Pasoptismul romanesc

Rolul literaturii in perioada pasoptista

Perioada pasoptista (1830-1860) este o epoca de afirmare a literaturii nationale, in preajma Revolutiei de la 1848 ea caracterizandu-se printr-o orientare culturala si literara cu trasaturi specifice epocii, de emancipare sociala si nationala, Pasoptismul cuprinde perioada literara dintre 1830 si 1860 perioada care pentru literatura romana inseamna epoca de modernizare, de afirmare a romantismului si de fundamentare a majoritatii speciilor literare.Pasoptismul este o ideologie literara supusa unor comandamente exterioare:caracterizate de, spiritual critic, deschiderea spre Occident precum si lupta pentru impunerea unui specific national.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 35kb
Downloads: 8
Materia: Romana

Pasoptismul si Dacia literara

Lapuseanul se retrage la cetatea Hotin ca sa-I prinda pe Spancioc si Stroici.Se imbolnaveste grav sic ere sa fie calugarit si il numeste pe fiul sau Bogdan domnitor.Domnita Ruxandra este indemnata de Spancioc si Stroici sa-si otraveasca sotul.Intr-o scena plina de cruzime,cei doi boieri ii toarna drojdia otravii pe gat lui Lapusneanul rostind replica:"Invata a muri tu cel care stia doar a omora".

Alte referate despre: pasoptismul si dacia literara, pasoptismul in dacia literara referat, perioada pasoptista si dacia literara

Rolul literaturii in perioada pasoptista

Articolele programatice ale vremii reflecta ideologia literara pasoptista. Doua personalitati au rolul de indrumator al fenomenului cultural-literar. Intr-o prima etapa, corespunzatoare primei generatii pasoptiste, acest rol ii revine lui Ion Heliade Radulescu prin articolele din Curierul romanesc aparut la Bucuresti (1829) caruia ii adauga suplimentul literar Curierul de ambe sexe (1837).

Alte referate despre: rolul literaturii in perioada pasoptista, literatura in perioada pasoptista, rolul literaturii in perioada pasoptista referat

Studiu de caz - Scopul literaturii in perioada pasoptista

Presa
Apar primele ziare: "Curierul romanesc"(Ion Heliade Radulescu)- Bucuresti, 1829; "Albina romaneasca" (Gheorghe Asachi) - Iasi, 1829; "Gazeta de Transilvania" (Gheorghe Baritiu) - Brasov, 1838; "Dacia literara" (Mihail Kogalniceanu) - Iasi, 1840.

Alte referate despre: studiu de caz - scopul literaturii in perioada pasoptista, studiu de caz rolul literaturii in perioada pasoptista, studiu de caz importanta literaturii in perioada pasoptista

Pasoptism

Pasoptismul nu trebuie inteles doar ca o perioada literara ci mult mai larg ca o perioada de avant cultural in care cultura romaneasca se deschide catre valorile occidentale. Aceasta revolutie culturala nu ar fi fost insa posibila fara niste transformari cum ar fi:1863 Al. Ioan Cuza da o lege prin care invatamantul primar devine gratuit si obligatoriu;1860 Apare prima universitate romaneasca, universitatea de la Iasi;1864 Apare universitatea Bucuresti;1816 Prima reprezentatie de teatru la Iasi;1829 Apar primele ziare romanesti:

Tara Romaneasca Curierul romanesc, cu suplimentul Curier de ambe sexe
Moldova Albina romaneasca cu suplimentul Alauta romaneasca
Transilvania Gazeta de Transilvania cu suplimentul Foaie pentru minte, inima si literature.Adevarata ...

Alte referate despre: pasoptismul, pasoptism, perioada pasoptista

Perioada moderna - Rolul literaturii in perioada pasoptista

Această epocă marchează începutul literaturii noastre moderne. Scriitorii paşoptişti încearcă o sincronizare în Europa Occidentală, mai mult mimetică la început.

Alte referate despre: perioada moderna-rolul literaturii in perioada pasoptista, perioada moderna - rolul literaturii in perioada pasoptista, perioada moderna a literaturii rolul literaturi in perioada pasoptista

Poezia Pasoptista

In aceasta perioada s-au pus bazele unei adevarate renasteri culturale romanesti. Invatamantul, presa, teatrul, literatura, stiintele cunosc o dezvoltare fara precedent.Iau fiinta societati culturale si stiintifice, ,creste numarul revistelor si al altor periodice,al cartilor tiparite in tiraje mari, se formeaza un public cititor, se organizeaza biblioteci de literatura beletristica,se infiinteaza o viata artistica specific romaneasca, bazata pe traditia populara, ia amploare miscarea de culturalizare a maselor.

Alte referate despre: poezia pasoptista, poezie pasoptista, poezii pasoptiste

Poezia pasoptista

In aceasta perioada s-au pus bazele unei adevarate renasteri culturale romanesti. Invatamantul, presa, teatrul, literatura, stiintele cunosc o dezvoltare fara precedent.Iau fiinta societati culturale si stiintifice, ,creste numarul revistelor si al altor periodice,al cartilor tiparite in tiraje mari, se formeaza un public cititor, se organizeaza biblioteci de literatura beletristica,se infiinteaza o viata artistica specific romaneasca, bazata pe traditia populara, ia amploare miscarea de culturalizare a maselor.

Alte referate despre: poezia pasoptista vasile alecsandri, poezia pasoptista caracteristici, poezia pasoptista prezentare

Dacia literara si scriitorii pasoptisti

In introducere ,articolul prezinta realitatile vremii in privinta publicatiilor nationale.Sunt mentionate circumstantele politice anterioare ce au impiedicat dezvoltarea presei pana la momentul respectiv.Acesta aduce in discutie si celelalte ziare nationale, Curierul Transilvaniei si Albina Romaneasca.

Alte referate despre: dacia literara j scriitori pasoptisti, dacia literara si scriitorii perioadei pasoptiste, dacia literara in perioada pasoptista

Fabula - Cainele si Catelul

Grigore Alexandrescu este poetul pasoptist care si-a exersat talentul intr-o diversitate de specii si genuri literare. Grigore Alexandrescu a scris epistole, satire si meditatii, dar noua eleviilor ne este cunoscut mai ales pentru fabulele scrise de acesta din care putem aminti: “Cainele si catelul”, “ Boul si vitelul ”, si “Toporul si padurea”.
Fabula este o specie a genului epic in proza sau in versuri, cu un pronuntat carecter epic in care se povestesc intamplari puse pe seama unor animale, plante, pasari sau obiecte, care are un caracter satiric si moralizator, prin care se critica si se satirizeaza anumite defecte omenesti.
Fabula “Cainele si catelul” se incadreaza in tiparele acestei specii literare.
O prima caracteristica a fabulei este caracterul educativ al acesteia.
Fabula “Cainele ...

Alte referate despre: fabula cainele si catelul, fabula cainele si catelul demonstratie, demonstratie fabula cainele si catelul

Ideologia Daciei Literare in Alexandru Lapusneanu

"Istoria noastra are destule fapte eroice, frumoasele noastre tari sunt destul de mari, obiceiurile noastre sunt destul de pitoresti pentru ca sa putem gasi si la noi sujeturi de scris, fara sa avem pentru aceasta trebuinta sa ne imprumutam de la alte natii" ( altfel spus, temele de inspiratie recomandate sunt istoria, folclorul si frumusetile patriei ); critica va fi obiectiva, nu partinitoare:

Alte referate despre: reflectarea ideilor daciei literare in alexandru lapusneanu, ideologia daciei literare in nuvela alexandru lapusneanul, ideologia daciei literare lapusneanu

Junimea - Repere ale cazului

Pasoptistii, "oamenii inceputului de drum" (Paul Cornea), au intemeiat literatura romana moderna, au asimilat romantismul, prelu'nd si elementele neoclasice si iluministe, au fondat speciile si genurile in literatura romana, au folosit sursele de inspiratie specifice secolului romantic (istoria, folclorul, natura), au descoperit poezia populara, valorificand in literatura culta resursele expresive ale limbii populare.

Alte referate despre: junimea studiu de caz, iacob negruzzi amintiri din junimea studiu de caz, studiu de caz junimea

Caragiale si politica

Ion Luca Caragiale a fost o personalitate care a marcat puternic literatura post-pasoptista . Scriitor profund , el nu a putut sa nu vada prostia si rautatea societatii in care a trait . Osandindu-le , opera lui a capatat un caracter polemic . Ceea ce creeat el a fost o forma de protest impotriva vremii sale ; Ibraileanu remarca despre Caragiale ca a fost "cel mai mare creator de viata din intreaga noastra literatura" .

Alte referate despre: i l caragiale viata politica, ion luca caragiale in politica, i l caragiale despre politica

Alexandru Lapusneanul

In literatura romana, reprezentanti ai nuvelei au fost: B. St. Delavrancea („Hagi-Tudose”), Ioan Slavici („Moara cu noroc”), I. L. Caragiale („O faclie de Paste”, „In vreme de razboi”) etc.Nuvela istorica este o specia literara cultivata de romantici, care evoca trecutul istoric prin: tema, personajele si culoarea epocii (mentalitati, comportamente, relatii sociale, obiceiuri, vestimentatie, limbaj).

Alte referate despre: alexandru lapusneanul, alexandru lapusneanul rezumat, caracterizarea lui alexandru lapusneanul

Programul politic pasoptist si crearea Romaniei moderne

Este insufletita de miscarea pasoptista atat literatura cat si arta plastrica. Apare apoi arta militanta cu tema isorica, menita sa formeze realitatea. Au existat artisti, care se identificau cu revolutia pasoptista, riscand cu viata: Ioan D.Negulici, Barbu Iscovescu si nu in ultimul rand, Constantin Rosenthal.

Alte referate despre: programul politic pasoptist si crearea romaniei moderne, wikipedia programul politic pasoptist si crearea romaniei moderne, www programul politic pasoptist si crearea romaniei moderne ro

Unirea Principatelor Romane

Problema româneasca, problema internationala.
Existenta in rândul românilor a unui puternic curent unionist si interferarea intereselor Marilor Puteri in sud-estul Europei au facut ca problema unirii Principatelor sa devina o problema europeana. Ea a fost discutata in cadrul Conferintei de la Viena (martie 1855), precum si a Congresului de pace de la Paris (1856) care punea capat razboiului Crimeii (1853–1856).

Alte referate despre: unirea principatelor romane, unirea principatelor, 24 ianuarie unirea principatelor
Referate afisate : 16
Medie note: 8.57 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK