Pacea din 89 si pacea din 102comparatie

Etnogeneza romaneasca

Decebal(87-106) a fost un alt rege al Daciei. Primele conflicte cu romanii au avut loc in timpul imparatului Domitian in anii 87 si 88, fiind invins, cere pacea din 89.Prevederile pacii:Decebal devenea client roman(supus). Primea mesteri pentru refacerea cetatilor si subsidii(ajutoare), deci, Decebal "a pierdut razboiul" dar a castigat pacea.

Noul imparat, Traian, doreste sa-si ia revansa. Razboaiele au avut loc intre 101-102(primul), 105-106(al doilea). Dupa primul razboi, Decebal fiind infrant, se ajunge la pacea din 102. Pacea din 102 o anula pe cea din 89. In 105, reincepe conflictul si, deoarece era amenintata capitala, Sarmisegetuza, Decebal se retrage in munti si, pentru a nu cadea viu in mainile romanilor, el se sinucide. Dacia devine provincie romana(106-271)

Faza a 2-a
Romanizarea a reprezentat patrunderea culturii materiale si spirituale romane, superioare, in cultura daca.
Ea a actionat printr-o serie de factori.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 13kb
Downloads: 256
Materia: Istorie

Etnogeneza romaneasca

Etnogeneza romaneasca:In prima,autohtonii din provinciile stapanite de Roma au asimilat pe colonistii romani,apoi au asimilat cultura romana,romanizandu-se.Invatand limba Latina,populatiile romaniate pastrau si un numarde cuvinte din propria limba.In limba romana s-au pastrat aproximativ 160-170 de cuvinte din limba traco-dacica(aproximativ 10%).

Exemple:buza,ceafa,copil,mos,prunc,zestre,vatra,catun,barza,mistret,manz dar si numele principalelor rauri:Dunare,Olt,Mures.A doua asimilare o fost integrarea migratorilor de catre populatiile romanice.De exemplu:francii in Galia,vizigotii in Peninsula Iberica,slavii in Dacia.

Etnogeneza romaneasca:Latina populara vorbita pana in secolul al VI-lea va face loc,incepand cu secolele VII-VIII,dialectelor latine din care vor evolua limbile romanice.Aspectele fundamentale ale etnogenezei romanesti sunt:continuitatea autohtonilor in spatiul romanitatii orientale si romanizarea lor.Continuitatea autohtonilor implica dainuirea dacilor ...

Alte referate despre: etnogeneza romaneasca, etnogeneza romaneasca referat, referat etnogeneza romaneasca

Etnogeneza romanilor

In general, dacii au avut relatii conflictuale cu romanii, deoarece acestia din urma, doreau cucerirea Daciei. Astfel, intre anii 101-102 d.Hr izbucneste primul razboi daco-roman care se incheie cu pacea din 102 in conditii foarte grele pentru daci. Decebal, conducatorul Daciei in aceasta perioada, incalca conditiile de pace, fapt care il determina pe Traian, imparatul Romei, sa porneasca la un nou atac impotriva dacilor. In aceste conditii, izbucneste un al doilea razboi daco-roman intre anii 105-106 care se incheie de aceasta data cu supunurea Daciei si moartea lui Decebal.

Alte referate despre: etnogeneza, etnogeneza romanilor, etnogeneza poporului roman

Istoria romanilor - cronologie

26.Structuri Politice(1948-1989)
-febr.1948=Part.Muncitoresc Roman a devenit partid unic cu ocazia fuzionarii Partidului Comunist Roman cu Partidul Social-Democrat
-13 aprilie 1948=este adoptata constitutia Republicii Populare Romane
-1950=s-a infaptuit o reforma administrativa prin care vechile organe ale puterii in stat au fost inlocuite cu ”Sfaturile Populare”
-1952=este adoptata constitutia
-1948=Lucretiu Patrascanu este leiminat de org.de conducere
-1961=este creat Consiliul de Stat al Republicii Populare Romane
-21 martie 1961=este ales ca presedinte al Consiliului se Stat,Gheorghe Gheorghiu Dej,iar Ion Gh.Maurer devine premier
-martie 1965=moare Gh.Gh.Dej
-iulie 1965=la congresul P.M.R.se revine la denumirea de P.C.R.,iar in functia de secretar general a fost ales Nicolae Ceausescu
-august 1965=este adoptata o noua constitutie,statul fiind proclamat Republica Socialista Romania
-1967=Nicolae Ceausescu este ales in fct.de presedinte al Consiliului de Stat
-febr.1968=reforma ...

Alte referate despre: istoria romaniei cronologie, istoria romanilor cronologie, istoria romaniei cronologic

Etnogeneza romaneasca - Rezistenta antiotomana a Tarilor Romane in secolele XIV - XV

Romanizarea*proces prin care geto-daci au preluat de la romani elementele civilizatiei romane: -cultura materiala (ceramica , unelte , obiecte de podoaba )
-cultura spirituala (religia , obiceiuri , traditii )
-limba latina

Alte referate despre: rezistenta antiotomana a tarilor romane in secolele xiv-xv, rezistenta antiotomana a tarilor romane in secolul xiv-xv, rezistenta antiotomana in tarile romana in sec xiv-xv

Etnogeneza

Etnogeneza
Dealtminteri, migratorii aveau tot interesul să cruţe şi să exploateze populaţia autohtonă producătoare de bunuri. Dominaţia diferitelor triburi migratoare nici nu trebuie privită altfel decât o stăpânire ce le aducea tribut, venituri în bunuri materiale şi în oameni.
În ajutorul istoricilor vine şi ştiinţa limbii, lingvistica. Cercetările lingvistice au demonstrat de multă vreme caracterul romanic al limbii române, cu alte cuvinte originea ei latină. Limba română este moştenitoare directă a limbii latine: se poate spune, într-u anumit sens, că limba română este latina vorbită în zilele noastre în ţinuturile locuite de români, după cum franceza este latina vorbită azi în Franţa, spaniola în Spania, etc..

Alte referate despre: etnogeneza romaneasca referat istorie, etnogeneza romana, etnogeneza romaniei

Etnogeneza romaneasca - prezentare generala

Geto dacii traiau in uniuni de triburi condusi de catre un rege. Ei au intrat in conflict cu persii la 514 I.H. condusi de Darius I; 335 I.H. cu Alexandru Macedon; 300 I.H. cu Lysymah, conducatorul Traciei si urmas al lui Macedon cu care ajunge la pace.

Alte referate despre: referat istorie etnogeneza romaneasca, referat despre etnogeneza romaneasca, etnogeneza romaneasca rezumat

Etnogeneza romanilor

Etnogeneza romanilor:Intotdeauna când vorbim despre procesul de etnogeneza, vorbim in primul rând despre procesul de romanizare. Romanizarea este un proces complex si de lunga durata care presupune adoptarea de către populaţia autohtona a obiceiurilor, tradiţiilor si a modului de viata romanic, dar in special adoptarea limbii latine.

Alte referate despre: etnogeneza limbii romane, referat etnogeneza, ce este etnogeneza

Congresul de pace de la Paris, februarie-martie

Adunarile ad-hoc.
Tara Rom.-crearea unei Comisii de informare europene cu sediul la Bucuresti din
reprezentantii celor 7 Mari Puteri.

Alte referate despre: congresul de pace de la paris, congresul de pace de la paris 1856, congresul de pace de la paris 1919-1920

Rolul ONU in solutionarea litigiilor internationale

Astfel,a luat sfirsit istoria unei dintre primele organizatii de pace,care,la rindul ei a influentat si a dus la formarea unei noi organizatii de pace-ONU.In 1941, dupa o intalnire, Winston Churchill si Franklin D. Roosevelt au emis Carta Atlanticului, o insiruire de principii la care au aderat in timp multe alte state.Numarul statelor aliate modificandu-se tot timpul.

Alte referate despre: rolul onu in solutionarea litigiilor internationale la etapa actuala, rolul onu in solutionarea litigiilor internationale, rolul onu in solutionarea litigiilor internationale in ziua de azi

Rolul ONU in solutionarea litigiilor internationale - eseu

Traim intr-o lume unde totul practic este posibil si democratia este una din bazele principale ale acestei lumi. In raportul sau „ O Agenda pentru Pace”, Secretarul General al ONU Boutros-Ghali a oferit un capitol aparte diplomatiei preventive, ea fiind inclusa pe o baza egala cu concepte precum mentinerea pacii, intarirea pacii si consolidarea acesteia. Acest raport a primit o confirmare pozitiva din partea Adunarii Generale a ONU si de atunci Natiunile Unite trateaza diplomatia preventiva ca o politica de mare prioritate in cadrul Organizatiei,ceea ce devine iarasi un plus,fiindca ea se refera la masuri pentru prevenirea conflictelor si la situatii de criza,reprezinta diplomatia inchisa, efectuata de catre oficialitati la nivel inalt, cu scopul de a indrepta situatia internationala deteriorata,face referire la conflictele care ar trebui preintimpinate, crize ce necesita administrare, diferentele care urmeaza sa fie rezolvate.

Alte referate despre: rolul onu in solutionarea litigiilor internationale - eseu, rolul onu in solutionarea litigiilor internationale eseu, rolul onu in solutionarea litigilor internationale la etapa actuala

Wilson si Tratatul de la Versailles

Pe data de 11 noiembrie 1918, priministrul englez David Lloyd George a anuntat arminstitiului de pace dintre Germania si Puterile Aliate. In realitate Europa se afla la doar doua decenii de un conflict si mai mare.

Alte referate despre: wilson si tratatul de la versailles, thomas woodrow wilson tratatul de la versailles, tratatul de la versailles

Pacea

Noţiunea de pace implică numai nişte efecte temporare a unor fapte facute cu metode omenesti. Asa de exemplu, acordurile de pace încheiate între doua sau mai multe popoare aflate în luptă. Multe dintre acestea au fost rupte si calcate în picioare la scurt timp, partile reîncepînd lupta. Sunt oameni cu intenţii bune care cauta sa medieze între părtile în conflict pîna se ajunge la oprirea luptelor, dar sunt si oameni care vorbesc numai despre pace, dar intentiile lor nu corespund cu vorbele.

Alte referate despre: pacea, pace, referat despre pace

2 Pac

When Tupac was 12 years old, his mother enrolled him in Harlems 127thSt Ensemble. He played Travis in "A Raisin inThe Sun" in his first acting role.While he was with Digital Underground, someone once shoved a 12 gauge shotgun in Tupac's face because of a dispute over a woman at a Martin Luther King Jr festival.

Alte referate despre: razboi si pace, conferinta de pace de la paris, eterna pace

Swatch ticks along at the pace of modern life

But the event that marked the upturn in the industry´s fortunes was the founding of SMH, the Swiss corporation for microelectronics and watch making industries. And its answer to the crisis was swatch-a slim plastic watch with only 51 components (instead of the usual 91 parts or more) that combined top quality with a highly affordable price. It first went on sale in 1983. Since this time, it has gone on to become the most successful wristwatch of all time, and the swatch group, the parent company, is the largest and most dynamic watch company in the world.

Alte referate despre: swatch ticks, computer in the modern life, modern life and life in the past

Carta ONU

Conform Cartei Natiunilor Unite, intrata in vigoare la 24 octombrie 1945 dupa ratificarea sa de catre cele cinci mari puteri si de majoritatea celorlalti semnatari (vezi art.110 alin.3 din capitolul XIX), scopurile organizatiei internationale, mentionate si in preambulul documentului international, sunt: mentinerea pacii si securitatii internationale si, in acest scop, luarea de masuri colective efective pentru prevenirea si respingerea amenintarilor la adresa pacii si pentru respingerea agresiunilor sau a altor violari ale pacii, rezolvarea pe cale pasnica si in conformitate cu principiile justitiei si ale dreptului international a oricaror dispute, reglementarea conflictelor internationale.

Alte referate despre: carta onu, carta onu referat, carta onu download

Romania perspective pentru a deveni membra OCDE - Lucrare de Disertatie

Diplomatia economica presupune sprijinirea reprezentantilor economici externi, pentru a face fata mediului de afaceri si competitivitatii la nivel international. Astfel, activitatea personalului cu atributii economice trimis in strainatate este organizata sub forma de Birou al consilierului economic in cadrul misiunilor diplomatice ale Romaniei in strainatate, sau Birouri Comerciale proprii in tari sau centre comerciale care prezinta interes pentru Romania. Specific faptul ca atributiile si competentele personalului MEC din reteaua de reprezentare externa sunt stabilite prin Hotararea nr.738/03.07.2003, privind organizarea si functionarea Ministerului Economiei si Comertului si privesc activitatile specifice de diplomatie economica, pe aspectele comertului exterior, cooperare economica, investitii si de integrare economica europeana.

Alte referate despre: romania-perspective pentru a deveni membra ocedo, romania membra ocde marilena pelinescu, romania membra ocde

Somnoroase pasarele de Mihai Eminescu

Imaginea lunii, care vegheaza de sus peste intreaga fire, contribuie la realizarea atmosferei de somnie – Peste-a noptii feerie/ Se ridica mandra luna. Toata natura este cuprinsa de vraja si linistea noptii.

Alte referate despre: somnoroase pasarele de mihai eminescu, somnoroase pasarele de mihai eminescu comentariu, comentariu somnoroase pasarele de mihai eminescu
Referate afisate : 18
Medie note: 8.32 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles