Orientari teoretice in sociologia educatiei

Sociologia educatiei

Referat despre Sociologia educatiei
Fundamente teoretice.
Abordarea educaţiei ca fenomen social se întemeiază pe luarea în consideraţie a următoarelor premise:
- conceperea educaţiei ca fenomen de socializare metodică a tinerelor generaţii (facem aici precizarea că socializarea se defineşte ca fiind un proces psiho-social de transmitere şi asimilare a atitudinilor, valorilor, concepţiilor şi modelelor de comportare specifice unui grup sau comunităţi în vederea formării, adaptării şi integrării sociale a unei persoane; în acest sens socializarea este un proces interactiv de comunicare presupunând învăţarea socială ca mecanism fundamental de realizare şi finalizându-se prin asimilarea indivizilor de către grupuri, respectiv societate);
- evidenţierea contribuţiei societăţii în oferta de finalităţii şi mijloace educative;
- întemeierea actului educativ pe cunoaşterea cerinţelor şi aspiraţiilor societăţii;
- organizarea instituţiilor educative ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 109kb
Downloads: 9
Materia: Sociologie

Sociologia ca disciplina de studiu - institutie si profesie

Etichetata abuziv drept "pseudo-stiinta burgheza" alaturi de cibernetica, genetica s.a., sociologia a fost exclusa programatic din campul preocuparilor teoretice si practice proprii transformarilor declansate de august 1944, din tara noastra. Perioada de ocupatie spirituala care a urmat, a facut posibila importarea proletcultismului pe valuta liber convertibila a ignorantei in a carei raza medie de actiune sociologiei i s-a interzis orice forma de manifestare n timod estul de indelungat.

Alte referate despre: educatia fizica ca disciplina de studiu, studiu de caz profesii pentru domeniul energiei, sociologia ca disciplina sociala

Introducere in sociologie

Nici sa sustina mai mult libertatea decat determinismul. Singura conditie pe care o solicita este ca principiul de cauzalitate sa se aplice la fenomenele sociale.”
Conceptia lui Max Weber este mult mai evoluata decat a predecesorilor sai. El a atras atentia asupra caracterului explicativ al sociologiei si asupra nevoii de a se cerceta faptele sociale, din acestea din urma reiesind principiile generale.

Alte referate despre: introducere in sociologie, referat introducere in sociologie, introducere in sociologie referat

Sociologia - educatiei

Mai întâi, pe faptul că şi predarea şi învăţarea au obiectiv comun: reuşita şcolară şi obţinerea unor performanţe la nivelul capacităţii individuale a fiecăruia, în funcţie de aptitudini şi interese.
În al doilea rând, într-o societate concurenţială, şcoala este datoare să-i ajute pe fiecare dintre elevii săi să-şi stabilească scopuri în viaţă (în carieră îndeosebi) în raport cu aptitudinile şi posibilităţile lui reale.

Alte referate despre: sociologia educatiei, sociologia educatiei referat, referat sociologia educatiei

Importanta sociologiei in epoca contemporana

Sociologia educatiei reprezinta o ramura care are in vedere studierea pe verticala si orizontala a intregului sistem educational care cuprinde invatamantul , cercetarea si educatia desfasurata dincolo de institutiile specializate ale invatamantului . ( educatia permanenta)

Alte referate despre: importanta sociologiei in epoca contemporana, importanta filosofiei in epoca contemporana, importanta artei in epoca contemporana

Sociologia - obiect, definitie, teorie

Complexitatea deosebita a realitatii sociale face posibila studierea acesteia din mai multe puncte de vedere, fiecare cu egala indreptatire. In sociologie exista astfel, mai multe modele de gandire, mai multe paradigme. De aceea, sociologia este considerata o stiinta multiparadigmatica.

Alte referate despre: definitia teorii sociologice, descrierea obiectiva definitie, roman obiectiv definitie

Experimentul sociologic

Deci, atat in privinta aplicarii rezultatelor experientelor sociale, cat si in desfasurarea lor - demers specific experimentelor sociologice - trebuiesc respectate regulile deontologice profesionale (sociologice).
Asa cum arata P.H. Chombart de Lauwe "O severitate fara mila trebuie sa condamne pe cercetatorii care, din interes sau chiar din neglijenta, sau dintr-o greseala de judecata ar uita ca experimentarea
pe oameni este diferita..., ca trebuie urmarita introducerea unor elemente favorabile privind persoanele supuse ei"1.

Alte referate despre: experimentul sociologic, referat experimentul sociologic, experimentul sociologiei

Metode de culegere a informatiei - Observatia sociologica

1.a. Definirea observatiei sociologice
Sintetizand diferitele definitii ale observatiei vom preciza ca aceasta este "o metoda de cunoastere stiintifica care consta in contemplarea metodica si intentionala (conforma cu un scop) a obiectelor, fenomenelor si proceselor sociale".

Alte referate despre: metode de culegere a informatiei in sociologie, observatia sociologica, observatie sociologica

Rolul familiei ca prim educator al copilului si partener in educatia copilului

Statutul familiei ca prim educator al copilului reprezinta un factor important in stabilirea parteneriatului intre institutiile de educatie timpurie si familie. Eforturile depuse de parinti si educatori trebuie sa se bazeze pe un schimb bogat de informatii, de experiente si pe colaborare in asigurarea celor mai bune conditii de crestere si dezvoltare ale copiilor.

Alte referate despre: familia si scoala parteneri in educatia copilului, referat - familia si scoala parteneri in educatia copilului, familia mediu de educare a copilului

Sociologie - Anthony Giddens

MICHAEL FOUCAULT si HERBERMAS: fondatorii ai sociologiei clasice. M.
Foucault se referea prin opera sa la studiile sale despre birocratie,
dezvoltarea închisorilor, spitalelor, scolilor si altor organisme cu
larga raspândire. Dupa Foucault exualitatea nu a existat dintotdeauna
a fost creata în procesul dezvoltarii sociale.

Alte referate despre: sociologie anthony giddens, anthony giddens sociologie, anthony giddens sociologia

Intrebari sociologie

4.Ce semnifica notiunea de « ideal-tip » la Max Weber ?
Tipul ideal este conceptia unui fenomen care cuprinde elementele sale esentiale si cu care fenomenul lumii reale ar putea fi comparat. Weber a conceput tipul ideal cu scopul de a identifica si explica stiintific cauzele activitatilor sociale.

5.Prin ce se deosebeste « sociologia stiintifica » de cea « comuna » ?
Sociologia stiintifica se deosebeste de cea comuna, prin faptul ca sociologia stiintifica se bazeaza pe cercetari sistematice, pe verificarea tezelor si a ipotezelor si pe utilizarea unui aparat conceptual, in timp ce sociologia comuna se caracterizează prin generalizarea experienţei cotidiene în mod afectiv, nesistematic şi neverificat, prin realizarea unor “interpretări de uz casnic” si prin ignorarea relativităţii instituţiilor.

6.Ce inseamna sociologismul ?
Sociologismul este :-orientarea care exagereaza rolul sociologiei careia ii subordoneaza celelelte stiinte sociale ;
-orientarea ...

Alte referate despre: intrebari sociologie, intrebari sociologice, intrebari sociologie juridica

Familia - partenerul ignorat

Interactiunile scoala-familie trebuie sa stea sub semnul parteneriatului
Unele opinii aparute in ultimele decenii avansau ideea unei disjunctii care ar fi aparut intre familie si scoala,fenomen provocat de caracteristicile societatii de tip capitalist.Scoala - se afirma - a capatat competente foarte mari in educatia copiilor si o autonomie crescanda,declasand familia din functiile ei (Cf.Stanciulescu, E. "Sociologia educatiei familliale",Editura "Polirom", Iasi, 1997,p.71 s.a.).Evolutia sociala si constatarile cunoasterii comune si stiintifice au aratat insa ca parintii "se dovedesc departe de a accepta ideea lipsei de competenta si de a ceda integral prerogativele lor educative scolii" (Stanciulescu,E., op.cit., p.172).

Alte referate despre: elev-scoala-familie parteneri egali in educatie, familia partener in educatie, scoala si familia parteneri in educatia individului

Metode de cercetare sociologica

Intr-o forma sau alta, premisele unui proiect trebuie dezvoltate, particularizate, incarcate de semnificatii care se vor deschizatoare de drum pentru continuarea si nu pentru incetarea investigatiei. Inceputul prefigureaza in nuce propria sa devenire, dar numai printr-o desfasurare care nu poate impiedica aparitia surprizelor asociative. Desfasurarea premiselor va fi focalizata asupra acelor probleme care enunta diversitatea orientarilor teoretice sau a practicilor de cercetare si care solicita sinteza posibila intr-un proiect metodologic adecvat nivelului de dezvoltare teoretica a sociologiei.

Alte referate despre: cercetare sociologica, metode de cercetare sociologica, metode si tehnici de cercetare sociologica

History of Education

Education, History of, theories, methods, and administration of schools and other agencies of information from ancient times to the present. Education developed from the human struggle for survival and enlightenment. It may be formal or informal. Informal education refers to the general social process by which human beings acquire the knowledge and skills needed to function in their culture.

Alte referate despre: history of education in usa referat, history of education uk, education history referat

Rolul educatiei in formarea personalitatii elevului

Rolul educatiei in formarea personalitatii elevului - Caracteristica definitorie a omului este aceea de a fi nu numai un produs al evoluţiei biologice naturale , ci – în primul rând – al unei modelări sociale şi culturale a personalităţii .Rolul educatiei in formarea personalitatii elevului

Alte referate despre: rolul educatiei in formarea personalitatii elevului, referate rolul educatiei in formarea personalitatii elevului, rolul educatiei in formarea personalitatii elevului referat

Sociologia tranzitiei

Sociologia tranzitiei
In acest context se remarca un “pastor” si anume Corneliu Coposu, care isi conduce partidul spre ce urma mai tarziu si ( poate numai jertfa lui ) va putea sa ii aduca partidul pe culmile cele mai inalte ale guvernarii tarii, dara pana atunci mai era mult. In paralel incepe sa apara si sprijinul extern pentru PNTCD care era vizibil organizatiile crestin-democrate din Europa sprijina atat uman cat si financiar partidul frate din Romania.

Alte referate despre: sociologia tranzitiei, sociologia tranzitiei referat, rezumat sociologia tranzitiei

Educarea calitatilor motrice prin lectia de educatie motrica

II. Calităţi motrice utilitar aplicative: b) (specifice)
-Echilibrul
- Târârea
- Căţărarea şi escaladarea
-Ridicarea şi transportarea de greutăţi
- Tracţiuni şi împingeri

Alte referate despre: educarea calitatilor motrice prin lectia de educatie fizica, educare calitatilor motrice prin lectia de educatie fizica, clasificarea calitatilor motrice in lectia de educatie fizica

Fundamente teoretice ale planului de afaceri

Fundamente teoretice ale planului de afaceri
Planul de afaceri este important in toate sectoarele, industrial sau servicii,in mod independent de gradul lor de inovatie tehnica sau marketing.Planul de afaceri devine din ce in ce mai mult un instrument indispensabi,cu ajutorul caruia se poate reusi in orice domeniu.

Alte referate despre: fundamentele teoretice ale planului de afaceri, elemente teoretice despre planul de afaceri, elemente teoretice ale planului de afaceri
Referate afisate : 19
Medie note: 8.36 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK