Pericle

Pericle

Pericle/Perikles (c. 490-429 î.Hr.), om politic atenian. Fiu al generalului Xantip (învingătorul de la Mycale) şi al Agaristei (nepoata lui Clistene) din familia Alcmeonizilor. Pericle apare în 472 în calitate de choreg la premiera piesei Perşii a lui Eschil. În 463 se afirmă în viaţa politică a cetăţii ca acuzator în procesul intentat lui Cimon, liderul partidei aristocratice, mărturie a apartenenţei sale la tabăra democrată. După asasinarea lui Efialte (461), Pericle devine,, pentru trei decenii, conducătorul democraţilor radicali, realizând întregul program politic al acestuia, democraţia ateniană cunoscând în această epocă apogeul înfloririi ei.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 5kb
Downloads: 4739
Materia: Istorie

Secolul lui Pericle

Cetatea Atenei cunoaste o perioada de maxima stralucire sub conducerea strategului Pericle.
Acesta se nascuse in anul 495 i.e.n. intr-o familie de nobili atenieni, unde capatase o educatie aleasa de la cei mai mari filosofi ai timpului si chiar ai antichitatii. Istoricul Plutarh il descrie, in operele sale, ca fiind chipes, intelept, inzestrat cu un talent oratoric aparte, iubitor al adevarului si dreptatii, caliati care-l vor impune mai tarziu in societatea ateniana. Singurul defect fizic il constituia forma capului mai neobisnuita ; de aceea in toate sculpturile epocii era reprezentat cu un coif pe cap.
Mare iubitor de arta si cultura Pericle sprijina inaltatrea sua refacerea celor mai faimoare constructii , unele dainuind pana in zilele noastre. Astfel amintim Partenonul, Teseionul, Odeonul, tempulu Atenei Nike (Victoria) si chiar statuia lui Zeus din Olimpia, opera vestitului Fidias, considerata una din cele sapte minuni ale lumii antice.Mai mult el incurajeaza dezvoltarea teatrului, ...

Alte referate despre: secolul lui pericle, secolul lui pericle referat, secolul lui pericle wikipedia

Viata lui Pericle

Marele orator şi om politic al Grciei din antichitate, conducător al Atenei între 443-429 î Hr., şef al partidului democrat, mare protector al artelor şi ştiinţelor, în timpul căruia, Atena a atins o mare dezvoltare, ea devenind centrul comercial, politic şi cultural al Greciei antice, s-a stins din viaţă in 429 î Hr.

Alte referate despre: viata lui pericle, despre viata lui pericle, informatii despre viata lui pericle

Democratia

Democratia directa a functionat aproximativ 200 de ani. Ea a fost posibila deoarece in Atena dupa lege numarul cetatenilor era mic (mama, tata atenian-pana la Pericle ) dar fata de celelate cetati ale Elladei era un regim politic foarte avansat pentru acele vremuri, asa cum afirma Pericle “ Nu trebuie sa ne rusinam fata de alte state . . . , pentru ca la noi conducerea statului nu se reazama pe cei putini, ci pe cei multi. “

Alte referate despre: democratia, regimul democratic, democratia ateniana

O zi din viata unui atenian

Deşi diferenţele dintre cei înstăriţi şi cei mai săraci erau destul de mari, totuşi legile democratice ale acelei vremi permiteau posibilitatea creeării de averi a celor născuţi în familii simple. Astfel, o zi din viaţa unui tânăr atenian de rând, putea deveni la un moment dat o zi din viaţa unui tînăr înstărit.

Alte referate despre: o zi din viata unui atenian, viata unui atenian, o zi din viata unui tanar atenian

Democratia

Dezavantajele regimului democratic sunt in esenta urmatoarele:
existenta unui aparat birocratic puternic prin distributia de posturi
publice in scopul recrutarii sau fidelizarii clientelei politice;
extinderea coruptiei si necesitatea ocultarii ei ce împinge sistemul
comunicarii politice catre disimulare, catre minciuna.

Alte referate despre: statul democratic, regimuri democratice, democratia antica

Arhitectura in Grecia Antica ppt

In arta greaca, in perioada arhaica (sec. al VII-lea - incep. sec. al V-lea i.Hr.) apare ca element tipic in arhitectura templul. Templul adapostea statuia de cult a zeului protector, cat si tezaurul, iar accesul in templu era liber.Dupa plasarea coloanelor in exterior, templul putea fi prostil (cu patru coloane la intrarea principala), amfiprostil(patru coloane la ambele intrari) si peripter (inconjurat de coloane).

Alte referate despre: arhitectura greciei antice ppt, arhitectura in grecia antica, arhitectura din grecia antica

Primele reforme grecesti

Solon îi favorizează de altfel pe ţărani măsuri de mai mică importanţă:instituie prime pentru capturarea lupilor,încurajează săparea puţurilor,îi ajută pe cei ce vor să extindă plantaţiile de arbuşti,singurele capabile de un randament satisfăcător,având în vedere solul sărac al Aticii,şi interzice în mod special tăierea măslinilor. Impetuoasa lui solicitudine faţă de ţărani duce la un nou echilibru social,bazat pe solidaritatea unei clase de mijloc construită din proprietari mici şi mijlocii,care va dăinui până spre mijlocul secolului al V-lea.
Sprijină în egală măsură evoluţia care se întrezărea în domeniul artizanatului şi în comerţ. Fixează în mod definitiv măsurile de capacitate,medimnul pentru cereale,metretul pentru lichide. Atena,care nu bătuse până atunci monedă,face mari ...

Alte referate despre: primele reforme grecesti, reformele grecesti, prima reforma electorala in anglia

Grecia antica

Prin secolul al VII-lea î.H, demosul atenian s-a răsculat cerând legi scrise
şi reforme : reîmpărţirea pământurilor, anularea datoriilor şi a sclaviei din datorii,
drepturi politice.Deşi s-au dat primele legi scrise (legile lui Dracon, 621 î.H) care
îngrădeau abuzurile judecătorilor, conflictele au continuat. Spre a împiedica izbuc-nirea unor răscoale, aristocraţii au însărcinat în 594 î.H pe arhontele Solon, (cunos-
cut în Atena prin poeziile sale cu teme patriotice) să reorganizeze, pe baze noi, sta-
tul atenian.
Reformele sunt considerate o adevărată constituţie ateniană.Potrivit acestor
Reforme, sclavii datornici au fost eliberaţi. Au fost răscumpăraţi şi readuşi în patrie
sclavii vănduţi sau fugiţi în alte ţări. În locul vechii împărţiri a populaţiei după ori-
gine (naştere) Solon a împărţit-o după venit. El a fixat drepturile şi îndatorile fiecă-
rei categorii după cantitatea de grâu pe care o ...

Alte referate despre: grecia antica, grecia antica referat, referat grecia antica

Arta Greciei Antice

Ceramica
In epoca homerica erau interbuintate vasele „Diplion”, numite astfel dupa una din portile cetatii Atena, unde au fost descoperite. Ele sunt superioare vaselor cretane prin ornamentele pe care le au, de stil mai mult geometric. Aceste ornamente sunt combinate din linii care formeaza zigzaguri, patrate, spirale si din figuri de oameni, de cai, ori de pasari stilizate foarte schematic, aproape abstractizate. Sunt redate cu multa precizie si scene de lupta ori nave de razboi, dispuse orzontal, in benzi sau frize.

Alte referate despre: arta greciei antice, arta greciei antice referat, arta grecia antica

Trasaturile esentiale ale infractiunii

In sfera ilicitului extrapenal sunt suficiente simple sanctiuni reparatorii pentru "delictele" si "extradelictele" civile, sanctiuni disciplinare pentru abaterile disciplinare sau sanctiuni contraventionale pentru abaterile administrative. In cazul infractiunilor insa pericolul social sporit reclama aplicarea unei pedepse. Situata pe treapta cea mai inalta a periculozitatii sociale, fapta pe care legea penala o considera infractiune atrage, in mod necesar, pentru autorul ei, o sanctiune pe masura - o pedeapsa - adica cea mai grea dintre sanctiunile prevazute de lege.

Alte referate despre: trasaturile esentiale ale infractiunii, trasaturi esentiale ale infractiunii, pericolul social trasatura esentiala a infractiunii

Protagoras

Acest fragment a fost interpretat de mulţi filosofi de-a lungul timpului încă din Antichitate. Această expresie poate fi interpretată ca atac împotriva adevărului obiectiv. După Diogene Laertios, Protagoras a fost elevul lui Democit. La baza filosofiei sale rămâne totuşi sistemul lui Heraclit. El adoptă teza acestuia, după care totul este în mişcare, nimic nu este, totul devine.

Alte referate despre: protagoras, omul este masura tuturor lucrurilor protagoras, omul este masura tuturor lucrurilor protagoras comentariu

Remarques

Aristide (540-460 a.n.e.).
Aristide surnomme le Juste, homme d'Etat athenien, fut stratege a Marathon (490) et combattit les Perses aux cotes de Miltiade. Grace a la puissance de sa parole, ses avis empreints de sagesse l'emporterent maintes fois dans les assemblees du peuple.

Alte referate despre:

Arhitectura greciei antice

Arhitectura greciei antice - Din fuziunea popoarelor preelenice cu grupari migratoare –aheeni,dorieni, ionieni- s-a constitut, in jurul anului 1100 i.e.n., poporul grec. Pana catre anul 700 i.e.n., grecii au adus o viata patriarhala, bazata pe o organizare tribala. Treptat, ca si in cazul altor civilizatii, s-au conturat trasaturi proprii societatii sclavagiste.

Alte referate despre: arhitectura greciei antice, arhitectura grecia antica, arta si arhitectura greciei antice

Atena

Cel mai important eveniment al festivalului era o procesiune în care tinere fete ateniene duceau peplos-ul la Partenon (îmbrăcăminte sacră făcută în fiecare an pentru Atena şi pusă pe umerii statuii. Pericle a comandat ca această procesiune să fie sculptată pe friza care înconjoară Partenonul. Aceste sculpturi se numesc marmurile Elgin (după Lordul Elgin, cel care le-a dus în Anglia)Unele dintre ele pot fi admirate în British Museum. În fiecare an atenienii ţineau un mare festival dramatic, numit Marea Dionysia . Festivalul ţinea 6 zile şi punerea sa în scenă era foarte costisitoare. În primele3 zile se prezentau comedii şi întreceri pentru poeţi , iar ultimele 3 zile erau rezervate pentru piese serioase.

Alte referate despre: atena, atena antica, sparta si atena

Fabricarea berii

Unele sortimente de bere sunt pasteurizate la sticla, inainte de etichetare pentru prelungirea conservabilitatii. Astfel incat sticlele puse in navete cat si butoaiele pline cu bere sunt depozitate in spatii speciale racite pana la expeditie. Orzul este materia prima traditionala pentru fabricarea berii. Este putin pretentioasa din punct de vedere al solului si climei, cultivarea facandu-se in zona temperata pana spre cercul polar si poate atinge cele mai mari altitudini de cultivare.

Alte referate despre: fabricarea berii, fabricarea berii referat, procesul tehnologic in fabricarea berii
Referate afisate : 16
Medie note: 8.27 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK