Pactul ribbentrop-molotov si consecintele lui pentru basarabia

Pactul Ribbentrop - Molotov

“Este un miracol diplomatic” ; “Este o victorie suta la suta ! Si, desi n-am facut asta niciodata o sa beau o sticla de sampanie” ; “El crede ca ma inselat, dar in realitate eu l-am inselat”. Aceste aprecieri se refera la pactul de neagresiune dintre URSS si Germania din 23 august 1939. Prima apartine ambasadorului german la Moscova- contele Frederic Werner von der Schulenburg-, a doua lui Hitler iar ultima lui Stalin.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 11kb
Downloads: 7012
Materia: Istorie

Pactul Molotov - Ribbentrop

În paralel cu starea moral-politică fermă, au fost înregistrate şi unele cazuri de dispoziţii politice negative, care au luat forma de:
a) enunţuri osule ale unor luptători aparte în ce priveşte relaţiile U.R.S.S. şi României;
b) enunţuri negative privind măsurile îndreptate spre întărira disciplinei militare sovietice.

Alte referate despre: pactul molotov-ribbentrop, pactul molotov ribbentrop, consecintele pactului molotov-ribbentrop

Istoria romanilor - cronologie

8.Vlad Tepes(1448;1456-1462;1476)
-1461-1462=campania de la Dunare,atacand cetatile si orasele turcesti
-16-17 iunie 1462=atacu nocturn asupra taberei sultanului
-1475=se indreapta catre Transilvania unde este arestat
-noiembrie-decembrie 1476=obtine tronul pentru ultima oara,fiind asasinat de boieri

Alte referate despre: istoria romaniei cronologie, istoria romanilor cronologie, istoria romaniei cronologic

Al doilea razboi mondial - desfasurare

Pe 23 august 1939, Uniunea Sovietica si Germania au semnat un pact de neagresiune, intrat in istorie ca "pactul Ribbentrop-Molotov", care continea un protocol aditional secret prin care cele doua puteri imparteau Europa de Est intre ele.
La putin timp dupa aceea, pe 1 septembrie 1939, Germania a atacat Polonia pornind al doilea razboi mondial. Armata poloneza a fost distrusa rapid si in plus, pe 17 septembrie, URSS a invadat partea estica a tarii. Romania a permis guvernului polonez si rezervelor sale de aur, precum si celor 50.000 de refugiati, sa ii tranziteze teritoriul.
Dupa cadrea Frantei pe 22 iunie 1940 si retragerea trupelor britanice de pe continent, Romania si-a pierdut cei mai importanti aliati. In aceste conditiii, URSS a ocupat Basarabia si Bucovina de Nord pe 28 iunie, Ungaria a anexat nordul Transilvaniei pe 30 august, si Bulgaria ...

Alte referate despre: al doilea razboi mondial desfasurare, al doile razboi mondial desfasurare, al doilea razboi mondial desfasurarea

Culisele Pactului Ribbentrop - Molotov

In ziua de 19 august 1939, orele 15:00, Molotov intra in biroul lui Stalin, care ii cere sa semneze imediat pactul cu Germania si s-ai abandoneze pe occidentali.Molotov il suna la telefon pe ambasadorul Germaniei, contele von Schulenburg, ii comunica faptul ca Stalin accepta conditii le pactuluisi il convoaca pe ministrul de Externe German, Joachim von Ribbentrop, la Moscova, pe 23 august, pentru semnarea pactului.

Alte referate despre: pactul ribbentrop-molotov, pactul ribbentrop molotov, pactul ribbentrop-molotov si consecintele lui pentru basarabia

Romania in al doilea razboi mondial

Avand ca soport dorinta de a-I elibera pe fratii din Basarabia si
Bucovina de Nord, militarii romani au luptat cu eroism, asa incat, in
5 iulie 1941, a fost eliberat orasul Cernauti, iar la 16 iulie, orasul
Chisinau. In aceste lupte armata noastra a inregistrat 4 112 morti, 12
120 raniti si 5 506 disparuti. La 27 iulie 1941 teritoriile romanesti
rapite de U.R.S.S. au fost reintegrate in granitele Romaniei, armatele
noastre atingand linia Nistrului pe toata lungimea granitei.

Alte referate despre: al doilea razboi mondial, al doilea razboi mondial referat, romania in al doilea razboi mondial

Procesul lui Ion Antonescu

Este adevarat ca Romania achizitiona armament german in schimbul
aprovizionarii cu petrol la preturi mult mai mici:" germanii cautau sa
ne pacaleasca, asta e, sa dam si sa nu ne dea nimic, sau sa nu ne dea
lucruri de valoare. Asta pateste intotdeauna un nenorocit de stat mic
care are raporturi cu statele mari".

Alte referate despre: procesul lui ion antonescu, procesul maresalului ion antonescu, procesul lui ion antonescu download

Basarabia in perioada interbelica

Programul Partidului National-Liberal, adoptat la 27 noiembrie 1921, prevedea urmatoarele sarcini: 1) imbunatatirea invatamintului rural pentru majoritatea populatiei Basarabiei, 2) lichidarea analfabetismului, 3) construirea in fiecare localitate rurala a unei scoli satesti, 4) asigurarea fiecarei scoli cu cadre didactice (un invatator la 50 de copii).

Alte referate despre: evolutia sociala a basarabiei in perioada interbelica, evolutia economica a basarabiei in perioada interbelica, specificul etnic al basarabiei din perioada interbelica

Politica de colonizare a Basarabiei

După anexare la Rusia , a suportat anumite schimbări teritoriul din stînga Nistrului Suprafaţa era de 45.630 km² cu o populaţie de 482.630 locuitori.. Ţinutul Oceacov, a fost inclus în componenţa guberniei Herson.Partea stîngă a Nistrului, situată la nord de rîul Iagorlîc, a fost inclusă în componenţa guberniei Podolia.În aceste gubernii politica nu se deosebia cu nimic de cea a Rusiei.

Alte referate despre: politica de colonizare a basarabiei, politica de colonizare in basarabia, politica de colonizare a imperiului tarist in basarabia

Basarab I

Incepand sa sufere de "foamea cea mare", oastea maghiara ,ajunsa fara izbanda pana prin partile Argesului,a primit,in fine,porunca de intoarcere.Intr-o stramtoare din munti,la Poasada o astepta insa Basarab si oameni lui.
La inceputul secolului al XIV-lea,regatul maghiar trecea printr-o perioada de criza politica,determinata de luptele interne ca urmare a stingerii dinastiei arpadiene (1301).

Alte referate despre: basarabia de la autonomie la gubernie ruseasca, colonizarea basarabiei, matei basarab

Unirea Basarabiei

Astfel Rusia produce o serie de incidente la hotar cu Basarabia. Rusia intrerupe toate legaturile cu România. Ca protest aresteaza ambasadorul C. Diamandy, isi lasa armata in Basarabia pentru un atac asupra ostirilor romaine, deoarece Lenin nu era multumit de teritoriul Transnistriei, dorind sa capete control si asupra Basarabiei.
Aliatii României au hotarit sa fie stabilite granetele ei de la Bugaz pina la Ceremus. Dunare - Marea Neagra - Nistru.
In decembrie 1933 a fost creata Liga antirevizionista scopul careia era de aparare a Basarabiei si a unirei ei cu România Folosindu-se de caz sunt scrise lucrari de istorie si expediate in diferite tari ale Europei prin care se confirma: Unirea cu Româniea - fiind problema principala in politica si pe arena internationala. Autorii unor dintre ele fiind: N. Iorga, L.Boga, I. Pelivan, Al. Averescu, Gh. Andronache, C.I. Brateanu e.t.c.
In lucrarile de istorie se descria si pericolul sovetic. Federatia Rusa si Ucraina au trimis peste 80 ...

Alte referate despre: unirea basarabiei cu romania, unirea basarabiei, unirea basarabiei cu romania referat

Razboiul lui Basarab I cu Carol Robert

Astfel regele continua inaintarea, dar este atras de catre Basarab in locuri stramte in pasul Branului langa Campulung. Cand oastea sa patrunde in acele locuri este atacata de romani, care pravalesc bolovani si trunchiuri de copaci. Regele ungurilor este nevoit sa fuga. Lupta a durat trei zile dupa care s- au retras si resturile armatei.
Aceasta victorie stabileste definitiv independenta Tarii Romanesti, dar cu ramanerea Severinului in mainile unguresti.

Alte referate despre: carol robert de anjou s basarab, basarab incheie un tratat cu carol robert de anjou, carol robert de anjou

Urmasii lui Basarab

O fiica a lui Alexandru se casatoreste cu Stefan Uros, regele sarbilor, iar cealalta cu Strasimir, tarul bulgar de la Vidin. Alexandru era casatorit cu o nobila ungara din Ardeal, doamna Clara, catolica, care a sprijinit intinderea catolicismului in Tara Romaneasca.

Alte referate despre: referat consolodarea statului sub urmasi lui basarab, basarab 1, basarab i

Unirea Basarabiei cu Tara Romaneasca

Din initiativa lui Sextil Puscariu si lancu Flondor, s-a convocat, in aceste conditii, la 14/27 octombrie 1918, o Adunare a reprezentantilor populatiei romanesti din provincie. Aceasta a decis unirea Bucovinei cu teritoriile locuite de romani, din Austro-Ungaria, acum, practic prabusita. S-a ales un Comitet Executiv si un Consiliu National. Lider politic a fost ales lancu Flondor. Populatia romaneasca si-a manifestat astfel, libera de orice ingerinta, vointa de a se uni cu Tara. Interventia trupelor ucrainene l-a determinat insa pe Flondor sa ceara sprijinul armatei romane.

Alte referate despre: 1918 27 martie unirea basarabiei cu tara romaneasca, unirea basarabiei cu tara romaneasca, unire bucovinei si basarabiei cu tara romaneasca

Ce posibilitati au Guvernele Statelor membre UE sa respecte prevederile Pactului si, pe de alta parte, sa asigure sustenabilitatea finantelor publice?

In analiza facuta de expertii FMI se arata: " In orice caz, preocuparile legate de efectele potential restrictive asupra capacitatilor tarilor de a pune in aplicare politici fiscale anticiclice trebuie sa fie puse in legatura cu constrangerile impuse de deficitele mari din multe tari ale Uniunii Europene. Din acest punct de vedere, disciplina marita necesara aderarii la pact poate permite foarte bine un rol stabilizator mai mare in ceea ce priveste politica fiscala decat a fost posibil in cele mai multe dintre aceste tari de-a lungul a mai multor ani.

Alte referate despre: analiza a doua state membre u e geografie, uniunea europeana comunitatea statelor membre caracteristici, combaterea evaziunii fiscale in statele membre din ue

Literatura religioasa a Basarabiei

Stefan Ciobanu sublinia sa sub aspect tehnic cartile tiparite de
Gavriil Banulescu-Bodoni sânt în continuare a vechii arte românesti de
tipar. Ele poarta pecetea aceleiasi griji a editorului pentru a da o
carte frumoasa.

Alte referate despre: referate literatura religioasa a basarabiei, literatura religioasa, literatura religioasa in limba romana

Consecintele nerespectarii obligatiilor contractuale

2. Respingerea marfii.Respingerea marfii inseamna refuzul cumparatorului de a considera marfa livrata, nefiind in conformitate cu prevederile contractului. Respingerea de catre cumparator este o masura cu efecte complexe si se recurge la aceasta ori de cate ori cumparatorul este convins ca au avut loc incarcari serioase ale contractului de catre vanzator. Cazurile de respingere trebuie sa fie precizate in inscrisul contractual.

Alte referate despre: consecintele nerespectarii obligatiilor contractuale, consecintele neexecutarii obligatiilor contractuale, masuri aplicate in cazul nerespectarii obligatiilor contractuale
Referate afisate : 17
Medie note: 8.04 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles