Partidul national taranesc sub conducerea lui iuliu maniu 1926-1933

Partidul National Taranesc sub conducerea lui Iuliu Maniu 1926-1933

Iuliu Maniu - Desãvârsirea unitãtii nationale prin marea unire si mãsurile reformatoare au generat modificãri în structura socialã prin cresterea rolului burgheziei si a muncitorilor, cât si prin stratificarea tãrãnimii dupã 1929.

Iuliu Maniu- Partidele conservatoare au dispãrut dupã 1918 de pe scena istoriei, în timp ce liberalii si-au pãstrat importanta. In octombrie 1921 s-a constituit si un Comitet Executiv al Partidului Taranesc din Transilvania, Maramures si Banat. La Congresul general, Partidul Taranesc a intrunit reprezentanti de pe tot intinsul tarii, cu exceptia Bucovinei. (2)

Nivel: Liceu
Dimensiune: 801kb
Downloads: 13
Materia: Istorie

Marea Unire din 1918 si Iuliu Maniu

„Nu o victorie militară a stat la temelia României Mari, ci actul de voinţă al naţiunii române de a-şi da armătura teritorial-instituţională care este statul naţional.”
„O necesitate istorică - naţiunea trebuie să trăiască într-un stat naţional - s-a dovedit mai puternică decât orice guvern sau partid, culpabil de egoisme sau incompetenţă, şi, punând în mişcare naţiunea, i-a dat acea forţă uriaşă ca peste toate adversităţile să dea viaţă aspiraţiei sale: statul naţional.”

Alte referate despre: marea unire din 1918 -iuliu maniu-referat, iuliu maniu marea unire, iuliu maniu 1918

Istoria romanilor - cronologie

13.Moldova+Tara Romaneasca
-martie 1855=conferinta de la Viena
-19/30 martie1856=Congresul de pace de la Paris
-1853-1856=razboiul Crimeii
-7/19 august 1858=conventia de la Paris
-5 ianuarie 1859=la Iasi este ales Cuza
-24 ianuarie 1859=la Bucuresti este ales Cuza
-1859-1866=Alexandru Ioan Cuza
-septembrie 1861=conferinta de la Constantinopol
-11 decembrie 1861=Cuza proclama unirea natiunii romane
-22 ianuarie 1862=se constituie primul guvern unic
-24 ianuarie 1862=Principatele Unite isi iau numele de Romania;se formeaza Adunarea Unica
-25 decembrie 1863=este adoptata legea secularizarii averilor manastiresti
-2 mai 1864=lovitura de stat
-144/26 august 1864=legea rurala
-august 1862=s-a constituit Ministerul de Externe
-11 februarie 1866=Cuza este silit sa abdice

Alte referate despre: istoria romaniei cronologie, istoria romanilor cronologie, istoria romaniei cronologic

Viata economica sociala si politica 1918-1941

* Economia romana a traversat o perioada de refacere dupa primul
razboi mondial.
* In 1924 industria a atins nivelul antebelic si productia agricola
a cunoscut o periada de crestere.
* IN ani 1929-1933 a avut luc o criza economica mondiala cu efecte
grave pentru Romania.
* Guvernul taranist aflat la guvernare a aranjat imprumuturi externe
si a incurajat patrunderea capitalului strain.
* In plan social, a crescut numarul somerilor, au crescut salariile,
au crescu impozitele si s-a inrautatit situatia producatorilor
agricoli.

Alte referate despre: viata economica sociala si politica 1918-1941, viata economica sociala si politica 1918-1941 in america, viata economica sociala si politica 1918-1941inamerika

Romania si al II lea razboi mondial

-a actionat Armata 4 româna, comandata de generalul Constantin
Constantinescu-Klaps, pe un front de circa 250 km; ofensiva sovietica
a fost declansata la 20 noiembrie 1942; trupele române au fost
obligate sa se retraga;

Alte referate despre: al 2-lea razboi mondial, al 2 lea razboi mondial, al 2-lea razboi mondial referat

Muzeul National de Arheologie si Istorie a Moldovei

Bineinteles, si formula actuala a expozitiei permanente este una intermediara, un "cap de pod" spre integrarea intregului spatiu al cladirii (de la parter si etaj) in circuitul expozitiei permanente, la care se lucreaza acum conceptual si tematic.

Alte referate despre: muzeul national de arheologie atena-poze, poze muzeul national de arheologie atena, muzeul national de istorie

Congresul PNTCD din 19 - 21 ianuarie 2001

În anii ‘30, din PNŢ s-au desprins două personalităţi proeminente: Constantin Stere (4 aprilie 1930) şi Grigore Iunian (13 octombrie 1932). În pofida prestigiului lor personal, aceste desprinderi nu au afectat structura organizatorică şi puterea reală a PNŢ. Cei doi au organizat separat partide de sorginte ţărănească, şi anume: Constantin Stere – Partidul Ţărănesc-Democrat (6 mai 1931), iar Grigore Iunian – Partidul Radical-Ţărănesc (20 noiembrie 1932). Aceste partide nu au avut nici o pondere electorală, chiar şi după fuziunea lor sub numele de Partidul Ţărănesc-Radical (13 februarie 1933).

Alte referate despre: congresul pntcd, congres pntcd, congresul pntcd din 17 iulie

Conducerea

sistemul 4 (stilul participativ), caracterizat printr-o incredere deplina a conducatorilor in subordonati, se stimuleaza permanent comunicatiile in organizatii, ideile si propunerile subordonatilor, participarea la stabilirea obiectivelor si luarea deciziilor, iar conducatorii si subordonatii sunt apropiati din punct de vedere psihologic.

Alte referate despre: stiluri de conducere, personaje din literatura care au dovedit calitati de conducatori, conducerea activitatii de personal in turism

Parcul National Comana, "Delta" din Campia Romana

Biodiversitate protejata prin lege
Aici gasim 141 specii de pasari, 19 de pesti, 31 de mamifere, 8 de reptile, 8 de amfibieni si 1.250 de plante. Intre acestea, un numar mare de specii se afla pe lista celor protejate national sau international, ca vidra, pisica salbatica, sarpele de sticla, cleanul sau tiparul.24.900 ha este suprafata totala a Parcului National Comana.

Alte referate despre: parcul national comana, parcul national delta dunarii, referat parcul national delta dunarii

Criminalitatea contra patrimoniului cultural national

Dupa o ancheta laborioasa, in luna ianuarie 2007, organele judiciare au reusit recuperarea si repatrierea, din Franta si S.U.A., a unui lot de 5 bratari spiralice din aur, cu greutatea cuprinsa intre 765-1.167 gr., piese componente ale tezaurelor de bratari dacice din aur sustrase in periada 1999-2001, din situl arheologic "Sarmizegetusa Regia".

Alte referate despre: criminalitatea contra patrimoniului cultural national, patrimoniul cultural national educatie artistica, protejarea patrimoniului cultural national

Drepturile morale de autor sub imperiul Legii nr. 8/1996

Referat despre Drepturile morale de autor sub imperiul Legii nr. 8/1996
În dreptul român nu există o tradiţie cu privire la recunoaşterea drepturilor morale ale autorilor de opere. În acest sens, Legea nr. 126/1923 asupra proprietăţii literare şi artistice a fost una din primele legi pe plan internaţional care conţinea prevederi prin care se asigura protecţie dreptului moral de autor. Potrivit art. 3 din această lege, autorii sau moştenitorii lor păstrau dreptul de control al autorului asupra operei publicate, a traducerilor, reproducerilor sau a adaptărilor făcute după ea, având facultatea de a retrage cesiunea sau autorizaţia dată pe cale de somaţie judiciară, cu dreptul ca autorul să se adreseze justiţiei în cazul în care editorul sau reproducătorul modifica opera cedată, denatura, o denatura, o publica sau o reproducea contrar condiţiilor din contract sau într-un mod prejudiciabil reputaţiei autorului.

Alte referate despre: drepturile morale de autor, drepturile morale ale autorilor, drepturi morale de autor

Organizarea si conducerea institutilor de credit

Pe parcursul derulării activităţilor specifice, fiecare bancă acţionează ca un sistem (fiind la rândul ei componentă a sistemului bancar), în cadrul căruia diferitele componente (directiile/ departamentele) intra în legătură unele cu altele, furnizănduşi reciproc informaţii sau conlucrând în vederea finalizării diferitelor tranzacţii şi realizării atribuţilor specifice. Totodată, pe lângă conlucrarea, în cadrul băncii, între diversele direcţii/departamente, fiecare societate bancară colaborează, pentru realizarea diverselor activităţi specifice, cu Banca Natională a României, cu Ministerul Finanţelor Publice, cu celelalte societăţi bancare, cu instituţii financiare sau centrale din aparatul de stat.

Alte referate despre: organizarea si conducerea institutiilor de credit, organizarea si conducerea institutilor de credit, referat organizarea si conducerea institutiilor de credit

Metanobacteriile din Marea Neagra sau 20.000 de miliarde de microoganisme sub mari

Lucrul cel mai surprinzator in legatura cu malul adus la suprafata de pe fundul Marii Negre in vara anului 2001 – lucrul care i-a surprins si i-a incantat pe cercetatorii de la bordul vasului Professor Logacev - era ca, de fapt, aproape ca nu continea mal.

Alte referate despre: 20 000 de mii de leghe sub mari, 20 000 de mii de leghe sub mare, referat 20 000 de mii de leghe sub mari

Miorita si specificul national

Miorita si specificul national
Ideea o regasim si in discursul calinescian despre “specificul national” (1941), intr-o sin¬teza a argumentelor geografice, istorice si a straturilor culturale: “… popoarele stravechi se caracterizeaza prin civilizatie pastorala, prin retragerea la munte, de unde pot privi si ocoli invaziile, printr-o fata brazdata de vânturile alpine, de experienta milenara, printr-un ochi patrunzator si neclintit de vultur, prin mutenie. Popoarele noi, migrante, sunt dimpotriva zgo¬motoase, gesticulante si au o vadita predilectie spre «civilizatie». (…) Englezii fug bucurosi la tara. Regresiunea spre sat e o trasatura a raselor vechi. (…) Noi nu suntem primitivi, ci batrâni”. (G. Calinescu, Specificul national, in Istoria literaturii…, Editura Minerva, p. 975).

Alte referate despre: specific national miorita, miorita specificul national, specificul national

Sistemul national de biosecuritate in Bulgaria - aspecte biotehnologice

Pentru inducerea atestării adecvate ale riscului, introducerea şi folosirea organismelor genetic modificate (în continuare GMO), în Bulgaria trebuie să fie stabilite mecanismele naţionale instituţionale de control asupra folosirii organismelor cu însuşiri noi. Aceste mecanisme trebuie să determine responsabilitatea pentru adoptarea şi revizuirea normelor riscului şi pentru conducerea riscului. Acesta poate fi sau structura locală sau însăşi produsul acestei structuri; acesta poate fi o structură multidisciplinară, incluzînd experţii ştiinţifici; sau poate fi o structură de compromis cu experiză privată înnăuntrul sau de peste hotarele ţării sau a regiunii.

Acest mecanism va fi Legea Genetică, care va regla toate întrebările de biosecuritate. Acestă lege va fi stabilită de Consilium de Folosire Inofensivă a Organismelor Genetic Modificate (Council for safe Use of Genetically Modified Organisms, în ...

Alte referate despre: minoritatile nationale din romania armenii bulgarii tatarii, bulgaria aspecte geografice si economice, miscarea de eliberare nationala din serbia muntenagru bulgaria

Parcul National Muntii Rodnei

Muntii Rodnei, prin masivitatea lor constituie un nod hidrografic, drenajul realizându-se spre patru colectori principali: Bistrita Aurie, Somesul Mare, Viseu si Iza. Lacurile constituie unul dintre elementele peisagistice caracteristice acestor munti, fiind situate la altitudinea de 1800-1950 m. Genetic se incadreaza in categoria lacurilor glaciare cantonate in circurile sau vaile fostilor ghetari cuaternari. Sub limita crestei principale exista circa 23 lacuri glaciare dintre care amintim: Iezerul Pietrosului, Taurile Buhaescului, Lala Mare, Lala Mica si Lacul Stiol.

Alte referate despre: parcul national muntii rodnei, parcul national muntii rodnei referat, referat parcul national muntii rodnei
Referate afisate : 16
Medie note: 8.04 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles