Pelerinaj crestin

Pelerinajul crestin

Pelerinajul, inteles ca si calatorie privata sau colectiva spre un loc sacru, este o forma de cult si devotionala foarte raspandita in religiile antice, practicata si azi cu intensitate. Chiar daca fiecare religie in parte prezinta diferente importante in ceea ce priveste timpul, modalitatea si semnificatia pelerinajului, idea de baza este comuna si scoate in evidenta necesitatea de a vizita locuri considerate ca fiind “locuite” de divinitate, sub diverse forme, obiecte sacre ale unor fondatori de religii, relicve ale sfintilor si martirilor sau chiar unele locuri legate de evenimente particulare.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 21kb
Downloads: 3648
Materia: Istorie

Epoca religiei

Credinte diferite
Catharii detineau niste doctrine - de notat era credinta in natura rea a lumii - care cu siguranta nu putea sa fie de acord cu catolicismul. Intr-un numar de alte secte, de ex. waldensianismul, accentul era pe intoarcerea la o viata caracterizata de o simplitate biblica, ca cea pe care Isus si discipolii sai au trait-o - si cu siguranta nu condusa de papa si principi ai bisericii.
De fapt se sugerau aceleasi idei din viata Sf. Francisc, care a ramas in cadrul bisericii si a devenit unul din sfintii ei. Dar dupa moartea sa, franciscanii s-au reorganizat in linii mai putin comunitare si au fost luate masuri ferme impotriva adeptilor sfantului Francis care doreau ca ordinul sa ramana fara avere. Prin secolul al XIII-lea atitudinea bisericii fata de eretici s-a inasprit, iar in 1232 a fost infiintata celebra Inchizifie pentru a-i investiga si eradica pe cei care aduceau ofense la adreasa bisericii.

Alte referate despre: epoca religiei, epoca religiilor, epoca religiei -

Aparitia si raspandirea crestinismului

În primul secol al erei noastre, în Imperiul roman, şi-a făcut apariţia o nouă religie: creştinismul. Aducând un mesaj universal, mai presus de diviziunile naţionale sau sociale, creştinismul avea să devină religia dominantă pe întreg cuprinsul Imperiul roman. Creştinismul s-a adresat mai întâi evreilor. Nucleul întregii doctrine creştine, prin doctrina înţelegând totalitatea credinţelor, a ideilor, a regulilor care definesc o concepţie a omului faţă de Dumnezeu, faţă de lume şi faţă de ceilalţi, este Iisus, pe care discipolii săi l-au numit Mesia. Născut în Palestina el a fost răstignit în anul 30. Viaţa şi scurta lui apariţie sunt descrise de Evanghelii.

Alte referate despre: aparitia si raspandirea crestinismului, aparitia si raspandirea crestinismului in imperiul roman, informatii despre aparitia si raspandirea crestinismului

Metodele de explicare si cercetare ale religiilor si pozitia crestin-ortodoxa

- la inceput cuvintele exprimau realitatile sensibile, dar pentru lucrurile care scapau cercetarii empirice s-au utilizat termeni abstracti. de exemplu, pentru a explica realitatea cerului s-a utilizat termenul de "infinit". de asemenea, pentru a reda atributul soarelui s-a preluat termenul de "stralucit". cu timpul, calificativul "infinit" sau "stralucit" s-au preschimbat in entitati divine, adica numele a devenit zeitate: nomina numina.

Alte referate despre: proiect de cercetare educatia religioasa, ipoteze de cercetare turism religios, prima ora de religie a micului crestin

Inceputurile crestinismului

El a hotarat nasterea Fiului Sau ca muritor din dragoste pentru pamanteni.Iisus va raspandi invataturile Tatalui Sau printre contemporanii Lui, aducand dreapta credinta in sufletele acestora.

Alte referate despre: inceputurile crestinismului, inceputurile crestinismului in romania, inceputurile crestinismului la roma

Crestinismul

Credinciosii crestini care indeplinesc cu dreapta credinta poruncile lui Dumnezeu se bucura de roadele lucrarii celor sapte daruri ale Duhului Sfant care, dupa marturia Sfantului Apostol Pavel, sunt: dragostea, bucuria, pacea, indelunga-rabdarea, bunatatea, facerea de bine, credinta, blandetea, infrangerea poftelor si curatia (Galateni 5, 22-23).

Primele doua minuni, lucrate de Duhul Sfant in lume dupa Pogorarea Sa in chip de limbi de foc peste Sfintii Apostoli in ziua Cincizecimii, au fost mai intai cea a vorbirii lor in limbi straine, iar cea de a doua, aceea prin care Sfintii Apostoli, oameni simpli si nestiutori de invataturi inalte, s-au umplut de intelepciune duhovniceasca in propovaduirea Sfintei Evanghelii.

Cu toata dragostea, multumitori, crestinii cinstesc sarbatoarea Pogorarii Preasfantului duh rostind o frumoasa cantare, numita tropar: "Bine esti cuvantat, Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce preaintelepti pe pescari ai aratat, trimitandu-le lor Duhul Sfant ...

Alte referate despre: crestinismul, aparitia crestinismului, crestinismul referat istorie

Patrunderea si dezvoltarea crestinismului

Din indepartate vremi, Dobrogea a fost locuita de "o ramura a poporului traco-get". Dar mai tirziu multe din popoarele migratoare, in mersul lor spre Bizant sau spre Apusul Europei, au trecut si peste teritoriul ei. Dintre acestea amintim pe sciti, care au zabovit mai mult pe aici, au format unele statulete si dupa ei poporul, mai intii, oficialitatea romana mai apoi, au numit acest tinut Scythia si respectiv Scythia minor.

Alte referate despre: aparitia si dezvoltarea crestinismului, dezvoltarea crestinismului, dezvoltarea crestinismului pe vremea lui constantin

Originile crestinismului

INCEPUTURILE CRESTINISMULUI
Componenta esenţiala a acestei noi religii este iudaismul, care a promovat monoteismul, speranţa mesianica, sistemul etic cel mai riguros existent atunci (cele 10 porunci), o filozofie a istoriei ( Dumnezeu va triumfa asupra eşecului pe care omul l-a înregistrat in încercarea lui de a aduce in istorie o epoca de aur), si o carte sfânta (Vechiul Testament), care, împreuna cu Noul Testament, vor constitui Biblia.
Limba in care s-a difuzat creştinismul a fost cea greaca, o adevărata limba universala antica.

Alte referate despre: originile crestinismului, originea crestinismului, originea crestinismului la romani

Simboluri crestine in arta renascentista

Un alt exemplu de utilizare a unor simboluri crestine in operele religioase ale pictorilor renascentisti este tabloul “Adoraţia Sfintei Treimi” de Albrecht Dürer. Aici ni se infatiseaza atat ingerii, sfintii cat si muritorii inchinandu-se la Sfanta Treime. Centrul de interes este constituit, in ordine descendenta, din ilustrarea Sfantului duh ca porumbel, a lui Dumnezeu, si imaginii simbolice a lui Iisus rastignit pe cruce.

Alte referate despre: simboluri crestine in arta renascentinarenascentina, simboluri crestine in arta renascentina, simboluri artistice crestine in arta contemporana

Cauzele persecutiilor crestine

Religia romană, religie de stat, religia poporului dominant, era legată de toată viaţa cetăţeanului şi observarea ei era o dovada de loialitate politică faţă de Statul roman. Primul împărat roman, Augustus, a luat şi titlul de „pontifex maximus”, adică şeful religios suprem al Statului. Acesta, văzând decadenţa religiei romane, a încercat o reformă religioasă care tindea la întărirea păgânismului roman şi a moravurilor romane.

Alte referate despre: persecutiile crestinilor, persecutiile crestine, persecutii crestine

Intemeierea Bisericii Crestine

Cresterea numarului credinciosilor a creat unele greutati in viata primei comunitati crestine. Iudeii elenisti se plang Apostolilor ca vaduvele lor sunt trecute cu vederea la impartirea ajutoarelor. La propunerea Apostolilor s-au ales sapte barbati , care sa supravegheze si sa asigure buna randuiala la mesele comune, numiti diaconi. Primul dintre diaconi purta numele de Stefan, (Fapte 6, 5).

Alte referate despre: intemeierea bisericii crestine, intemeierea biserici crestine, intemeierea bisericii crestine referat

Nadejdea crestina

Agricultorul seamana cu speranta obtinerii roadelor (I Cor. 9,19), iar cel ce-si ia sotie face acest lucru cu speranta ca va avea mostenitor. La fel se intampla si cu cel ce cauta Imparatia cerurilor, o face cu speranta de a i se lumina ochii inimii : se leapada de lucrurile lumesti si staruind in rugaciuni si cereri, asteapta ca Domnul sa vina, sa i se arate si sa-l curete de pacatul care locuieste in el.’’

Alte referate despre: nadejdea crestina, despre nadejdea crestina, iubirea credinta si nadejdea crestina

Lideri crestini

Instantaneu refuzi sa accepti asa ceva. Nu poti si nu vei crede ca unul dintre cei mai importanti lideri crestini ai secolului douazeci este in realitate un pion aflat in mainile lui Beelzebub. Dar ca si cum ti-a anticipat gandurile, Todd aminteste ascultatorilor sai ca Satana foloseste rar candidatii cei mai inclinati sa accepte erorile sale mortale deoarece stie ca acestia nu vor fi crezuti. "In schimb", ne spune el, "el ii foloseste pe aceia recunoscuti pentru piosenia lor si care au o reputatiei pentru cinstea lor. Pe langa acestea", continua Todd, "eu o stiu foarte bine.

Alte referate despre: liderul crestin, lider crestin, lideri crestini

Daca hindusii, adeptii New Age, budistii, musulmanii si crestinii se inchina aceluiasi Dumnezeu

Budiştii nu se închină nici unui Dumnezeu. În general, oamenii cred că budiştii se închină lui Budha. Acesta însă nu a afirmat niciodată că are o natură divină, iar budiştii resping noţiunea de putere supranaturală. Universul operează în conformitate cu legile naturale. Viaţa este văzută ca o serie de experienţe dureroase, experienţa naşterii, a bolii, a morţii, acestora adăugandu-se nesfârşite perioade de tristeţe şi disperare. Majoritatea budiştilor cred că o persoană trece prin mii de reîncarnări, fiecare aducând cu ea durere.

Alte referate despre: adeptii new age, simboluri ale miscarii new age, mentalitatea new age

Postul la crestini

Parerile sunt impartite asupra originii postului. Cei mai multi il leaga de cultul mortilor din vremuri stravechi.Dupa unii, postul isi are originea in sacrificiile de animale care erau aduse pentru cei morti si de care cei vii nu trebuia sa se atinga.

Alte referate despre: postul la crestini, postul la crestini referat, referat postul la crestini

Primele elemente de arta crestina

Arta creştină timpurie din vremea persecuţiei romane era extrem de circumspectă faţă de redările plastice, iar obiectele iconice utilizate, peştele sau păunul, de exemplu, aveau o funcţie strict simbolică. Reprezentarea paleocreştină s-a dezvoltat într-un imperiu care aproape că nu a cunoscut antiiudaismul[6], fiind tolerant atât pe plan social cât şi religios.

Alte referate despre: primele elemente de arta crestina, primele elemente de arta literara, arta crestina

Obiceiuri pascale

Binecunoscut obicei pascal este stropitul fetelor, in a doua zi de Pasti. fetele sunt stropite in Ardeal cu apa de colonie, obicei unguresc, iar in Polonia, Germania si Ucraina fetele se stropesc cu apa. Pe langa udat se fac si urari de sanatate de vreme ce se crede ca zapada topita le face mai frumoase si este aducatoare de noroc. Conform credintei religioase, obiceiul isi are radacinile in faptul ca evreii i-au stropit cu apa pe adeptii lui Iisus care aduceau vestea invierii Domnului.

Haine noi
In occident, si mai ales englezii isi cumpara haine noi, iar irlandezii participa la concursuri de dans cu premii. In Franta nu se trag clopotele intre Vinerea Mare si Duminica Pastilor.

In Suedia, copiii dau scrisori vecinilor si primesc de la acestia dulciuri sau bani, obicei asemanator cu cel de Halloween: "trick or treat".
Pastele

Alte referate despre: obiceiuri pascale, obiceiuri pascale la romani, traditii si obiceiuri pascale
Referate afisate : 17
Medie note: 8.12 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles