Peninsula italica

Peninsula Italica

Peninsula Italica este una din cele mai mari peninsule din Europa traversand aproape 1000km din Alpi in partea de nord si pana in sud la Marea Mediterana. Peninsula este binecunoscuta pentru forma ei de cizma.Peninsula Italica

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 410kb
Downloads: 1541
Materia: Geografie

Italia

Cadrul natural :Relieful : Această ţară cuprinde o parte continentală, formată din versantul intern al arcului Alpilor şi din Câmpia Padului, şi o altă peninsulară ocupată de lanţul muntos al Apeninilor, de dealuri şi de înguste câmpii litorale; se adaugă o serie de insule, între care Sardinia; Sicilia; Elba.

Alte referate despre: italia, referat italia, unificarea italiei

Europa - suprafata si intindere

- de N:
- Oceanul Arctic (Marea Barents, Marea Alba)
- Peninsula Kola, Insula Svalbord, Franz Josep, Novaia Zemlea
- se caracterizeaza prin tarm jos, golfuri si estuare

Alte referate despre: europa suprafata, tari europa suprafata, suprafata de intindere a romaniei

Portugalia

POPULAŢIA. 9 964 000 locuitori-1998 (1864: 4 200 000; 1900: 5 100 000; 1920: 6 000 000; 1950: 9 836 000; 1984: 10 008 000); natalitate 11,4%, mortalitate 10,4%, spor natural 1%;speranţa de viaţă la naştere(1995-96): 71,3 ani la bărbaţi şi 78,6 ani la femei; populaţia urbană 37% (1997). Oraşe principale (mii locuitori-1991):Pôrto (309,0), Vila Nova de Gaia (247,0), Amadora (176,0), Cascais (155,0), Almada (153,0), Matosinhos (152,0), Coímbra (148,0), Braga (144,0), Funchal (126,9; în insula Madeira), Seixal (115,2), Setubal (103,2).

Alte referate despre: portugalia referat, referat portugalia, portugalia

Arabia - prezentare generala

Hidrografia este destul de saraca, fiind formata dintr-o retea rara,
cu apa putina si regim neregulat, precum si câteva lacuri mai mari.
Cel mai mare râu este Iordanul, care se varsa în Marea Moarta. Apa
acestei mari atinge concentratia de 30%[0], continând în special brom,
ceea ce explica lipsa vietuitoarelor, cu exceptia bacterilor. Iordanul
are un curs în trepte, este mai bogat în ape decât celelalte râuri si
prezinta importante resurse hidroenergetice, putin folosite pâna în
prezent.

Alte referate despre: arabii, califatul arab, arabia saudita referat

Italia [roma,napoli]

Tot în partea nordică a Italiei se află bogata Câmpie a Padului, de o parte şi de alta a celui mai lung fluviu italian (652 km). în axul acestei câmpii, orientat sud-vest, se află o serie de oraşe cu vechi tradiţii culturale (Piacenza, Cremona, Mantova, Ferra, Rovigo, Padova). Câmpia se termină la ţărmul Mării Adriatice printr-o deltă mlăştinoasă, ce separă două întinse lagune: cea nordică, laguna Venetta (pe nisipurile căreia se află Veneţia) şi cea sudică Laguna Comacchio (străjuită la sud de Ravenna).

Alte referate despre: italia roma napoli, roma napoli km, distanta roma napoli

Italia

Situata în partea meridionala a Europei, Italia este o taracontinentala, peninsulara si insulara, ale carei "radacini" suntînfite parca în arcul Alpilor din centrul continentului si seprelungeste pâna în apropierea Africii (tarmurile Siciliei se afla la numai 150 km de acest continent), astfel ca Neapole (Napoli) este mai aproape de Tunis decât de Milano.Între aceste limite naturale, respectiv între Alpi si mare (InsulaLampedusa), este o distanta, pe axa nord-sud, de aproape 1290 km.Acolo se afla regiunea geografica italiana, a carei suprafata (324.000kmp), respectiv Italia, inclusiv Citta del Vaticano, Republica di SanMarino, Principatul Monaco, Elvetia italiana, Venezia Giulia si Istria(fosta Zona 13), ca si insulele Nizzardo, Corsica, arhipelagul Malta.O serie de teritorii aflate în lungul frontierei alpine au fost cedateFrantei (Picola San Bernardo, stânca Moncenisino, Valle ...

Alte referate despre: pozitia economico-geografica a italiei, economia italiei, renasterea in italia

Italia

Roma o cetate obscură din Latium, se emancipează în 510/509 î.Hr. de sub suzeranitatea etruscă, devenind în sec. III î.Hr. stăpânul întregii Italii, apoi hegemonul bazinului Mării Mediterane, punând bazele celui mai vast şi durabil imperiu al lumii antice. Detronarea lui Romulus Augustus de către căpetenia germanică Odoacru marchează sfârşitul Imperiului Roman de Apus.

Alte referate despre: clima italiei, italia referat, referat despre italia

Roma

In anul 494 i.e.n. le-a fost recunoscut plebeilor sa aleaga un numar
de cinci tribuni, corespunzator celor cinci categorii sociale in care
era organizata populatia Romei, chemati sa apere intereselor plebeilor
fata de abuzurile patricienilor. Persoana tribunului era considerata
invilolabila, astfel incat cel ce ii aducea vreo atingere risca sa fie
condamnat la moarte. Spre deosebire de consuli, tribunii plebei nu
raspundeau de actele facute in exercitiul magistraturii in perioada in
care redeveneu particulari. Tribunii plebei puteau veni in sprijinul
plebei si puteau anula prin "reto" actele emise de consuli in care
acestea atingeu interesele plebeilor.

Alte referate despre: roma antica, roma antica referat, referat roma antica

Industria alimentara - cum sa asiguram calitatea produselor pentru export

Industria alimentara - cum sa asiguram calitatea produselor pentru export.Pentru ca produsul sa atinga nivelul dorit, cadrele dirijante ale itreprinderilor de prelucrare din tarile exportatoare trebuie sa cunoasca in mod temeinic aceste diverse exigente si sa creeze conditiile necesare pentru a raspunde la ele.

Alte referate despre: industrea materialelor cum sa asiguram calitatea produselor, industria alimentara calitatea produselor pentru export, asigurarea calitatii produselor in industrie

Arta Romei Antice

Dintre popoarele care locuiau in sec.VI-V i.Hr. in Peninsula Italica, etruscii s-au remarcat ca buni fauritori ai uneltelor din fier, bronz si arama, precum si ai obiectelor de podoaba: agrafe, bratari, cercei etc. Buni constructori, au ridicat palate si temple solide, bine proportionate, impodobite cu statuete de pamant ars, sculpturi in bronz si picturi in culori luminoase. Ei au introdus pentru prima data bolta in arhitectura. Sarcofagele erau impodobite cu portretele celor decedati („Sarcofagul din Cerveteri”-lut ars). Dintre sculpturi se remarca: „Lupoaica de pe capitoliu”- bronz, „Apolo din Veii”- lut ars si „Hermes”- lut ars. Picturile infatisau, in compozitii libere, desfasurate pe pereti, lumea parasita de cel decedat: scene de lupta, oaspeti, concerte, intreceri sportive etc: „Cantaret din flaut”, „Dansatori”, „Dans funebru” etc.
Pentru a administra ...

Alte referate despre: arta romei antice, arta romei antice referat, referat arta romei antice

Managementul in Italia

Managementul in Italia Din perspectiva rezultatelor, conducerea firmelor se caracterizează prin eficienţă, în sensul că se acordă întotdeauna importanţă profitului, iar în cazul apariţiei unor pierderi se iau imediat măsuri de redresare pe termen scurt. Tipuri de companii în contextul italian Managementul in Italia În contextul italian funcţionează trei mari categorii de firme: grupul marilor companii private, între care Fiat, Pirelli şi Olivetti, companiile holding proprietate de stat, cum sunt Alitalia, STET în telecomunicaţii, sau IIva în oţel şi un mare număr de întreprinderi mici. Managementul in Italia Cu toate că în Italia sectorul companiilor private acoperă o mare parte a sectorului economic, statul rămâne principalul utilizator al forţei de muncă prin faptul că există un mare număr de persoane care lucrează în domeniul administratiei publice ...

Alte referate despre: managementul in italia, managementul din italia, management in italia

Politica externa a Italiei 1933-1936

Această politică de pace se pare că a fost o strategie adoptată de Mussolini care spera ca Italia să intre în rândul marilor puteri. Pentru aceasta, s-a folosit de politica de « echidistantă » ce-i permitea să balanseze între interesele diferite ale marilor puteri europene. Acest tip de politică rezistă şi după plecarea lui Grandi de la externe.

Marea criza economică favorizează ascensiunea nazismului la putere în Germania. Mergând pe aceeaşi cale, în încercarea de a aduce Italia în « clubul marilor puteri », Mussolini reuşeşte să promoveze Conferinţa de la Roma, din martie 1933, care duce la semnarea « Pactului in patru » sau încercându-se instituirea directoratului Frantei, Angliei, Germaniei şi Italiei.

Alte referate despre: politica externa a italiei 1933-1936, politica externa a italiei 1928-1933, politica externa a italiei

Cucerirea peninsulei italice de catre carpato-dunareni

data cu topirea calotei glaciare ce acoperise toata Europa exceptand spatiul Carpato-pontic si sudul Muntilor Pirinei, din spatiul Carpato-Dunarean populatia locala, paleo-europeana isi incepe explorarea si ocuparea teritoriilor din jur propice vietii. De la noi a inceput Europa sa existe. Nu de pe Rin, din Germania, nici din bazinul Senei (din Franta) si nici de pe Tamisa (din Anglia). Noi am dat nastere la ceea ce se cheama astazi Europa!

Alte referate despre: cucerirea peninsulei italice de catre romani, cucerirea italiei de catre romani, cucerirea italiei de catre roma

Comertul Italiei

Clima
In Italia regasim mai multe tipuri de clima: climat alpin, continental, sub-mediteranean, mediteranean-cald si semiarid, dupa cum urmeaza: in sud si pe insule clima este mediteraneana, iar in nord mai mult continentala.

In Alpi vremea este similara cu cea din Elvetia, dar mai umeda. Pe valea raului Pad verile sunt calde si insorite, insa iernile pot fi foarte reci.

Temperatura medie la Milano este de 20 C in ianuarie si 250 C in iulie, iar cantitatea de precipitatii este de 1000mm pe an. Italia peninsulara, muntoasa in partea interioara, este mai rece si mai umeda decat coastele,insa durata si caldura verii creste peste tot inspre sud.Depresiunile de pe coasta sunt foarte calduroase vara, iar coasta de vest este mai umeda decat cea de est.

Alte referate despre: comertul italiei, comertul italia, comert italia

Longobarzii si cucerirea Italiei

Cel mai probabil, se confunda, insa, in izvoarele vremii, chemarea longobarzilor cu deja mentionata colaborare militara impotriva gotilor. Desi un numar foarte mare de soldati ai armatei imperiale, cei mai multi de origine germanica, au trecut de partea longobarzilor, iar populatia total nemultumita de administratia si fiscalitatea excesiva impusa de Constantinopol ii astepta pe acesti noi barbari ca pe niste salvatori, cucerirea peninsulei nu s-a facut foarte rapid datorita framantarilor din sanul societatii longobarde.

Alte referate despre: cucerirea italiei, roma cucerirea italiei, roma a cucerit italia clasa 5

Politicile comerciale ale Italiei

2.Tariful vamal
Membra a Uniunii Europene, Italia s-a aliniat la masurile si reglementarile privind politicile vamale adoptate de Uniune.Tariful vamal al UE, utilizat de Italia, cunoscut si sub denumirea de nomenclatura combinata (CN), se bazeaza pe sistemul armonizat (HS) si este alcatuit pe capitole numerotate cu 2 cifre.

Alte referate despre: politica comerciala a italiei, politica comerciala a italiei pt facultate, politicile comerciale a italiei

Renasterea in Italia

Prin angajarea celor mai renumiti artisti contemporani,Sfintii Parinti
au contribuit la crearea unor capodopere,cum ar fi Capela Sixtina si
splendida biserica Sfantul Petru ,cea mai mare biserica din lumea
crestina.

Alte referate despre: renasterea in italia referat, referat renasterea in italia, umanismul si renasterea in italia
Referate afisate : 18
Medie note: 8.23 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles