Onu

UE si sistemul ONU

In Adunarea Generala, exista reprezentati ai fiecarui stat membru. Fiecare stat are drepturi egale de vot. De asemenea, rezolutiile Adunarii nu sunt legi, ci doar recomandari.Consiliul de Securitate: 15 membri, din care 5 permanenti (China, Rusia, Franta, Regatul Unit si SUA), si restul alesi pentru un mandat de doi ani. In fiecare an sunt alesi cinci noi membri. Deciziile importante ale Consiliului de Securitate trebuie sa fie votate de 9 membri care au si dreptul de Veto.

Consiliului Economic si Social ii sunt subordonate multe din organizatiil speciale. Consiliul de Tutela si-a suspendat momentan activitatea. Curtea Internationala de Justitie decide dispute internationale (se afla la Haga). Secretariatul Natiunilor Unite: cea mai mare functie administrativa este cea de Secretar General al ONU .

Nivel: Facultate
Dimensiune: 586kb
Downloads: 992
Materia: Stiinte Politice

Conceptul de politica industriala in UE

Odata cu anii '80,debuteza politicile comunitare cu impact asupra domeniului industrial,cum sunt politica stiintei si cercetarii ,politica de dezvoltare regionala.In 1990 apare primul raport Bengemann:"Politica industriala intr-un climat deschis si competitiv", prima incercare notabila si coerenta de implementare a unor politici industriale la nivelul U.E.,ale carui linii directoare se regasesc in art.157(fost 130) al Tratatului de la Maastricht.

In acest articol se prevede accelerarea ajustarii structurale,promovarea unui mediu favorabil initiativei si dezvoltarii IMM-urilor,mediu propice pentru cooperarea industriala,exploatarea potentialului industrial al politicilor din domeniul inovatiei ,cercetarii si dezvoltarii tehnologice.Alte documente importante privind politica industriala a Uniunii Europene sunt Cartea Alba din 1993,al doilea raport Bengemann din 1994,comunicarea Comisiei din 1995,raportul Comisiei din 1997.

Alte referate despre: conceptul din politica industriala, conceptul de politica industriala a ue, politica industriala

NATO in relatie cu alti parteneri internationali

Există, însă, şi probleme ce rămân a fi rezolvate în viitorul cât mai apropiat, cum ar fi: nevoia de a stabili un set de norme în ceea ce priveşte situaţiile în care se poate trece la acţiune, buna cooperare UE-NATO depinzând şi de necesitatea de a se evita situaţii duplicat (avem în vedere aici faptul că UE îşi măreşte aria de acţiune, devenind mult mai implicată internaţional).

Alte referate despre: romania in relatiile cu alti parteneri internationali, relatii publice din perspectiva internationala, relatii financiare si monetare internationale

Politica franceza

De-a lungul istoriei au existat diverse forme de republici, unele continuând să existe sau să co-existe. De la republicile sclavagiste ale antichităţii până la republicile constituţionale moderne de tip parlamentar, semi-parlamentar sau prezidenţial este un drum lung.
Republica parlamentară este o republică unde prim-ministrul (sau cancelarul) este şeful guvernului respectiv autoritatea executivă în stat, iar şeful statului (numit Preşedinte) are, cu mici excepţii, funcţii simbolice. Un exemplu de astfel de republică este Germania.
Republica prezidenţială este o formă de guvernământ în care preşedintele este atât şeful statului cât şi şeful executivului.

Alte referate despre: politica franceza, personalitate politica franceza, despre politica franceza

Carta ONU

Carta stabileste atributiile fiecarui organ sau organism ONU. Dintre organele principale, cele mai importante sunt Consiliul de Securitate, Secretariatul si Adunarea Generala, puterea reala practic aflandu-se (in cea mai mare masura) in mainile celor cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate, unicul organ care are cu adevarat suficient de largi si eficiente atributii decizionale. In Adunarea Generala toate statele membre sunt egale, avand fiecare un singur vot, desi pot avea un numar maxim de 5 reprezentanti (cf. art.9 si 18 din Carta ONU), astfel formandu-se "un fel de parlament mondial care delibereaza asupra tuturor problemelor mari ce tin de ordinea internationala", dar care "nu exprima decat recomandari fara influenta obligatorie asupra statelor membre", desi rezolutiile si recomandarile sau celelalte decizii in problemele importante se adopta cu o majoritate de 2/3 din numarul total al voturilor exprimate (art.18 alin.2 din Carta ONU), in vreme ce in materie de procedura ...

Alte referate despre: carta onu, carta onu referat, carta onu download

Rolul ONU in solutionarea litigiilor internationale - eseu

Unul dintre scopurile principale ale Organizatiei era de a pune capat razboiului impotriva fascismului si respectiv de a lupta pentru drepturile omului.Nici unul dintre acestea, nu s-au modificat pina in prezent.
Ca si orice organizatii,Onu are la baza ei o conducere rincipala sau daca ne exprimam mai corect,o putere suprema.Una din ele este“Parlamentul” ONU,care este o adunare generala in care este reprezentat fiecare stat membru si are un singur vot. Adunarea generala se convoaca doar o data pe an, cea mai mare parte a atributiilor fiind rezolvata de comitete.

Alte referate despre: rolul onu in solutionarea litigiilor internationale - eseu, rolul onu in solutionarea litigiilor internationale eseu, rolul onu in solutionarea litigiilor internationale la etapa actuala

ONU

Ca urmare dupa sfarsitul razboiului a fost infiintata in 1919, Liga Natiunilor. Liga a avut rezultate bune ca organizatie umanitara dar a esuat in prevenirea agresiunilor si mentinerea pacii mondiale. Autoritatea sa a fost slabita inca de la inceput de absenta SUA, unde propunerile politice ale lui Wilson au fost respinse de un Congres izolationist. Apoi s-au instaurat regimuri militariste in Italia, Germania si Japonia. Ele sfidau internationa-lismul si din moment ce puterile democratice doreau cu orice pret sa evite un alt razboi.

Alte referate despre: onu referat, onu, rolul onu in rezolvarea conflictelor din perioada contemporana

UE drepturi si libertati cetanesti

Incerc sa personalizez ce inseamna pentru mine cetatenia europeana. Am 17 ani, voi termina liceul in romania. Datorita faptului ca tara noastra este membra a Uniunii, dupa ce termin liceul ma pot inscrie la orice facultate din cele 27 de state membre, datorita programelor europene de studiu.De asemenea, pot vizita oricare tara membra, fara grija vizelor, doar cu aceea a asigurarii banilor suficenti pentru achitarea taxelor la muzeele si obiectivele turistice pe care vreau sa le vizitez.

Alte referate despre: drepturi si libertate cetanesti, referate - ue drepturi si libertati cetanesti, ue drepturi si libertati cetanesti

Structuri nationale si internationale specializate sau cu atributii in protectia mediului

3. Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) –înfiinţată la 16 noiembrie 1945, are sediul la Paris şi are 73 de suboficii active în diverse ţări ale lumii. UNESCO are 190 de state membre şi 6 state asociate. România este membră UNESCO din 27 iulie 1956. Scopul organizaţiei este de a contribui la pacea şi securitatea lumii prin colaborarea între naţiuni în educaţie, ştiinţă, cultură, şi comunicaţii pentru a se reuşi stabilirea unui respect faţă de justiţie universal, pentru corectitudinea justiţiei şi pentru drepturile şi fundamentele omului libere, indiferent de rasă, sex, limbă sau religie, după Carta Naţiunilor Unite.

Alte referate despre: organizatii cu atributii privind protectia mediului, structuri organizatorice nationale si internationale-lupte libere, transportul aerian national si international

Agentia Internationala pentru Energie Atomica si armele de distrugere in masa

Agentia Internationala pentru Energia Atomica (AIEA) a fost infiintata cu ocazia Conventiei ONU de la New York din 26 octombrie, 1956, in scopul controlului activitatilor necleare ale tuturor statelor lumii, ca urmare a semnalului de alrma tras d catre presedintele american Eisenhower in lucrarea « Atomi pentru pace » inaintata Adunarii Generale a ONU in anul 1953.

Alte referate despre: energia atomica si armele de distrugere in masa, agentia internationala pentru energie atomica, agentia internationala pentru energia atomica

Romania perspective pentru a deveni membra OCDE - Lucrare de Disertatie

Diplomatie economica
Cu alte ocazii, rivalitatile si interesele straine au determinat acte teroriste impotriva unor conducatori ai statului roman, cum ar fi uciderea lui Mihai Viteazu, uciderea lui Tudor Vladimirescu si complotul pentru asasinarea lui Alexandru Ioan Cuza.

Alte referate despre: romania-perspective pentru a deveni membra ocedo, romania membra ocde marilena pelinescu, romania membra ocde

Somajul

– Criza economică, caracterizată prin scăderi sau stagnări ale activitătii economice, sporeste numărul de someri, iar integrarea lor, în perioada de boom, poate fi la un nivel scăzut.
– În România, criza economică de lungă durată a generat un somaj de mari proportii cu perspective reduse de reintegrare.
– Modificările de structură a ramurilor si sectoarelor economice, sub impactul diversificării cererii de bunuri, al crizei energetice, conduc inevitabil pentru o perioadă îndelungată la reducerea cererii de muncă.
– Imigrarea – emigrarea influentează asupra stării pietei muncii. Imigrarea unei părti a populatiei active în vederea angajării în diferite tări va spori oferta de forŃă de muncă în cadrul acestora.

Alte referate despre: somajul, somajul in romania, somaj

Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene

Statul de drept este premiza drepturilor omului (rule of law).Primele referiri vis-a-vis de aceasta le regasim in cursurile doamnei Donna Gomien care au fost baza pentru cartea scoasa in 1994 „Introducere in Conventia Europeana”.Printre primele carti care fac referire la aceasta in 1995 si 1997 amintim pe cea a lui Vincent Berger care au fost traduse cu ajutorul Institutului Roman pentru Drepturile Omului.

Referitor la dreptul de solidaritate observam normele interactive (ius cogens) , care sunt drepturi internationale: dreptul la pace, dreptul la protectia mediului, dreptul la dezvoltare, care au o dimensiune atat individuala cat si colectiva.Toate statele sunt chemate sa asigure aceste drepturi.Tratatul drepturilor omului are un regim distinct, rezervele nefiind incurajate (este subminata institutia rezervei).

Desi ...

Alte referate despre: carta drepturilor fundamentale a uniunii europene, carta drepturilor fundamentale ale uniunii europene, carta drepturilor fundamentale a uniunii europene referat

Educatia pentru drepturile omului si ale copilului

- Comitetul Internaţional al Crucii roşii;
- Comisia Internaţională a Juriştilor;
- Medicii Lumii;
-Mişcare contra Rasismului şi pentru Prietenia între Popoare;
-Societatea Română Independentă pentru Drepturile Omului.

Alte referate despre: preview referat educatia pentru drepturile omului si ale copilului, educatia pentru drepturile omului copilului, educatia pentru drepturile omului

Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene

Primele referiri vis-a-vis de aceasta le regasim in cursurile doamnei Donna Gomien care au fost baza pentru cartea scoasa in 1994 "Introducere in Conventia Europeana".Printre primele carti care fac referire la aceasta in 1995 si 1997 amintim pe cea a lui Vincent Berger care au fost traduse cu ajutorul Institutului Roman pentru Drepturile Omului.

Alte referate despre: referate carta drepturilor fundamentale a uniunii europene, carta drepturilor fundamentale a uniunii europene ue, carta drepturilor fundamentale a uniunii europene rezumat

Separarea puterii in stat

- operaˇiunile financiar-bancare ale reprezentantelor se efectueazĺ
prin conturi în valutĺ deschise la bĺncile constituite legal pe
teritoriul României;

Alte referate despre: principiul separatiei puterilor in stat, separarea puterilor in stat, separarea puterilor in stat referat

Caracterizarea lui Ionuti Jder

Desi in primejdie, personajul nu isi pierde luciditatea. El recunoaste locul in care se afla si, constient ca terenul il favorizeza, pregateste apararea.Cu toate ca este inferior ca rang coconului domnesc, Ionut se dovedeste mai realist decat Alexandrel, realizand ca nici chiar originea domneasca a acestuia nu-l va apara de primejdie.

Atat in discutia cu Alexandrel-Voda, cat si in cea cu medelnicerul, Ionut se dovedeste diplomat, reusind sa evite sa-i jigneasca pe acestia atingandu-si totusi scopul, acela de a le atrage atentia asupra greselilor comise.

Ionut isi asuma rolul de conducator al luptei, pregatind apararea si incepand la momentul oportun atacul. Totodata se dovedeste un bun strateg, alegand cu grija locul luptei.Contrar majoritatii tinerilor, Ionut este constient de limitele sale.Realizand ca nu va putea invinge singur dismanul, el trimite dupa ajutor. Faptul ca incerca sa intimideze adversarul, spunandu-i ca asteapta intariri, denota siretenie.
...

Alte referate despre: caracterizarea lui ionut jder, caracterizare ionut jder, ionut jder afla o capcana gatita stapanului sau rezumat

Traficul de persoane

Cauze ale traficului de persoane
Nivelul de trai. Cele mai multe dintre victime apartin unor familii in care unul dintre parinti, sau chiar ambii, sunt someri, confruntandu-se cu mari dificultati materiale.

Alte referate despre: traficul de persoane referat, trafic de persoane, traficul de persoane

Raspunderea Internationala a Statelor

Aceste elemnte au fost catalogate uneori ca subiective, mai ales cand se refera la atribuirea conduitei statului unei legi internationale, insa articolele evita o asemenea terminologie. Aceste 2 elemente au fost identificate de CIJ (spre exemplu in cazul « Fosfati in Maroc ») care a legat crearea institutiei raspunderii internationale de existenta unui fapt care poate fi imputat unui stat ca fiind contrar dispozitiilor unui tratat si contrar dreptului sau drepturilor altui stat.

Alte referate despre: raspunderea internationala a statelor, raspunderea internationala a statului, raspunderea internationala a statelor referat
Referate afisate : 19
Medie note: 8.27 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles