Patria

Pe meleagurile patriei

Campia e urmata de dealuri cu ogoare si livezi.E un adevarat pastel de culori: de la pamantul cafeniu,la verdele deschis al salciilor,cu palcuri rosii si galbene de flori,de ti se pierd ochii.Prin livezi pasc turmele de vite si suna ici-colo talangi nevazute.Incep s-apara satele rasfirate,zavoaie si suvite de apa ce licaresc in soare ca niste sfaramituri de oglinzi.

In departare se zaresc muntii albastrind cerul limpede,rostogolindu-se unii peste altii. Cam dupa o ora am ajuns la poalele muntelui.Eram nerabdator sa urc si sa strabat padurea,sa simt adierea vantului printre crengile copacilor,mirosul dulce al aerului de padure,farmecul de umbre si culori ce-l imbraca codrul vara.

Nici un pictor,cat ar fi el de talentat,n-ar putea reda negrait de dulcea frumusete a meleagurilor noastre,caci ar lipsi din tablou cantecul izvoarelor,leganarea ramurilor,inganarea frunzisului,trilul maiastru al ciocarliei si o multime de alte imagini si impresii,ce nu se pot reda nici in cuvinte,nici ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 4kb
Downloads: 16
Materia: Romana

Evocarea Patriei si a trecutului istoric

Scrierea lui Russo da dovada de un rafinament cu adevarat poetic, de inteligenta unui Voltaire roman si de un sentimentalism solomonic. Nu in zadar inteleptul isi zideste opera, despartind-o in versete; ele cad ca niste avalanse de soare si luna. Formulele biblice nu numai niste procedee stilistice, menite sa puna un vesmint “cuvios” ideilor din lucrare, ci si o abundensa de neguri retorice, anuntind sau prorocind aidoma lui Moise pierderea natiei.

Alte referate despre: evocarea trecutului istoric in creatia sadoveniana, literatura de evocare a trecutului istoric, schite care evoca trecutul istoric

Patria

Personajele principale sînt însufleţite de o puternică dragoste de ţară, pe care ei o apără cu preţul vieţii. Bătrînul Dan este un erou popular, oştean de-al lui Ştefan cel Mare care trăieşte singuratic în munţi, amintindu-şi de vremurile eroice ale tinereţii sale cînd stătea cu mîndrie de strajă la hotarele ţării.

Alte referate despre: limba romana este patria mea, patria, eseu despre patrie

Imnul - argumentatie la specie

In strofa a treia se arata vitejia romanilor;ei sunt comparati cu"brazi in munte",sar la lupte"ca lupi in stane" pentru a-si apara tara de dusmani.Enumertia"batrani,barbati,tineri din munti si din campi" sugereaza unitatea poporului roman.

Alte referate despre: limba noastra alexei mateevici argumentatia la specia odei, imnul apartenenta la specie, imnul-apartenenta la specie

Alexandru Lapusneanul rezumat pe capitole

Nuvela prezinta fapte verosimile, care pot fi crezute, avand un conflict concentrat de natura exterioara. Intriga este riguros construita, iar accentul se pune pe caracterizarea personajelor si nu pe actiune. Naratiunea se desfasoara la persoana a III -a de catre un narator obiectiv, omniscient si omniprezent. Referindu-se la valoarea operei, George Calinescu afirma: "ar fi devenit o scriere celebra ca si Hamlet daca literatura romana ar fi avut in ajutor prestigiul unei limbi universale".

Alte referate despre: alexandru lapusneanul rezumat pe capitole, alexandru lapusneanul-rezumat pe capitole, alexandru lapusneanul povestire pe capitole

Imnul

Vasile Alecsandri, cel mai mare poet român din perioada pasoptista, a
scris, în spiritul epocii, un imn dedicat marelui domnitor român
Stefan cel Mare. Poezia "Imn lui Stefan cel Mare"este o poezie scrisa
special pentru serbarea de la Putna, care a avut loc în 15 august 1871
la Manastirea Putna.

Alte referate despre: imnul, imnul lui stefan cel mare, imn lui stefan cel mare

Bibliografia lui Mihai Eminescu

Introducere
Poate nici unul dintre marii poeti ai lumii nu dato-reaza atât de mult naturii patriei si dragostei atât pentru tara,cât si pentru persoana iubita si natura. Daragostea lui pentru natura se poate observa, în primul rând în frumusetea pe care o au personajele sale din poezii:codrul împarat,luna, soarele, izvoare-le,noptile,lacul încarcat,,de nuferi galbeni"si iubire, ,,sara pe deal"plina de dor si nerabdare,luceferii,si nu în ultimul rând marea.
1.Viata si activitatea literara
Cel mai mare poet român si unul din marii lirici ai lumii, Mihai Eminescu,s-a nascut în 1850 la Botosani,si natura Buco-vinei e de la început prezenta în opera lui.Copil fiind, ,,padurii cutreieram",va spune poetul,impresionat de farmecul locurilor natale,evocatoare totodata ale unei istorii nationale bogate în eroi si fapte de glorie.Înca din anii de scoala,Eminescu se arata interesat de teatru,poezie,cultura.Avea ...

Alte referate despre: lacul de mihai eminescu, mihai eminescu, viata lui mihai eminescu

Patrie - Natiune - Patriotism - Crestinism

NATIUNEA este un dar multiplu oferit de Dumnezeu fiecarui popor, fiecarei rase; menirea natiunii este net superioara omului fiindca in cadrul natiunii sale omul se mantuieste sau se condamna; este formata numai din Elite si Modele

Alte referate despre: patrie natiune patriotism- crestinism, patrie si patriotism natiune, patrie si patriotism

Pictorul Ion Tuculescu

Prin opera pictorului Ion Tuculescu, isi spun gandurile si viziunile, nu numai un om cu inalta constiinta si cu o uimitoare forta de expresie, ci o intreaga cultura, cu traditia si nazuintele ei.Forta expresiva pe care o au puternicele si tulburatoarele sale imagini - in culori de o mare vitalitate si sustinute de ritmuri ce pulseaza ca gandurile si inima - nu apartine numai artistului, ci si izvoarelor de la care s-a inspirat el. Aceste izvoare sunt folclorul si stilistica artei noastre populare, ca si unele mari realizari ale picturii noastre moderne.

Alte referate despre: pictori romani ion tuculescu, ion tuculescu, pictorul ion grigorescu

Ioan Alexandru si Iubirea de Patrie

„Poet al Logosului Vieţii”, cum l-a numit prof. univ. Sebastian Moldovan, Ioan Alexandru este şi Poetul-Mărturisitor al lui Hristos. Iar aceasta pentru că el se eternizează prin Credinţă, Nădejde şi Dragoste în Poet al Neamului, Poet al Patriei faţă de care simte Iubire, sinceră şi sfioasă, dincolo de tipare şi clişee. Astfel, deloc întâmplător, Ioan Alexandru publica în 1978 un volum-miracol prin esenţa lui, Iubirea de Patrie. Recitit azi, din perspectiva omului postmodern care îşi clădeşte fiinţarea pe-atâtea precepte etico-sociale, si tot mai puţin pe Credinţă, Nădejde şi Dragoste, volumul devine un adevărat laborator de creaţie, analiză şi înţelegere a sensului rostuirii Neamului românesc în istorie ca şi în eternitate.

Alte referate despre: iubirea de patrie ioan alexandru, ioan alexandru - iubirea, ioan alexandru - iubirea comentariu

Presa, a patra putere in stat

Ziarele au fost primul mijloc de informare de mare audienţă. Acestea au apărut în secolul al XVII-lea, iar în secolul al XIX-lea cele mai respectate, precum The Times în Marea Britanie, exercitau o influenţă puternică asupra clasei mijlocii educate care forma “opinia publică”. Mai târziu, datorită unui sistem de învăţământ îmbunătăţit şi datorită progresului economic s-au creat condiţiile unei audienţe a presei scrise. Ziarele care să satisfacă cerinţele publicului cititor au apărut în SUA în anii 1870 şi 20 de ani mai târziu în Marea Britanie.

În ţările române primele reviste şi ziare apar în secolul al XIX-lea. În secolul al XX-lea, odata cu apariţia radioului si a televiziunii, presa intră într-o nouă etapă de dezvoltare datorita acestor posibilităţi de comunicare.
Dacă ne referim la ultimii ...

Alte referate despre: presa a patra putere in stat, referat presa a patra putere in stat, presa- a patra putere in stat

Familia romana

LA FAMILIA ROMANA: PATER FAMILIAS, ESPOSA, HIJOS, CLIENTES Y ESCLAVOS.
 
La base de la sociedad romana fue la familia, la familia integrada de pleno en la gens, la tribu a la que pertenecía que a su vez se integraba en una sociedad formada por otras tribus formadas por familias, ramas todas ellas de un mismo árbol fuerte. La sociedad romana era clasista. Había dos clases principales de ciudadanos, los patricios y los plebeyos, los patricios eran los descendientes de aquellos patres que formaron el primer senado instituido por Rómulo al fundar la ciudad en 753 aC, y los plebeyos eran los demás, el pueblo llano que diríamos ahora, que gozaba de ciudadanía pero que tuvo que luchar duro para arrebatar a la aristocracia sus derechos. Entre los patricios también había clases, había aristócratas de linaje remontado hasta la guerra de Troya como la gens Julia a la que pertenecía Julio César y aristócratas salidos de la nobleza rural local, los que los de rancio abolengo llamaban ...

Alte referate despre: tema familiei in mara si tren de placere, familia mea, tema familia in romanul mara

Istoria comunismului:Despre lupta impotriva ,,Dusmanilor Patriei"

,,Bandele” din munti dispar treptat, insa locul lor este luat alti ,,dusmani ai poporului”, dupa cum relateaza preasa comunista a vremii si documentele securitatii.

Alte referate despre: lupta impotriva dusmanilor patriei, lupte impotriva dusmanilor, lupta impotriva comunismului

La Bretagne

Pentru a sustine ideea ca Evul Mediu începe odata cu invazia islamica,
Pirenne evidentiaza persistenta civilizatiei mediteraneene, desi
degradata, în urma navalirilor barbare: «Din orice punct de vedere am
privi situatia, constatam ca perioada începuta cu stabilirea
barbarilor în Imperiu nu a introdus absolut nimic nou în istorie»4.
Neamurile germanice produc cel mult o schimbare politica; în locul
Imperiului apar o serie de state diferite. Caracterul Romaniei ramâne
mediteranean deoarece din punct de vedere economic, social, cultural
si chiar juridic si lingvistic noile formatiuni continua traditia
romana. Împartirea de pamânturi, în virtutea principiului
hospitalitatii, nu schimba cu nimic regimul persoanelor sau al
pamântului. Cu exceptia tinuturilor de granita sau a celor de-a lungul
Rhinului si Dunarii (Rethia, Noricum, Pannonia), adica a zonelor
foarte apropiate de teritoriile germanice, viata ...

Alte referate despre: bretagne, la bretagne, bretagne referat

Armata , maresalul si evreii de A. M. Stoenescu

In 1937 Carol al II-lea a format un guvern bicefal format
din :Octavian Goga si A.C.Cuza.Acest guvern a condus tara 44 de zile
timp in care a fost data o lege care cauta sa anuleze tratatul prin
care se impunea Romaniei impamantenirea evreilor.Aceasta lege nu a
starnit decat un nou val de campanii antiromanesti.Acest guvern a
elaborat o serie de legi antievreiesti foarte spectaculoase pe
hartie,dar greu de aplicat in practica.Cateva dintre ele au
fost : «Decretul-lege pentru pierderea cetateniei
romane » ; « Decretul-lege pentru starea juridica a locuitorilor evrei
din Romania. ».In acele vremuri Romania era obligata sa incetateneasca
zeci de mii de evrei imigrati ,iar legile nu aveau nici o solutie
practica in rezolvarea situatiei.

Alte referate despre: alex mihai stoenescu armata maresalul si evreii, armata maresalul si evreii, armata maresalul si evreii pdf

Demnitatea persoanei

Cuceririle ştiinţei şi, în consecinţă, progresele medicinei au contribuit într-o manieră decisivă, în ultimele decenii, la prelungirea duratei medii a vieţii umane. Expresia "vârsta a treia" cuprinde deja o parte considerabilă din populaţia mondială: persoane care ies din circuitul productiv, având încă mari resurse şi capacităţi de participare la binele comun. Acestui dens şir de "young old" ("bătrâni tineri", cum îi definesc noile categorii ale bătrâneţii fixate de demografi, care includ pe cei de la 65 la 75 de ani) i se adaugă cel al "oldest old" ("bătrânii mai bătrâni", care trec peste vârsta de 75 de ani), o a patra vârstă, al cărei şir devine din ce în ce mai consistent (1)          Pe de o parte, prelungirea duratei medii de viaţă, iar pe de altă parte scăderea uneori dramatică a natalităţii(2), a dat naştere unei tranziţii demografice fără precedent, care vede literalmente ruinată piramida vârstei aşa cum se prezenta ...

Alte referate despre: demnitatea persoanei, demnitatea persoanei in societatea democratica, demnitatea persoanei intr-o societate democratica
Referate afisate : 16
Medie note: 8.40 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles