Orase si localitati din romania geografie

Orase si localitati

Documentul contine prezentarea pe scurt a catorva dintre orasele si localitaile din sud-nordul Romaniei.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 35kb
Downloads: 16
Materia: Geografie

Poluarea atmosferica

Este si mai rau daca ploaia acida ajunge in rauri sau lacuri, pentru ca acestea transporta otrava la distanta, omorand si cele mai mici organisme. Pestii sunt determinati de aluminiu sa produca o mucoasa lipicioasa care le infunda branhiile si ii “sufoca”, in cele din urma. Apele acide distrug si icrele.

Dupa oamenii de stiinta, pana in anul 2000 doar in Statele Unite si Canada vor fi 50 000 de lacuri moarte biologic. Dereglarea echilibrului natural al atmosferei nu poate deat sa dauneze Pamantului. Din cauza incalzirii globale va creste nivelul marilor, regiunile situate mai jos fiind inghitite de apa. Este de asteptat ca apa sa acopere orase ca Londra sau New York. Poluarea resurselor de apa poate atrage dupa sine izbucnirea unor epidemii, aparitia unor boli grave si moartea. Sunt modificate si raporturile repartizarii precipitatiilor: regiuni imense pot fi secate complet, ...

Alte referate despre: poluarea atmosferica, poluarea atmosferica referat, poluare atmosferica

Mediul influentat de marile orase

Urbanismul: urbanismul este un mod de viata asociat cu zonele urbane. Sociologii sustin ca oamenii care locuiesc in zone urbane sufera schimbari in codul lor de valori, obiceiuri si comportament (de exemplu sunt mult mai independenti, anonimi, superficiali si competitivi decat cei de la tara).

Alte referate despre: influenta asupra mediului influenta naturii asupra sanatatii copiilor, poluarea chimica a mediului influenta asupra solului, mediul influentat de om

Marile orase

Los Angeles, cu o populatie de 14.000.000 locuitori, este al 11-lea centru urban din Statele Unite. În 1781 spaniolii au întemeiat un oras în zona vesticã a Statelor Unite, pe nume El Pueblo de Nuestra Senora Reina de los Angeles. Dominatia spaniolã a încetat în 1821, însã Statele Unite au preluat controlul orasului 25 de ani mai târziu. Aparitia cãilor ferate, precum si celebra "Goanã dupã aur" aduce în aceste tinuturi foarte multi emigranti. Însã stabilirea dupã 1913 aici a marilor studiouri cinmatrografice va avea efectul unei explozii a afacerilor, cea ce va aduce acestui oras numele de Tara fãgãduintei.

Alte referate despre: ora de istorie marin preda, 2 ora de istorie de marin preda, ora de istorie de marin preda rezumat

Marile orase ale lumii

Aglomeratia urbana este formata in jurul unui oras mare ,iar conurbatia ,din mai multe orase comparabile intre ele ca dimensiuni.
Conurbatia reprezinta un sistem teritorial constituit din mai multe orase mari (orase satelit) care graviteaza in jurul unui oras important economic (oras polarizator).
Ideea de conurbatie este bine ilustrata prin concentrarea teritoriala de orase a zonei Rurh din Germania, orasele principale (dintre care Essen este situat central) fiind comparabile intre ele ca dimensiuni.
Alte conurabatii europene clare sunt Randstadt Holland (care reuneste principalele orase olandeze), Katowice (sau Silezia Superioara, in jurul orasului industrial Katowice), Donetk(suprapusa zonei urban-industriale Donbass).
Aspectele sunt diferite in cazul regiunii Tokyo ,care poate fi interpretata ca o aglomeratie urbana (Tokyo fiind mai mare decat orasele din jurul sau), dar si ca o conurbatie (aceste orase fiind, la randul lor, foarte mari).In mod similar zona Osaka-Kobe s.a.
In ...

Alte referate despre: marile orase ale lumii, cele mai mari orase din lume, cele mai mari orase ale lumii

Evaluarea potentialului turistic al judetului Iasi in cadrul dezvoltarii pietei turistice locale

Potenţialul turistic reprezintă oferta turistică potenţială a unui teritoriu care împreună cu baza tehnico-materială şi cu infrastructura generală şi turistică formează oferta turistică reală (efectivă) sau patrimonial turistică. Varietatea resurselor turistice, specificul, influenţa lor în activitatea turistică duc la delimitarea a 2 categorii de potenţial turistic date de cel natural şi respectiv antropic.
Potenţialul turistic natural reprezintă totalitatea resurselor turistice pe care le oferă cadrul natural prin componentele sale: relief, condiţii climatice, ape, vegetaţie şi faună, cât şi modificările acestora din urmă.

Alte referate despre: valorificarea potentialului turistic al judetului iasi, analiza potentialului turistic al judetului iasi, potentialul turistic al judetului iasi

Forme teritoriale urbane

Orasele,mari sau mici,sunt astazi raspandite pana in cele mai indepartate sau aparent inaccesibile regiuni ale globului.Ele se dezvolta,prospera,cuprinzand uneori regiuni vaste in forme urbane diferite sau regiuni aflate sub influenta directa a mediului de viata urban.Practica contemporana mondiala demonstreaza faptul ca imaginea clasica a orasului se afla intr-un proces continuu de transformare.Din orasele delimitate mai mult sau mai putin de mediul inconjurator se formeaza aglomeratii imense; in unele regiuni sau in unele parti,aceste aglomeratii se leaga intre ele si formeaza uriase labirinte de orase,in final veritabile zone urbanizate.

Alte referate despre: forme teritoriale urbane, noi forme teritoriale urbane, formele teritoriale urbane

Tipuri morfo-structurale de orase

Orasul de tip semicircular:
- se caracterizeaza prin faptul ca toate strazile pornesc din centrul orasului;
- orasul se afla pe marginea unui lac, rau, mare, extinzandu-se intr-un singur sens crescand astfel in forma de arc de cerc;
- exemplu: Constanta

Alte referate despre: tipuri morfo structurale urbane, ce inseamna tipurile morfo-structurale, tipuri de transport in orase

Orasele de la sud de Sahara

Modelul actual de densitati urbane ar putea evolua. Astfel, densitatea populatiei este rezultatul unor interactiuni complexe intre fortele de piata si investitii in infrastructura de transport, guvern, regulamente, taxe si subventiile aplicabile.In aceste orase, mai mult de un milion de oameni au un numar mare de gospodarii cu venituri reduse, ceea ce face ca utilizarea de tranzit in masa sa fie o necesitate.Prin contrast, majoritatea lucratorilor nu isi pot permite sa faca naveta cu masina proprie, iar infrastructura rutiera nu ar fi suficienta pentru a gestiona eficient traficul.

Alte referate despre: orase africa de sud, orase asia de sud, orasele medievale din sudul europei

Orase vechi - Histria

Perioada de trecere la epoca bronzului este marcată de prezenţa ceramicii aparţinând culturii Cernavodă I, II şi III descoperită la Histria şi în alte locuri din Dobrogea (cca 3200-2400 î.Chr.).
În epoca bronzului (2000-1200 î.Chr.) şi în prima epocă a fierului (1200-sfârşitul sec. V î.Chr.), în Dobrogea se dezvoltă o cultură caracteristică, la început tracică, iar apoi getică.

Alte referate despre: orase vechi din asia, orase vechi, orase vechi din romania

Orasele medievale

Negustorii erau grupaţi in asociaţii numite ghilde. Ghildele aveau un scop de-a proteja caravanele comerciale pe uscat s-au pe ape. Mai multe oraşe se asociau in,, ligii” s-au,, hanse” : aceasta denumire era utilizata când era vorba de comerţul maritim . cel mai cunoscuta a fost Hansa sau Liga hanseatica .

Alte referate despre: orasele medievale, orase medievale, aparitia oraselor medievale

Poluarea atmosferica

Poluarea atmosferica. Gaura din stratul de ozon
Anual, intre septembrie si noiembrie, stratul de ozon din stratosfera, deasupra Antarticii se subtiaza dramatic. Agentii poluanti, in special chimicalele numite clorofluoro-carboni (CFC) distrug ozonul, la aparitia Soarelui in urma iernilor polare intunecate si lungi. In ozon s-a produs o gaura de dimensiunea Statelor Unite si ad`nca precum Everestul.

Alte referate despre: referat poluarea atmosferica, poluarea atmosferica in judetul botosani, poluarea atmosferica cu gaze de esapament

Participarea cetateneasca - element esential al bunei guvernari si al dezvoltarii locale

Participarea cetăţeneascǎ, mai bine zis creşterea acesteia este o condiţie necesarǎ unui stat precum Republica Moldova care se aflǎ din păcate încǎ într-o perioadǎ de tranziţie determinatǎ de numeroasele schimbări politice, economice, sociale în lupta cu problemele specifice şi o metodǎ prin care este reconsiderat rolul şi sensul cetăţeanului”o angajare activǎ şi responsabilǎ pentru schimbarea comunitǎţii şi a societǎţii şi ieşirea din starea de dependenţǎ creatǎ de implicarea statului în furnizarea tuturor serviciilor sociale. După cu am văzut mai sus, conceptul de participare publică se bazează pe necesitatea consultării cetăţenilor şi exprimarea de către aceştia a opiniilor în legătură cu deciziile care se adoptă la diferite nivele şi de care ei sunt afectaţi, într-un fel sau altul.

Alte referate despre: elemente esentiale ale contractului individual de munca cim, marfa element esential al sortimentului comercial, alimente care contin elemente esentiale organismului uman

Ora de dirigentie

- orientarile programelor de educatie, adoptate la nivel local (comisia metodica a diri-gintilor, comisia de orientare scolara si profesionala) teritorial (inspectorat scolar, casa corpului didactic, centrul de asistenta psihopedagogica) si central: "managementul grupului educat, educatia pentru sanatate, educatia bunului cetatean, educatia prin si pentru cultura si civilizatie, educatia pentru timpul liber, educatia pentru viata de familie, cunoasterea psihopedagogica, autocunoasterea in vederea dezvoltarii carierei, educatia pentru protectia civica, educatia pentru protectia consumatorilor" ( Consultatii pentru activitatea educativa, ).

Alte referate despre: ultima ora de dirigentie, ora de dirigentie, metode educationale interactive utilizate la ora de dirigentie

Centrul national pentru dezvoltare durabila - Agenda locala 21

Precizam ca Anexa 1 constituie structura de baza pentru toate cele 9 orase pilot ale AL21 privind constructia Setului de Indicatori de Dezvoltare Durabila la care se pot adauga elemente noi (probleme, indicatori), in functie de specificul fiecarui oras si al opiniilor si sugestiilor exprimate in cadrul procesului de consultare publica.

Alte referate despre: centrul national pentru dezvoltare durabila, centrul national de dezvoltare durabila, strategia nationala de dezvoltare durabila

Institutiile locale in timpul dinastiei Tudorilor

Cand, in secolul al XVI-lea, pentru motive pe care le vom arata, problema saracilor capata o noua importanta, dinastia Tudorilor adopta ca baza a organizarii unei ajutorari parohia. In fiecare an, de pasti, ea numea patru "supraveghetori ai saracilor", care, impreuna cu epitropii, adunau pomenile. Toti enoriasii erau intrebati cam cat ar fi dispusi sa dea pe saptamana pentru saraci.

Alte referate despre: institutii cenrale dinastia tudorilor, dinastia tudorilor, dinastia tudorilor referat

Impozitele si taxele locale venituri proprii ale bugetelor locale

d) subiectul plătitor al taxei este precis determinat din momentul când solicită efectuarea serviciului sau activităţii publice, moment în care se naşte şi obligaţia sa de plată a taxei, având, de regulă, caracter anticipativ. Pentru neplata taxei se pot aplica şi sancţiuni în baza legilor speciale, putându-se exemplifica: anularea cererilor în justiţie pentru netimbrare sau insuficientă timbrare. Remarcăm că, în legislaţia fiscală, denumirea de taxă este uneori folosită şi pentru impozite propriu-zise,de exemplu în cazul taxei pe valoare adăugată, a taxei pentru folosirea mijloacelor de transport, taxe vamale.

Alte referate despre: impozitele si taxele locale - venituri proprii ale bugetelor locale, impozitele si taxele locale venituri proprii ale bugetelor locale, venituri proprii ale bugetului local

Implementarea strategiilor de dezvoltare locala

7. Numarul indicativ de GAL-uri în Romania
Analizand situatia sociala, economica, si geografica raportata la suprafata si numarul de locuitori eligibili, la alocarea financiara prevazuta pentru axa LEADER, si avand în vedere lipsa de experienta în implementarea acestui tip de abordare întrucat nu a mai fost implementat anterior, putem estima orientativ ca în urma celor 2 sau 3 apeluri de selectie vor rezulta un numar de 80 GAL-uri ce vor acoperi aproximativ 70% din spatiul rural.

Alte referate despre: axa leader implementarea strategiilor de dezvoltare locala, axa leader - implementarea strategiilor de dezvoltare locala, implementarea strategiei de dezvoltare locale calitatea vietii
Referate afisate : 18
Medie note: 8.23 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles