre exemplu, consta in a interpreta comportamentul personajelor cautind in filigranul operelor scenariul oedipian. Psihanaliza (si mitanaliza) lui Oedip Rege de Sofocle (asa cum a fost condusa de Freud, Jones sau Driek van der Sterren), in schimb, consta in a prezenta scenariul piesei. Din cauza conditiei axiomatice acordate de Freud naratiuAZnii oedipiene, diferenta dintre Hamlet si Oedip Rege seamana cu diferenta dintre continutul manifest si continutul latent al unui vis.

Alte referate despre: oedip, oedip rege, oedip rege rezumat

Dionysos - zeul vinului

În Grecia antică vinul era consumat cu apă, consumul nediluat fiind considerat un semn de desfrâu. Vinul se păstra in amfore de ceramică şi în butoaie astupate cu cârpe înmuiate în ulei, pentru a împiedica continuarea fermentaţiei. Vestigiile unor crame şi pivniţe antice, descoperite pe versanţii de vest al Acropolei , precum şi în multe alte părţi ale Greciei insulare, peninsulare şi continentale, atestă că tehnica şi arta vinificaţiei erau cunoscute din antichitate.

Alte referate despre: dionysos zeul vinului, dionysos - zeul vinului, dionysos zeul vinului vitei de vie

Cultura si civilizatia greaca

Herodot ( cca 480 – 425 i.Hr) si Tucidide (460 – 400 i.Hr) sunt cei dintai mari istorici ai culturii europene. Completand informatia istorica cu cea geografica din Istorii , Herodot ofera un tablou complex al lumii Orientului si Europei , ramanand un model prin incercarea cercetarii adevarului. Tucidide, autor al Istoriei razboiului peloponesiac este adept al cercetarii riguroase a evenimentelor , studiind cauzele acestora si psihologia personajelor si astfel apropiindu-se de conceptia moderna , stiintifica a istoriei.
- Tucidide

Alte referate despre: cultura si civilizatia greaca, cultura si civilizatie greaca, cultura si civilizatia greaca origin religie ocupati

Ce este omul

Ni se creeaza impresia, ca in timp, putem cunoaste caracterul unui om dar, parerea mea este ca niciodata nu vom putea ajunge sa stim cu adevarat ce se ascunde dincolo de aceasa masca trupeasca pe care o avem. Oricat am fi de sinceri, oricat de mult ne-am exterioriza si am dezvalui ce simtim, ce dorim, esenta ramane o taina chiar si pentru sine. Nici chiar noi insine nu suntem capabili sa caracterizam ceea ce se afla in interiorul nostru, sa descoperim scopul nostru pe pamant.

Alte referate despre: ce este omul, stilul este omul insusi, ce este omul filosofie

Regimul turco-fanariot limite si progrese

Acvest regim a luat sfirsit la 1821 si a durat 100 de ani .
Fanaritismul in general, a reprezentat o varianta despotismului luminat pe teritoriul romanesc,. Noul sistem cu toate deficultatile create nu a putut opri progresul in directia caruia societatea romaneasca se angajeaza deja. Limitat si cu particularitati care decurg din realitatile locale, acest porgres sa manifestat in toate domeniile vietii, orientind societatea pe o cale de dezvoltare moderna de noile cerinte ale timpului.

Alte referate despre: regimul turco fanariot progrese si limite, limitele si progresele regimului turco fanariot, regimul fanariot-limite si progrese

Regimul totalitar in Romania

Astfel, toate regimurile comuniste din zona europeana au fost impuse de Uniunea Sovietica, cu acordul Puterilor occidentale si complicitatea unor forte interne, fiind implementatedupamodelulsovietic.Aceste regimuri s-au instaurat si mentinut prin forta, recurgandu-se in acest scop la represiuni sangeroase in toate statele respective, la suprimarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, impunandu-se un singur partid declarat ca forta politica conducatoare, realizandu-se in practica formula partid-stat. Atat economia cat si politica acestor tari era subordonata Uniunii Sovietice, fiind in felul acesta afectate grav independentasisuveranitateaacestora.

Alte referate despre: regimul totalitar, regimul totalitar in romania, regim totalitar

Omul si divinitatea

Un alt exemplu de text cu simbolistica legata de divinitate este ,,Divina Comedie" a lui Dante Alighieri.Impartita in trei sectiuni ("Infern", "Purgatoriul", "Paradis"), in opera este descrisa o calatorie imaginara in cele trei compartimente ale lumii de dupa moarte, in care poetul se intalneste cu personaje mitologice, istorice sau comtemporane lui.

Alte referate despre: omul si divinitatea, relatia omului cu divinitatea, raportul omului cu divinitatea

Influenta omului asupra mediului inconjurator

Poluarea este una din aceste cai. Poluarea reprezinta patrunderea in mediul natural a unor poluanti naturali,dar mai ales artificiali rezultati din activitatea umana,indeosebi din industrie,agricultura,transporturi,care reprezinta deseuri ale activitatii umane.

Alte referate despre: influenta omului asupra mediului inconjurator, influenta omului asupra mediului inconjurator in limba engleza, influenta omului asupra mediului inconjurator referat

Regimul politic al Belgiei

Referat despre Regimul politic al Belgiei
La 4 octombrie 1830, Belgia îsi proclama independenta fata de Olanda .
Lupta pentru iesirea din componenta Coroanei olandeze debuteaza printr-o puternica rascoala izbucnita la Bruxelles, în august 1830. Rascoala declanseaza de fapt revolutia burgheza care îsi propusese, printre alte obiective, obtinerea independentei tarii si formarea unei monarhii suverane.

Alte referate despre: regimul politic al belgiei, regimul politic in belgia, regimul politic din belgia

Regimul politic al republicii federale Germania

Referat despre Regimul politic al republicii federale Germania
Între procesul de formare a sistemului constitutional postbelic al
Germaniei Federale si cel al Italiei exista câteva asemanari frapante, generate, în principal, de pozitia asemanatoare a celor doua state - ca tari învinse - fata de Puterile Aliate în al doilea razboi mondial. Astfel, atât Italiei, cât si Germaniei li s-au „oferit" modele de guvernare, fara a se asigura popoarelor respective libertatea deplina de optiune pentru un sistem de guvernare sau pentru altul.

Alte referate despre: regimul politic al republicii federale germania, regimul democratic al republicii federale germania, regimul poltical republicii federale germania

Regimul politic al Italiei

Natural, schimbarea produsă în planul concepTiilor politice nu a însemnat automat înlăturarea din mentalitatea si practica socială a unor norme si principii antidemocratice, precum si a unor mecanisme totalitare, imprimate în constiinTa indivizilor sau a grupurilor
sociale ca rezultat al îndelungatei si intensei propagande fasciste. O dată cu căderea lui Mussolini, în iulie 1943, în psihologia grupurilor sociale au început sa se producă transformări esenTiale, a căror notă dominantă a constituit-o schimbarea gândirii si atitudinii sociale la nivel de masă, orientarea claselor si categoriilor sociale, a partidelor spre valorile democratice ale liberalismului si ale regimului politic parlamentar.

Alte referate despre: regimul politic al italiei, regimul politic in italia, regimul politic din italia

Crearea omului dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu

Poziţia distinctă a omului în lume este indicată în special de modul deosebit în care a fost creat el. Dacă celelalte vieţuitoare (plante şi animale) au fost create atât ca principiu de viaţă cât şi ca făpturi materiale din elementele pământeşti, numai prin cuvânt, omul singur a fost creat de Dumnezeu printr-un act special, şi anume i-a creat trupul din ţărână, şi i-a insuflat suflare de viaţă, sufletul, făcându-l fiinţă vie (Facere 2,7).

Alte referate despre: crearea omului dupa chipul si asemanarea lui dumnezeu, creare omului dupa chipul si asemanarea lui dumnezeu, referat crearea omului dupa chipul si asemanarea lui dumnezeu

Omul actual

Acest fenomen s-a produs prin conditionare reciproca, cu dezvoltarea organelor masticatoare.Dezvoltarea creierului cu excelentul control al echilibrului sau al activitatii miinii au evoluat paralele cu dezvoltarea activitatii nervoase superioare. La nastere, apare insa o mare deosebire.

Alte referate despre: omul actual, omul actual si locul de munca, tehnologia si omul actual
Referate afisate : 17
Medie note: 8.26 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK