Palia de la orastie 1582 rezumat

Palia de la orastie

Palia de la orastie
Palia de la Orastie (1582) ocupa un loc deosebit printre textele romanesti din secolul al XVI-lea,pentru ca prezinta particularitati de limbaj nemaintalnite in alte texte contemporane.Este rodul colaborarii a cinci carturari romani :Mihai Tordasi,Stefan Herce,Efrem Zacan,Moise Pestisel si Achirie .Palia a fost tradusa nu « den limba jidoveneasca,greceasca si sarbeasca pre limba romana »,cum afirma prefata,ci dintr-un izvor maghiar,caruia i s-a adaugat altul latin.
Palia de la orastie

Nivel: Liceu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 233
Materia: Romana

Iubirea in opera marilor scriitori romani

Iubirea este poate cea mai vasta tema a literaturii, dar si a celorlalte arte. Prezenta chiar si in operele de cult, de exemplu in Cantare a cantarilor din Vechiul Testament - "1. Cat de frumoasa esti tu, draga mea, cat de frumoasa esti! Ochi de porumbita ai, umbriti de negrele-ti sprancene, parul tau turma de capre pare, ce din munti, din Galaad coboara. 2.Dintii tai par turme de oi tunse, ce ies din scaldatoare facand doua siruri stranse si neavand nici o stirbitura. 3.Cordelute purpurii sunt ale tale buze si gura ta-I incantatoare. Doua jumatati de rodii par obrajii tai sub valul tau cel straveziu. 4. Gatul tau e turnul lui David, menit sa fie casa de arme: mii de scuturi atarna acolo si tot scuturi de viteji. 5.Cei doi sani ai tai par doi pui de caprioara, doi iezi care pasc printre crini.

Alte referate despre: iubirea in opera marilor scriitori romani, iubirea in operele marilor scriitori romani, dragoste si iubire in opera marilor scriitori

Adolescenta in operele marilor scriitori

In “romanul adolescentului miop” ne intampina un tinar licean care-si propune sa scrie o cronica a adolescentei cum nu s-a mai scris. Lasindu-se purtat de meandrele cotidianului, imbatat de puterea pe care i-o confera transcrierea imediata a acestora, Eliade face intr-adevar un portret autentic al adolescentei, alcatuit din jocul prieteniilor si al iubirilor, din framintarile si aspiratiile caracteristice virstei, din urmarirea incordata a fagaduielilor viitorului, din privirea necrutatoare aruncata lumii adultilor.

Alte referate despre: adolescenta in operele marilor scriitori, scriitori adolescenti, scriitori despre adolescenti

Scriitorii versus critici

Criticul este scriitor, in masura in care lucrarile de critica sunt opere, la fel ca operele din celelalte genuri literare. Este evident, faptul ca un critic nu este altceva decat un scriitor, si ca opera sa se supune criticii, cu acelasi titlu cu care i se supune orice opera literara.

Marile lucrari de critica sunt si ele analizate de critici, cum este de exemplu cartea ``Domeniul criticii`` de Valeriu Cristea, sau alte carti de Adrian Marino, Camil Petrescu, George Calinescu, in care se gasesc portrete de critici.

Asadar,competitia este inexistenta si absurda, deoarece si criticul, si scriitorul apartin culturii literare. Lucrarile de critica nu constituie valori artistice, ci au doar functia auxiliara ...

Alte referate despre: ion versus critici literari, george calinescu critic literar si scriitor, aprecieri critice pentru scriitorul bacovia

George Cosbuc - poezia evocarii trecutului de lupta si a razboiul de independenta

In Povestea caprarului este vorba despre un „caprar" care,incercand sa-si ridice fratele mort , ucis de gloante, cade rapus, „parand c-ar vrea / sa-l apere pe mort asa", iar Trei, Doamne, si toti trei este povestea unui batran zdrobit de durere, pentru ca trei feciori a avut si toti trei au murit pe campul de lupta. Simbolic si zguduitor uman este pretul de sange al ostasilor romani, pe care-i evoca poetul, in chipul inpietrit si demn in durere al batrinului tata.

Alte referate despre: george cosbuc poezia trecutului eroic, george cosbuc poezia lupta, george cosbuc poezii

Palia de la Orastie

Nici o alta opera a spiritului nu a avut asupra destinului uman o mai
profunda si mai durabila înrâurire decât Biblia, pe drept cuvânt
numita "Cartea cartilor". Ea a creat acea extraordinara unitate si
continuitate de credinta pe care le întruchipeaza, de peste 3000 de
ani, poporul evreu si cultura sa. Se stie ca la 1250 î.Hr. Moise a
primit pe Muntele Sinai tablele de legi. Pe temelia acestor prime
texte, dar cu un nou continut, Isus Hristos a daruit lumii o mai
adânca unitate a sufletelor si a cugetelor, care, de 2000 de ani,
înseamna crestinismul.

Alte referate despre: palia de la orastie, scriitori palia de la orastie, palia de la orastie 1582 rezumat

Analiza sistemului managerial al politiei comunitare Orastie

Avand in vedere strategia privind reforma in administratia publica, infiintarea Politiei Comunitare a dus la un transfer de responsabilitate si autoritate administrativa si financiara de la nivel central la nivel local.

Alte referate despre: analiza politiei comunitare, politici comunitare, politici comunitare referat

Dacia

Dacia a fost o tara antica din estul Europei. Ea a fost locuita de daci sau geti, popor de origine tracica. Herodot ii defineste in faimosul sau citat, ca "cei mai viteji si mai drepti dintre traci". Dacia corespunde, in mare, cu actuala Romanie si o parte din actuala Ungarie, intinzandu-se de la muntii Carpati, la nord de Dunare, la raul Nistru pana la raul Tisa. Centrul politic, militar, economic si religios al statului dac era in Muntii Orastiei. Dacia

Alte referate despre: dacia literara, dacia literara referat, dacia provincie romana

Aurel Vlaicu

In 1910, pe campul Cotrocenilor, Vlaicu a desprins de la sol avionul, care s-a ridicat la o inaltime de 3-4 m, zburand pe o distanta de circa 40 m, dupa care a aterizat lin. La 23 iulie 1910, Vlaicu, la o noua incercare, a zburat din nou, parcurgand o distanta de 400 m, la o inaltime de 4 m. In sfarsit, o a treia incercare, ce a avut loc la 10 august, s-a soldat cu un adevarat succes, pentru ca aeroplanul s-a inaltat la cateva zeci de metri, parcurgand o distanta de 4 km. Din acel moment, aparatul se putea compara cu cele mai bune aparate de zbor, existente in lume, in momentul respectiv.

La 27 septembrie 1910, la propunerea Ministerului de Razboi, Vlaicu a participat la manevrele militare, ce aveau loc in acea toamna, ducand, in zbor, un mesaj de la Slatina la Piatra-Olt. Din acest moment, Romania devine a doua tara, dupa Franta, care folosea avionul in scopuri militare. In 1910, obtine brevetul RO 2258 pentru "Masina de zburat ca un corp in forma de sageata".

Alte referate despre: aurel vlaicu, aurel vlaicu referat, referat aurel vlaicu

Istoria Romanilor - sinteza

Regalitate si religie/Dacia de la Burebista la Decebal
In sec. i.Hr., Burebista (82 i.Hr. – 44 i.Hr) creaza regatul dac stapanind toate triburile geto-dace; In aceasta actiune a fost ajutat de mare preot Deceneu; Centrul statului dac se afla in zona Muntilor Orastiei; In cadrul unei politici externe active, Burebista il invinge pe celti si cucereste apoi toate cetatile grecesti de pe litoralul pontic; Dupa moartea lui Burebista, stapanirea sa se destrama;
In Muntii Orastiei ( Sebesului) ramane centrul de putere al geto-dacilor; Relatiile dacilor cu romanii se agraveaza in sec. I d.Hr., in timpul imparatului Domitian;

Alte referate despre: istoria romaniei sinteza, istoria romanilor - sinteza, istoria romanilor sinteza

Viata lui Aurel Vlaicu

Imediat dupa momentul absolvirii, lucreaza pentru o scurta perioada de timp ca inginer pentru celebra Fabrica de Automobile Opel. Cu toate acestea, nu era deloc multumit. Firea sa nalvalnica si impetuoasa il imboldeste sa nu accepte destinul plat si confortabil al unui respectat inginer la o fabrica de masini.Muncit de ganduri si dorinte inabusite, Aurel Vlaicu revine in tara in anul 1908. Un an mai tarziu isi termina de construit primul planor ajutat de Ion , fratele sau, planor cu care efectueaza cateva zboruri in satul natal Bintinti.

Alte referate despre: toata viata lui aurel vlaicu, viata lui aurel vlaicu, viata si activitatea lui aurel vlaicu

Aurel Vlaicu

Dupa o munca intensa, aeroplanul, cu exceptia motorului, va fi terminat in 1909. Pleaca la Paris, pentru a cumpara motorul necesar avionului, unde il intalneste pe Traian Vuia, cu care s-a sfatuit, in privinta tipului de motor potrivit. In 1910, pe campul Cotrocenilor, Vlaicu a desprins de la sol avionul, care s-a ridicat la o inaltime de 3-4 m, zburand pe o distanta de circa 40 m, dupa care a aterizat lin. La 23 iulie 1910, Vlaicu, la o noua incercare, a zburat din nou, parcurgand o distanta de 400 m, la o inaltime de 4 m.

Alte referate despre: aurel vlaicu biografie, referat despre aurel vlaicu, despre aurel vlaicu

Dacia

Burebista este fauritorul intaiului stat dacic. El a fost numit "cel dintai si cel mai mare dintre regii Traciei". Informatiile cele mai bogate despre el le aflam de la geograful grec Strabon: "Burebista, barbat get, luand in maini carma neamului sau, a ridicat poporul coplesit de nevoi din pricina nesfarsitelor razboaie si atat de mult l-a indreptat prin anumite deprinderi, viata cumpatata si ascultare de porunci, incat doar in putini ani a faurit o mare imparatie si a adus sub stapanirea getilor pe cei mai multi vecini. Pentru convingerea poporului, el a conlucrat cu Deceneu, un vraci, care a pribegit prin Egipt si a invatat anumite semne prevestitoare prin care deslusea vrerile divinitatii. In scurt timp Deceneu insusi, a fost socotit patruns de suflul divin.

Alte referate despre: dacia, provincia dacia-parte componenta a imperiului roman, dacia romana

Sarmizegetusa si spiritualitatea geto-dacilor

Locuintele de la Sarmizegetusa se intindeau pe terasele de la Gradistea in afara cetatii . Un mare numar de invatati considera ca religia dacilor politeista . Izvoarele antice ne informeaza ca zeul suprem era Zamolxis .In cinstea acestui zeu aveau loc ceremonii religioase in sanctuare rotunde sau patrate . Cele mai mari se gaseau la Sarmizegetusa . Religia geto-daca era dominata de credinta in nemurire .Mijlocitori intre oameni de rand si zeitati erau preotii , care erau si prezicatori si medici.

Alte referate despre: sarmizegetusa si spiritualitatea geto-dacilor, spiritualitatea geto-dacilor, religia si spiritualitatea geto-dacilor

Criminalitatea contra patrimoniului cultural national

Obiectivele de interes major pentru braconieri sunt siturile cetatilor dacice si ale castrele romane din zona Muntilor Orastiei, aflate in judetul Hunedoara si Alba, dar si cele din judetul Olt, Teleorman, Tulcea, Constanta, vizate de raiduri ale echipajelor de braconieri care au efectuat detectii apoi sapaturi neautorizate, in perimetrul unor santiere arheologice, de unde au susrtas mii de piese.

Alte referate despre: criminalitatea contra patrimoniului cultural national, patrimoniul cultural national educatie artistica, protejarea patrimoniului cultural national
Referate afisate : 15
Medie note: 8.52 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles