Pericle referat

Pericle

Pericle/Perikles (c. 490-429 î.Hr.), om politic atenian. Fiu al generalului Xantip (învingătorul de la Mycale) şi al Agaristei (nepoata lui Clistene) din familia Alcmeonizilor. Pericle apare în 472 în calitate de choreg la premiera piesei Perşii a lui Eschil. În 463 se afirmă în viaţa politică a cetăţii ca acuzator în procesul intentat lui Cimon, liderul partidei aristocratice, mărturie a apartenenţei sale la tabăra democrată. După asasinarea lui Efialte (461), Pericle devine,, pentru trei decenii, conducătorul democraţilor radicali, realizând întregul program politic al acestuia, democraţia ateniană cunoscând în această epocă apogeul înfloririi ei.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 5kb
Downloads: 4739
Materia: Istorie

Secolul lui Pericle

Cetatea Atenei cunoaste o perioada de maxima stralucire sub conducerea strategului Pericle.
Acesta se nascuse in anul 495 i.e.n. intr-o familie de nobili atenieni, unde capatase o educatie aleasa de la cei mai mari filosofi ai timpului si chiar ai antichitatii. Istoricul Plutarh il descrie, in operele sale, ca fiind chipes, intelept, inzestrat cu un talent oratoric aparte, iubitor al adevarului si dreptatii, caliati care-l vor impune mai tarziu in societatea ateniana. Singurul defect fizic il constituia forma capului mai neobisnuita ; de aceea in toate sculpturile epocii era reprezentat cu un coif pe cap.
Mare iubitor de arta si cultura Pericle sprijina inaltatrea sua refacerea celor mai faimoare constructii , unele dainuind pana in zilele noastre. Astfel amintim Partenonul, Teseionul, Odeonul, tempulu Atenei Nike (Victoria) si chiar statuia lui Zeus din Olimpia, opera vestitului Fidias, considerata una din cele sapte minuni ale lumii antice.Mai mult el incurajeaza dezvoltarea teatrului, ...

Alte referate despre: secolul lui pericle, secolul lui pericle referat, secolul lui pericle wikipedia

Viata lui Pericle

Prietenii lui Pericle cu care adesea se întâlnea erau: Anaxagoras şi Zenon(dascălii săi), Sofocle(vechiul tovarăş de arme), Euripide(înflăcăratul său admirator), Herodot(un reporter interesat de toate), Fidias(ministrul artelor) şi Socrate.

Alte referate despre: viata lui pericle, despre viata lui pericle, informatii despre viata lui pericle

Democratia

Dupa Primul razboi mondial (1918) in Europa in majoritatea tarilor se vor instaura regimuri politice democratice (Cele 14 puncte ale lui Wudrow Wilson), dar sub presiunea fortelor de extrema stanga sau dreapta (bolsevism, fascism, nazism), ele vor fi eliminate, fiind inlocuite cu regimuri totalitare de diferite nuante. Dupa al doilea razboi mondial lumea se imparte in doua tabere –democratiile apusene si asa numitele “democratii populare” sub influenta sovietica (incercari de iesire 1956 Ungaria, 1968 Cehoslovacia, etc).

Alte referate despre: democratia, regimul democratic, democratia ateniana

O zi din viata unui atenian

Atena este una dintre cele mai importante cetăţi ale Greciei antice. Una dintre perioadele cele mai glorioase ale acestui oraş-stat a fost în timpul conducerii lui Pericle (462-429 î.e.n.). În aceste vremuri de pace, viaţa oamenilor era prosperă. Copiii atenieni mergeau de la 6 la 14 ani la şcoală. Unii continuau şcoala până la 18 ani la o academie, iar între 18 si 20 de ani toţi tinerii trebuiau să meargă la şcoala militară.

Alte referate despre: o zi din viata unui atenian, viata unui atenian, o zi din viata unui tanar atenian

Democratia

Democratia pluralista este de la ora actuala fertila si efectiva in
masura in care lasa urme in viata reala in opinia colectiva.
Câstigurile democratiei pluraliste se refrang asupra tuturor, dar cu
valori deosebite, potrivit unui adevar foarte simplu si de
întelepciune : "dupa fapta si rasplata" . In aceste sens concludente
si edificatoare pot fi considerate unele sondaje nationale , realizate
in ultimii ani care contin întrebari si raspunsuri cuantificate, ce
permit descifrarea pe un diapazon larg si semnificativ a vietii
economice si sociale.

Alte referate despre: statul democratic, regimuri democratice, democratia antica

Arhitectura in Grecia Antica ppt

In arta greaca, in perioada arhaica (sec. al VII-lea - incep. sec. al V-lea i.Hr.) apare ca element tipic in arhitectura templul. Templul adapostea statuia de cult a zeului protector, cat si tezaurul, iar accesul in templu era liber.Dupa plasarea coloanelor in exterior, templul putea fi prostil (cu patru coloane la intrarea principala), amfiprostil(patru coloane la ambele intrari) si peripter (inconjurat de coloane).

Alte referate despre: arhitectura greciei antice ppt, arhitectura in grecia antica, arhitectura din grecia antica

Grecia antica

Civilizatia greaca se naste în împrejurari violente si tulburi,
cunoscând o îndelungata perioada de involutie si de existenta rurala.
Pentru aceasta poemele homerice sunt singurul document scris care s-a
pastrat. Ruralizarea civilizatiei grecesti este marcata prin
disparitia marilor asezari urbane cu arhitectura monumentala si prin
involutia tuturor mestesugurilor si tehnicilor, cu relativa exceptie a
ceramicii, unde traditia s-a pastrat cel mai puternic, bogatul decor
minoic si micenian fiind înlocuit cu un decor geometric relativ sarac
si caracterizat de teama de gol. De aici cele doua nume care se dau
acestei prime epoci a fierului grecesti - epoca homerica sau perioada
geometrica.

Alte referate despre: grecia antica, grecia antica referat, referat grecia antica

Primele reforme grecesti

Problema cea mai stringentă constă în elaborarea unor legi scrise,punându-se capăt abuzurilor aristocraţiei. O primă reformă,care transmisese sarcina aceasta unui număr de 6 tesmoteţi,dă greş. După tentativa lui Cilon,care încearcă să pună mâna pe Acropole şi să instaureze tirania la Atena,dar întâmpină rezistenţa victorioasă a arhontelui Megacles,din familia Alcmeonizilor,tensiunea se menţine la o cotă maximă în oraşul învrăjbit,şi lui Dracon i se încredinţează misiunea de a trece legile în scris (621). Nu cunoaşte bine decât legislaţia sa în legătura cu uciderile: de-acum încolo pricina se judecă în faţa Areopagului , în cadrul unui adevărat proces,prezidat de rege,sau înaintea tribunalului Efeţilor,sustrăgându-l astfel pe criminal vendetei clanurilor,între acestea şi ...

Alte referate despre: primele reforme grecesti, reformele grecesti, prima reforma electorala in anglia

Grecia antica

După prăbuşirea civilizaţiei miceniene urmează în istoria Greciei o perioadă destul de agitate în care o mare popularitate o aveau cântecele eroice care povesteau în versuri, isprăvi ale unor razboinici viteji.Cele mai frumoase poeme de acest fel erau Iliada şi Odiseea ale lui Homer. Fiindcă din poemele homerice aflăm cele mai multe amănunte despre viaţa grecilor în această vreme ,epoca dintre secolele XII şi VIII î.Hr., se mai numeşte epoca homerica.

Alte referate despre: zeii greciei antice, grecii antici, arhitectura greciei antice

Cetatea Atenei si institutiile ei democratice

Cetatea Atenei si institutiile ei democratice - Atena este capitala Greciei, leagănul unei vechi civilizaţii. Situată în câmpia Attica, este înconjurată de munţi din trei părţi, dintre care cei mai importanţi sunt Párnis, Pendéli, si Hymettos. Doua mici râuri: Kifisós in vest si Ilisós in est, curg prin oraş. Împreuna cu portul sau, Pireu, care este localizat la circa 8 km spre sud-vest in Golful Saronikós, formează o regiune metropolitana unificata.Cetatea Atenei si institutiile ei democratice

Alte referate despre: cetatea atenei si institutiile ei democratice, cetatea atenei, cetatile atenei

Arta Greciei antice

Ei nu au aplicat mozaicuri pe pereti, ci numai pe pardoseala (mozaic pareimentar). De aceea, nu au reprezentat in mozaic decat prea putine portrete, mai mult plante si animale foarte stilizate sau elemente decorative geometrice, dar si unele scene din viata sociala, mai ales in epoca tarzie elenistica. ARHITECTURA Acropolis inseamna "orasul de sus " si fiecare oras grec isi avea o Acropole a sa . Pentru lumea moderna Acropola Atenei este cea spre care se indreapta interesul si admiratia tuturor . Din initiativa lui Pericle , in jurul anului 447 i.Hr. Fidias , marele sculptor , a fost insarcinat , ca arhitect sef , sa coordoneze activitatea de construire a Acropolei . In 40 de ani au fost construite : templul Parthenon (447-432) , in partea de sud a platoului , Propileele (437-432) - constructie inaltata de Mnesicles si care inlocuia vechea poarta - si templul Erehteion (430-418-410) , care adapostea noua ...

Alte referate despre: arta greciei antice, arta greciei antice referat, arta grecia antica

Turismul in Grecia

Primele vestigii ale unei asezari umane pe Acropole dateaza din mileniul 3-2 i.Hr. Polis hegemon al Aticii (sec 8-7 i.Hr.), Atena devine, in sec. 5 i.Hr., dupa respingerea invaziei persane si dupa intemeierea Ligii delio-atice, cel mai stralucit centru economic, politic, dar mai ales cultural, al intregii lumi grecesti. In ciuda infrangerilor in razboiul peloponesiac (404 i.Hr.) si a cuceririi macedonene (388 i. Hr.), Atena ramane metropola spirituala a Greciei, pozitie pastrata si sub dominatia romana. In timpul stapanirii bizantine si indeosebi a celei turcesti, Atena ajunge la nivelul unei umile asezari rurale cu 2-3000 loc. La 18.09.1834 devine capitala Greciei independente.

Alte referate despre: turismul in grecia, turismul in grecia referat, turismul din grecia

Remarques

Aristide (540-460 a.n.e.).
Aristide surnomme le Juste, homme d'Etat athenien, fut stratege a Marathon (490) et combattit les Perses aux cotes de Miltiade. Grace a la puissance de sa parole, ses avis empreints de sagesse l'emporterent maintes fois dans les assemblees du peuple.

Alte referate despre:

Arhitectura greciei antice

Arhitectura greciei antice - Din fuziunea popoarelor preelenice cu grupari migratoare –aheeni,dorieni, ionieni- s-a constitut, in jurul anului 1100 i.e.n., poporul grec. Pana catre anul 700 i.e.n., grecii au adus o viata patriarhala, bazata pe o organizare tribala. Treptat, ca si in cazul altor civilizatii, s-au conturat trasaturi proprii societatii sclavagiste.

Alte referate despre: arhitectura grecia antica, arta si arhitectura greciei antice, arta arhitectura greciei antice

Carta ONU

Principiile pe baza carora este organizata si functioneaza ONU, amintite in parte si ele in preambulul Cartei, sunt: egala suveranitate a tuturor membrilor, indeplinirea cu buna credinta a obligatiilor asumate de catre toti membrii, in conformitate cu Carta ONU, rezolvarea pasnica a tuturor disputelor dintre statele membre, astfel incat pacea si securitatea internationala, ca si justitia, sa nu fie periclitate, abtinerea tuturor membrilor de la amenintarea cu forta sau utilizarea fortei in relatiile internationale impotriva integritatii teritoriale si a independentei politice a oricarui stat sau intr-o alta maniera nepotrivita cu scopurile organizatiei,

Alte referate despre: carta onu, carta onu referat, carta onu download
Referate afisate : 16
Medie note: 8.13 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK