Palatul de la versailles

Barocul. Palatul de la Versailles

Cuvantul barocco s-a nascut in limba portugheza (Garcia da Orta,1563) pentru a denumi perlele orientale de forma neregulata, care vor deveni caracteristice pentru bijuteriile europene de la sfarsitul sec al XVI-lea si in tot sec. al XVIII-lea. Ulterior, sensul s-a extins pana la a exprima conceptele de unic, bizar sau capricios, atunci cand e vorba de un obiect, o idee sau o expresie.
Barocul se manifesta ca fenomen cultural in ultimii ani ai sec. al XVI-lea si va marca civilizatia europeana pana in jurul anului 1760. El isi va exercita influenta asupra tuturor artelor, de la literartura la arte plastice, trecand prin urbanism, teatru si chiar prin scenografiile efemere ale sarbatorilor.
Timp de aproape 2 secole, intreaga Europa devine baroca si, prin intermediul ei, o buna parte din intreaga lume. Ar fi mai corect sa se vorbeasca despre “barocuri”, avand in vedere varietatea formelor si a continutului.
Toate aceste caracteristici sunt suficiente pentru definirea ultimului mare stil ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 9kb
Downloads: 3258
Materia: Istorie

Iluminism

In secolul al 18-lea, in Austro-Ungaria, din care facea parte si Slovacia, Maria Teresa, adepta a ideilor iluministe, introduce in planul de invatamant universitar obiecte de studiu, care azi ar corespunde invatamantului real, sau stiintelor naturale. Actiunile sale sunt continuate de Josej II, care a avut un rol deosebit in afirmarea tendintelor iluministe in Slovacia, prin introducerea “Actului de toleranta” (‘Toleraènỳ patent’), in data de 13 oct 1781, tocmai cand perioada barocului se incheie. Acest act sustinea infiintarea scolilor, trecerea acestora sub tutela statului, adoptarea unui nou plan de invatamant, infiintarea unor noi tipografii, desfiintarea cenzurii.
Astfel, apar primele scoli cu profil economic si juridic, precum: Academia Miniera (Banská Akádemia), in ©»avnice, Academia Juridica de la Bratislava.

Alte referate despre: iluminismul, iluminismul romanesc, iluminism

Tratatul de la Versailles

Pentru pagubele provocate în timpul războiului de Aliaţi, Germaniei i sa cerut să facă reparaţii financiare extinse. Pe lângă bani, plata a fost făcută şi sub formă de nave maritime, trenuri, animale şi resurse naturale. Dificultăţi au apărut însă în colectarea plăţilor, iar situaţia nu a fost reglementată decât după conferinţa de la Lausanne în 1932.

Alte referate despre: tratatul de la versailles, tratatul de la versailles 1919, tratatul de la versailles referat

Clasicismul francez

El infuenteaza arhitectura ,decoratia si intr-o masura mai mica ,pictura.Sustinut de inflenta Academiei franceze ,care se infiiteaza in 1635 , acest curent este asimilat stralucirii secolului lui Ludovic al XIV-lea .Treptat ,rococo-ul ,mostenitor al barocului ,va inlocui clasicismul francez .

Servind glorificarea puterii regale,viziunea artei clasice franceze este monumentala ,folosindu-se pentru acesta de jocul echilibrat dintre orizontale si verticale ,spre deosebire de dinamica liniei curbe a barocului .

Plalatul Versailles ,de dimensiuni impresionante,simbol al autoritatii monarhice absolute ,precum si al rationalismului ,a adunat,pentru construirea si decorarea sa, pe arhitectii si decoratorii cei mai reprezentativi pentru noul stil :Charles le Brun (1610-1690),Louis le Vrau (1612-1670), precum si Francois Mansard (1598-1666).
...

Alte referate despre: clasicismul francez, clasicismul francez in pictura, clasicism francez

Palatul Brukenthal

Portretul îl reprezintă pe baronul Brukenthal într-o atitudine şi cu gestică ce sugerează dialogul cu un personaj neprezentat în imagine. Ţinuta e sobră, redată în tonuri închise, ordinul “Sântul Ştefan” de pe piept jaboul şi manştele de dantelă, sunt singurele detalii decorative ale imaginii. Pe fundalul întunecat, această vestimentaţie austeră e menită a sublinia figura baronului, cu trăsături virile şi energice, a cărui asemănare cu personajul real nu poate fi pusă la îndoială, dacă e comparată cu alte portrete ale lui Brukenthal aflate în colecţia muzeului din Sibiu. În favoarea fidelităţii redării chipului, pledează şi marcarea unor detalii fizionomice individuale şi fără îndoială autentice, nasul coroiat, buzele groase, ridurile feţei… fapt ce duce la concluzia că cel portretizat n-a cerut o reprezentare “înfrumuseţată”, în pofida celor ...

Alte referate despre: palatul brukenthal, palatul brukenthal istoric, palatul brukenthal referat

Tratatul de la Versailles

In iarna dintre 1914 si 1915 nu mai exista nici un fel de coordonare intre strategia militara si politica externa. Franta excludea orice varianta care nu-I restituia Alsacia si Lorena, in vrema ce Germania refuza sa ia in calcul o pace in cadrul caruia I se cerea sa renunte la teritoriile cucerite. Totodata conducatorii Europei au devenit opsedati pentru distrugerea progersiva a unei inregi generatii de oameni tineri, incat Victoria s-a transformat intr-o recompense in sine.

Alte referate despre: prevederile tratatului de la versailles, tratatul de la versailles washington, tratatele de la versailles

Wilson si Tratatul de la Versailles

Conditiile pacii au dobandit treptat un character nihilist. Conducatorii Germaniei au cerut o serie de lucruri care insemnau defapt capitulare fara conditii. In vest ei au solicitat anexarea bazinelor carbonifere din nordul Frantei si controlul military asupra Belgiei, inclusive asupra portului Anvers, fapt ce a starnit furia Marii Britanii.

Alte referate despre: wilson si tratatul de la versailles, thomas woodrow wilson tratatul de la versailles, tratatul de la versailles cu germania

Razboaie - sinteza

Aceleasi dorinte de expansiune le manifesta si Italia in zona Mediteraneeana si in Africa si Japonia in Extremul Orient mai ales in dauna Chinei. Japonia dorea acapararea resurselor economice din Pacificul de vest si din Asia de sud-est

Alte referate despre: sinteza proteinelor, razboaiele daco-romane, razboaiele punice

Versailles

În cursul construcţiei palatului şi amenajării parcului planurile au suferit modificări. Iniţial Versailles-ul fusese conceput ca un castel de vânătoare şi agrement, apoi ca reşedinţă temporară a regelui, iar în cele din urmă ca sediu permanent al monarhului şi, prin aceasta, ca centru al regatului. La întocmirea planurilor au fost folosite modele autohtone şi italiene. La lucrările de execuţie au luat parte constructori foarte diferiţi.

Alte referate despre: sistemul de la versailles, sistemul versailles-washington, palatul versailles

Barocul vizual

În Cina cea de taină, folosirea accentuată a clar-obscurului, a diagonalei ascendente în jurul căreia gravitează întrega compoziţie, a dramatismului momentului surprins în punctul său critic şi redat ne-echivoc cu măiestrie, precum şi a culorilor saturate, ce umplu cadrul picturii, reprezintă tot atâtea elemente baroc.

Alte referate despre: barocul vizual, imagini vizuale, barocul

Barocul Muzical

Barocul Muzical.Tatal lui Bach, vestit violonist, l-a invatat sa cante la vioara. La varsta de 10 ani micul Johann ramane orfan. De educatia si pregatirea sa muzicala s-a ocupat fratele sau mai mare, Johann Christoph Bach, care l-a invatat sa canta la clavecin si orga.

Alte referate despre: barocul muzical, barocul muzical referat, baroc muzica

Chateau du Versailles

1561 : le domaine est vendu à Martial de Loménie, secrétaire des finances de Charles IX, qui l’agrandit pour atteindre 150 hectares.
1572 : le 24 août, le propriétaire est assassiné la nuit de la Saint-Barthélemy. L'Estoile rapporte dans ses Mémoires que la reine Catherine de Médicis « fit étrangler, dans l'intérêt du comte de Retz, pour lui faire avoir le château de Versailles, le secrétaire d'État Loménie, qui en était possesseur. » Ce crime n'est pas très authentique, mais il n'est pas invraisemblable.

Alte referate despre: le chateau de versailles, chateau de versailles, le chateau de versailles referat

Palatul de clestar - poveste

— Surioară, surioară, lipeşte urechea ta de inima mea, şi ce-i auzi auzit să rămâie... Pe mine m-a ajuns grea bătrâneţe, că uneori stema din frunte creşte, creşte, se-ntunecă, şi de ce se întunecă, e mai grea, până ce mă culcă la pământ. Vezi tu, pare-mi-se că în această arătare e căderea mea ş-a neamului meu din scaunul domniei, că din cele trei împărătese ce mi-au slujit de soţii n-am avut parte de parte bărbătească. Că făceau câte-o fată ş-a doua oară, cum făceau băiat, mureau şi cuconul, şi muma cuconului. Cea din urmă mi-a zis: "Măria-ta, împărăţia ce stăpâneşti a fost zidită de un bărbat, şi ori cade, ori se însuteşte de o femeie, iar de cucon de parte voinicească n-ai să ai parte".

Alte referate despre: palatul de clestar, palatul de clestar rezumat, palatul de clestar povestire

Kathmandu - capitala Nepalului

Templul Swayambunath sau "templul maimutelor" aflat in afara Kathmanduului construit pe varful unui deal face parte din cel mai frumos complex de temple din Nepal. Turnul sau auriu se poate vedea de la distanta iar pentru a ajunge la el trebuie urcate de la baza dealului 365 de scari impodobite cu statui. Baza templului are aproximativ 2000 de ani, iar in interiorul sau se afla si o manastire tibetana.

Alte referate despre: capitala nepalului, capitala la kathmandu, ce tara are capitala kathmandu

Frumusetea Londrei

Sfârşitul Imperiului Britanic si declinul portului comercial, la jumătatea secolului trecut, au lovit puternic oraşul, care a reuşit insa sa-si revină, fiind acum un puternic centru financiar mondial. Astăzi, in City lucrează circa 550.000 de oameni, dar putini mai poarta tradiţionalele gambete si umbrele, întâlnindu-se, mai degrabă costumele la moda.

Londra contemporana atrage tinerii de pe tot mapamondul, care au făcut din împrejurimile lui Covent Garden centrul lor, creând totodată si zonele unice de la East End, Portobello Road Market si Clerkenwell. Americanii insisi considera Londra cel mai ,,cool” oraş, cu arta lui de avangarda, cu cozile lungi din fata discotecilor la moda si cu teatrele sale care garantează spectacole de înalta ţinuta.

Amestecul cultural este unic si spectaculos: culorile Indiei, ritmurile carabiene si africane, dansurile Asiei. Orice excentricitate isi regăseşte aici locul, iar daca vrei sa te relaxezi exista parcuri cu ...

Alte referate despre: frumusetile londrei, frumusetea londrei, frumusetiile londrei

Frumusetea Madridului

Referat despre Frumusetea Madridului
Sunt atat de multe lucruri de vazut in Madrid, incat orice plan de a-l vizita da gres. Cel mai bine este sa te lasi la voia intamplarii, hoinarind pe strazi sau zabovind in cafenelele sau barurile ,,tapas” de pe trotuare.

Alte referate despre: frumusetea este o enigma, madrid, versuri despre frumusetile si bogatiile patriei

Legenda Viorelei

Intr-o zi, iata ca s-a intamplat ceva iesit din comun. Zana Florilor a trecut pe acolo si a zarit minunatia de gradina. S-a lasat usor din zbor si a vazut cu uimire tristetea din ochii celor doi.

Alte referate despre: legenda viorelei, rezumat legenda viorelei, referat legende viorelei
Referate afisate : 17
Medie note: 8.45 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles