Ovidiu ponticele si tristele

Ovidiu - ponticile, metamorfozele si biografie

Descendent al unei familii nobile, Publius Ovidius Naso îşi va desăvârşi educaţia la Roma, simţindu-se de timpuriu atras de tărâmul muzelor. Deşi a fost propulsat prin tradiţia familiei în posturi publice, ajungând în anturajul împăratului Augustus, Ovidius a fost mai curând atras de modelul marilor literaţi, precum Tibulus, Propertius, Vergilius, decât de acelea al marilor demnitari.

Cu toate că fineţea observaţiei, sensibilitatea, erudiţia şi talentul i-au atras faima şi elogiile lui Octavian Augustus, ironia opoziţia faţă de măsurile reformatoare ale împăratului i-au adus, în anul 8 îen., căderea în dizgraţie şi exilul în îndepărtatul ţinut al Tomisului, în vecinătatea Istrului, pe malul rece al mării.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 6650
Materia: Diverse

Evolutia literaturii latine

Literatura latina isi datoreaza inceputurile – si in mare masura evolutia sa ulterioara – literaturii grecesti. Capodopera lui Ovidiu, “Metamorfozele”, foloseste aproape exclusiv teme literare grecesti. Toate operele lui Vergilius au titluri grecesti. Iar in epoca de aur a literaturii latine Horatiu va recunoaste ca Grecia invinsa l-a cucerit, sub raport cultural, pe invingatorul ei.
Primul scriitor de limba latina – un grec din Taranto, sclav eliberat, Livius Andronicus (cca. 280 – cca. 205 i.Hr.) – a scris tragedii si comedii, prelucrate dupa modele grecesti; precum si o adaptare a “Odiseei”, in care Ulise este un erou originar din Italia. Primul scriitor latin demn de a fi considerat poet a fost Naevius. Creator al epopeii nationale “Razboiul punic” (in care nareaza fapte legendare dar si evenimente contemporane), Naevius este si creatorul dramarturgiei romane. Dar adevaratul parinte al literaturii latine este considerat Ennius, autor a mai multe poeme pe teme ...

Alte referate despre: evolutia literaturii latine, evolutia literaturii latine referat, evolutia literaturii latine scribd

Ovidius

Marele poet se naşte la Sulmo 20 martie 43 î.e.n. fiu al unei străvechi familii de cavaleri. În anul 30 î.e.n. viitorul poet este trimis împreună cu fratele său mai mare cu un an la Roma cu scopul de a primi o cât mai bună educaţie la şcoala retorilor. Ovidiu frecventează lecţiile de declamaţie ale vestiţilor Arellius Fuscus şi M. Porcius Latro. Cu aceştia exersează compunerea, care mai târziu va influenţa opera sa poetică. Intră în cercul lui M. Valerius Mesalla Corvinus care îl îndrumă în arta poetică. În jurul vârstei de 18 ani citeşte în public primele sale compuneri poetice (fragmente din Tristia).

Alte referate despre: ovidius referat, ovidius-tristia, poetul ovidius

Evolutia literaturii latine

Si literatura latina isi datoreaza inceputurile - si in mare masura evolutia sa ulterioara - literaturii grecesti. Capodopera lui Ovidiu, Metamorfozele, foloseste aproape exclusiv teme literare grecesti. Toate operele lui Vergiliu au titluri grecesti. Iar in epoca de aur a literaturii latine Horatiu va recunoaste ca Grecia invinsa l-a cucerit, sub raport cultural, pe invingatorul ei.

Alte referate despre: evolutia literaturii latine wikipedia, originea si evolutia literaturii latine, evolutia literaturii romane

Ovidius

Cu aceştia exersează compunerea, care mai târziu va influenţa opera sa poetică. Intră în cercul lui M. Valerius Mesalla Corvinus care îl îndrumă în arta poetică. În jurul vârstei de 18 ani citeşte în public primele sale compuneri poetice (fragmente din Tristia).

Alte referate despre: ovidius, referat ovidius, ovidius pontica

Arealul pontic in anii celui de al doilea razboi mondial

Insistenţa cu care Uniunea Sovietică a urmărit îndeplinirea visului tradiţional al Rusiei, de a-şi institui controlul asupra Gurilor Dunării şi implicit de a-şi extinde vecinătatea nord-pontică, s-a dovedit din ce în ce mai evidentă în faza premergătoare celei de-a doua conflagraţii mondiale. Acordul sovieto-german din 23 august 1939, în părţile care privesc împărţirea sferelor de influenţă în Europa de sud-est, relevă interesul acut al Moscovei faţă de teritoriul dintre Prut şi Nistru, în paralel cu dezinteresul aparent al Berlinului faţă de această regiune. Era un dezinteres aparent, pentru că la momentul respectiv, Hitler urmărea îndeplinirea planurilor de supunere a nord-vestului european, timp în care el avea nevoie de neutralitatea lui Stalin, dacă nu chiar de câştigarea bunăvoinţei acestuia.

Alte referate despre: anii celui de-al doilea razboi mondial, romania in anii celui de-al doilea razboi mondial, activitatea diplomatica in anii celui de al doilea razboi mondial

Gri de George Bacovia

Poetul nu mai are cum sa-si revigoreze spiritual,agonia din suflet nu-i permite decat sa mai sape o treapta in templul suferintei sale:,Ca si zarea,gandul meu se innegri.../Si de lume tot mai singur,mai barbat,/''

Alte referate despre: gri de george bacovia comentariu, gri de george bacovia, comentariu gri de george bacovia

Genuri literare

Specii ale genului epic:
Povestirea- specie a genului epic in proza, in care
se descrie o intimplare, un fapt real din viata, in care actiunea se petrece intr-o perioada de timp nu prea mare. Ex.:Sadoveanu ”Cealalta Ancuta”
Basm- specie a genului epic, cu elemente fantas-
tice supranaturale care simbolizeaza fortele bine- lui si ale raului in lupta p/u sau impotriva fericirii omului.
Poveste-specie a genului epic in proza in care se
relateaza intimplarile fantastice ale unor perso- naje imaginare in lupta cu personaje nefaste in care binele triumfa.
Snoava- s. a gen. epic in proza, de dimensiuni
mici, care ironizeaza viciile societatii si ale oamenilor (minciuna, lasitatea, lenea, mindria, aviditatea, avaritia).
Particularitati:
Caracter de fabula, anecdota.
Naraiune expresiva.
Predomina dialogul.

Alte referate despre: genurile literare, genuri literare, rolul genurilor literare

Printul fericit

Randunelul era ingrijorat nu ca va mai ramane o noapte, ci ca acesta va ramana orb. Dar se invoi pana la urma si facu asa cum ii ceruse Printul. Randunelul trecu fetita ca o sageata si ii stecura nestemata in palma. Aceasta se bucura si dadu fuga acasa. Fiind ingrijorat de sanatatea lui, fiindca ramasese orb, randunelul se hotari sa ramana cu el. Printul Fericit ii spuse sa plece in Egipt. Randunelul a zburat peste cetatea cea mare si a vazut bogati in case frumoase si saraci cerand de la porti. Copii infometati, iar sub arcada unui pod, doi baietasi se srangeau in brate, sa-si tina unul altuia de cald. A zburat indarat, si a istorisit Printului tot ce vazuse. Atunci Printul ii spuse ca el este acoperit cu aur. Sa ia de pe el, foita cu foita, si sa o duca saracilor lui.

Alte referate despre: printul fericit, printul fericit rezumat, rezumat printul fericit

Legenda Viorelei

Intr-o tara indepartata traiau un imparat si o imparateasa care erau foarte tristi pentru ca nu puteau avea copii. In schimb, sadisera in gradina palatului flori cum nimeni nu mai vazuse si zi de zi se plimbau; numai asa le mai trecea tristetea.

Alte referate despre: legenda viorelei, rezumat legenda viorelei, referat legende viorelei

Dobrogea

Cea mai mare parte a Dobrogei are un climat de ariditate, cu temperaturi medii mari (10o-11oC), temperaturi ridicate vara (22o-23oC), precipitatii reduse (in jurul valorii de 400mm/an), zile tropicale si secete frecvente; bate frecvent Crivatul, geros iarna si uscat vara. Spre litoral exista un climat cu influente pontice, mai moderat termic, brize diurne si insolatie puternica. Influenta cresterii altitudinii este relativ redusa. La altitudini de peste 300m (in nordul Dobrogei) exista un climat de dealuri joase, cu o temperatura medie mai scazuta (9o-10oC) si precipitatii mai bogate (500-600mm/anual).

Alte referate despre: dobrogea, dobrogea referat, coloniile grecesti din dobrogea

Amurg violet, Flori de mucigai, Psalmi

Tema centrala a poeziei prezinta o imagine a orasului cuprins de somnoleta, populat de o lume lenesa, monotoma.Tema poeziei sugereaza starea de depresie, de halucinatie, simbolizand o imagine vizuala.Prezenta laitmotivului sugereaza principalele teme ale poeziei: oasul cuprins de somnolenta, plopii singuratici.

Alte referate despre: modernismul poeziei argheziene- psalmul si flori de mucigai, paralelism flori de mucigai si psalm arghezi, flori de mucigai si psalm

Etnogeneza romaneasca - Rezistenta antiotomana a Tarilor Romane in secolele XIV - XV

*desfasurata intre secolele I i.Hr.-VIII d.Hr.
*factorii romanizarii (prin intermediul carora au fost preluate elementele de civilizatie romana:
Administratia:in care se folosea limba latina
Armata:in legiunile romane instalate in Dacia au intrat si autohtonii geto-daci care au preluat elemente de civilizatie romana(in contactul cu romani)

Alte referate despre: rezistenta antiotomana a tarilor romane in secolele xiv-xv, rezistenta antiotomana a tarilor romane in secolul xiv-xv, rezistenta antiotomana in tarile romana in sec xiv-xv

Marile teme ale liricii argheziene

1.Poezia filozofica argheziana se adapa din singuratatea, ca fiinta gânditoare a omului pe pamânt. Sursa ei se afla în permanenta cautare a unui "Dumnezeu" care refuza a se arata si care determina o stare sufleteasca de permanenta pendulare între credinta si tagada. Poetul accepta si refuza succesiv existenta dumnezeirii, trecând prin cele mai felurite si contradictorii stari de spirit .Esecul lui Arghezi de a ajunge la revelatia divina l-a condus pe acesta la o viziune panteistica asupra vietii atâta vreme cât cerul ramâne mut.(Psalmii)

Alte referate despre: marile teme ale liricii argheziene, teme ale liricii argheziene, marile teme ale liricii argheziene 3x puncte

Baltagul - Demonstratie

In anul 1970, la aniversarea a 90 de ani de la nasterea scriitorului, criticul literar, Ion Dodu Balan, intr-un articol de sinteza asupra creatiei sadoveniene, afirma ca in ea se concentreaza, ac intr-un focar, intreaga noastra istorie, frumusetile patriei si toata povestea, vesela si trista, amara si incrancenata a celor multi si obiditi, si, din intreaga opera, acestea se produc la gradul cel mai inalt in Baltagul. Din perspectiva acestei capodopere se poate desprinde o coordonata fundamentala a specificului nostru national, a felului nostru de a gandi, de a fi si de a reactiona in fata problemelor cruciale ale existentei. Prin puterea lui de cuprindere si sintetizare a vietii unei intregi colectivitati, cu indeletnicirile, credintele, folclorul si etnografia ei, Baltagul este o capodopera si un fragment de epopee a poporului roman, un exceptional poem al naturii si al sufletului ...

Alte referate despre: baltagul demonstratie, baltagul demonstratie ca e roman, baltagul demonstratie roman
Referate afisate : 15
Medie note: 8.27 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles