Patrie natiune patriotism- crestinism

Patrie - Natiune - Patriotism - Crestinism

Din punct de vedere religios fiecare cuvant (termen) defineste obiectul, fiinta, persoana, ideea, principiul, fenomenul etc. PATRIA este vatra stramoseasca a intregului neam sau a intregii natiunii care se asuma peste spatiu si timp in stramosi, comunitatea prezenta si cea viitoare;intr-o situatie nefericita in care patria ca spatiu geografic este ocupata sau cucerita, ea ramane ca entitate indivizibila.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 256kb
Downloads: 11
Materia: Istorie

Crestinismul timpuriu

La noi, dovedirea continuitatii neintrerupte a populatiei autohtone in perioada migratiei popoarelor a devenit o problema cardinala si o datorie nationala, deoarece istoricii maghiari, slavofili sau germani din fostul Imperiu hasburgic au sustinut ca teritoriul Romaniei a fost golit de autohtoni, ca s-a produs un gol (vacum), iar acest "vacum" etnic a fost umplut cu slavi, huni, avari si alte neamuri, iar mai tirziu cu unguri si germani.

Prin aceasta teorie tendentioasa se cauta justificarea din punct de vedere a ocuparii unor mari parti din teritoriul Romaniei de catre slavi, maghiari si germani. Crestinismul a devenit astfel si un argument in favoarea continuitatii etnice, deoarece el apare de la un moment ca o caracteristica a lumii si civilizatiei greco-romane si, in acest sens, si a populatiei daco-romane, care a primit de timpuriu aceasta civilizatie. Orice urma crestina de pe teritoriul tarii noastre poate fi atribuita astfel, in primul rind, populatiei autohtone, nu migratorilor, ...

Alte referate despre: crestinismul timpuriu, ideile politice ale crestinismului timpuriu, istoria crestinismului timpuriu in lumea antica

Burebista - primul organizator al statului dac

Trebuie sa recunoastem, asadar, ca izvoarele antice nu ne dau nici un fel de informatii directe despre omul Burebista, despre trasaturile sale fizice si morale. Este neindoielnic ca aproape patru decenii din istoria Daciei au fost marcate de personalitatea lui Burebista si ca o parte din opera infaptuita de el i-a supravietuit, influentand evolutia ulterioara a statului dac pana in momentul cuceririi Romane. Dar este tot atat de sigur ca Burebista a fost produsul epocii sale, ca realizarile lui s-au intemeiat pe anumite conditii istorice reale si pe anumite cerinte obiective ale societatii dacice.

Alte referate despre: burebista primul organizator al statului dac, burebista- primul rege al statului dac, decebal-organizator al statului dac

Aparitia si raspandirea crestinismului

Fondator al Imperiului Roman de Răsărit, al Constantinopolului şi părinte al creştinismului, Constantin este considerat primul împărat creştin.Flavius Valerius Constantinus, viitorul împărat “Constantin cel Mare”, s-a născut la Naissus, în Dacia Medinterranea.

Alte referate despre: aparitia si raspandirea crestinismului, informatii despre aparitia si raspandirea crestinismului, aparitia si raspandirea crestinismului in imperiul roman

Aparitia si raspandirea crestinismului

Creştinismul s-a extins repede la Ierusalim. Personalităţile cele mai importante care au ajutat la raspândirea creştinismului au fost Pavel si Petru. Consiliul de la Ierusalim din anul 49 î.Hr. a decis că noua religie să iasă din graniţele ei iniţiale, adresându-se şi celorlalte popoare. Creştinismul a devinit astfel o religie distinctă de iudaism. Cu ajutorul lui Pavel au apărut primele comunităţi de creştini printre evrei, dar şi printre greci şi romani. Două acte rituale trebuiau respectate în primul rând pentru a fi considerat creştin : botezul şi împărtăşania.

Alte referate despre: rezumat aparitia si raspandirea crestinismului, aparitia si raspandirea crestinismului in roma antica, aparitia si raspandirea crestinismului-referat

Romanitate si crestinism

Dimpotriva, legaturile lor cu aceste provincii s-au mentinut tot timpul asidue si active, atit sub aspect politic si economic, cit si sub raport spiritual. Astfel, durata procesului de romanizare la Dunare si in Carpati nu s-a marginit la cei 170 de ani ai organizatiei provinciale din Dacia traiana, ci a durat inca mai bine de trei secole, cit a mai staruit granita imperiului roman de Dunare. Deci au fost cam cinci veacuri de viata romana omogena pe tot spatiul romanitatii orientale - de ajuns pentru a explica si consolidarea romanismului in Dacia carpatica si raspindirea sa pe toata intinderea geto-daca.

Alte referate despre: crestinismul, aparitia crestinismului, crestinismul referat istorie

Blaga si crestinismul

Blaga si crestinismul - Epoca interbelica româneasca se caracterizeaza, în plan spiritual, prin fericita întîlnire dintre cultura si crestinism. “Explozia” culturala fara precedent s-a savîrsit pe fondul unei renasteri a spiritului ortodox, dovedind ca presupusa incompatibilitate între valorile credintei si valorile creatiei este o simpla prejudecata a modernismului iconoclast.Blaga si crestinismul

Alte referate despre: lucian blaga si crestinismul, blaga si crestinismul, blaga crestinism

Etnie si natiuni

In ceea ce priveste poporul roman, orice roman poate fi mandru de originea sa. Formarea poporului roman s-a inscris sub semnul unei uniuni armonioase dintre cel putin patru popoare:geto-dacii care au lasat romanilor un spirit deschis, primitor de civilizatie, o inteligenta vioaie, ingenioasa, o imaginatie bogata in izvoare si in experiente;romanii adusera cu ei spiritul lor generalizator, spiritul juridic, armonia limbii; slavii care au adus indrazneala si inteligenta simplista, credinta in tot felul de superstitii, in spiritele rele sau bune, ritualul religios iar tracii au contribuit la formarea poporului roman cu un caracter cumpatat, insa viclean, perfid si inselator.

Alte referate despre: etnie si natiune, despre natiune si nationalitati etnie etnicitate, societatea natiunilor

Patriotism

"Patriotism"
Este bucurie, este suferinta, este si una si alta? Ce este omul fara constiinta apartenentei la o familie, la un neam, la o natiune? Se invata, ca aritmetica, sau te nasti cu el, ca dragostea de mama? O sonda coborata in gandul despre patriotism al membrilor unei comunitati este ca o radiografie pulmonara, foaia de temperatura a unei natii.

Alte referate despre: patriotism, patriotism referat, patriotismul referat

Despre patriotism

Intr-un discurs extrem de elocvent tinut in fata Parlamentului European, in 1999, dl Prodi insista asupra dezvoltarii institutiilor europene in sensul unei aprofundari a „sentimentului apartenentei la Europa“. Si cand spunea aceste lucruri avea in vedere intarirea Parlamentului European, reglementarea dreptului de veto al statelor membre pentru cazuri exceptionale, redimensionarea atributiilor Comisiei Europene, o politica comuna de aparare. Dar o Europa unita nu se poate construi decat cu respectarea identitatii nationale, vazuta ca parte a solutiei si nu ca un obstacol.
Adrian NAstase, Presedinte PDSR

Alte referate despre: patriotismul, referat patriotism, referat despre patriotism

Inventarea pietelor capitaliste si a statelor-natiune

Maurice Dobb afirma ca "subordonarea productiei de catre capital si aparitia relatiilor de clasa intre capitalisti si producatorii este, prin urmare, pragul crucial intre vechiul mod de productie si cel nou".
Nota istoricului Robert Heilbroner - "in cursul unei calatorii de numai 100mile, un negustor putea sa treaca printr-o duzina de jurisdictii diferite, fiecare cu regulile, regulamentele, legile, unitatile de masura si moneda ei", reprezinta o realitate, ce necesita a fi schimbata.Vamile adaugau un alt obstacol major in calea comertului regional si national. La fiecare granite si jurisdictie existau vami. In sec. XIV, ne spune Heilbroner, "se spune ca erau mai multe de 30 de puncte vamale de-a lungul raului Weser si cel putin 35 pe raul Elba."

Alte referate despre: statul natiune, stat natiune, viitorul statului natiune

Zalmoxis

0x08 graphic

Herodot declara ca getii "sunt cei mai viteji si cei mai drepti dintre
traci.(...) Ei se cred nemuritori (...) credinta lor este ca ei nu mor
si ca cel care piere se duce la Zalmoxis, o fiinta divina."

Alte referate despre: zalmoxis, de la zalmoxis la genghis han, de la zalmoxis la genghis-han

Patriotism

Due to the great amount of spiritual values that the concept of love gathers in its structure, there are multiple forms that it can have. One of the most controversial of them is patriotism, which means love for one's country. Its existence is given by the strong connection each human being has with the place they were born in. People are influenced both by the geographical space they live in and also by its cultural aspects and values.

Alte referate despre: despre patriotism, referat la cultura civica despre patriotism, patrie si patriotism

Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura - UNESCO

La sfârşitul Conferinţei, cele 37 de ţări care au semnat Actul Constitutiv au fondat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură. Actul Constitutiv intră în vigoare în 1946, ratificat de 20 de state: Africa de Sud, Arabia Saudită, Australia, Brazilia, Canada, Cehoslovacia, China, Danemarca, Egipt, Franţa, Grecia, India, Liban, Mexic, Norvegia, Noua Zeelandă, Regatul Unit al Marii Britanii, Republica Dominicană, Turcia şi Statele Unite ale Americii. Prima sesiune a Conferinţei Generale s-a ţinut la Paris între 19 noiembrie şi 10 decembrie 1946. Au participat reprezentanţii celor 30 de guverne cu drept de vot. UNESCO s-a născut din cenuşa celui de- al doilea război mondial, iar lista statelor fondatoare confirmă acest lucru.

Alte referate despre: organizatia natiunilor unite pentru educatie stiinta si cultura, organizatia natiunilor unite pt educatie stiinta si cultura, organizatia natiunilor unite pentru educatie stiinta cultura

Recenzie - Avutia Natiunilor

A.Smith diferentiaza pretul ca pret real si pret nominal. Astfel pretul real al unui bun pentru cel care il cumpara, este definit ca “truda si osteneala depusa pentru dobandirea lui” iar cel nominal fiind reprezentat de volarea baneasca. A.Smith vede in munca o masura reala a valorilor de schimb a tuturor mrfurilor, banii reprezentand valoarea unei anumite cantitati de munca. Munca este considerata ca “prima moneda”. Valoarea acesteia este greu de realizat efectuindu-se prin aproximare si prin tocmeala, estimare suficient de precisa pentru a permite continuarea activitatii umane. Aurul si argintul nu pot fi considerate etalon pentru ca valoarea acestora variaza in timp.

Alte referate despre: recenzie avutia natiunilor, recenzia avutia natiunilor de adam smith, recenzie avutia natiunilor adam smith

Specializarea natiunilor

Specializarea natiunilor
Teoria avantajului absolut – daca o tara este mai eficienta decat alta( adica dispune de un avantaj absolut) in producerea unui bun, in schimb este mai putin eficienta decat cealalta ( adica are un dezavantaj absolut in producerea altui bun), atunci ambele tari pot castiga specializandu-se fiecare in producerea bunului in care detine avantaj, schimband intre ele surplusul productiei.

Alte referate despre: specializarea natiunilor, institutiile specializate ale organizatiei natiunilor unite, asemanari si deosebiri intre liga natiunilor si onu

Crestinismul timpuriu

Alti invatati neaga valoarea documentara a acestui text, pe motiv ca Eusebiu s-ar fi inspirat dintr-o "traditie" ("paradosis") care nu mai este confirmata de nici un autor antic. In afara de aceasta, alti scriitori bisericesti din secolele IV-V ca Sf. Grigorie de Nazianz, Theodoret de Cyr, Hieronymus, Paulin de Nola si altii, situeaza aria misionara a Sfintului Andrei nu in Scythia, ci pe pamint elenic.

Alte referate despre: dacia crestinismul timpuriu, referat ingrijiri de sanatate in crestinismul timpuriu, izvoarele crestinismului timpuriu

Patria

Crezul poetului a fost mereu acesta: ,, De timpuri, din tot sufletul, sufletul poporului am îndrăgit.”
Despre Patrie Alexandru Hăjdeu spunea cu dragoste şi mîndrie:

Alte referate despre: limba romana este patria mea, patria, eseu despre patrie

Originile crestinismului

Elementele prin care s-au manifestat insa afinitatile religioase intre greci si religia creştina nou aparuta au fost platonismul, cu ideea nemuririi sufletului, si stoicismul, cu ideea lumii de dincolo.
Contribuţia romanilor la constituirea noii religii a fost una special politica. Ei au avut ca nimeni alţii pana atunci sentimentul unitarii omenirii sub o lege universala. Cuceririle romane au dus, pe de alta parte, la pierderea credinţei multor popoare in propriii lor zei, instituind un model comun.

Alte referate despre: originile crestinismului, originea crestinismului, originea crestinismului la romani
Referate afisate : 19
Medie note: 8.10 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles